De unde începe drumul spre salvare?

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

Unul dintre momentele cele mai grele din viaţa de părinte mi se pare acela cînd te confrunţi cu faptul că fiul/fiica ta a făcut o greşeală imensă, una care i-ar putea influenţa/schimba decisiv viitorul: a început să consume droguri, şi-a început viaţa sexuală (şi are, eventual, un copil) la o vîrstă nepotrivită, s-a implicat într-un anturaj cu porniri infracţionale etc. Momentul în care te întîlneşti cu viaţa ascunsă a copilului tău, cu partea ei de umbră, moment de mare încercare pentru relaţia părinte – copil, aduce cu sine, firesc, mai curînd emoţii puternice, decît decizii raţionale: frustrări (nu o să ajungă acolo unde am visat, nu mi-a ascultat sfaturile), teamă (sînt pus în faţa faptului consumat, iar consecinţele sînt de negestionat), sentimente de vinovăţie (n-am fost un părinte bun), furie (mă simt neputincios în faţa greşelilor lui) etc.

Pe nenumărate căi de informare – cărţi, dezbateri, traininguri, Internet etc. –, sîntem instruiţi asupra felului în care putem preveni derapajele celor aflaţi în grija sau educaţia noastră: cum să-i ascultăm şi cum să-i corijăm, cîtă libertate şi cîte restricţii să le acordăm, cînd să negociem şi cînd să fim fermi etc. Aplici sfaturile, respecţi dozajele, atît cît eşti în stare. Dar destinul unui copil nu e o sumă de reţete miraculoase care, odată aplicate, dau conturul real al desăvîrşirii. În viaţa oricărui copil, ca şi în viaţa noastră, există momente nefaste, decizii pripite, puseuri emoţionale, impulsuri şi tentaţii greu de stăpînit, neatenţie etc. Toate acestea nu se pot „rezolva“ prin prompte prescripţii de cabinet.

Ce faci, deci, cînd afli că fiica ta de 13 ani şi-a început viaţa sexuală? Sau că fiul tău a devenit dependent de droguri. Sau, încă minor, a lovit mortal un amic, după o ceartă zdravănă. Întrebările par să nu aibă nici un răspuns: Ce se va întîmpla cu copilul meu? În ce fel să îl ajut? Cum rezolv problema? De unde încep? Care este primul pas? Aceste întrebări şi clipele intens emoţionale care le însoţesc nu-s deloc uşor de trecut, fiindcă nu există tratamente generale, terapii cu efect de panaceu. Fiecare caz are un trecut încărcat de istorii particulare, un prezent desfăşurat în condiţii specifice şi un viitor imprevizibil în unicitatea lui. Sînt paşi mari de făcut: trebuie să îţi laşi la o parte temerile, frustrările, deziluziile, vinovăţiile, ca să le poţi gestiona pe cele ale copilului tău. Să îţi înfrunţi prejudecăţile, comodităţile, iritările, ca să găseşti o soluţie. Să ştii să asculţi, înainte de a vorbi, de a emite decizii sau de a stabili vinovăţii. Să reflectezi la ceea ce pînă mai ieri credeai că e bine sau rău în educaţia pe care i-ai dat-o. Dar mai ales, să nu uiţi că, în faţa ta, este un copil nesăbuit, neajutorat, înspăimîntat, care are nevoie, mai mult ca oricînd, în ciuda răzvrătirii lui, de iubirea ta necondiţionată.

Sînt mulţi părinţi care se confruntă cu astfel de probleme. Iar dacă unul dintre ei m-ar întreba unde s-ar putea duce să primească un ajutor, un sfat, o idee, despre cum ar putea depăşi problema, n-aş şti foarte bine unde să îl trimit, în afara unor şedinţe de psihoterapie lungi şi destul de costisitoare. Sau a cîtorva organizaţii umanitare şi de asistenţă socială. Prea puţin, însă, pentru cîtă treabă este de făcut.

Ar fi nevoie de o mai mare preocupare instituţională, pentru a ieşi în întîmpinarea acestor situaţii: de cabinete specializate, în care să se ofere consiliere, îndrumare, suport. De instituţii pedagogice, terapeutice, medicale sau juridice, care să ofere asistenţă bazată pe profesionalism şi experienţă. Instituţii care să nu focalizeze doar asupra prevenţiei, ci asupra crizei deja declanşate, astfel încît părinţii să întrevadă ce paşi sînt de făcut pentru fiecare problemă în parte. Cu alte cuvinte, de unde să înceapă drumul pentru a-şi ajuta copilul.

Altfel, biografia copiilor încercănaţi de greşelile lor se va reduce la patru rînduri de ziar, cu imagini şocante, care vor ţine prima pagină, doar o zi.  

Maria Iordănescu este psiholog. 

pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.

Parteneri

Salata de vinete cu ardei  Sursa foto shutterstock 2182615371 jpg
Cum faci salată de vinete cu ardei și ciuperci. Mai bună nici că ai mâncat
Această salată de vinete cu ardei copți și ciuperci este o alegere perfectă pentru mesele calde de vară, dar și un aperitiv delicios care aduce savoare și culoare pe masă.
teheran bombardat jpg
Războiul Israelului împotriva Iranului. Motivele pentru care doar loviturile aeriene nu vor distruge programul nuclear iranian. Nici regimul de la Teheran
În ultimele zile, Israelul a lansat o campanie aeriană fără precedent împotriva Iranului, într-o tentativă ambițioasă, poate chiar hazardată, de a răsturna regimul de la Teheran și de a paraliza programul său nuclear — exclusiv prin forța aeriană.
spital israel bombardat jpeg
Un spital din Israel, distrus de rachete balistice trase de Iran. Explozii au mai fost auzite în Tel Aviv şi Ierusalim
Spitalul israelian Soroka, din Beersheba, a fost lovit joi dimineaţă de o rachetă balistică în urma unui atac iranian asupra sudului Israelului, au declarat oficialii israelieni.
Alexandru Ciucu, foto Facebook jpg
Ce planuri de căsătorie are Alex Ciucu după divorțul răsunător de Alina Sorescu: „Femeile sunt importante în viața bărbaților”
După divorțul răsunător de Alina Sorescu, Alexandru Ciucu (49 de ani) trece printr-o perioadă de schimbări.
padure jpg
Animalul periculos, unul dintre cel mai rapid de pe continent, care dă târcoale gospodăriilor din România. E considerat un adevărat prădător, oamenii o iau la goană când îl văd
În ultimele luni, tot mai multe comunități rurale din România au raportat prezența mistreților în apropierea gospodăriilor, stârnind îngrijorare în rândul locuitorilor.
image png
Cum erau prezentați românii în 1867 de „The Times”: „Sunt convinşi pe deplin că ei sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii!”
Pe 30 noiembrie 1867, prestigiosul ziar britanic The Times publica un amplu reportaj despre România, aflată la acel moment într-o perioadă de profundă transformare politică și identitară.
Donald Trump FOTO AFP
O veche acuzație se întoarce împotriva lui Trump: ce spunea despre un război cu Iranul când era Obama președinte
O înregistrare din 2011 în care Donald Trump îl acuză pe fostul președinte Barack Obama că ar plănui un război cu Iranul a reapărut în spațiul public, chiar în contextul în care actualul lider de la Casa Albă ia în considerare atacuri împotriva unor ținte iraniene.
tren shutterstock jpg
După 80 de ani, România are primul tren 100% fabricat în țară. Leon se lansează oficial joi la București.FOTO
Trenul Leon, primul automotor DMU (Diesel Multiple Unit) construit în întregime în România după mai bine de opt decenii, va fi lansat joi, 19 iunie, în Gara de Nord din București. Proiectat și fabricat de Electroputere VFU Pașcani, companie membră a Grampet Group
Dieta metabolică te slăbeşte 20 kg în 13 zile  Meniul pe zile e aici jpeg
Dietă care te ajută să slăbești până la 8 kilograme în doar o lună. Ce alimente poți să consumi într-o zi obișnuită
Sezonul estival bate la ușă, iar pentru mulți dintre cei care doresc să își recapete silueta, luna mai este momentul ideal pentru a începe o dietă eficientă, dar ușor de urmat.