Darul lui Giuliano

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
Paradă a Alpinilor conduși de Giuliano de Plante, 1978, Udine © Asociația Națională a Alpinilor
Paradă a Alpinilor conduși de Giuliano de Plante, 1978, Udine © Asociația Națională a Alpinilor

Știm puține despre friulani, această minoritate din nord-estul Italiei, care vorbește o limbă foarte apropiată de a noastră, în ciuda unei emigrații consistente a acestora în Regatul României, la sfîrșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Deși nu au venit aici mai mult de cîteva mii, friulanii erau constructori prin excelență, foarte calificați și extrem de eficienți. Tîmplarii și dulgherii s-au stabilit preponderent în Oltenia și Țara Loviștei, în Brezoi, Craiova și la sate, cum ar fi satul Italieni, întemeiat de cîteva familii de pietrari. Majoritatea pietrarilor s-au așezat însă în Dobrogea, lîngă Munții Măcinului, bogați în granit, în satul numit, impropriu, Greci. Maiștrii friulani lucrau la construirea marilor edificii ale vremii, palate și instituții administrative de prestigiu, la București, Craiova, Timișoara, Ploiești, Brașov, iar friulanii din Pontebba erau capabili să zidească nu mai puțin de 2,5 metri cubi de cărămidă într-o singură zi, ceea ce vorbește de la sine despre dîrzenia unor oameni pentru care a construi era a doua natură.

La ei, în nord-estul Italiei, mai exact în provincia Friuli-Venezia Giulia, friulanii au construit de cînd se știu case frumoase, atent conformate și finisate minuțios. Vizitînd satele provinciei poți observa bătrîni aspri care, și la 80 de ani, împing roabe cu ciment sau urcă găleți de nisip la etajele caselor așezate în munte. Majoritatea locuințelor sînt construite de ei înșiși, comunitățile locale ajungînd la un înalt grad de autoorganizare. Disciplina interioară a friulanilor se manifestă la tot pasul, iar una dintre cele mai importante și mai iubite organizații non-guvernamentale este Asociația Alpinilor, adică a militarilor vînători de munte trecuți în rezervă, organizație la care aderă, în prezent, tineri care nici nu au mai făcut armata, dar au rămas fideli unor valori perene ca răspundere, onoare, loialitate și sacrificiu.

Am făcut această introducere pentru a înțelege mai bine ce s-a întîmplat în Friuli imediat după 6 mai 1976, ziua în care un cutremur devastator a ras literalmente orașe și sate, omorînd circa 1.000 de oameni și lăsînd fără adăpost peste 100.000. Chiar a doua zi după catastrofă, pe 7 mai, tînărul președinte al Asociației Alpinilor din regiune, Giuliano De Piante, a lansat un sistem de donații menit să sprijine reconstrucția. Sub deviza „Uniți pentru a dărui”, Alpinii au venit cu mic, cu mare, în satul Attimis, pentru a ajuta la operațiunile de salvare și, ulterior, de reconstruire. S-au organizat atît de bine, încît au reușit să asigure o prezență zilnică de 80 de zidari, mult mai numeroasă la sfîrșitul săptămînii. Pînă pe 31 iulie reușiseră să finalizeze reconstrucția a 38 de locuințe, iar alte 16 erau în curs de finalizare. Lucraseră zi lumină, de la răsăritul soarelui și pînă ce întunericul te silea să te oprești, zidind 19.000 de cărămizi și punînd peste 27.000 de țigle. Apoi a venit vacanța, ceea ce nu a însemnat că friulanii de pe șantier au plecat la mare, ci, dimpotrivă, că numărul lor a crescut considerabil, ceea ce a permis extinderea lucrărilor de reconstrucție și la satele învecinate, ca Povoletto, Faedis, Nimis și altele. Lucrările au durat pînă pe 12 septembrie. La sfîrșitul lor, Giuliano și cei 256 de Alpini reclădiseră 88 de locuințe și realizaseră alte 69 de intervenții diverse. Zidiseră 45.000 de cărămizi și montaseră 84.000 de țigle. Pe lîngă acestea, toate amenajările, baracamentele, corturile și sistemele logistice au fost lăsate comunităților afectate, astfel încît să poată începe școala. 

Așa cum spunea însuși Giuliano, „cu ocazia șantierului generat de cutremurul din 1976, am descoperit o altă latură a sufletului Alpinilor, și anume întreaga lor capacitate de a face miracole”. Și, într-adevăr, solidaritatea este, poate, unul dintre cele mai mari miracole pe care umanitatea le poate înfăptui, biruind dezastrele. Am avut privilegiul de a-l cunoaște îndeaproape pe Giuliano și pot spune că deviza „Uniți pentru a dărui” i-a călăuzit întreaga viață, iar el, prin exemplul personal, a făcut ca răspunderea, onoarea, loialitatea și sacrificiul, valorile sfinte ale Alpinilor, să dăinuie în sufletul generațiilor ce vor urma. Bărbați dîrji și femei răzbătătoare, friulanii nu ne-au adus nouă, românilor, doar prăjitura Gubana, brînza Montasio, șunca crudă din San Daniele sau șunca afumată din Sauris, ci și dragostea de a construi bine, cu o atenție și un perfecționism care, de multe ori, nouă, obișnuiți să rezistăm invaziilor, ni se pare inutil. Și ce am înțeles eu de la Giuliano, lucrînd împreună sau doar vorbind, este că a construi bine reprezintă o valoare înaltă a existenței cuiva, iar a construi bine pentru alții, aflați în nevoie, poate fi chiar valoarea supremă. Iar aceasta se numără printre darurile importante pe care mi le-a făcut Giuliano, de-a lungul unei vieți frumoase, nobile, discrete și dedicată, cu precădere, celorlalți.

„Uniți pentru a dărui” este cadoul meu de Crăciun pentru voi, dar din darul lui Giuliano! 

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi