Răutatea și contextul de viață

Gheorghe FLORIAN
Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
image

Cu mult timp în urmă citisem un aforism bizar: „Oamenii buni dorm liniștiți pentru că oamenii răi rezolvă problemele în locul lor“. Mi se părea greu de acceptat, dar anii care au urmat m-au făcut să-l iau în serios.

Lucram de aproape un an pe culoarul condamnaților la moarte din Jilava, fiind primul psiholog din unitățile de detenție românești. Pe același culoar erau și vreo două sute de deținuți periculoși trimiși din cele 80 de penitenciare existente pe atunci, pentru că doar aici puteau fi păziți „corespunzător“. Neexistînd o fișă a postului pentru profesia mea, eram lăsat de capul meu prin celulele din Fortul 13. Deținuții îmi povesteau cum au ajuns aici, de ce au primit eticheta de periculoși, cîte eforturi au făcut pentru a găsi o celulă cu deținuți alături de care să poată dormi fără frică. O asemenea grupare fără „dușmani în așteptare“ era o construcție dificilă în orice sistem penitenciar și imposibil de menținut fără sprijinul și bunăvoința personalului.

Relatările condamnaților cu pedepse lungi erau coerente, cu personaje și relații ierarhice, despre clanuri bine structurate în instituții de toate felurile, cu șefi bine văzuți în urbe și care, în realitate, organizau furturi de materiale, de instalații, transporturi ilegale, falsificarea bilanțurilor contabile. Ca întotdeauna, pagubele produse de transgresiunile managerilor nu erau imediat sesizate și, deși generau pierderi mari, cetățenii nu le considerau grave. Doar mass-media se indigna pe moment de avariția și imoralitatea mediului de afaceri, dar a doua zi cazul era abandonat pentru că altul apărea la orizont. Nu trebuie uitat că dintotdeauna liderii marilor firme pot interveni în elaborarea legilor, formulînd norme și reglementări specifice domeniului lor. Ca urmare, anumite articole vor permite interpretări care-i avantajează, actele delincvente vor putea fi considerate simple erori, devianțe sau vicii de procedură neintenționate. Personajul rău care ajunge în închisoare se găsește mereu la capătul de jos al angrenajului: el doar a executat dispozițiile unui șef charismatic în care a avut încredere pentru că era un om tare bun la suflet și întotdeauna dormea liniștit...

Iată un caz. Un inginer angajat la o firmă, fiind acasă într-o după-amiază, bea o bere cu un coleg de serviciu avînd o funcție superioară ierarhic, care locuia în apropiere. Vorbind despre serviciu, gazda îi spune că a observat anumite ieșiri și intrări de materiale produse de firma lor, dar fără acte oficiale de însoțire. El spune că tranzacțiile legale au nevoie de documente, deși pot fi imaginate unele circuite care să ocolească regulile standard, și-i dă un exemplu. Din acel moment, „colegul“, împreună cu cei din board-ul firmei, schimbă procedurile de furt și cîțiva ani cîștigurile lor cresc substanțial. Inginerul, fără să știe nimic despre ce fac cei de sus, a fost promovat fără a i se spune motivele. Cînd a fost descoperită frauda, cea mai mare pedeapsă, 18 ani de închisoare, a primit-o inginerul pentru că toți cei din conducerea firmei au declarat că el a fost inițiatorul, deși nu primise niciodată vreun semn că au ținut cont de sugestiile lui.

Michel Foucault, într-un dialog din 1976 cu Jean-Paul Brodeur, profesor de criminologie la Universitatea din Montréal, numea asemenea situații ilegalism instituțional, fiind răspîndite în toate țările. (Într-o călătorie de serviciu în Canada, un polițist îmi spunea că au inventariat aproape 250 de modalități (scheme) de furt al mașinilor de lux, comandate de cumpărători de pe alte continente, deci ilegalisme la scară mare.) Profesorul Maurice Cusson consideră că „resemnarea publicului favorizează proliferarea criminalității și duce la toleranță față de ea… Toleranța este influențată de frecvența crimelor mici și mijlocii considerate ca inconveniente normale ale vieții“ (Cusson, în Déviance et Société, nr. 3/1990).

Cînd se fac publice astfel de lucruri, aflăm că este vorba de o firmă apreciată de clienți, cu manageri incluși în diverse comitete locale unde țin discursuri despre solidaritate și prosperitatea cetățenilor. Nimeni nu bănuiește că sînt exponenții unei minorități active infracțional, fiecare cu o poziție clară în angrenaj, cu reguli informale, care știu să caute pistele fecunde, cu aranjamente tacite și coordonări mascate și, bineînțeles, cu gestiune clandestină. În faza de constituire sînt importante aptitudinile proinfracționale ale liderilor și procedurile interne concepute, dar apoi se trece la găsirea și amăgirea țintelor vulnerabile care află tîrziu ce li s-a întîmplat. Cînd unii dintre ei ajung în penitenciar, vor căuta deținuți puși pe căpătuială rapidă și îi vor instrui în vederea unei cooperări viitoare.

Oamenii vinovați de ceva rău, cîți or fi ei, provin adeseori din rîndul celor buni. Am întîlnit puțini sălbatici, sadici sau monștri care-mi spuneau că n-au ce căuta în libertate, că nu sînt în stare să ducă o viață pașnică. Aceștia nu dădeau vina decît pe ei, nu acuzau părinții, ci doar alăturarea de un grup infracțional bazat pe cruzime. Unul dintre aceștia, condamnat la detenție pe viață, îl cunoșteam de cînd era minor, scria: „Trăind de mic pe stradă, trecînd în timp prin toate clasele sociale şi intrînd în contact cu unii şi alţii crezînd că undeva îmi voi găsi locul, am constatat peste tot numai falsitate, lăcomie, bîrfă, batjocură, dezmăţ şi orgii, acest lucru m-a făcut să cred (…) că ceea ce am făcut pînă în prezent nu am făcut rău. Că am luat vieţi omeneşti este adevărat, dar sînt sigur că atunci nu eram eu, nu pot explica mai bine (…) ştiu că m-am format singur, bineînţeles că au contribuit şi alţii la aducerea mea în stadiul în care am ajuns dar nu ştiu sigur dacă mă mai pot întoarce din drum, deoarece (…) cred că atît de mult s-a inoculat răul în mine, pe care mi-l doream să-l am cu ardoare cu ani mulţi înainte cînd eram mereu lovit, încît acum nu mai pot scăpa de el, cel puţin nu singur“. Fiecare din ei construiește o narațiune proprie și după ce le asculți povestea, după ce le studiezi dosarul penitenciar, începi să înțelegi împrejurările de viață care au contribuit la evoluția lor spre prăpastie. Neavînd un nivel educațional prea ridicat, aruncă vina pe cei din jur, pe răutatea lumii, pe victimele care nu au știut de ce sînt ei în stare.

Abordările moderne din genetică, biologie, etologie, socio-biologie și tehnicile noi de investigare a creierului uman aduc dovezi privind influența pasiunilor și predispozițiilor create pe cînd oamenii erau vînători-culegători, instincte care sînt moștenirea biologică a speciei umane, acestea constituind natura ultimă a omului (Edward O. Wilson, 2013, p. 23). Și cum oamenii trăiesc într-un număr limitat de medii sociale, comportamentele care le-au dat satisfacții și i-au făcut „respectați“ s-au permanentizat și i-au adus în pușcărie (ibidem, pp. 101-102).

Cel care a adus argumente puternice privind rolul contextului de viață și al relațiilor ierarhice în schimbarea comportamentului uman, fie și temporar, a fost psihologul american Philip Zimbardo în lucrarea sa Efectul Lucifer, apărută în limba română la Editura Nemira în 2002. Autorul lucrării este cunoscut pentru experimentul falsei închisori realizat în 1971 la Universitatea Stanford. A improvizat cîteva celule în subsolul facultății și a ales un grup de studenți, unii să joace rolul de gardieni și ceilalți rolul de deținuți. Experimentul trebuia să dureze două săptămîni, dar din cauza tensiunilor psihologice apărute în „închisoare“, a fost întrerupt după șase zile. Concluzia sa a fost că viața în detenție este greu de suportat nu din cauza tendințelor agresive ale deținuților, nu din cauza plăcerii gardienilor de a-i domina, ci din cauza relațiilor ierarhice de putere care se stabilesc în penitenciar, instituție puțin controlată de autorități și lipsită de vizibilitate din partea publicului larg.

În cartea sa, profesorul Zimbardo analizează și abuzurile soldaților americani detașați la închisoarea Abu Ghraib în timpul războiului din Irak pentru a păzi prizonierii capturați. Cruzimea și umilințele la care i-au supus pe deținuții aflați în grija lor au generat un val de indignare în multe țări. Au fost declanșate anchete ale unora din soldații americani de la Abu Ghraib care avuseseră o evoluție bună în mediul militar, dar care nu aveau cunoștințe în domeniul supravegherii deținuților autentici. Condițiile de mizerie în care își făceau serviciul, inexistența unor sarcini clare, ordinele date de persoane civile care nu se legitimau și lipsa totală a controalelor din partea eșalonului superior au favorizat conduite inumane din partea soldaților-gardieni. Iată cum explică psihologul american această evoluție. Managerii de rang înalt pot crea o ideologie a rolurilor profesionale ale angajaților care, în schimbul salariului, vor căuta să fie pe placul șefilor, chiar și atunci cînd aceștia le ordonă acțiuni absurde, departe de rațiunea de a fi a instituției (pag. 672). Angajatul se ascunde în spatele rolului și al poziției sale definite ierarhic, fără să se întrebe dacă ceea ce face are vreun sens sau dacă este legal (p. 257). În organizaţiile mici, responsabilitatea este în primul rînd a liderului, dar în organizaţiile complexe şi corupte este greu de găsit adevăratul responsabil (p. 343). Cei din ierarhia instituțională construiesc un limbaj pentru a ascunde realitatea, blocînd astfel iniţiativele bune şi voinţa de a rezista ale personalului subordonat (pp. 344-345). Ca urmare, rolul profesional atribuit devine mai important decît trăsăturile de caracter ale persoanei: îndoctrinarea cu ideea de loialitate şi datorie faţă de conducători va schimba viziunea individului despre viață, în anumite cazuri mergînd pînă la imaginaţie ostilă și „programe de ură“ (pp. 432-434). Așa se ajunge la răul administrativ care, afirmă profesorul Zimbardo, schimbă în profunzime gîndirea oamenilor: se glorifică lozinci precum Scopul scuză mijloacele și Toţi pentru unul, unul pentru toţi, ordinele venite de sus sînt doar verbale, nu există rapoarte scrise privind evenimentele produse, se consumă alcool în timpul serviciului, escaladează progresiv abuzurile și pierderea ruşinii, rapoartele comisiilor de control nu sînt luate în serios, situațiile problematice sînt interpretate eronat, personalul nu se poate plînge pe linie ierarhică și este nevoit să execute orbește ordinele. În sfîrșit, inerţia preia controlul vieţii celor din instituţie, toți cred că există persoane deasupra legilor şi regulamentelor, corupția se generalizează, managerii obţin distincţii pentru succese inexistente (pp. 575-597).

Iată și cîteva premise psihologice care permit apariţia conduitelor rele, numite de Zimbardo „latura întunecată a naturii umane“: nevoia exagerată de securitate şi ataşament care generează conformismul excesiv, dorinţa de a fi pe placul celor cu putere și a capriciilor lor, capacitatea cuvintelor şi imaginilor de a genera minciuni, zvonuri, frică, ură și răzbunare, lipsa de somn și epuizarea, complexul de inferioritate (cei mici de statură sînt puşi şefi), mîndria de a avea o uniformă şi a primi medalii, a te simți neajutorat în fața reglementărilor abuzive (pp. 348-518). La acestea se mai adaugă o serie de catalizatori psihologici: izolarea, acoperirea feței eliberează impulsurile ostile și prejudecăţile, convingerea că altora nu le pasă de tine, cinismul, frustrarea și plictiseala, faptul că martorii la ceea ce se întîmplă nu intervin, îndeplinirea unor sarcini fără sens, obedienţa faţă de persoanele charismatice, lipsa umorului (nu se rîde de cei prea zeloși), nevoia de a fi acceptat, plăcut și respectat în echipă, elaborarea de justificări credibile (mi s-a ordonat, am fost răsplătit). Pe această bază, spune Zimbardo, se trece ușor la comportamente distructive: presiune din partea egalilor, inocularea ideii că grupul are dreptate, mesaje persuasive, a da vina pe victime, schimbarea înfăţişării exterioare (uniformă, glugă și ochelari care te fac anonim), a primi semnale că ești „special“ și că toate îndatoririle au caracter secret, presiune constantă de a produce rezultate, elaborarea motivelor care justifică orice abuz (pp. 693-732).

Profesorul Zimbardo consideră că putem rezista în fața acestor practici diabolice de transformare a unui om bun în unul rău: să înţelegem cum operează manipularea, să conştientizăm vulnerabilitatea noastră faţă de presiunea socială, să avem alături oameni care se revoltă în fața abuzurilor, să avem o relaţie clară superior-subordonat, să ne adresăm celor care pot pune capăt exceselor. În finalul lucrării sale, prezintă un Program în 10 paşi pentru a rezista influenţelor nefaste, adresat fiecăruia dintre noi (pp. 681-689). În fața relelor din lumea actuală, el ne îndeamnă să fim eroi în așteptare: să facem ceea ce trebuie atunci cînd vine momentul decisiv, să susținem idealurile înalte, să-i sprijinim pe cei care luptă constructiv, să refuzăm compromisurile, să dovedim nobleţe și să apreciem sacrificiul altora.

Desigur, Philip Zimbardo, alături de Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King, Hannah Arendt și mulți alții, a înțeles banalitatea și persistența răului de-a lungul istoriei, precum și necesitatea de a nu capitula în fața lui. Cred că împăratul Etiopiei Haile Selassie (1930-1935 și 1941-1974) a formulat cea mai profundă explicație a răului în vremurile de acum: „De-a lungul istoriei, a existat inacţiune din partea celor care ar fi putut acţiona, indiferenţă din partea celor ce ar fi trebuit să ştie mai bine, tăcere a Justiţiei atunci cînd glasul acesteia conta cel mai mult; toate acestea au făcut posibil triumful răului“.

Gheorghe Florian este psiholog.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de trei ingrediente pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.