De ce sănătatea nu e obligatorie?

Publicat în Dilema Veche nr. 587 din 14-20 mai 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

„Educaţia pentru sănătate“ este, în momentul de faţă, o materie opţională. Asta însemnînd, pe de o parte, că introducerea sau neintroducerea ei în orarul elevilor este decisă la nivelul fiecărei instituţii şcolare, iar, pe de altă parte, că cei care au hotărît că această materie este opţională nu consideră că ea este esenţială pentru educaţia copilului din România zilelor noastre. O Românie în care cetăţenii ei consumă, spre exemplu, un tub de pastă de dinţi pe an. Iar în mediul rural, periuţa de dinţi este schimbată o dată la zece ani.

Un senator, medic de profesie, a solicitat Parlamentului să introducă „educaţia pentru sănătate“ în orarul copiilor ca materie obligatorie. N-a fost să fie. Din mai multe motive: 

1) Din cauze procedurale: modificarea curriculum-ului şcolar nu poate fi făcută de Parlament, ci de instituţia autorizată de Ministerul Educaţiei să facă asta, şi anume Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. Bun, dacă aşa stau lucrurile, întrebarea este de ce nu o face. Statisticile arată că stăm prost, foarte prost la capitolul „sănătate“: sîntem pe primele locuri la numărul minorelor care nasc, la rata mortalităţii infantile, la consumul mic de produse de igienizare, la întreţinerea de relaţii sexuale fără protecţie, la mîncat şi spălat anapoda. Reforma din sistemul sanitar, ca mai toate reformele din ţară, este strivită de indiferenţă, nepricepere, bani cheltuiţi iresponsabil, lipsa de personal şi de aparatură medicală. Televiziunile prezintă cazuri halucinante de copii trataţi după ureche, de copii care mor din cauza unei banale julituri, de adolescente care nu ştiu să explice ce înseamnă să ai o relaţie sexuală protejată, de tineri care habar nu au să folosească un prezervativ sau cui să ceară ajutorul în cazul unei probleme de sănătate. Sînt sate întregi unde regulile de curăţare a propriului corp se pun în aplicare cu două căni de apă aruncate pe faţă dimineaţa. Mă gîndesc că, dacă statul nu are bani să trateze mai nimic, o soluţie infinit mai ieftină ar fi ca măcar să prevină. 

2) Un alt tip de argument împotriva introducerii educaţiei pentru sănătate ca materie obligatorie a fost acela că, procedînd astfel, „riscăm ca un lucru bun să fie respins de elevi pentru faptul că este obligatoriu“. Cu alte cuvinte, deprinderea de a se spăla pe mîini sau pe dinţi va fi atractivă pentru copii doar dacă e formată în cadrul unor ore destinate amuzamentului şi libertăţii de opinie, iar consecinţele nefaste ale murdăriei nu pot fi prezentate decît sub formă de desene animate. Altfel, dacă le vorbim serios despre legătura directă dintre ignoranţă şi boală, riscăm să îi îndepărtăm pe copii de săpun.

3) O altă opinie împotrivă a fost exprimată chiar de specialiştii în educaţie: aceea că se încarcă programa şi aşa destul de stufoasă. Eu mă întreb cum de copiii din Germania sau Marea Britanie au loc în programul lor şcolar şi pentru orele de matematică, şi pentru orele despre igienă şi protecţie. La fel tinerii din Finlanda, şi cei din Franţa, care se descurcă binişor şi cu literatura, şi cu instrucţiunile de folosire a mijloacelor contraceptive. 

După cum se vede, interesul pentru sănătate naşte mai multe ţîfne decît reacţii de bun-simţ. Ca-n versurile lui Topîrceanu: „Cînd se ia cîte-o măsură, / Lumea-njură / Pe agentul sanitar / Şi-l întreabă fără noimă: / – Ce-ai cu noi, mă? / Pentru ce să dăm cu var?…“ 

Maria Iordănescu este psiholog.  

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.
Procesul comunist din Gara Teiuş: cum au fost judecaţi ceferiştii vinovaţi de catastrofa feroviară din 1968 jpeg
Cum erau urmăriți ceferiștii de către Securitate. Zeci de informatori erau folosiți de către „organe”
Securitatea comunistă avea în obiectiv și angajații de la CFR, domeniu de activitate care s-a dezvoltat mult după anul 1970. În Alba, dosarul de obiectiv „transporturi feroviare” a fost deschis în luna august 1972.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.