CFR și depășirea condiției umane

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Ideea de a sugera trenul ca mijloc de transport către litoral pentru două doamne cu o certă experiență de viață, ca să folosesc o expresie italienească ce desemnează vîrsta înaintată fără a o menționa explicit, mi s-a părut, trebuie să v-o spun, genială. Trenul te scutește de ambuteiajele din Eforie Nord, de primejdia Autostrăzii Soarelui și este și electric, deci sustenabil și responsabil cu mediul. O soluție atît de bună, evidentă și accesibilă încît este nevoie de geniu curat pentru a o observa! Biletele au fost cumpărate digital, îmbarcarea din Gara de Nord s-a făcut cu ceva dificultate, avînd în vedere înălțimea vagonului în raport cu peronul, totuși nimic care să depășească posibilitățile de deplasare ale celor două doamne, altfel pe picioarele lor și cu un stil de viață activ.

Așteptînd să ajungă trenul la Neptun Haltă, acolo unde urma să le preiau, am observat denivelările peronului și bordurile înalte, precum și șanțurile care ar face deplasarea unei persoane aflate în scaun cu rotile imposibilă. Ce nu am observat a fost înălțimea mică a peronului în raport cu șinele. În cele din urmă, fluierînd și cu viteză mare, trenul a ajuns în haltă și s-a oprit. Ușile vagonului s-au deschis și cele două doamne au dat să coboare, doar că între ultima treaptă a vagonului și peron se căsca o genune amețitoare de cca 70 cm. Ajutat cu răbdare din partea cealaltă de alt bărbat voinic, le-am debarcat, cu emoție, care nu era, de fapt, așa cum s-ar putea crede, emoția revederii, ci teama de a nu-și rupe vreun picior sau o mînă. În spatele lor, un grup de tineri a început să dea semne de nervozitate înjurînd grosolan, speriați fiind că vor rămîne în tren. 

Sejurul a fost superb, dar, pe măsură ce se scurgea, doamnele prinseră a se gîndi cum să facă să urce în tren la întoarcere, intuind faptul că gravitația nu le va mai fi aliat, ca la coborîre. Sugestiile au mers pînă la a transforma pe unul din bărbați în treaptă, numai că un calcul de fizică elementară arăta că va fi nevoie de ambii ca să împingă trupurile vîrstnice în sus pe trepte. O navetă de bere ar fi putut forma o treaptă suplimentară, dar dalele de pe jos erau foarte nealiniate, așa că prăbușirea nu putea fi exclusă. 

Biletele de retur fiind la vagonul 10, ne-am dus la haltă cu 20 de minute înainte ca să întrebăm unde trebuie așteptat, pentru a limita deplasarea în viteză pe un peron denivelat, întrerupt de stradă, plin de șanțuri și gropi printre dalele de ciment aidoma valurilor mării. La casa de bilete, un lanț gros și un lacăt pe măsură indicau inutilitatea întrebării, așa că, la noroc și bazîndu-mă pe experiența de la dus, le-am așezat pe doamne spre fața trenului, deși ele protestau destul de vehement, argumentînd că trenul, format în Mangalia, nu avea cum să aibă vagonul 10 lîngă locomotivă. Le-am demonstrat scurt faptul că utilizarea logicii elementare este o mare capcană în România și am început să caut informația pe net. Nu am găsit-o, poate că un utilizator mai versat ar fi reușit.

Fluierînd sonor, trenul a intrat în haltă ca-n brînză, cu mare rapiditate, încît unii au speculat că nici nu va opri. Vagoanele treceau unul după altul prin fața noastră și nu puteam distinge numerele din cauza vitezei. Afișajul electronic de pe vagoane nu funcționa. În cele din urmă, locomotiva s-a oprit, cu aerul că face un mare hatîr haltei să oprească acolo. Pe vagoane scria, pe mici abțibilduri, numărul și am avut noroc, oprise în fața noastră vagonul 8, așa încît am trecut la partea anevoioasă, dură și periculoasă a îmbarcării. 

Vagonul părea, realmente, foarte sus. Cînd s-a deschis ușa, a coborît pe jumătate o treaptă minusculă, iar de la peron la treaptă era aproape înălțimea unei mese. M-am gîndit că, la procurarea biletului, nu au cerut vîrsta și performanțele sportive anterioare ale pasagerului, iar eu crezusem, naiv și hazardat, că trenul CFR e pentru toți cetățenii. Totuși, pe peronul haltei Neptun, lucrurile se prezentau într-o lumină total diferită: vagonul părea un munte zdrobitor prin înălțime. Te făcea să-ți simți nimicnicia și neputința. Părea rezervat atleților cu șansă la medalie.

Un proverb autohton enunță cu înțelepciune că „la barza chioară face Dumnezeu cuib”. Din vagon un bărbat a întins mîinile să ajute. Alți doi au propulsat-o pe prima doamnă pe crestele olimpiene ale vagonului CFR. A doua doamnă, mult mai sportivă, a insistat că nu are nevoie de ajutor să urce în tren. S-a agățat temeinic cu mîinile de barele verticale, a pus voinicește un picior pe treaptă (și am apreciat elasticitatea articulară fantastică pe care o dovedise), apoi s-a tras energic spre podeaua vagonului. Dar s-a blocat total. Genunchiul de sprijin cedase sub propria greutate, iar brațele nu avuseseră suficientă forță. Rămăsese agățată ca leneșul de ramură, staționa în aer fără a putea nici să urce, nici să coboare. Postați fiind stînga-dreapta ușii, am împins-o cu mare dificultate pe jos, în vagon.

Impiegatul deja dădea semne de nerăbdare. Întîrzia ditamai trenul din cauza unor pensionare care, în loc să fie la televizor, bîntuiau ca tatăl lui Hamlet prin halte rezervate sportivilor de performanță. Văzîndu-se tefere în tren, doamnele s-au închinat și au început să dea mulțumire Domnului. Dar jos mai era o doamnă tînără, dar mărunțică și supraponderală, care, de asemenea, nu se potrivea cu standardele fizice minime ale utilizatorului CFR. Ne-a implorat să o ajutăm și pe ea să urce. Am prevenit-o că vom proceda la fel ca în celelalte două cazuri, adică o vom împinge de fund în sus, pentru că altfel nu reușim. Ne-a spus că nu are absolut nici o obiecție și că nu va considera gestul necuviincios, așa că am săltat-o, pe cînd trenul pornea cu ușile deschise și pasageri care încercau să se ridice de pe jos în proximitatea lor. Apoi ușile s-au închis. Apoi s-au deschis iar, probabil prinseseră piciorul cuiva într-unul din vagoane. Doamnele în etate o ajutau pe tînără să se adune de pe jos și am auzit, distinct: „Mulțumescu-ți, Doamne, că ne-ai ajutat să ne vedem în tren!”. M-am gîndit că, dacă trenul și peronul ar fi fost gîndite în paradigma respectului pentru cetățean, doamnele ar fi urcat fără probleme și acum ar fi făcut o conversație banală despre apa mării și loțiuni de plajă, în loc să conștientizeze atît de acut că depășirea condiției umane se poate face cu ajutorul semenilor, prin harul divin care i-a aranjat convenabil prin preajmă. 

Se spune că urcatul muntelui este mai important decît vîrful cucerit, iar CFR, prin grija față de cetățeanul plătitor de bilet, ne învață că oricine poate urca în Everestul vagoanelor sale doar dacă are șerpași calificați și în număr suficient. Căci, se știe, Everestul nu poate fi cucerit fără șerpași!

Cînd zgomotul trenului s-a îndepărtat, pe jos zăcea abțibildul cu nr. 7, desprins de pe vagon, așa încît turiștii din Costinești vor fi trebuit să deducă faptul că vagonul nenumit dintre 6 și 8 trebuie să fie numărul 7. Asta dacă vor fi rămas suficiente indicii pînă acolo pe trenul inaccesibil ce străbate o Românie bătrînă, neajutorată, sub orice nivel. În orice caz, mult sub nivelul trenului CFR!

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wikimedia commons.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

semafor jpeg
Provocarea care dă bătăi de cap multor șoferi. Care este ordinea de trecere a mașinilor, având în vedere că semafoarele nu funcționează?
Atunci când ne urcăm la volan, este extrem de important să cunoaștem cât mai bine regulile de circulație. Acestea sunt menite să ne țină în siguranță, iar chiar și situațiile ieșite din comun sunt prevăzute în legislație.
dragusin jpg
Radu Drăgușin, la munca de jos. Stoperul naționalei a cărat lăzi cu mâncare
Radu Drăgușin, 22 de ani, a împărțit alimente în prejma sărbătorilor.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu ar fi plagiat proiectul „Hrană, apă, energie” de la oligarhul pro-rus Ilan Șor care l-a publicat în 2022
Proiectul „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni, este identic cu ce lansat cu câţiva ani în urmă de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, un oligarh pro-rus condamnat la închisoare.
Polițiștii de frontieră l au prins pe falsul medic în tren, la Vama Curtici jpeg
Sorin Grindeanu despre Schengen: „Se reduc timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mai repede frontierele UE.
tribunal
Rapid face sărbătorile în liniște. Ce a decis instanța în procesul privind folosirea abuzivă a imnului
Rapid, clubul sportiv și cel de fotbal, a fost acționat în justiție de Andrei Păunescu, fiului fostului poet Adrian Păunescu.
Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Locul din țara noastră, vechi din 1850, care va fi revitalizat cu fonduri europene. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România
Stațiunea Borsec, cunoscută pentru apele sale minerale și peisajele montane spectaculoase, va beneficia de un proiect amplu de revitalizare finanțat prin fonduri europene.
italia pixabay jpg
Țara din Europa, aproape de România, în care toată lumea vrea să trăiască. Are condiții bioclimatice unice în lume, ocupă 0,5% din Pământ, iar 0,83% din omenire trăiește acolo
Este o țară de o frumusețe rară, cu o climă plăcută și o istorie incredibilă. Iar, de-a lungul deceniilor, undeva în jur de un milion de români și-au început o nouă viață aici. Este vorba despre Italia, o țară incredibilă, care impresionează prin biodiversitatea ei!
castigator loto, captura video jpg
Cine este românul care a câştigat 1,62 milioane de lei la Loto 6/49
Miercuri, ieşeanul care a câştigat marele premiul la Loto 6/49 la extragerea din 8 decembrie şi-a ridicat de la Loteria Română premiul în valoare de 1,62 milioane de lei (peste 325.000 de euro).