Condiţia poetului în Parlament – serial de legi absurde

Alina CALISTRU şi Cosmin POJORANU
Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Condiţia poetului în Parlament – serial de legi absurde jpeg

Continuăm serialul lunar al legilor absurde cu ceva lejer, de vară, taman bun pentru o lectură relaxată pe plajă: e vorba de scrierile parlamentarilor noştri – nu cele din oracole sau cărţi, ci din expunerile de motive de la proiectele de lege. 

Vestea că Monica Iacob-Ridzi a „evadat“ din puşcărie prin poezie a devenit motiv de băşcălie naţională, odată ce poporul internaut a putut citi cele zece strofe ale operei „Poezie despre viaţă“ (premiul al II-lea la concursul „Poezie de puşcărie“, organizat de Administraţia Penitenciarelor şi Uniunea Scriitorilor). Fost ministru al Tineretului, Iacob-Ridzi pare că şi-a păstrat intact sufletul de copil, în ciuda greutăţilor vieţii. „Emoţie şi gînd“, zice autoarea cînd încearcă să definească poezia. 

Nici Parlamentul nu duce lipsă de scriitori rataţi. Nu vorbim de Varujan Vosganian, despre a cărui operă am auzit relatări pozitive (regretăm că nu putem contribui cu o opinie la prima mînă). Aleşi de popor să le reprezinte interesele în forul suprem, senatorii şi deputaţii sînt într-adevăr reprezentativi pentru firea poetică a neamului: par că s-au născut şi ei, ca tot românul, poeţi. Parlamentarii îşi varsă sensibilitatea proprie unde apucă, adică în expunerea de motive, care e un ingredient principal pentru orice proiect de lege, alături de nota de fundamentare sau, după caz, studiul de impact. 

Recomandările noastre de expuneri de motive lirice pentru această vară sînt următoarele: 

Categoria „Compunerea de vacanţă scrisă în curtea de la ţară a bunicilor“ 

Propunere legislativă pentru declararea zilei de 10 mai ca sărbătoare naţională, actualmente respinsă de Senat, acum la comisii: „Mărturiile timpului ne prezintă Ziua Naţională, 10 Mai, ca pe o sărbătoare vie, luminoasă, aşteptată. Şi asta nu numai pentru că se petrecea într-o perioadă prielnică a anului, propice, spre exemplu, manifestărilor publice sau ieşirilor în natură. Independenţa României, încununarea războiului din 1877, elogiat în poeziile poeţilor noştri şi ilustrat de pictorii noştri, nu este încă o sărbătorire naţională. (…) Aspectul cenuşiu pe care îl are noua zi naţională de astăzi nu se datorează numai sărăciei, ci şi lipsei acelei laturi pozitive spre care românii de altădată puteau privi cu mîndrie şi fală. Atunci cînd oamenii nu mai au spre cine să îşi îndrepte iubirea şi cînd nu mai au motive de bucurie, sărbătorile sînt golite de esenţă şi se transformă în demonstraţii calpe, de operetă. Din fericire, chiar şi rănile cele mai grave pot fi vindecate.“ 

Lăsaţi jos batistele, alungaţi gîndurile despre rănile nevindecate ale atîtor zile naţionale cenuşii şi ieşiţi, vă rugăm, din coma poetică în care ne-a băgat această propunere legislativă. Există speranţă: poate că, odată aprobată ziua de 10 mai ca sărbătoare naţională, fiecare cetăţean va primi şi o casetă

, pe care să o asculte cu sufletu-i plin de mîndrie şi fală. 

Categoria „Să luăm cultura şi s-o băgăm în dubă“ 

Proiect de lege pentru subvenţionarea revistelor de cultură reprezentative din România, iniţiat de circa 82 de deputaţi şi senatori (printre care şi Gigel Ştirbu), actualmente ajuns lege: „Specificitatea unui popor, dincolo de istoria lui, este dată de cultură, iar cultura, în toate formele ei de expresie, e zestrea spirituală acumulată, pe care un popor o tezaurizează şi prin care completează patrimoniul spiritual universal. Creatorul de artă, artistul, este cel care dimensionează şi redimensionează, exprimă şi interpretează în chei specifice spiritul unei naţiuni, în toate formele de exprimare (scriitură, pictură, sculptură, muzică, teatru, film, arhitectură etc.), trebuie să ajungă la cel de la care a plecat: poporul (sursă şi consumator de artă, în acelaşi timp). Pentru a ajunge la consumator, arta are nevoie de un vehicul care se numeşte revista de artă, ca un înainte mergător. (…) Prin votul dumneavoastră pozitiv, ajutaţi exprimarea spiritului în integralitatea şi multiculturalitatea lui.“ 

Limbajul prelucrează lemnul (lingvistic) cu o măiestrie care l-ar lăsa invidios pe orice meşter tîmplar. Chiar, ce trebuie să fie în sufletul unui om ca să ajungă să spună „nu“ exprimării spiritului în integralitatea şi multiculturalitatea lui? 

Categoria „Fără finalizare“ 

Propunere legislativă privind declararea zilei de 19 februarie „Ziua Brâncuşi“, ca sărbătoare naţională, iniţiată de 47 de deputaţi şi senatori, momentan aflată la comisiile Camerei pentru raport: „(…) este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională.“ Din păcate pentru cititori, scriitura se încheie cu un

: „această iniţiativă onorează spiritul nostru naţional şi în acelaşi timp arată dragostea şi recunoştinţa faţă de valoarea“. Suspans la final, nu-i nici o eroare de redactare, autorii ne lasă cadou un final deschis. Valorea cui? Valoarea Zgonea, probabil.

Categoria „Fustiţe scurte“ 

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea articolului 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţămînt, iniţiată de 44 de deputaţi şi senatori, respinsă definitiv de Cameră: „În ultimii 22 de ani s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi, privind situaţia lor financiară. O parte din cetăţeni, puţini la număr, avînd o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci. Considerăm că această inegalitate, în special între elevi, are ca urmare un efect negativ privind dezvoltarea tinerei generaţii. Prezenta propunere legislativă reprezintă părerea unanimă

a celor direct implicaţi în procesul de învăţămînt preuniversitar de stat şi particular.“ 

Pasajul e atît de modernist încît driblează cu eleganţă braziliană normele gramaticale. Temă clasică a literaturii, diferenţa de clase între săraci şi bogaţi e reluată într-o modalitate nonconformistă, obligîndu-ne parcă să privim mai mult în noi înşine şi să recitim

În punctul culminant al operei aflăm că implementarea acestei măsuri conduce, printre altele, la „menţinerea decenţei, evitîndu-se situaţiile în care fetiţele care poartă fuste scurte, atrăgînd privirile băieţilor din şcoală“. Punct. Să nu fim răi, pînă la urmă şi Eminescu mai îndoia gramatica de dragul creaţiei. Cît despre conţinut, ştim că mulţi scriitori de ficţiune se folosesc de plasticitatea limbii pentru a seduce cititorul şi a-l menţine angrenat în lectură. Bine că nu vorbim de un proiect de lege. 

Categoria „Bucurie şi speranţă în suflete“ 

Proiect de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală, iniţiat de 106 deputaţi şi senatori, actualmente lege: „Este unanim apreciat rolul pe care l-a avut elita societăţii din Moldova, în special cea de la Iaşi, în constituirea premiselor făuririi statului modern român. (…) Sacrificîndu-şi capitala, moldovenii au dat românilor o ţară. Au adus bucurie şi speranţă în inimile românilor din Transilvania, Basarabia şi Bucovina, aflaţi încă la acea vreme sub stăpînire străină. Alături de fraţii lor munteni, au dat românilor un singur domnitor, au dat românilor un nou destin, de popor unitar care să ia frîiele istoriei în propriile mîini şi să facă mai apoi paşii fireşti spre Independenţă şi spre Marea Unire.“ 

Exerciţiu de imaginaţie: ecranizarea operei, regizor de Hollywood, în rolul principal Mel Gibson, ţinînd acest discurs într-o piaţă publică, înconjurat de mii de oameni care ascultă cu sete şi cu ochii înlăcrimaţi. La final, aplauze, iar Mel Gibson este purtat pe braţele mulţimii care îi scandează numele. Titlul filmului:

Selecţia e una foarte scurtă, orice împătimit al unor astfel de lecturi neaşteptate poate găsi pe

zeci de astfel de texte. Recomandăm totuşi consumul prudent, cu o felie de lămîie alături, pentru acel moment în care realizaţi că textele nu-s culese dintr-o revistă de satiră şi că pe baza unor astfel de texte se adoptă legi.  

Funky Citizens e locul de întîlnire al tinerilor cetăţeni care vor să ia parte la procesul decizional. Ei dezvoltă proiecte folosind deştept tehnologia (online), research-based avocacy şi educaţia civică. Alina Calistru se ocupă de proiectele ce ţin de organizare comunitară şi justiţie ale organizaţiei, pe cînd Cosmin Pojoranu alcătuieşte, de unul singur, departamentul de comunicare al Funky Citizens.  

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu
O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital
photo 2024 12 13 11 04 00 webp
De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei
Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană precum și 90% din suprafața cunoscută a Siriei. -rachete-aer.
Ioanitoaia
FOTO Mihail Kavelaşvili / Facebook
Georgia are un nou președinte. Cine este Mihail Kavelaşvili, fostul fotbalist acuzat că este o marionetă a rușilor
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili în funcţia de preşedinte al Georgiei, în urma unui vot boicotat de opoziţie pe fondul unei crize politice şi a protestelor de amploare antiguvernamentale din această ţară din Caucaz.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Spion FOTO Pixabay
Un român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia controlată de ruși
David Kerch Adrian, cetățean român, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia fiind acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.
banner oana pellea png
Cum a reacționat Oana Pellea după ce un internaut i-a scris „să se ducă după tatăl ei”. Actrița a dat dovadă de elegență și a știut cum să-l pună la punct
Oana Pellea, fiica regretatului Amza Pellea, a devenit ținta răutății umane de care unele persoane dau dovadă. Marii actrițe, care în urmă cu câteva zile și-a comemorat tatăl trecut în neființă de 41 de ani, i-a fost transmis un gând nu foarte frumos și decent. Cum a reacționat aceasta?
WhatsApp Image 2024 12 14 at 14 16 16 (1) jpeg
„Fabrică” de țigarete acasă. Cum reușea să vândă producția slătineanul prins de polițiști
Un slătinean în vârstă de 44 ani avea acasă o adevărată unitate de producere a țigaretelor. Folosea mai multe utilaje și se aproviziona cu tutun din județele vecine. Reușea să vândă țigaretele, polițiștii descinzând la două societăți prin care acestea se comercializau.