CFR și depășirea condiției umane

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Ideea de a sugera trenul ca mijloc de transport către litoral pentru două doamne cu o certă experiență de viață, ca să folosesc o expresie italienească ce desemnează vîrsta înaintată fără a o menționa explicit, mi s-a părut, trebuie să v-o spun, genială. Trenul te scutește de ambuteiajele din Eforie Nord, de primejdia Autostrăzii Soarelui și este și electric, deci sustenabil și responsabil cu mediul. O soluție atît de bună, evidentă și accesibilă încît este nevoie de geniu curat pentru a o observa! Biletele au fost cumpărate digital, îmbarcarea din Gara de Nord s-a făcut cu ceva dificultate, avînd în vedere înălțimea vagonului în raport cu peronul, totuși nimic care să depășească posibilitățile de deplasare ale celor două doamne, altfel pe picioarele lor și cu un stil de viață activ.

Așteptînd să ajungă trenul la Neptun Haltă, acolo unde urma să le preiau, am observat denivelările peronului și bordurile înalte, precum și șanțurile care ar face deplasarea unei persoane aflate în scaun cu rotile imposibilă. Ce nu am observat a fost înălțimea mică a peronului în raport cu șinele. În cele din urmă, fluierînd și cu viteză mare, trenul a ajuns în haltă și s-a oprit. Ușile vagonului s-au deschis și cele două doamne au dat să coboare, doar că între ultima treaptă a vagonului și peron se căsca o genune amețitoare de cca 70 cm. Ajutat cu răbdare din partea cealaltă de alt bărbat voinic, le-am debarcat, cu emoție, care nu era, de fapt, așa cum s-ar putea crede, emoția revederii, ci teama de a nu-și rupe vreun picior sau o mînă. În spatele lor, un grup de tineri a început să dea semne de nervozitate înjurînd grosolan, speriați fiind că vor rămîne în tren. 

Sejurul a fost superb, dar, pe măsură ce se scurgea, doamnele prinseră a se gîndi cum să facă să urce în tren la întoarcere, intuind faptul că gravitația nu le va mai fi aliat, ca la coborîre. Sugestiile au mers pînă la a transforma pe unul din bărbați în treaptă, numai că un calcul de fizică elementară arăta că va fi nevoie de ambii ca să împingă trupurile vîrstnice în sus pe trepte. O navetă de bere ar fi putut forma o treaptă suplimentară, dar dalele de pe jos erau foarte nealiniate, așa că prăbușirea nu putea fi exclusă. 

Biletele de retur fiind la vagonul 10, ne-am dus la haltă cu 20 de minute înainte ca să întrebăm unde trebuie așteptat, pentru a limita deplasarea în viteză pe un peron denivelat, întrerupt de stradă, plin de șanțuri și gropi printre dalele de ciment aidoma valurilor mării. La casa de bilete, un lanț gros și un lacăt pe măsură indicau inutilitatea întrebării, așa că, la noroc și bazîndu-mă pe experiența de la dus, le-am așezat pe doamne spre fața trenului, deși ele protestau destul de vehement, argumentînd că trenul, format în Mangalia, nu avea cum să aibă vagonul 10 lîngă locomotivă. Le-am demonstrat scurt faptul că utilizarea logicii elementare este o mare capcană în România și am început să caut informația pe net. Nu am găsit-o, poate că un utilizator mai versat ar fi reușit.

Fluierînd sonor, trenul a intrat în haltă ca-n brînză, cu mare rapiditate, încît unii au speculat că nici nu va opri. Vagoanele treceau unul după altul prin fața noastră și nu puteam distinge numerele din cauza vitezei. Afișajul electronic de pe vagoane nu funcționa. În cele din urmă, locomotiva s-a oprit, cu aerul că face un mare hatîr haltei să oprească acolo. Pe vagoane scria, pe mici abțibilduri, numărul și am avut noroc, oprise în fața noastră vagonul 8, așa încît am trecut la partea anevoioasă, dură și periculoasă a îmbarcării. 

Vagonul părea, realmente, foarte sus. Cînd s-a deschis ușa, a coborît pe jumătate o treaptă minusculă, iar de la peron la treaptă era aproape înălțimea unei mese. M-am gîndit că, la procurarea biletului, nu au cerut vîrsta și performanțele sportive anterioare ale pasagerului, iar eu crezusem, naiv și hazardat, că trenul CFR e pentru toți cetățenii. Totuși, pe peronul haltei Neptun, lucrurile se prezentau într-o lumină total diferită: vagonul părea un munte zdrobitor prin înălțime. Te făcea să-ți simți nimicnicia și neputința. Părea rezervat atleților cu șansă la medalie.

Un proverb autohton enunță cu înțelepciune că „la barza chioară face Dumnezeu cuib”. Din vagon un bărbat a întins mîinile să ajute. Alți doi au propulsat-o pe prima doamnă pe crestele olimpiene ale vagonului CFR. A doua doamnă, mult mai sportivă, a insistat că nu are nevoie de ajutor să urce în tren. S-a agățat temeinic cu mîinile de barele verticale, a pus voinicește un picior pe treaptă (și am apreciat elasticitatea articulară fantastică pe care o dovedise), apoi s-a tras energic spre podeaua vagonului. Dar s-a blocat total. Genunchiul de sprijin cedase sub propria greutate, iar brațele nu avuseseră suficientă forță. Rămăsese agățată ca leneșul de ramură, staționa în aer fără a putea nici să urce, nici să coboare. Postați fiind stînga-dreapta ușii, am împins-o cu mare dificultate pe jos, în vagon.

Impiegatul deja dădea semne de nerăbdare. Întîrzia ditamai trenul din cauza unor pensionare care, în loc să fie la televizor, bîntuiau ca tatăl lui Hamlet prin halte rezervate sportivilor de performanță. Văzîndu-se tefere în tren, doamnele s-au închinat și au început să dea mulțumire Domnului. Dar jos mai era o doamnă tînără, dar mărunțică și supraponderală, care, de asemenea, nu se potrivea cu standardele fizice minime ale utilizatorului CFR. Ne-a implorat să o ajutăm și pe ea să urce. Am prevenit-o că vom proceda la fel ca în celelalte două cazuri, adică o vom împinge de fund în sus, pentru că altfel nu reușim. Ne-a spus că nu are absolut nici o obiecție și că nu va considera gestul necuviincios, așa că am săltat-o, pe cînd trenul pornea cu ușile deschise și pasageri care încercau să se ridice de pe jos în proximitatea lor. Apoi ușile s-au închis. Apoi s-au deschis iar, probabil prinseseră piciorul cuiva într-unul din vagoane. Doamnele în etate o ajutau pe tînără să se adune de pe jos și am auzit, distinct: „Mulțumescu-ți, Doamne, că ne-ai ajutat să ne vedem în tren!”. M-am gîndit că, dacă trenul și peronul ar fi fost gîndite în paradigma respectului pentru cetățean, doamnele ar fi urcat fără probleme și acum ar fi făcut o conversație banală despre apa mării și loțiuni de plajă, în loc să conștientizeze atît de acut că depășirea condiției umane se poate face cu ajutorul semenilor, prin harul divin care i-a aranjat convenabil prin preajmă. 

Se spune că urcatul muntelui este mai important decît vîrful cucerit, iar CFR, prin grija față de cetățeanul plătitor de bilet, ne învață că oricine poate urca în Everestul vagoanelor sale doar dacă are șerpași calificați și în număr suficient. Căci, se știe, Everestul nu poate fi cucerit fără șerpași!

Cînd zgomotul trenului s-a îndepărtat, pe jos zăcea abțibildul cu nr. 7, desprins de pe vagon, așa încît turiștii din Costinești vor fi trebuit să deducă faptul că vagonul nenumit dintre 6 și 8 trebuie să fie numărul 7. Asta dacă vor fi rămas suficiente indicii pînă acolo pe trenul inaccesibil ce străbate o Românie bătrînă, neajutorată, sub orice nivel. În orice caz, mult sub nivelul trenului CFR!

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wikimedia commons.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.