Despre politică şi morală cu Tudor Vianu

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Despre politică şi morală cu Tudor Vianu jpeg

Nu există, din cîte ştiu eu, o activitate umană mai importantă decît cea politică. Complexitatea sa vine din importanţa deciziilor care se iau şi din efectele pe care aceste decizii le pot propaga asupra unor mase mari de oameni şi pentru perioade mari de timp, uneori măsurabile la scara istoriei. Destinul nostru individual şi colectiv depinde de oamenii politici. Cu asta sîntem cu toţii de acord şi nu ne înşelăm.

Tocmai din această cauză, acţiunea politică este atît de atent urmărită şi atît de discutată şi disputată. Libertatea politică, democraţia, existenţa partidelor politice şi parlamentarismul sînt cuceriri de dată recentă ale civilizaţiei umane. El sînt cele care dau baza, profilul social al omului modern, liber să-şi caute fericirea şi să-şi împlinească destinul după aptitudinile, talentele şi înzestrările sale naturale sau deprinse.

Îi criticăm pe oamenii noştri politici pentru orice: corupţie, lăcomie, familie, profesii, calificări şi chiar pentru viaţa personală. Un om politic, în lumea modernă, dominată de mediile de informare, este atît de mult expus, încît uneori, sau adesea, pur şi simplu imaginea publică nu mai corespunde decît din întîmplare cu adevărata sa personalitate. Imbecilii ne sînt înfăţişaţi ca oameni de treabă, iar cei bine intenţionaţi se pierd în hăţişul de informări şi dezinformări în care sîntem împinşi.

Deşi democraţia ne permite să-i schimbăm periodic, sîntem permanent nemulţumiţi de ei pentru că par să aibă aceleaşi metehne şi lipsuri. De unde vine acest cerc vicios al speranţei, urmate rapid de aceleaşi frustrări? Vom încerca, în cele ce urmează, să răspundem chemînd în ajutor viziunea profundă a unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai noştri – Tudor Vianu (Filosofia culturii şi teoria valorilor, Editura Nemira, 1998).

Aşa cum spunem, se întîmplă ceva ce noi trebuie să înţelegem, un adevăr mai mult decît evident: oamenii din politică vin tot din lumea noastră, de aceea au aceleaşi defecte ca şi noi. Şi ei sînt produsul unui timp şi al unui determinism implacabil în care ne mişcăm cu toţii. Omul politic este fostul nostru elev sau student, fratele nostru, vecinul de bloc sau fostul nostru subaltern. Deşi ne lăudăm cu multe realizări specifice epocii în care trăim şi deşi munca şi decizia politică sînt aşa de importante, nu dispunem de un cadru instituţional, de şcoli şi legi speciale pentru formarea omului politic. Dacă medicul trebuie să termine şcoala de medicină, şi inginerul şcoala tehnică, politician poate fi oricine.

Cele mai multe critici adresate lor vin din zona morală. Tudor Vianu arată că există „o coliziune între valoarea morală şi valoarea politică“. Setul de valori morale fiind gîndit şi pus în practică împotriva setului de valori politice, deoarece „caracterul esenţial al valorii politice este tendinţa de a le impune semenilor voinţa proprie, în timp ce caracterul valorii morale este tendinţa de a face să înflorească şi să se dezvolte ceea ce în semenii noştri alcătuieşte însuşirea lor originală“ (conformă cu principiul latin Homo res sacra – omul este sfînt pentru om).

„Morala este cea care poartă de cele mai multe ori protestul împotriva politicii. Şi lucrul este firesc să fie aşa, mai întîi din motivul că structura valorii morale şi a valorii politice sînt profund deosebite. Norma internă a valorii morale este iubirea, pe cîtă vreme cea a valorii politice este puterea.“ Iată o delimitare clară între cele două valori, care ne ajută să înţelegem cercul vicios despre care vorbeam şi să căutăm soluţii de ieşire. Poate exista o legătură între iubire şi putere? Sau la mijloc se află, aşa cum ne-am obişnuit, doar calculul rece al celui care ia decizii? Poţi să-i conduci pe oameni şi le poţi impune voinţa ta, fără să-i iubeşti? Căzut în eroarea unei judecăţi simple, conform căreia oamenii pot fi confundaţi cu obiectele, omul politic pare a ne fi străin, venit din altă lume.

Pentru a ne explica acest conflict dintre politic şi moral, Tudor Vianu ne poartă întru-un periplu exemplar în opera lui Machiavelli (Principele), subliniind cîteva aspecte: „mai întîi ideea că se trece prea uşor cu vederea deosebirea care există între persoanele particulare şi persoanele publice. Se condamnă acţiunile publice în numele moralei, uitîndu-se că morala care serveşte aici ca judecător este aceea a omului privat şi că ea nu se poate înzestra cu criterii care să ne facă apţi de a înţelege şi a aprecia în acelaşi timp faptele omului politic“. Este uşor cinică asemenea afirmaţie, dar nu o putem contrazice. Cele mai multe critici ale persoanelor private vin tocmai dintr-o neînţelegere a mecanismului decizional specific politic. Am mai pune în evidenţă chiar făţărnicia acestor critici. Cerem politicienilor lucruri pe care noi nu le facem, fie că sîntem la locul de muncă, acasă sau în orice altă situaţie. De cîte ori punem dragoste de om în ceea ce facem?

„A doua idee esenţială a Tratatului lui Machiavelli este aceea că umanitatea este prin constituţia sa vicioasă şi rea şi că o politică întemeiată pe virtute este nepotrivită în mediul real al societăţii omeneşti.“ Ar trebui să ne amintim că noi alegem din patru în patru ani. Mereu sîntem, ca şi acum 2000 de ani, alături de Baraba, şi nu de Isus. Construim modele pe înfăţişarea infractorilor şi-i punem să ne conducă. Avem criterii absurde – ele însele imorale – după care votăm. Alegem după avere, dinamism şi frumuseţea minciunilor care ne sînt spuse. Cum să se raporteze la putere şi dragoste faţă de om asemenea inşi? Ei sînt ca noi şi noi sîntem ca ei.

Despărţind, cu ajutorul lui Machiavelli, ideea de stat de ideea de valoare morală şi subliniind că sînt incomparabile, „aparţinînd unor sfere de viaţă cu totul diferite“, Tudor Vianu aminteşte în acest context conceptul de „raţiune de stat“, care a justificat de-a lungul timpului abuzurile tuturor tiranilor. Ca soluţie, omul nostru de cultură militează, tocmai pentru că sîntem în epoca modernă, pentru solidarizarea acestor valori – morala şi puterea – în interiorul structurii psihice umane. Prin acest concept vom înţelege îmbinarea lor, prin educaţie, în mintea umană într-un tot complex şi unitar, de care omul modern va putea să dispună în atingerea ţelurilor sale. Se depăşeşte, aşadar, concepţia propusă de Platon care „constă în aducerea politicului sub punctul de vedere al moralului. Aceasta ar fi procedura lui Platon din Republica şi Legi, atunci cînd afirmă că scopul vieţii politice este solicitarea virtuţii printre cetăţeni şi cînd propune ca mijloc pentru realizarea acestui scop – educaţia“.

Tot în susţinerea ideii de convergenţă între politic şi moral, Tudor Vianu arată că „există o anumită concepţie politică pentru care omul nu mai este o entitate mărginită, fungibilă şi întrebuinţabilă... aceasta alcătuieşte concepţia de bază a liberalismului manifestată într-un act decisiv, în celebra Declaraţie a drepturilor omului cu care a început Revoluţia Franceză“.

Sîntem, cu alte cuvinte, invitaţi ca prin educaţie să revenim la valorile fundamentale care ne-au salvat şi împins înainte în istorie de mii de ani. Este vorba despre bine, adevăr, dreptate, iubire, familie. Poate că atunci cînd auzim aceste cuvinte ar trebui să nu mai zîmbim cu suficienţa imbecilului care ştie el ce face. Spunem prea des, scuzîndu-ne, că toate ar fi bune, dar „lumea e aşa cum e“. De aici încolo, totul ne este permis. Or, atitudinile nu pot rămîne în acest stadiu într-o lume atît de complexă şi atît de dificilă.

Depăşind viziunea lui Platon, Vianu militează pentru evitarea concilierii prin subordonare în cuvinte memorabile: „Dar în afara acestei concilieri prin subordonare, găsim şi posibilitatea altor unificări a punctelor de vedere, şi anume acelea care răspund metodelor noastre proprii şi care constă în resolidarizarea acestor valori în interiorul structurii psihice prin trăirea mai adîncă a uneia dintre ele“.

Poate ar fi momentul să ne amintim că în şcolile noastre nu se mai studiază discipline precum morala sau etica şi că la orele de religie se bat cîmpii sau se face matematică pentru că „aia ne trebuie“, în loc să se discute despre bine şi rău. Prea puţină importanţă acordăm formării oamenilor ca oameni. Tocmai de aceea semănăm tot mai mult cu nişte roboţei pierduţi în faţa calculatoarelor, care, pe măsura trecerii timpului, nici măcar să pună întrebări nu mai sînt capabili, darămite să mai răspundă la ele.

Dorel Dumitru Chiriţescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu-Jiu. În 2010 a publicat cartea A treia Romă. Despre capitalism, America şi criza din 2007, Editura Academică Brâncuşi.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

ten frumos  foto   Shutterstock jpg
7 trucuri care te vor ajuta să spui adio pielii uscate și iritate. Vei avea un ten curat și luminos
Pentru o piele curată și un ten strălucitor, nu este suficient doar să aplici produse cosmetice de calitate. Îngrijirea adecvată a pielii presupune o combinație între exfoliere, hidratare, protecție solară și obiceiuri corecte de îngrijire zilnică.
Satele de basm din România lăudate în presa spaniolă Colaj El Espanol & Turist Info DMS
Satele de basm ale României, elogiate în presa spaniolă. „Fiecare colț al acestei țări îți oferă o experiență unică și memorabilă”
Într-o ediție recentă a prestigioasei publicații El Español, la secțiunea Travel, România este prezentată ca o destinație de neratat pentru iubitorii de autentic, tradiție și peisaje naturale spectaculoase.
repartizare posturi titularizare   foto alina mitran (1) jpg
Cum li se poate face loc tinerilor în sistemul de Educație: „Profesorii cu vechime, deja blazați, ar putea avea și alte activități extrașcolare”
Există un interes din ce în ce mai crescut pentru cariera de profesor. Cele mai multe persoane care doresc să intre în sistem nu sunt însă absolvenții de facultate, așa cum ne-am aștepta, ci românii care au optat pentru reconversie.
Medicul Ioan Pop de Popa FOTO fobac ro jpg
5 aprilie: Ziua în care a fost efectuată prima operație pe cord deschis din România
La 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureş, prof. dr. Ioan Pop de Popa a efectuat prima operație pe cord deschis din România, după mulți ani de pregătiri și testări pe animale.
patrunjel jpg
Cum să păstrezi pătrunjelul proaspăt la frigider până la o lună
Pătrunjelul, un ingredient versatil și adesea folosit în bucătărie, poate fi dificil de păstrat proaspăt mult timp. De obicei, după câteva zile, frunzele își pierd din prospețime și sunt destinate de multe ori deșeurilor.
krivoi rog atac FOTO  Raduga / X
Atac sângeros al Rusiei în orașul natal al lui Zelenski. Cel puțin 14 oameni, inclusiv 6 copii, au murit
Un atac cu rachete rusești a ucis cel puțin 14 persoane, inclusiv șase copii, într-o zonă rezidențială din orașul ucrainean central Krivoi Rog, vineri, a declarat președintele Volodimir Zelenski, fiind unul dintre cele mai mortale atacuri ale Moscovei din acest an.
image png
Tunsori în vogă pentru femeile trecute de 40 și 50 de ani, în vara anului 2025. Ce coafuri sunt recomandate pentru doamnele de 60 de ani
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, până și podoaba noastră capilară întâmpină schimbări. Femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și peste 50 de ani pot avea uneori dubii în privința tunsorii pe care aleg să o poarte.
Cafea FOTO Shutterstock
Cafeaua băută dimineața îți prelungește viața doar dacă știi când s-o bei. Cum să obții beneficii maxime
Un gest aparent banal – savurarea cafelei de dimineață – poate avea beneficii neașteptate asupra longevității. Nu este vorba doar de plăcerea momentului, ci de un potențial aliat al sănătății cardiovasculare. Însă totul ține de momentul zilei în care o bem.
CilAcciaroli01 jpg
Satul în care oamenii trăiesc 100 de ani. Secretul longevității celor din locul „tinereții veșnice”
Acciaroli este un sat idilic situat în sudul Italiei, care pare a fi un loc de vis în care să trăiești. Cu casele sale de piatră, plajele apropiate și portul pitoresc, acest sat oferă mult mai mult decât peisaje spectaculoase.