Despre Napoli, Camorra şi deşeuri – dintre care unele ajung la noi...

Alexandru-Radu SĂVULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 513 din 12-18 decembrie 2013
Despre Napoli, Camorra şi deşeuri – dintre care unele ajung la noi    jpeg

Cu consorţiul Mediterraneo Sociale, am vizitat comunitatea Il Pioppo (Plopul) din localitatea Somma Vesuviana de la poalele Vezuviului, unde am putut vedea cum o fostă fabrică ilegală de muniţie, confiscată de la mafia napolitană (Camorra), a fost transformată în centru de recuperare a unor tineri cu probleme infracţionale sau dependenţi de droguri. Am fost entuziasmat de această inversare de roluri, care mi s-a părut extrem de importantă sub raport simbolic. La sfîrşitul vizitei, am primit cadou un pachet de cafea artizanală, a cărei particularitate constă nu atît în gust şi aromă, cît mai ales în modul de procesare. Acest amestec special de boabe – provenite din Brazilia, Costa Rica, Columbia, Guatemala, India şi Uganda – este prăjit, măcinat şi ambalat exclusiv de femei condamnate, care îşi ispăşesc pedeapsa la Penitenciarul de femei din Pozzuoli, de lîngă Napoli. Vîndută ca produs premium, Caffè Lazzarelle le permite acestora nu doar să cîştige bani în perioada detenţiei (cu salarii stabilite conform grilei sindicale), ci mai ales să obţină o înaltă calificare, astfel încît să aibă şanse maxime de reintegrare socială la terminarea pedepsei. Cooperativa Lazarrelle combină abordarea socială cu protecţia mediului. Astfel, cafeaua este ambalată în pungi vidate, din plastic reciclabil, iar sacii în care vin boabele sînt folosiţi pentru pungi şi săculeţi pentru cadouri, nimic nerămînînd nefolosit sau nereciclat. Produsele Lazarrelle sînt vîndute în cadrul programului „Facciamo un pacco alla Camorra“, expresie napolitană, care se traduce aproximativ prin „Să-i jucăm un renghi Camorrei“.

Napolitanii se revoltă împotriva legii tăcerii

Iniţial indiferentă sau chiar temătoare, respectînd omertà (legea tăcerii şi a neimplicării în afacerile altora), opinia publică din Napoli şi din întreaga regiune Campania a devenit treptat tot mai vocală în opoziţia sa faţă de crima organizată. Chiar în luna noiembrie 2013, zeci de mii de cetăţeni ai oraşului au ieşit în stradă pentru a manifesta contra Camorrei, care între Napoli şi Caserta a transformat o zonă altădată curată într-un adevărat „triunghi al morţii“, cunoscut şi sub numele de Terra dei fuochi (Ţara focurilor). Zona este plină de deşeuri toxice, cărora li se dă foc pentru a li se şterge urma.

Potrivit organizaţiei Legambiente, peste 10 milioane de tone de deşeuri toxice (conţinînd metale grele, materiale radioactive, substanţe acide) au fost depozitate ilegal în triunghiul morţii, în ultimii 20 de ani, ceea ce a condus la o creştere extraordinară a numărului de îmbolnăviri de cancer în rîndul populaţiei locale. Sute de imagini ale victimelor – copii, femei, tineri – au fost purtate de rude şi prieteni la manifestaţia din acest sfîrşit de noiembrie.  

Deşeurile au fost, de altfel, şi tema celui de-al zecelea Forum Greenaccord – „Un viitor fără gunoaie“, organizat la Napoli în perioada 6-9 noiembrie 2013. Şi ce alt loc ar fi putut fi mai bun pentru a discuta acest subiect decît Napoli, locul unde s-a inventat celebra pizza, dar şi oraşul care, doar cu cîţiva ani în urmă, era prezent în toate buletinele de ştiri din lume, cu munţii de gunoi udaţi de pompieri ca să nu ia foc pînă vine armata să-i strîngă? Problema deşeurilor menajere a fost rezolvată între timp – spune Luigi de Magistris, un fost procuror antimafia, ajuns în prezent primarul oraşului Napoli. Ce nu s-a rezolvat încă e problema deşeurilor periculoase.

Şi Biserica Catolică sprijină cererile cetăţenilor

Arhiepiscopul oraşului Napoli, cardinalul Crescenzio Sepe, a cerut ca Biserica să nu le mai acorde împărtăşania celor care se fac vinovaţi de crime împotriva mediului. „Pentru un bun creştin nu este suficient să meargă la biserică, ci trebuie să arate şi respect pentru creaţia lui Dumnezeu“, spune Sepe. Această luare de poziţie a fost susţinută şi de cardinalul Francesco Coccopalmerio, care a adus participanţilor la forum mesajul Papei Francisc – „de a contribui activ la sensibilizarea instituţiilor politice şi a cetăţenilor pentru încurajarea unui stil de viaţă care să ţină cont atît de nevoile oamenilor, cît şi de cele ale naturii, şi de a contribui la crearea unui sistem economic care să nu mai fie bazat exclusiv pe consumul resurselor naturale de către oameni, ci să promoveze împlinirea fiecărei persoane în cadrul dezvoltării autentice a întregii creaţii.“ Comentînd mesajul papal, Coccopalmerio a spus: „Francisc vorbeşte despre o Biserică săracă între săraci: cei care îl urmează pe Hristos într-o viaţă de simplitate trebuie de asemenea să respecte şi patrimoniul natural.“

Ecomafia – o problemă  la ordinea zilei  

Antonio Pergolizzi, de la Legambiente, explică cum Camorra a început să fie interesată de deşeuri, către sfîrşitul anilor ’80, cînd şi-a dat seama că antreprenorii din nordul industrializat caută soluţii facile şi ieftine pentru a scăpa de deşeurile provenite din diverse ramuri industriale. Iniţial o activitate minoră pentru mafia locală, transportul şi depozitarea ilegală a deşeurilor au devenit curînd una dintre principalele ei activităţi. Astfel apare termenul ecomafie, utilizat pentru primă oară de Legambiente în anul 1994. De atunci, această organizaţie publică anual rapoarte, care multă vreme n-au interesat însă nici publicul, nici politicienii. Ermete Realacci, un membru eminent al organizaţiei Legambiente, în prezent preşedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor a Italiei, spune că „ziariştii se uitau la noi ca la extratereştrii cînd le vorbeam despre depozitele ilegale de deşeuri.“ 

În loc să fie tratate şi neutralizate, deşeurile industriei din nordul Italiei au început să ajungă în sud, unde erau fie aruncate direct în golful Napoli, fie depozitate la întîmplare pe sol. Între timp, au fost făcute descoperiri şocante. Se ştie acum că la unele din drumurile şi construcţiile recente au fost folosite materiale amestecate cu deşeuri toxice şi chiar radioactive. Nici chiar şcolile nu au fost ocolite de aceste practici criminale. Camorra s-a orientat cu precădere spre deşeurile toxice şi periculoase, pentru că acestea ofereau cele mai mari posibilităţi de cîştig. Aşa ceva n-ar fi fost însă posibil fără sprijinul unor oficiali corupţi – afirmă Pergolizzi. „Mulţi au fost în trecut colaboratorii mafiei. Firmele de avocatură, de asemenea“, menţionează reprezentantul organizaţiei Legambiente. Direcţia originară a deşeurilor a fost, la început, dinspre nord spre sud. Acum, acest fenomen a ajuns să fie circular în Italia, depăşind uneori şi graniţele ţării.  

Traficul cu deşeuri, mai profitabil decît drogurile  

Infracţiunile de mediu au putut prolifera pe fundalul lipsei legislaţiei – confirmă procurorul naţional antimafia Franco Roberti. „Prima dată cînd am auzit de problema deşeurilor toxice anchetam un contrabandist, pentru droguri. Mi-a spus că a găsit ceva mai rentabil şi mai puţin periculos ca drogurile: traficul cu deşeuri toxice“, spune Roberti. Într-adevăr, în Italia, depozitarea ilegală a deşeurilor era pedepsită, pînă de curînd, cel mult cu o amendă. Abia din 2010 există legi care permit procurorilor să-i ancheteze şi să-i trimită în judecată pe cei care se fac vinovaţi de depozitarea ilegală a deşeurilor. Comisia antimafia a parlamentului italian colaborează de anul trecut şi cu Corpul Forestier al statului, ceea ce-i permite să facă dese controale pe teren. Rezolvarea problemei este însă în continuare îngreunată de insuficienta coordonare a sistemului judiciar antimafia cu sistemul judiciar obişnuit, pentru că sub jurisdicţia judecătorilor antimafia intră doar infracţiunile comise de mafia, nu şi de ceilalţi. Iar mafia nu acţionează de una singură.  

Partenerii mafiei sînt antreprenorii şi politicienii corupţi

„E nevoie de doi pentru a dansa tango“, spune Roberti, referindu-se la industria din nordul Italiei, care a apelat la Camorra pentru a scăpa de deşeuri, precum şi la politicienii corupţi, care închid ochii la ilegalităţile comise. Potrivit organizaţiei Legambiente, sînt cunoscute numele a 440 de firme care au apelat la mafia napolitană pentru a scăpa de deşeurile toxice pe care le-au generat. Schema este astfel descrisă de procurorul naţional antimafia: firmele din nord, care ar fi trebuit să plătească sume importante pentru ca deşeurile pe care le generau să fie tratate şi depozitate în siguranţă, apelau la Camorra pentru a scăpa de deşeuri la jumătate sau sfert de preţ. Camorra le lua şi pur şi simplu le arunca undeva în jurul oraşului Napoli, fie pe sol, fie chiar în Mediterana. În acest timp, politicienii corupţi închideau ochii, iar populaţia afectată de poluarea apei, a aerului şi solului se îmbolnăvea de cancer.  

Antonio Giordano, un eminent genetician italo-american, originar din Napoli, spune că în această zonă a fost înregistrată o creştere anormală a cazurilor de cancer la femei tinere, între 25-35 de ani, aflate înainte de vîrsta de screening, sau că la copii au apărut boli rare, care înainte nu existau. Nu cu mulţi ani în urmă, spune Giordano, Napoli a fost unul din cele mai poluate golfuri din lume. Desigur, lucrurile au evoluat, există tot mai multe firme corecte şi au apărut şi firme care se ocupă cu reciclarea. Dar au rămas terenurile poluate din Ţara focurilor. Cîteodată, cînd nu se mai poate, cîte un loc e curăţat... cu bani publici. În prezent, o comisie senatorială italiană analizează gravitatea situaţiei, în vederea posibilei curăţiri din bani publici a întregii zone poluate.  

În general, regiunea Campania era cunoscută ca o regiune curată, cu produse agricole de înaltă calitate. Poluarea din „triunghiul negru“ a dăunat însă serios acestei reputaţii. Un produs tipic din Campania, mozarella de bivoliţă, a fost în cîteva rînduri chiar interzisă la import de diferite ţări, deoarece s-a descoperit că era contaminată cu dioxină (o substanţă cancerigenă eliberată prin arderea unor anumite tipuri de deşeuri).   

România este una dintre ţintele preferate ale Camorrei 

Comerţul ilegal cu deşeuri toxice se desfăşoară şi la nivel internaţional, acolo unde există puncte slabe, mai uşor permeabile. Potrivit lui Roberti, ţintele preferate ale mafiei napolitane sînt China şi... România.

Andreea Masullo, de la Greenaccord, mi-a spus că, în urmă cu cîţiva ani, a făcut parte dintr-o echipă de experţi care, după ce a analizat compoziţia unui transport de deşeuri, a decis că trebuie trimis în Franţa, pentru că în Italia nu existau mijloace tehnice de neutralizare a lui. Deşeurile au fost într-adevăr încărcate la Napoli, cu direcţia Marsilia, însă n-au ajuns niciodată la destinaţie. După o vreme, a aflat din presă că au fost descărcate la... Constanţa.  

România este o ţintă preferată şi pentru o altă activitate a mafiei. Potrivit lui Roberti, Camorra nu acţionează doar cu brutalitate şi violenţă, ci şi prin cumpărare de influenţă sau spălare de bani. În mod paradoxal, spălarea banilor negri ai Camorrei se face astăzi prin investiţii chiar în afaceri cu energie regenerabilă, ca ferme eoliene, instalaţii de biogaz etc., dintre care unele în România – spune Roberti.

Dar Uniunea Europeană este tot mai decisă să lupte cu crima organizată. Anul trecut, Parlamentul European a creat un Comitet special împotriva crimei organizate, a corupţiei şi a spălării de bani (CRIM). În luna septembrie a acestui an, comitetul a propus un plan de acţiune pentru perioada 2014-2019. Conform acestuia, oficialii dovediţi a fi participat la activităţi de crimă organizată, corupţie sau spălare de bani nu vor mai putea participa vreodată la o licitaţie pentru fonduri publice, şi nici nu vor mai putea fi aleşi în vreo funcţie publică în UE. Dar cel mai important dintre instrumentele luptei contra crimei organizate rămîne atacarea intereselor ei financiare. Între noile propuneri se află şi aceea ca bunurile şi banii confiscaţi din activităţi de crimă organizată, corupţie sau spălare de bani să fie utilizaţi exclusiv în scopuri sociale şi umanitare, idee pe care o salut cu entuziasm.      

Alexandru-Radu Săvulescu, de formaţie geofizician, este eseist şi fotograf

Foto: A.-R. Săvulescu

Cum să alegi pantofii cu toc în funcție de înălțimea ta  Ghid practic și recomandări dilemaveche jpg
Cum să alegi pantofii cu toc în funcție de înălțimea ta? Ghid practic și recomandări
Alegerea unei perechi de pantofi cu toc potrivite nu ține doar de stil sau de preferințe. Felul în care tocurile se potrivesc înălțimii tale poate influența atât confortul cât și modul în care arată ținuta per ansamblu.
DilemaVeche (2) jpg
Uleiul de rozmarin: Secret antic roman pentru podoaba capilară
Din cele mai vechi timpuri, plantele aromatice au fost folosite nu doar pentru parfumul lor plăcut, ci și pentru puterea lor vindecătoare.
img 1 jpg
Don Ro Casino: Ce să faci și ce să nu faci când joci online
Lumea divertismentului digital oferă numeroase opțiuni de recreație, iar casino online reprezintă una dintre formele de entertainment care necesită o înțelegere atentă a regulilor și a etiquettei specifice.
pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.

Parteneri

dragos anastasiu facebook png
Un senator PSD cere demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu, în urma acuzațiilor privind o presupusă mită oferită unui inspector ANAF
Declarația vine după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Dragoș Anastasiu, vicepremier și om de afaceri, ar fi oferit, în perioada 2009–2017, foloase necuvenite inspectorului ANAF Angela Burlacu.
consiliere-imprumut-credit-ipotecar
ANALIZĂ De la 3 la 2 camere: TVA-ul mai mare le reduce opțiunile familiilor la început de drum
O familie tânără care voia să-și ia un apartament de 3 camere își va permite doar unul cu două camere după data 1 august când TVA va crește de la 19% la 21% pentru apartamentele noi, susțin contabilii.
25 iulie: Mata Hari este găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei jpeg
25 iulie. Ziua când cunoscuta spioană și curtezană Mata Hari a fost condamnată la moarte
Pe 25 iulie 1917, Mata Hari a fost condamnată la moarte prin împuşcare, fiind acuzată că din cauza ei au murit mii de soldaţi francezi. În ziua de 25 iulie 1943, Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei, l-a destituit pe dictatorul fascist Benito Mussolini.
pamela anderson liam neeson profimedia (1) jpg
Pamela Anderson și Liam Neeson se iubesc pe ecran, dar și în viața reală? Actorul a rămas văduv în urmă cu 16 ani
În ultima vreme, Pamela Anderson (58 de ani) și Liam Neeson (73 de ani) au stârnit numeroase speculații după aparițiile lor apropiate și gesturile tandre de la evenimentele de promovare ale noului film în care joacă împreună. Zâmbete complice, atingeri discrete și chiar un sărut pe obraz la premiera
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Franța va recunoaște oficial Palestina ca stat în septembrie. Macron: „Poporul nostru vrea pace în Orientul Mijlociu”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat joi că Franța va recunoaște oficial statul Palestina, în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care va avea loc în luna septembrie la New York.
horoscop, foto shutterstock jpg
Horoscop vineri, 25 iulie. Evenimente neașteptate pentru nativii unei zodii
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 25 iulie.
insolvente lichidari datorii finantari dosare
Ghid de supraviețuire în afaceri. Ce măsuri pot fi luate pentru a evita insolvența
Economia românească trece printr-o perioadă marcată de incertitudine, creșteri ale costurilor și o presiune constantă pe marjele de profit. În astfel de vremuri tulburi, riscul de insolvență a devenit o amenințare palpabilă pentru companii de toate dimensiunile.
Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, promite protecţie tuturor ungurilor condamnaţi penal în afara Ungariei jpeg
Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt: „Nu ne putem imagina o istorie care să contravină intereselor UDMR-ului”
Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat că Guvernul de la Budapesta nu va adopta nicio decizie politică legată de România care să contravină intereselor UDMR și ale comunității maghiare de peste hotare.
image png
Iustina reacționează la tupeul ispitelor feminine: „Nici toată apa din lume nu le mai spăla”
Iustina Loghin, una dintre cele mai excentrice și titrate foste concurente ale emisiunii Insula Iubirii, sezonul 8, unde a mers alături de soțul ei, Cornel Luchian, își spune părerea despre ispitele feminine ale noului sezon al show-ului de la Antena 1.