„Îi ajutăm pe copii să viseze“

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
„Îi ajutăm pe copii să viseze“ jpeg

E uşor să-ţi imaginezi că, în România anului 2018 – ţară membră a Uniunii Europene –, cei mai mulţi copii au parte de o copilărie fericită. Însă raportul organizaţiei Salvaţi Copiii din 2017 arată că lucrurile nu stau chiar atît de bine. Într-un clasament global al ţărilor unde copilăria este mai mult sau mai puţin ameninţată, România ocupă locul 52 din 172, mai bine decît noi situîndu-se ţări precum Ucraina, Kazahstan, Tunisia sau Bulgaria. Îngrijorători sînt indicatorii privind mortalitatea infantilă şi rata naşterilor în rîndul adolescentelor, însă nu stăm prea bine nici în ceea ce priveşte sănătatea, nutriţia, educaţia şi protecţia copiilor. Conform raportului „Copilării furate“, 51% din copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, fenomen care va avea consecinţe grave pe termen lung. Malnutriţi, lipsiţi de resurse financiare, aceşti tineri părăsesc deseori şi mediul şcolar (282.000 de copii între 7 și 17 ani nu urmează nici o formă de educație).

Confruntaţi cu asemenea probleme, ce viitor mai pot avea aceşti copii? Asta s-a întrebat şi Coralia Neagu, psiholog în vîrstă de 28 de ani. În vreme ce urma facultatea, absolvind un master de Psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale, Coralia a făcut şi doi ani de voluntariat la organizaţia Salvaţi Copiii. Astfel şi-a descoperit vocaţia, dincolo de dorinţa ei nativă de ajuta copiii. A rămas alături de Salvaţi Copiii şi, în prezent, lucrează cu mai multe categorii vulnerabile: cu copii ai căror părinţi au plecat din ţară ca să muncească, şi cu cei care suferă de tuberculoză, oferindu-le totodată sprijin şi părinţilor acestora.


– Coralia Neagu

coralia neagu jpg jpeg

Statisticile oficiale arată că numărul copiilor români cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în afara ţării a crescut semnificativ în ultima perioadă, de la 85.000 în decembrie 2015, la peste 97.500 în martie 2017. Datele colectate de la Inspectoratele Școlare, de Salvaţi Copiii şi de Ministerul Educaţiei, au relevat însă un număr mult mai mare – peste 200.000. Aceştia rămîn în grija rudelor sau cu fraţi mai mari decît ei – însă fratele mai mare e, deseori, tot un copil. „Categoria de vîrstă cu care lucrez în special este de 6-10 ani şi se întîmplă des ca aceşti copii să rămînă cu traume“, îmi arată Coralia Neagu. Dintre cei urmăriţi de ea, îmi spune povestea a trei fraţi care au rămas doar cu mătuşa lor, ambii părinţi dispărînd complet din peisaj. „Fratele cel mare şi-a asumat el responsabilitatea pentru ceilalţi, prematur, deci pentru el întîmplarea a reprezentat o maturizare precoce, forţată. O vedea şi pe mătuşa lor ca fiind vulnerabilă, căci aceasta era destul de în vîrstă.“

Din 2010, Salvaţi Copiii România a pornit programul „Creştem împreună“, dedicat susţinerii acestor copii rămaşi singuri acasă ca urmare a plecării părinţilor. Cei mici fac parte din program pînă la 10 ani, însă ei sînt monitorizaţi şi după această vîrstă – cum e şi fratele cel mare din povestea de mai devreme. „Încercăm să-i menţinem pe aceşti copii în mediul şcolar, pentru că riscul de abandon şi absenteismul au o rată mare, la fel şi riscul de dependenţe şi de abuz de substanţe. Ei rămîn prietenii noştri, ne vizitează şi vorbim cu ei cînd au probleme“, povesteşte Coralia. Organizaţia le oferă şi activităţi şcolare, de dezvoltare personală sau de relaxare. „Trebuie să-i învăţăm să pescuiască, nu să le dăm noi peştele“, adaugă Coralia. Drama acestor copii se întinde pe mai multe planuri. „Sînt sacrificaţi emoţional pentru că le pleacă părinţii, dar şi financiar, căci nu are loc o schimbare economică semnificativă.“ Banii trimişi înapoi în ţară de părinţi nu sînt suficienţi, sau pur şi simplu nu ajung să fie investiţi în educaţia şi bunăstarea copiilor, astfel încît ei rămîn vulnerabili.

Coralia Neagu îmi spune că încearcă să le inspire copiilor un plan de viitor, căci modelele din familia lor nu sînt cele mai fericite. Mulţi dintre aceşti copii nu ştiu ce vor să facă atunci cînd vor fi mari. Dintre cei din jurul lor, unii lucrează cu ziua sau alţii ajung în puşcărie. Aşa că e important să li se explice că şcoala e un plus în viaţa lor şi îi va ajuta să-şi cîştige traiul, să înţeleagă lumea mai bine. E important chiar şi cînd un singur copil dintr-o comunitate reuşeşte să se ridice. Coralia se bucură şi cînd cei mici învaţă să citească, să scrie şi să se semneze – „căci şi atunci cînd semnezi un contract, trebuie să-l poţi înţelege, altfel poţi să fii abuzat“. Au discutat toate aceste lucruri şi cu fratele cel mare. „Din păcate, mă tem că el va fi nevoit să înceapă munca destul de devreme, pentru că nu are cine să-l susţină financiar, şi nu ştiu cum va reuşi să ajungă la o facultate. Ne-am bucura să ajungă să termine măcar liceul, chiar şi o şcoală profesională e bună.“ Şi, poate cel mai important, „îi ajutăm pe copii să viseze, căci mulţi nici nu reuşesc să viseze. E un mediu foarte contrastant – la noi, e plin de culoare, la ei, totul e foarte gri. Stau uneori şapte într-o cameră şi le e greu să-şi imagineze altă viaţă.“

Pe lîngă cazurile copiilor rămaşi singuri acasă, Coralia lucrează şi cu copii bolnavi de tuberculoză şi cu părinţii acestora. Din Uniunea Europeană, România este ţara cu cea mai mare incidență de TBC. Fără a fi neapărat o boală a sărăciei, la tuberculoză cei mai expuşi sînt, într-adevăr, cei din grupurile defavorizate, cu o situaţie materială precară. Coralia merge în comunităţi din toate sectoarele Capitalei, ajută la identificarea oamenilor şi îi consiliază şi pe părinţi, şi pe copii. Le indică norme de igienă şi îi ajută să se civilizeze, cu speranţa că, astfel, copiii vor răspîndi în timp aceste învăţături în comunitatea lor. „Aceşti oameni au un stil de viaţă diferit de al nostru – pentru ei e importantă ziua de mîine. Dacă noi ne facem planuri şi creştem pe termen lung, ei s-au învăţat într-un soi de libertate care înseamnă doar ziua de mîine, chiar dacă au un copil. Poimîine om vedea noi, se iveşte altceva să ne ajute. Asta înseamnă ca la consiliere să le găsim părinţilor resursele, punctele importante, ce eşti tu în familie, mergînd pînă la a-i face să realizeze ce ar însemna să nu-l mai aibă pe copil mîine. Pentru că unii nici nu-şi doresc neapărat tratamentul, care e complex, cu o mulţime de efecte adverse, copiii plîng, nu vor să ia pastilele, iar părinţii, sensibilizaţi de asta, nu le mai dau tratamentul.“ În lucrul cu părinţii, încearcă să le crească aderenţa la tratament prin consiliere, dar şi prin ajutoare alimentare. Totul se face pe principiul prieteniei – există şedinţe lunare cu părinţii, dar şi consiliere psihologică şi socială, săptămînal, în care aceştia povestesc ce greutăţi întîmpină în creşterea copiilor. „Discutăm ca şi cum am fi prieteni şi nu impunem, ci dăm sfaturi, căci altfel îi pierdem. Ei vin la mine ştiind că eu coordonez activitatea educaţională a copiilor lor şi discutăm cum ar vorbi cu învăţătoarea.“

E dificil să lucrezi cu oamenii – cu copiii, în mod special? Sigur că da. Însă urmărind toate aceste cazuri, „am trecut printr-un fel de desensibilizare“, mărturiseşte Coralia. „Mi se întîmplă şi acum să plîng, dar mai rar. La început plecam cu poveştile acasă, mă întrebam dacă am făcut bine sau nu. Dar mă gîndesc că, dacă plîngem cu toţii, unde ajungem? Nu îi putem ajuta aşa.“ Îmi povesteşte că a fost la un curs despre alăptare doar pentru a-i putea arăta unei tinere mame cum să-şi îngrijească nou-născutul. Însă cel mai des trebuie să le ofere, şi copiilor, şi părinţilor, mijloacele de a se susţine singuri, iar uneori trebuie să pună şi condiţii, ştiind că aşa îi va ajuta pe termen lung. „Mulţi dintre copii zîmbesc atunci cînd vin la noi. Nu vin mereu să şi facă temele, ci pentru afecţiune, atenţie şi prietenie, şi asta mă bucură foarte mult, cînd îi văd că vin în fiecare zi aici, după şcoală. Astea sînt resursele care mă ajută să merg mai departe.“

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

George Simion și Claudiu Târziu FOTO Inquam Photos / Malina Norocea
Claudiu Târziu, nou atac la adresa lui George Simion. „Candidatura este o consecinţă a unor compromisuri în lanţ”
Modul în care George Simion a fost desemnat candidatul AUR la alegerile prezidenţiale este rezultatul mai multor compromisuri, a declarat preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al partidului, Claudiu Târziu.
Lidiya Fesenko instagram jpg
Trasă de păr și insultată. De ce a fost atacată o ucraineancă într-o cafenea: „Le-am rugat să nu mai...”
Lidiia Fesenko, membră a Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității Educației din Ucraina, a fost atacată de o femeie într-o cafenea, în orașul Snyatyn, regiunea Ivano-Frankivsk, pentru că a rugat-o să nu mai asculte muzică rusească.
shutterstock 2391403873 jpg
Poate Europa să ajute singură Ucraina, dacă SUA suspendă definitiv ajutorul militar?
Suspendarea pe o perioadă scurtă a ajutorului militar acordat Ucrainei de către administrația Trump a scos la iveală vulnerabilități critice în infrastructura de apărare a Europei. Ar putea însă Europa să umple golul dacă ajutorul SUA ar fi oprit permanent? se întreabă Euromaidan Press.
pahar cu apa jpg
Apa de slăbit, alimentul viitorului. Are un efect de hidratare, dar și unul de sațietate datorită conținutului de fibre
Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” au în lucru un produs inovator. Este vorba de apa de slăbit, care are un efect de hidratare, dar și unul de sațietate datorită conținutului de fibre.
Casa din India, construită fără ciment, creată pentru a dura peste 1000 de ani Colaj Instagram
O casă spectaculoasă din India a fost ridicată fără ciment. E proiectată să reziste 1.000 de ani
Arhitectura evoluează constant, iar în tandem cu eforturile inginerilor, reușește să ridice clădiri tot mai spectaculoase și complexe decât cele din trecut.
Femei comunism FOTO GettyImages (6) jpg
Cum au ajuns doamnele tovarășe. Sistemul care le-a decis viitorul, le-a spus câți copii să aibă și ce meserii să urmeze
Femeile și-au dat jos crinolina și pălăriile cu boruri largi și s-au îmbrăcat în salopetă și și-au pus basma pe cap. Umbreluța din dantelă a rămas agățată într-un cui și mâinile firave, translucide, au apucat sapa.
Bolojan Londra Zelenski 3 SURSA  presidency.ro
Propunerea lui Zelenski pentru soldații români privind Marea Neagră. „Ei cunosc regiunea lor”
Armistițiul din Marea Neagră, pe care Ucraina și Rusia l-au convenit în cadrul negocierilor cu Statele Unite, ar putea fi monitorizat, în special, de reprezentanți ai țărilor din zona Mării Negre, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
arestat 111ss jpg
Confuzie stupidă. Paznicii unui complex comercial i-au atacat pe polițiștii care încercau să anihileze o grupare de cămătari
Scene violente într-un complex comercial din Bârlad, acolo unde polițiștii au reușit să prindă doi cămătari din Murgeni în flagrant delict. Oamenii legii au avut cele mai mari bătăi de cap cu paznicii complexului, care au crezut că are loc o bătaie și au intervenit.
pisici pixabay jpg
Ce virus grav poate lua omul de la pisici. Poate provoca cazuri severe
Oamenii de știință au descoperit care este virusul răspândit de pisici, ce poate duce la cazuri severe. O epidemie fungică letală din Brazilia progresează cu repeziciune, iar poluarea urbană, felinele și factorii genetici par să amplifice răspândirea sa incontrolabilă. Potrivit unui atudiu, o divers