Democraţie şi prosperitate

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
Democraţie şi prosperitate jpeg

De fiecare dată cînd vine vorba despre bani sau bogăţie, îmi amintesc întîmplarea pe care mi-a povestit-o un amic, aflat pentru o lungă perioadă de timp la studii în Franţa. În după-amiaza pe care amicul mi-o evoca, se întorsese mai devreme acasă, fiind una dintre acele zile mohorîte de toamnă în care orice oraş, oricît ar fi de frumos, respiră un aer apăsător, îndemnîndu-i pe oameni să stea mai degrabă în casă. Cînd să deschidă uşa garsonierei sale, a observat cum vecina sa, femeie între două vîrste, pariziancă get-beget, tocmai se pregătea să iasă în oraş. O salută protocolar, în timp ce se gîndea, firesc, unde se poate duce un om pe o asemenea vreme. Numai că imaginea cu vecina sa înotînd prin ploaie pe străzile pustii ale Parisului îi este întreruptă de un gest neaşteptat al femeii. A lăsat cheile în uşa încă neînchisă a casei, şi cu paşi grăbiţi, a coborît pînă în faţa apartamentului din capătul scărilor. Ajunsă aici, s-a aplecat şi, cu un gest firesc, a cules de pe jos o monedă de un euro care îi căzuse din geantă, în momentul în care a scos cheile. Revenind, vecina sa îi arată moneda buclucaşă, cerîndu-şi scuze din spatele unui zîmbet uşor stînjenit. Prietenul meu a intrat în casă dîndu-şi seama că ştia puţine lucruri despre lumea în care trăia de atîta timp. Era genul de atitudine în faţa banului pe care nu o înţelegea, venind din România, unde nu şi-ar fi închipuit nici măcar un om foarte sărac într-o asemenea postură.

Şi printr-o asemenea educaţie capitalismul a cîştigat lupta cu prosperitatea. Dar nu numai. Este vorba despre o istorie de mai multe sute de ani de cînd Occidentul se detaşează în învingător. Este vorba despre o formulă magică, o legătură între democraţie – libertate economică – prosperitate, pe fondul respectului faţă de lege. Această corelaţie se află de curînd în atenţia economiştilor. Aş sublinia, pentru ştiinţa economică de la noi, contribuţiile teoretice coordonate de Cosmin Marinescu (Libertate economică şi prosperitate, www.ecol.ro, Instituţii şi prosperitate, de la etică la eficienţă, Editura Economică, Bucureşti, 2004 sau Economia de piaţă. Fundamentele instituţionale ale prosperităţii, Editura ASE, Bucureşti, 2007). În Libertate economică şi prosperitate, autorii vorbesc despre faptul că „în anul 1986, un grup de economişti s-au întîlnit în California pentru a contura bazele ideii că există o legătură între libertate economică şi performanţă economică“.

În lucrările amintite se enumeră un set de indicatori destul de complex – indicatori economici, sociali şi politici – pe care ţările care au trecut la democraţie sau cele democratice în mod tradiţional îl îndeplinesc, aflîndu-se net în faţa unor alte sate ale lumii cu regimuri nedemocratice sau hibride. Este vorba despre venitul pe cap de locuitor, ritmul de creştere economică, nivelul şomajului, dezvoltarea umană, corupţia, economia subterană şi pacea. Omul occidental trăieşte mai mult, mai bine şi mai comod decît omul din oricare parte a globului. Este cea mai bună viaţă pe care a avut-o vreodată omul în istoria sa. Dacă în Evul Mediu întunecat durata medie de viaţă se afla între 30 şi 40 de ani, azi speranţa de viaţă ajunge, în funcţie de ţară, la 70-80 de ani. Practic, fiecare generaţie cîştigă cîţiva ani în plus de viaţă. Pentru noi, occidentalii, perioada de după pensionare reprezintă o a doua tinereţe, în care omul îşi poate pune în valoare pasiunile, construindu-şi o viaţă plină, pe care alţi oameni din alte părţi ale lumii doar o visează. Omul liber în căutarea fericirii şi a propriului destin – acesta este modelul lumii în care trăim noi.

De ce aici, şi nu în altă parte, se întîmplă această minune? Iată o întrebare complexă la care mulţi istorici, specialişti în cultură şi civilizaţie au încercat să răspundă. Sînt mai multe avantaje care ţin de moştenirea civilizaţională, culturală şi ştiinţifică a Greciei şi a Romei antice, un spaţiu geografic temperat, bogat în resurse naturale, moştenirea religioasă iudeo-creştină care nu interzice îmbogăţirea şi traiul prosper (deşi poziţia Bisericii creştine faţă de dobîndă, de exemplu, a ţinut mult timp în loc dezvoltarea sistemului bancar şi a băncilor). Descoperirea Americii şi comerţul internaţional au schimbat definitiv lumea noastră, pe fondul retragerii şi izolării Chinei şi a problemelor pe care în permanenţă le-a avut lumea arabă. Deşi China a evoluat în parametrii unui spaţiu civilizaţional, în anul 1435 s-a întîmplat un fapt explicabil prin cultura şi religia sa. O lege din acel an interzicea pur şi simplu călătoriile şi comerţul internaţional. Din acel moment s-a impus definitiv ideea confucianistă a neîncrederii în negustori. China a înlăturat, cu preţul cunoscut şi vizibil şi azi, influenţa banilor asupra valorilor culturale. De altfel, Marele Zid Chinezesc, a cărui construcţie a început din Antichitate, stă mărturie pentru lipsa de vocaţie planetară şi pentru permanentele tendinţe izolaţioniste ale acestei civilizaţii. Dimpotrivă, capitalismul este o lume a expansiunii şi a căutărilor, o lume a schimbului, a banului şi a prosperităţii.

Discutînd despre România şi despre noi, două întrebări îmi permit să enunţ: putem fi parte a acestui pariu cîştigat? Poate fi ţara noastră democratică şi prosperă în acelaşi timp? Eu cred că da, este posibil. Avem toate atuurile pe care le enumeram mai sus, cu o singură excepţie: tocmai credinţa în reuşită. Există ceva revanşard, care vine din adîncurile comunismului românesc şi care se vede şi mai clar cu ocazia acestei crize politice, care tinde să capete accente groteşti, chiar antinaţionale, dacă ţinem cont de interesele ţării din acest moment. Ni se spune, iată, iarăşi ca şi în 1990, că am plecat pe un drum greşit şi chiar cu o satisfacţie cinică se induce ideea că sistemul democraţiei, al libertăţilor este de vină. Încep să-şi facă, din nou, apariţia patrioţii de ocazie, care propagă izolaţionismul şi chiar antioccidentalismul, considerînd că problemele sînt ale noastre, şi nu ale altora. Or, nu este adevărat, din moment ce avem contracte cu ei şi ne-am luat angajamente (vezi apartenenţa la NATO şi UE), problemele devin dintr-odată şi ale lor. Izolaţionismul şi credinţa falsă că vom reuşi întorcînd, politic şi economic, spatele lumii civilizate pot duce la eşuarea definitivă a oricărui proiect românesc de societate. Pariul cu prosperitatea nu poate fi cîştigat în afara unui regim politic al libertăţii, stabilităţii şi predictibilităţii. Celebrele bogăţii ale României nu au valoare decît prin recunoaşterea lor într-un circuit internaţional al valorilor. În lumea profund integrată în care trăim, nu contează atît resursele materiale şi umane de care dispune o ţară, cît potenţialul de mobilizare a lor pentru a produce prosperitate, asigurînd satisfacţie şi nivel de trai în interiorul ţării respective. Nu este de ajuns să ne privim dimineaţa în oglindă şi să ne lăudăm singuri ce frumoşi sîntem. Asta trebuie s-o verificăm şi prin spusele altora. O vorbă înţeleptă spune că nu trebuie să alergi după bani, ci să te aşezi în calea lor. Sîntem, în acest moment, bine poziţionaţi geopolitic şi geoeconomic, prin meritul clasei politice de după Revoluţie, şi acestea sînt principalele avantaje de care trebuie să profităm.

În discuţia despre prosperitate voi aduce un argument nou, şi anume nivelul unui indicator în ultimele două decenii, un indicator care măsoară efortul productiv al unei economii într-o perioadă dată, de obicei un an, şi care se numeşte Produsul Intern Brut (PIB). În cifre comparabile şi evaluat într-o monedă stabilă, euro, acesta a fost, în miliarde de euro, după cum urmează: 1990 – 35,7; 1994 – 25,3; 1998 – 37,4; 2000 – 40,3; 2002 – 48,5; 2004 – 60,8; 2006 – 97,2; 2008 – 137,0; 2010 – 119,8. (Evoluţia PIB, INS, Ziarul Financiar din 15.11.2011) Putem discuta, deci, despre mai mult decît o dublare a indicatorului în perioada luată în discuţie. Acest lucru se produce, ca din întîmplare, mai ales după anul 2000, cînd România se orientează definitiv înspre structurile economice şi de putere euroatlantice. Aş spune că faptul nu este întîmplător.

Sigur, se pot spune multe. Că perioada s-a suprapus cu un boom al economiei mondiale. Că indicatorul nu este tocmai relevant, fiind prea sintetic sau nu ştiu cum, sau că noi nu avem încredere în statistică. Toate acestea rămîn simple discuţii în jurul unei cifre care atestă cu certitudine că, înainte de criză, economia noastră era o economie deschisă, dinamică, conectată la economia europeană, mai ales, capabilă să producă şi să distribuie prosperitate.

În condiţiile continuării crizei politice pe care o parcurgem putem rata acest start. Democraţia politică nu poate fi mimată. Nu putem minţi pe nimeni. După 1990, nu am trecut la economia de piaţă pentru că aşa era moda sau din oportunism, ci pur şi simplu pentru că eram sideraţi de nivelul de teroare politică şi de sărăcie economică în care ajunseserăm. Dacă pierdem pariul cu democraţia, putem considera că am pierdut şi pariul cu prosperitatea. Este timpul ca nevroza şi îndoielile, de înţeles pînă la un punct pentru un stat tînăr, să ne părăsească. Pînă la urmă, nu sîntem şi nu vom rămîne singuri.

Dorel Dumitru Chiriţescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu-Jiu. În 2010 a publicat cartea A treia Romă. Despre capitalism, America şi criza din 2007, Editura Academică „Brâncuşi“.

Foto: L. Muntean

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.