Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Cu ochii n 3,14 jpeg



ÎN PREAJMA LITERATURII

DE ACEEAŞI MĂRIME CA

O CONŞTIINŢĂ FRUMOS LUMINATĂ, AM GĂSIT URMĂTORUL

SEMN PERMANENT:

UN PĂTRAT „BĂRBAT/FEMEIE“,

ÎN CENTRUL PĂTRATULUI AFLÎNDU-SE CÎTEVA STELUŢE DE ALCOOL

  •  Sîmbătă seară, în emisiunea lui Robert Turcescu de la Realitatea TV, Cristian Tudor Popescu remarcă o trăsătură a generaţiei care gravitează acum în jurul vîrstei de 30 de ani – răceala, lipsa afectivităţii, cool-izarea, la propriu. Aş mai adăuga, deşi calitatea e destul de bine reprezentată la variate generaţii, o mimare a afectivităţii în ocazii lucrativ-arivistice. Îl las pe dl Popescu să-şi imagineze ce dă acest cocktail în preajma literaturii… (S. S.)
  • Din seria ştirilor nebăgate în seamă (de mine, la timpul respectiv): se pare că astronomii californieni au descoperit (la 14 noiembrie 2003) ceea ce, în urma observaţiilor, a ajuns să fie considerată cea de-a zecea planetă a sistemului nostru solar. A fost botezată Sedna (cu numele zeiţei mărilor din mitologia eschimoşilor), este cam de aceeaşi mărime ca „retrogradata“ Pluto, dar orbita ei se întinde pînă la 135 de miliarde de kilometri depărtare de Soare. O salut de aici, din colţul „3,14“-lui nostru micuţ! (M. C.)
  •  După ce Emil Boc a fost desemnat din nou premier şi a început să se vorbească de împărţirea portofoliilor, deputatul Cezar Preda a vorbit despre cea mai mare greşeală politică din ultimii ani a PD-L-ului. Am crezut că e vorba de trezirea unei conştiinţe, că cineva începe, în sfîrşit, să critice din interior acest partid, altminteri foarte disciplinat. Enorma greşeală de care vorbea Cezar Preda era însă cedarea de către PD-L a Ministerului Culturii către UDMR. Nu era vorba deci de o conştiinţă umană, ci de o conştiinţă naţionalistă. Şi fix aceasta e acum cea mai mare problemă a guvernării PD-L. (A. M.)
  •  În Poiana Cîmpina, casa cea mai frumos luminată cu beculeţe de Crăciun, ca la americani, este a unei familii sărace care fură curent electric. Mai mult decît atît, instalaţia de pe gard şi din curte e aprinsă zi şi noapte, căci spiritul sărbătorilor te face să fii darnic şi risipitor atunci cînd nu e vorba de banii tăi. (A. P.)
  •  Dacă mai ţineţi minte, acum doi ani s-a aflat că Bogdan Chirieac făcuse avere vînzînd statului echipamente electronice. Desigur, era atît de bun încît făcea şi afaceri prospere, şi era şi toată ziua la televizor. Că afacerile se făceau cu cei pe care îi critica sau lăuda la TV era doar o pură coincidenţă. Chirieac s-a retras o vreme. Apoi, a reapărut. În 2009 a avut emisiune la TVR, era toată ziua la Realitatea TV, un fel de invitat permanent la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu. Concluzia: poţi să faci cîteva milioane de euro în mod imoral, tot ce păţeşti e că stai cîteva luni pe bară şi apoi eşti recuperat în circuit. Acum, avem iar o pauză de Chirieac după ce l-am ascultat cu toţii în înregistrările Macovei-Roşca cum punea la cale şantaje. Deci conflictul de interese s-a pedepsit cu cîteva luni pe bară. Cum se pedepseşte şantajul? Cînd îl vom revedea pe Chirieac la TV? Pariuri? Eu zic patru luni. Cine îl vede primul zice, da? (C. G.)
  •  Am nimerit întîmplător (din cauza prietenului Google, care aşază la vedere tot felul de link-uri către tot felul de site-uri) peste un site care cică îţi spune care e durata vieţii tale dacă răspunzi la nişte întrebări. Buuun. Întrucît n-aveam altceva mai bun de făcut, am dat click. Mi-a apărut prima întrebare: „Bărbat/Femeie?“. Iar între paranteze scria: „Alegeţi răspunsul cel mai apropiat de adevăr“. Am dat răspunsul „Bărbat“, dar parcă poţi pentru ca să mai ştii, în era Internetului, ce anume se apropie mai mult de Adevăr?… (M. V.)
  •  Cel mai antipatic şi mai neprietenos mesaj pentru colindători din cîte am văzut vreodată – pe uşa unui bloc era lipit următorul afiş: „Stimaţi copii, vă rugăm să nu deranjaţi (cu cîntatul) între orele 13,00-17,00. Vă mulţumim“. Semnatarul acestor rînduri nu a uitat să deseneze şi cîteva steluţe, aşa, în spiritul sărbătorilor de iarnă! (R. T.)
  •  Dintre toţi preşedinţii lumii, cel mai simpatic – în condiţiile în care nici unul nu-mi inspiră acest sentiment – îmi rămîne cel al Serbiei, Boris Tadici. Domnia sa şi-a asumat responsabilitatea culpei de a fi deschis, în finalul meciului Serbia-România (5-0), o sticlă de şampanie, încălcînd astfel legea care interzice consumul de alcool în incinta stadioanelor. Tribunalul l-a amendat cu 400 de euro şi omul n-a crîcnit, îndrugînd doar că „Nu ştia de interzicere“… Cînd un preşedinte zice „Nu ştiam că…“, eu, unul, mă topesc mai ceva decît ca atunci cînd plînge. (R. C.)


ÎNTRE BIELĂ ŞI MANIVELĂ,

SCOŢÎND ABURI PE GURĂ,

AM GĂSIT URMĂTORUL SEMN

CĂTRE O EA:

UN PĂTRAT FĂRĂ PĂLĂRIE,

ÎN CENTRUL PĂTRATULUI AFLÎNDU-SE UN CERC MAI BUN

  • În Gara de Nord din Capitală există un magazin de obiecte bisericeşti. La prima vedere nu i-am găsit rostul tocmai în acel loc, dar apoi mi-am dat seama că e foarte util: în drum spre peroane, călătorii pot cumpăra iconiţe şi cruciuliţe care să-i ferească să-şi bage Necuratul coada între bielă şi manivelă, astfel încît trenurile să ajungă la timp. (M. V.)
  •  Cu ocazia venirii zăpezii, televiziunile noastre s-au mobilizat, ca de obicei. Ecranul este împărţit în patru: un reporter transmite din centrul Bucureştiului, altul de pe o şosea blocată din ţară, al treilea de pe lîngă Gara de Nord şi ultimul dintr-un sat troienit. Pentru realismul situaţiei, toţi sînt aşezaţi strategic în nămeţi, ninşi, cu nasul roşu şi scoţînd aburi pe gură. Scopul este oarecum atins: îngheţi cu telecomanda în mînă. Pe de altă parte, nu poţi să nu te întrebi: ce s-ar întîmpla, oare, cu bieţii reporteri dacă – Doamne fereşte! – în loc de ninsoare ar fi incendii? (M. Ş.)
  •  Am cumpărat o bluză pe a cărei etichetă am găsit următorul semn: un pătrat aşezat peste două linii orizontale paralele, în centrul pătratului aflîndu-se un cerc în centrul căruia este o stea. Deci eu ce să nu fac cu bluza asta? (M. C.)
  •  
  • Înainte de a sărbători revelionul, în după-amiaza zilei de 31 decembrie, nu rataţi pe HBO, la ora 16,10, filmul lui Woody Allen Vicky Cristina Barcelona, în care, spre final, apare o replică a unui el către o ea: „Suferi de nemulţumire cronică, e o boală grea“. O replică pe care o puteţi extinde la viaţa unui întreg popor. (R. C.)
  • Din capitolul „Ţară tristă, plină de umor“, protocolul prin care Traian Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni trecînd prin faţa gărzilor în calitate de fost preşedinte, pentru ca după două ore să revină şi să i se dea din nou onorul, în calitate de nou preşedinte, mi s-a părut fascinant. Taaa, ram-pam-pam… Aceeaşi Mărie, tot fără pălărie. (A. M.)
  •  Pe etichetele sucurilor Cappy scrie acum „Gust mai bun!“. Mă uit la ingrediente: concentrate, arome, acidifianţi, stabilizatori, corectori, conservanţi şi coloranţi. Pardon, crezusem că au băgat şi ceva fruct! (M. C.)


PRIN LOCURI DE PROTECŢIE EŞUATĂ, AM GĂSIT URMĂTORUL SEMN:

UN PĂTRAT SIMPLU CA PONDERE,

ÎN CENTRUL PĂTRATULUI AFLÎNDU-SE O ÎNTÎRZIERE DE 3 ANI

  •  În ultimele zile ale summit-ului de la Copenhaga pe tema încălzirii globale, la care au participat şefi de state şi guverne din zeci de ţări ale lumii, Europa a fost acoperită de nămeţi, inclusiv prin locuri în care aceştia se arată foarte rar, cum ar fi Spania şi sudul Italiei. Am impresia că natura are un simţ al umorului special şi, la vederea atîtor politicieni adunaţi la un loc, reacţionează. (M. Ş.)
  •  Un nume (al unei firme de protecţie şi pază) care sună ca un pumn în plex: RESPECT SECURITY. (D. S.)
  •  Se estimează că anual populaţia planetei aduce acasă peste o mie de miliarde de pungi de plastic – poate cel mai toxic produs, pentru mediu, al epocii consumeriste. Se pare că anual cîteva zecii de mii de mamifere oceanice mor din cauza pungilor de plastic (o balenă eşuată în Normandia purta în stomac 800 kg de pungi de plastic). În Bangladesh chiar s-a interzis prin lege producerea şi folosirea pungii de plastic. Bine, lor le şi convine, sînt pe locul 3 în lume la producţia de iută. (M. C.)
  •  Într-o ţară europeană, am rămas înzăpeziţi la Galaţi, polul iernii, se pare, anul acesta în România. Prizonieri ai prefectului care, cu de la sine putere, a luat decizia să închidă pur şi simplu accesul din şi înspre oraş timp de aproape două zile. Am încercat să găsesc similitudini: poate aşa se întîmplă şi la alţi europeni, din cauza ninsorii abundente. Nu (se) există. (S. G.)
  •  Se ştie că primul stat european creştinat a fost Armenia, dar abia acum s-a descoperit, de către arheologii britanici, că ultimul stat păgîn al Europei a fost Lituania, creştinat integral şi cu forţa de către cavalerii teutoni abia în 1387. Astăzi, la Ignalina, lituanienii au o centrală nucleară care le asigură 80% (locul întîi pe glob ca pondere) din producţia de energie. (M. C.)
  •  O ştire zice că, în primele 9 luni ale anului ce tocmai se încheie, trenurile din România au avut, per total, o întîrziere de 3 ani. Care va să zică, ele se află încă în 2006, înainte de intrarea în Uniunea Europeană. Q.e.d. (M. V.)
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

image png
Monica Bîrladeanu, mesaj emoționant pentru soțul ei, medicul Valeriu Gheorghiță: „Un tată grozav!”
Monica Bîrlădeanu (45 de ani), a devenit o altă femeie în urma căsătoriei cu medicul Valeriu Gheorghiță. Cei doi au organizat o nuntă de poveste în decursul anului trecut, iar acum frumoasa actriță își celebrează soțul. Iată ce mesaj i-a transmis cu ocazia zile lui de naștere.
persoana cazuta in canalul Dunăre – Marea Neagră foto ISU CT
Intervenție de urgență pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre – Marea Neagră. Scafandrii continuă căutările
Două persoane, un adult și un minor au căzut în canalul Dunăre – Marea Neagră, pe raza localității Medgidia, județul Constanța.
horoscop dragoste 9 octombrie 15 octombrie 2023 vhxji6i3 jpg
Horoscop luni, 26 mai. Dragostea la prima vedere nu este exclusă pentru nativii unei zodii
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 26 mai.
rafanadal jpg
Momente unice la Roland Garros: Nadal a fost omagiat la Paris. Marii săi rivali i-au fost alături
Rafael Nadal (38 de ani) a fost aplaudat duminică de un stadion întreg.
petrila drona jpg
Să vezi și să nu crezi! În ce oraș din România poți să cumperi, în 2025, o garsonieră cu numai 5.000 de euro
Într-o perioadă în care prețurile de pe piața imobiliară au luat-o razna, iar în marile orașe din România o simplă garsonieră ajunge să coste cât un apartament spațios în urmă cu doar câțiva ani, există și excepții spectaculoase.
Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei FOTO Profimedia
Medvedev amenință că zona de securitate a Rusiei ar putea cuprinde aproape toată Ucraina
Rusia ar putea extinde așa-numita „zonă-tampon de securitate” până aproape de granițele vestice ale Ucrainei, dacă sprijinul militar oferit Kievului va continua, a avertizat duminică, 25 mai, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
metaloglobus foto prosport jpg
suporteribanie jpg jpeg
Două persoane au fost interzise pe stadion pentru o perioadă de un an. Jandarmenia a tăiat în carne vie după meciul Craiova - Dinamo
Jandarmeria a anunțat sancțiuni după partida Universitatea Craiova - Dinamo 2-1, disputată aseară.
Petrache Lupu Fotografii Realitatea Ilustrată  (18) jpg
Fenomenul Maglavit și Petrache Lupu. Cum făcea propagandă legionară „alesul lui Dumnezu“ și ce a declarat pentru Securitate
„Fenomenul Maglavit“ este reprezentarea perfectă mioritică a tabloului lui Goya „Somnul rațiunii naște monștri“. Într-o societate polarizată dominată de lipsa educației, de sărăcie și degringoladă politică a dat oamenilor o rază de speranță. Însă ce a fost cu adevărat Petrache Lupu?