Cine pe cine impozitează?

Publicat în Dilema Veche nr. 585 din 30 aprilie - 6 mai 2015
Cine pe cine impozitează? jpeg

Statul este o formulă de organizare sofisticată, ce a apărut destul de tîrziu în evoluţia omului. Doar odată cu apariţia şi dezvoltarea capitalismului, oamenii, locuitori ai unor teritorii apropiate geografic şi cultural, s-au organizat în state, entităţi mai mari decît oraşele şi regiunile. Principiul era acela al unei comuniuni culturale, dar şi de interese care puteau fi mult mai uşor cultivate în interior şi apărate în afară. Guvernarea comună presupune că oamenii nu mai sînt supuşi oricărei imixtiuni în viaţa lor şi că bunurile şi munca le sînt puse la adăpost. Din această cauză, efortul uman permanent a fost îndreptat spre socializare şi crearea de construcţii şi instrumente sociale ale traiului în comun, tot mai sofisticate. Numai că siguranţa are un preţ, iar acest preţ a fost de-a lungul timpului impozitul, adică o sumă de bani sau bunuri pe care oamenii o puneau în comun pentru susţinerea acestei siguranţe. Impozitul era destinat plăţii celor care se ocupau cu administrarea şi apărarea teritoriului respectiv. Nu există cetăţean care să fie mulţumit vreodată că plăteşte bani unei entităţi, numai că omenirea nu cunoaşte un alt drum decît organizarea statală. În filmul

(cu Kevin Costner, regia Kevin Costner) se pun în evidenţă eforturile unor oameni de a se reorganiza într-o entitate socială articulată în urma unei apocalipse. Veştile circulă şi oamenii sînt avizi de informaţie. Ei speră că cineva va da semnalul refacerii ţesăturii sufleteşti şi politice. Pentru că apartenenţa la o comunitate este în primul rînd o apartenenţă a sufletului şi a minţii. Poştaşii îşi dau viaţa pentru a duce veştile. Începe să se trăiască din nou, iar informaţia, vestea, reface ţesătura distrusă în jurul unei nostalgii a binelui comun. Legenda poştaşului care vine domină o lume în refacere, avidă de mituri ale apartenenţei comune. Filmul este frumos şi pentru că aminteşte de vorbele lui Aristotel, care ne învăţa să nu construim oraşe mai întinse decît poate să se audă vocea celui care vesteşte. Este aici un înţeles adînc despre traiul în comun, comunicare, comuniune, informaţie şi conştiinţa traiului în comun. Oamenii caută cu disperare traiul împreună pentru că, aşa cum spuneam, numai astfel se simt solidari, apăraţi şi liniştiţi. Ce vreau să spun este că statul este mai mult decît o construcţie birocratică, o sumă de instituţii. Este certitudinea comuniunii de idealuri, de planuri şi de realizări. Statul este suflet formalizat, adus la suprafaţă prin instituţii. Atunci cînd statul a devenit abuziv sau totalitar, oamenii s-au răsculat ori au protestat. În statele moderne, dezbaterea despre mărimea impozitelor este una dintre cele mai aprige. 

De fiecare dată cînd vine vorba despre impozite îmi amintesc de atitudinea absolut răzvrătită a personajului meu literar preferat, Ilie Moromete. El acceptă cu greu că trebuie să dea bani la stat, bani obţinuţi din munca sa. Este o atitudine de frondă în faţa autorităţii, de sancţiune a unei autorităţi care nu face nimic pentru aceşti bani. Intuiţiile lui Moromete erau corecte. Atunci cînd strînge banii, ar fi normal ca autoritatea respectivă să dovedească legitimitatea acestei activităţi şi să dea socoteală periodic pentru sumele cheltuite. Din această cauză, în lumea occidentală, cheltuirea banului public este o activitate atent controlată de către organisme specializate. Moromete ştie că banii pe care-i plăteşte întreţin nepăsarea şi corupţia unei birocraţii care nu ştie ce este munca şi că aceşti bani sînt risipiţi, aruncaţi în vînt. Acel „N-am!!!“ hotărît pe care-l rosteşte atunci cînd îi vine preceptorul în curte este, în primul rînd, un protest. „Noi nu fătăm bani“, îi spune agentului fiscal care e gata să taie chitanţa. Viaţa era grea şi el găseşte chiar o soluţie: „Ori ridică preţul la grîu, ori scade fonciirea!“ Evident că nimeni nu îl asculta pe Moromete, dar el o spunea ca să se ştie că se poate şi altfel, adică celor care se află în fruntea treburilor să le pese de oamenii de la care strîng banii. Cînd i se spune că i se va lua vita din bătătură, personajul nostru trece la ameninţări: „N-o să luaţi voi vita din bătătură, pentru că atunci este de rău“. Revolta mută a celui care ştie că are dreptate, dar nu poate face nimic pentru a se apăra, fiindcă este singur în faţa forţei, este prezentă pe tot parcursul relaţiei personajului cu autoritatea. 

Am invocat exemplul lui Ilie Moromete pentru că, din păcate, nu sîntem mult mai evoluaţi azi decît acum cîteva generaţii. Avem în fruntea noastră acelaşi stat lacom şi indiferent, care strînge fonduri uriaşe pe care le foloseşte pentru plata unui uriaş aparat de stat, transformat într-o clientelă rea, rapace şi coruptă. Instituţiile statului român de astăzi sînt găuri negre în care aruncăm cu bani. Şefii lor îşi plătesc funcţiile ca pe timpul domniilor fanariote. În acelaşi timp, nu zboară o muscă fără ştiinţa „domnului director“ şi nu se achiziţionează un pachet de hîrtie fără ca o parte din bani să nu se întoarcă în buzunarul şefului. Acolo, ideea este să stai cît mai mult „pe funcţie“ şi să poţi fura cît mai mult. Este o corupţie de mărime mijlocie, care paralizează ţara şi care îşi vede liniştită de treabă. Visul acestor oameni este să se desfiinţeze odată DNA-ul şi să treacă şi povestea asta cu anticorupţia. Statul român este exemplul clasic de sălbăticie în conducerea politicilor fiscale şi de subordonare, prin control şi impozitare a oricărei acţiuni sau iniţiative economice. Este un stat la îndemîna oligarhilor locali şi naţionali în care, în preajma campaniei electorale, de exemplu, singura misiune a acestor instituţii este să strîngă bani pentru campaniile celor aflaţi la putere. Statul român este unul ilegitim în raport cu cetăţeanul, care strînge bani, dar nu oferă nimic sau aproape nimic. Este o organizaţie primitivă de perceptori agresivi care intră fără ruşine în curtea noastră şi ne iau vitele, fiindcă „pentru asta sîntem plătiţi“. Au trecut mai multe decenii de la Revoluţie şi singura lor preocupare a fost aceea de a strînge bani pe care să-i redistribuie, prin instituţii inutile, către clientela de partid şi de stat. Nu există un proiect major care să fi fost atins. Exemplul cu autostrăzile este unul clasic, care nici nu mai merită menţionat. Am făcut-o însă pentru a le reaminti cît sînt de incompetenţi, o incompetenţă vecină cu trădarea intereselor ţării. 

Acesta este, din păcate, cadrul pe care vi-l propun şi în care trebuie purtată discuţia despre reducerea TVA la alimente. A fost vorba aici, pînă la urmă, despre o alegere. Dacă cineva ar fi gîndit cu adevărat economic, atunci ar fi redus TVA cu cîteva procente (unul sau două, la început), în ansamblul economiei, la toate tipurile de mărfuri şi servicii. Numai că, după părerea mea, şi de această dată a învins calculul politic şi taxa s-a redus drastic numai la alimente. Pînă la urmă, este bine şi aşa dacă ţinem cont de două lucruri, şi anume că alimentele ocupă o pondere foarte mare în coşul nostru zilnic şi, în acelaşi timp, avem alimente scumpe în raport cu mărimea veniturilor. Aş fi militat pentru reducerea taxei în ansamblul economiei deoarece la noi această taxă este mare, iar efectul de încurajare ar fi fost oferit tuturor celor care fac ceva în această ţară, întregii economii, şi nu numai celor din sectorul alimentar. Am observat, cu ocazia dezbaterii publice provocate de această măsură, cuvîntul mai multor economişti. Din păcate, spre ruşinea lor, s-au împărţit rapid în două tabere. Unii dintre ei nici nu par a crede că economia este o ştiinţă, iar ei au o profesie. Cei care erau de partea Guvernului lăudau măsura cu orice argument, iar cei care erau de partea opoziţiei criticau măsura cu orice argument. Mai ales ultimii se aflau într-o situaţie de un hazliu sinistru. Cum să critici o măsură de scădere a unui impozit într-o economie sufocată de impozite, taxe şi perceptori cum este economia noastră? Culmea umorului a atins-o un asemenea „opozant“ care spunea cu voce tare, pe propria-i gură, că el, unul, în urma acestei măsuri, nu va mînca mai mult şi nu va merge de mai multe ori la restaurant. Este interesant să vezi cum un om se poate crede chiar buricul pămîntului. De asemenea, au mai fost cîţiva politicieni ai opoziţiei care criticau Guvernul – fără să-şi dea seama de ridicolul în care se află – că le-ar fi furat programul de guvernare. Vedeţi, noi ar trebui să înţelegem că, aşa cum s-au politizat culorile (nu te mai poţi îmbrăca în roşu fără să fii PSD-ist şi nici în galben fără să fii PNL-ist), s-au politizat şi pîrghiile de management macroeconomic. 

Ce efecte va avea această măsură în economia reală? Aici ne aflăm din nou pe un teren dificil. Or, ca economişti, trebuie să luăm în calcul în primul rînd „terenul“ pe care ne aflăm şi „clima“ în interiorul căreia judecăm. Dacă Romånia ar fi o ţară stabilă şi statul său ar fi de încredere şi predictibil în deciziile pe care le ia, atunci ar fi firesc ca preţurile la alimente să scadă, consumul de alimente să crească, producătorii de alimente să prospere, rata de colectare a taxei să se îmbunătăţească, economia în ansamblu să crească, producţia de alimente să se diversifice, potenţialul de export al producătorului român de alimente să crească, nivelul de trai să crească şi în România să existe un popor mai bine hrănit. Numai că ipoteza stabilităţii şi încrederii nefiind îndeplinită, este extrem de greu să spunem cîte din aceste efecte vor fi obţinute în plan real. În lipsa stabilităţii şi încrederii, este posibil ca multe dintre aceste efecte pozitive să se transforme în unele negative, adică preţurile să nu scadă, consumul să nu crească, nivelul de trai să nu se îmbunătăţească şi, mai mult, să avem o gaură în bugetul de stat. Omul care face economie, acolo jos, în fermă sau în magazin, nu se ia după poezii. El ştie cu cine are de-a face şi nu este sigur, şi pe drept cuvînt, că nu va mai veni unul la televizor din calitate de prim-ministru sau şef de stat să urle că este criză, să creeze panică în mod fals şi apoi impozitele să crească din nou. Măsura va avea mai multe efecte benefice pe cît de serioşi sîntem. Dacă va fi păstrată un timp îndelungat, evident că economia reală va răspunde pozitiv, pentru că legile economiei de piaţă sînt aceleaşi peste tot. Prin timp îndelungat nu înţelegem zile sau luni, ci ani întregi. Dacă tot spun că a fost furată din programul lor, liberalii ar trebui să o păstreze într-o viitoare guvernare. Dar cine ne garantează asta? Este posibil ca, venind la putere, ei să considere că măsura a fost PSD-istă şi să revină la TVA de 24% la alimente. Tocmai pentru că sînt amatori, nu am văzut vreun lider liberal care să aplaude măsura şi să spună că o va păstra. O asemenea susţinere publică ar fi întărit încrederea şi ar fi creat mediul de manifestare a efectelor favorabile. Partidele politice de la noi se manifestă asemenea unor găşti eterogene, ofuscate şi mereu supărate, gata de orice. Capitalismul se construieşte cu încredere, iar încrederea se obţine prin seriozitate. Aici avem de-a face cu antagonismul dintre maxima neseriozitate a omului politic (dovedită la noi de puşcăriile pline de politicieni hoţi) şi maxima atenţie şi seriozitate a omului de afaceri. Acesta din urmă nu-şi permite să ia decizii cu iubita în pat sau prin mesaje telefonice date pe sub masă în timpul şedinţelor de guvern.

După cum ne sînt liderii şi deciziile lor, tot aşa ne este şi economia. Dacă ei sînt răi şi impredictibili, puşi mereu pe ceartă şi arţăgoşi, atunci nimeni nu are încredere în deciziile lor şi nimeni nu interacţionează cu ei la modul pozitiv, prin faptul de a-i lua în serios. Dacă sînt serioşi, predictibili şi de încredere, atunci lumea de afaceri şi lumea în general interacţionează pozitiv şi răspunde pozitiv la semnalele lor pozitive. Această măsură este ca adevărul spus de gura unui păcătos: cei mai mulţi nu-l cred pentru că ştiu cine este cel care-l rosteşte.  

A treia Romă. Despre capitalism, America şi criza din 2007,

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.
selena gomez benny blanco gettyimages jpg
Selena Gomez, cerută în căsătorie de Benny Blanco! Cum arată inelul de logodnă
Selena Gomez (32 de ani) a anunțat că s-a logodit cu producătorul Benny Blanco (36 de ani). Actrița a postat pe rețeaua socială Instagram o fotografie cu un inel de logodnă cu un diamant uriaș. Anunțul a venit după ce cuplul și-a confirmat relația anul trecut. Selena Gomez a împărtăşit vestea pe Ins