„Comunismul a fost o sclavie generală” - interviu cu istoricul polonez Adam BURAKOWSKI

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
„Comunismul a fost o sclavie generală”   interviu cu istoricul polonez Adam BURAKOWSKI jpeg

- interviu cu istoricul polonez Adam BURAKOWSKI -

Cum s-a descurcat un cercetător polonez cu trecutul comunist al României? V-a ajutat sau v-a încurcat să fiţi detaşat emoţional în lucrul pentru volumul recent apărut la Editura Polirom – Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor? 

Cred că m-a ajutat, şi chiar mult. Un prieten, istoric român, mi-a spus cîndva că este foarte greu să scrii despre Ceauşescu, român fiind. Această temă continuă să trezească emoţii intense în societatea românească, iar majoritatea populaţiei îşi aminteşte şi acum, chiar dacă unii doar din copilărie, de cultul agasant al personalităţii pe care şi-l crease. De la distanţă este mai uşor să scrii despre lucruri care şi-au lăsat o amprentă atît de puternică asupra vieţii din România. 

Aţi prins, în adolescenţă, ultimele spasme ale comunismului polonez. Comparativ, unde se unesc şi unde se dezbină comunismul polonez şi cel românesc? 

Sistemele comuniste sînt foarte asemănătoare între ele, în special în ceea ce priveşte economia, care la rîndul ei influenţează toate celelalte aspecte ale vieţii societăţii. Lipsa proprietăţii private stă la baza regimului comunist. Îmi amintesc din copilărie că toate produsele din Polonia şi din alte ţări comuniste erau de foarte proastă calitate, ţi se desfăceau practic în mînă. Părinţii mei stăteau la cozi kilometrice pentru alimentele de bază. Mi-aduc aminte cum o dată am mers cu părinţii la Piaseczn, un orăşel aflat nu departe de Varşovia, unde se fabricau televizoare. Ne-am aşezat la rînd pentru un televizor – aveam numărul 1000, sau aşa ceva, pe listă. În România era şi mai rău, toată lumea ştia asta. Circula şi un banc: Cum se numeşte cel mai sărac musulman din România? Ali Mentare. Diferenţa însă consta în faptul că în Polonia aproape toţi erau convinşi că sistemul se va prăbuşi curînd, că ţara noastră va fi eliberată. Această convingere o nutreau inclusiv membrii nomenclaturii comuniste, care în anii ’80 nu aveau altă preocupare decît aceea de a se îmbogăţi şi de a-şi face firme comerciale. În România era altfel. 

De ce aţi optat pentru formula „geniul Carpaţilor“, referindu-vă la Nicolae Ceauşescu?  

Motivul este unul foarte simplu. În Polonia Ceauşescu este cunoscut cel mai mult chiar sub această denumire. Toţi erau conştienţi de faptul că în România se practică cultul personalităţii şi că această formulă este una dintre cele care se asociază persoanei sale. „Recognoscibilitatea“ acestei formule a fost ulterior amplificată de apariţia personajului „Maradona din Carpaţi“, figură şi ea cunoscută în Polonia, deşi bineînţeles mult mai simpatică decît dictatorul comunist. Titlul românesc este traducerea titlului ediţiei poloneze.  

Cartea dvs. conţine multe documente inedite, găsite în arhiva poloneză. Care este  povestea lor?  

Sînt documente redactate de Ambasada Republicii Populare Polone de la Bucureşti. De-a lungul întregii epoci Ceauşescu, ambasada a trimis la centrală rapoarte privind situaţia din România. Aceste rapoarte erau foarte apreciate de Varşovia. Rapoarte asemănătoare trimiteau şi ambasadele altor ţări, la Praga am văzut unele de genul acesta. După 1968, Ambasada Cehoslovaciei a pierdut însă multe legături pe care le avusese în cercurile activiştilor români de partid şi de aceea rapoartele trimise după această dată conţin puţine informaţii. În schimb, am valorificat cîteva documente cehoslovace referitoare la momentul august 1968. 

Cum vă explicaţi că, paradoxal, documente importante despre trecutul României se află în arhiva Poloniei, deci a altei ţări? 

Sînt convins că în România există foarte multe documente de o mare importanţă, care nu au fost încă scoase la lumina zilei sau nu au fost cercetate în mod corespunzător de către istorici. Foarte puţin au fost studiate aspectele referitoare la economie, iar aceasta este o temă interesantă. 

Pe parcursul documentării, ce aţi descoperit şi v-a surprins, v-a făcut să vă schimbaţi perspectiva asupra lui Nicolae Ceauşescu? 

Abia după cîţiva ani de studiere a istoriei comunismului românesc mi-am dat seama că cel puţin o parte dintre oameni credeau într-adevăr în tezele proclamate de propaganda oficială. Pentru mine a fost greu de înţeles, deoarece în Polonia nimeni nu credea în asta, în schimb accesul la literatura samizdat era simplu, cel puţin în Varşovia. Copil încă fiind, ascultam numere ilegale de cabaret pe benzi de magnetofon copiate, ele circulau chiar şi printre elevii şcolilor generale.  

Aţi văzut filmul lui Andrei Ujică – Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu?  

L-am văzut de mai multe ori, şi chiar am condus o întîlnire organizată de ICR Varşovia în luna aprilie, la Varşovia, dedicată acestui film. Filmul este foarte reuşit, cuprinde cîteva aspecte universale, motiv pentru care poate fi înţeles şi de către spectatorii din străinătate, care nu cunosc amănunte. 

Apariţia unor volume, dar şi a unor filme despre comunism, şi despre Ceauşescu, la 20 de ani de la Revoluţie, ar putea fi considerată tîrzie?  

Nu, este un fenomen absolut firesc. În 1996 a apărut prima abordare serioasă a acestei teme, autorul volumului fiind istoricul britanic Dennis Deletant. Este normal ca studii aplicate, lucrări ştiinţifice aprofundate să apară abia după cîtăva vreme. Uneori este necesar să treacă într-adevăr mult timp, trebuie să fie descoperite izvoare, trebuie să aibă loc discuţii între cercetători. În cartea mea, am indicat cîteva zone care, în opinia mea, nu sînt încă suficient examinate. 

Referindu-ne la 1989, aţi descoperit un document care atesta implicarea lui Ion Iliescu în răsturnarea regimului Ceauşescu. Ce arată arhivele, concret, în legătură cu această implicare? Ipoteza a rămas, încă, la nivel de legendă – toată lumea o ştie, dar nimeni n-o poate dovedi. 

Arhivele la care am avut acces nu conţin mai multe amănunte referitoare la această problemă. Cred că documentul pe care l-am publicat reprezintă o dovadă suficientă. În această chestiune, dar şi în multe altele, trebuie cercetate şi arhivele sovietice şi sper că va veni cîndva momentul în care istoricilor le va fi îngăduit să o facă. 

Citind Dictatura lui Nicolae Ceauşescu, poţi înţelege şi mai bine că sclavia este o stare de spirit, şi nu o realitate. Credeţi că mai pot fi confundate aceste noţiuni?  

Omul trăieşte într-o realitate. Realitatea comunismului a fost o sclavie generală şi nu doar a cetăţenilor obişnuiţi, ci, poate în primul rînd, a activiştilor de partid la nivel înalt. Ei trăiu într-un relativ lux, dar luxul acela era o colivie care îi ţinea închişi mental. Cred că fiecare om are o voinţă proprie şi că cei care l-au lăudat pe Ceauşescu sau au săvîrşit crime, sau au făcut chiar porcării obişnuite – cum ar fi denunţarea colegilor de muncă – au făcut-o în mod conştient şi nu pot arunca răspunderea, pentru aceste fapte, asupra altora. Călăii din lagărele hitleriste ale morţii se justificau de obicei declarînd: „Nu am făcut decît să execut ordinele“. Oare chiar orice ordin trebuie executat? Apărîndu-se în acest mod, ei neagă existenţa voinţei libere a omului.  

Aveţi 34 de ani. Un sondaj recent arată că, în România, majoritatea tinerilor văd în Ceauşescu un personaj „nici bun, nici rău“. Raportarea la comunism diferă în Polonia? 

Oricine are dreptul la propria apreciere a realităţii. Ar fi bine însă dacă această apreciere s-ar baza pe cunoaşterea faptelor. În ţările postcomuniste, în studierea istoriei la şcoală rareori se întîmplă să se depăşească perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru trebuie neapărat schimbat, de la încheierea războiului au trecut deja aproape şaptezeci de ani. Nu putem să ne oprim la momentul anului 1945. Dacă s-ar gîndi aşa peste tot în lume, atunci, de exemplu, în India s-ar studia doar perioada colonialistă, adică într-adevăr trecutul îndepărtat. Este total absurd. De aceea, în plus, consider că sondajele de acest gen nu reflectă realitatea, în măsura în care răspunsul adevărat, care se ascunde dincolo de ele, sună astfel: „Nu ştiu nimic despre Ceauşescu, cu excepţia faptului că a existat cineva cu numele ăsta“. Dacă aş fi întrebat ce părere am despre cineva pe care-l cunosc doar după nume, să spunem faraonul egiptean Ramses al XI-lea, fără a mi se da posibilitatea de a răspunde „nu ştiu“, aş spune şi eu că n-a fost nici bun, nici rău. Aşa cum nu ştiu dacă Ramses al XI-lea a fost un conducător bun sau rău, tot aşa nici ei nu ştiu cum să-l eticheteze pe Ceauşescu. Dacă în şcoli s-ar preda istoria comunismului, am putea interpreta altfel aceste rezultate.

a consemnat Ana-Maria ONISEI

traducere de Luiza SĂVESCU 

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicușor Dan, dupa ce victoria a fost confirmată oficial: „E victoria voastra. Tot respectul pentru cei care au avut altă opțiune”
Nicuşor Dan, victorios, a făcut declaraţii din Parcul Cişmigiu, acolo unde o mare de susţinători îi scandează numele.
01 Ursula von der Leyen FOTO Wind Europe jpg
Liderii lumii , mesaje pentru Nicușor Dan după victoria în alegerile prezidențiale
La scurt timp după anunțarea rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidențiale din România, lideri europeni de prim rang au transmis mesaje de felicitare noului președinte ales, Nicușor Dan.
Votare - stampila - vot FOTO Mediafax
Românii din Rusia și China și-au ales președintele. Surpriză mare la ieșirea de la urne
Românii din Federația Rusă și China s-au prezentat la vot conștiincioși și și-au ales președintele. Rezultatele ar putea să pară surprinzătoare, mai ales dacă sunt raportate cu cele din Vestul Europei, unde arată diferit.
Luis Montenegro jpg
Partidul premierului portughez câștiga alegerile, dar nu obține majoritatea. Se așteaptă o nouă perioadă de instabilitate politică
Alianța Democratică (AD) de centru-dreapta, aflată la guvernare în Portugalia, va obține cele mai multe voturi în cadrul alegerilor parlamentare anticipate de duminică, dar nu reușește să obțină o majoritate deplină, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.
Maia sandu, foto Facebook jpg
Felicitările Maiei Sandu pentru Nicușor Dan: România, mergem împreună cu încredere pe drumul european
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victoria sa în alegerile prezidențiale, subliniind că țara sa, alături de România, merge împreună cu încredere pe drumul european.
intalnire Nicusor Dan si Marcel Ciolacu, foto Primaria Bucuresti jpg
Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Nicușor Dan. „Românii au dovedit lumii că știu să stea uniți în fața pericolului”
Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victoria din al doilea tur al alegerilor prezidențiale și a susținut că prezența masivă a românilor la vot îi va da viitorului președinte o legitimitate sporită.
andrew tate tristan tate foto x
Tristan Tate promite că va pleca din România dacă rezultatul alegerilor va fi în favoarea lui Nicușor Dan
Tristan Tate a postat un mesaj în care comentează rezultatul exit poll care îl dă drept câştigător al alegerilor prezidenţiale pe Nicuşor Dan.
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicușor Dan, votat de majoritatea basarabenilor cu cetățenie română. Câte voturi a obținut George Simion
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a fost votat de peste 58.050 de basarabeni cu cetățenie română, fiind vorba de circa 88% dintre sufragii, conform datelor parțiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP).
lingouri
Cererea globală de aur a atins 1.206 tone. Ce țări au cumpărat cele mai mari cantități
Cererea globală de aur în primul trimestru din 2025 a atins 1.206 tone, după ce s-a majorat cu 170% în ultimul an, conform celor mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului.