Ce se întîmplă cu ONG-urile?

Publicat în Dilema Veche nr. 448 din 13-19 septembrie 2012
Ce se întîmplă cu ONG urile? jpeg

În spatele discursurilor oficiale despre blocarea Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, survenită în urma auditului pe care Comisia Europeană l-a trimis la Autoritatea de Management a Guvernului României, stă realitatea de la firul ierbii: beneficiarii direcţi – ONG-uri, fundaţii şi asociaţii non-guvernamentale – se văd obligaţi, într-o primă fază, să amîne sau să întrerupă programele destinate categoriilor vulnerabile, urmînd ca, la rîndul lor, dacă situaţia nu va fi remediată cît mai repede, iar statul român nu va găsi bani pentru rambursările financiare, să dispară, intrînd în faliment. Pentru o mai bună cunoaştere a greutăţilor prin care trece în prezent societatea civilă din România, am adresat cîteva întrebări reprezentanţilor acesteia.

1) Care sînt proiectele ce au avut de suferit în urma blocajului produs de auditul Comisiei Europene?

2) Care credeţi că vor fi efectele acestor blocaje?

3) Ce resurse aveţi la dispoziţie pentru a ieşi din acest impas?


Salvaţi Copiii 

(Organizaţie neguvernamentală care, din 1990, militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului din România.) 

1) Proiectele afectate sînt cele care au depus cereri de rambursare conform Acordului de parteneriat şi nu au primit rambursările în termenul de 45 de zile. În cazul proiectelor derulate de „Salvaţi Copiii“ au fost înregistrate întîrzieri de peste 12 luni în efectuarea plăţilor pentru Cererile de rambursare şi de peste 17 luni în efectuarea plăţilor TVA-ului aferent cheltuielilor eligibile. De asemenea, suferă proiectele care desfăşoară activităţi zilnice, de oferire de servicii directe – grădiniţe estivale pentru copiii romi, programe tip „Şcoală după Şcoală“ pentru copiii din medii vulnerabile, sărace, programe tip „A doua şansă“ pentru copiii care muncesc, ce oferă suport material pentru grupurile vulnerabile şi au angajaţi specialişti (educatori, mediatori şcolari romi), pe termen lung, şi trebuie remuneraţi lunar. Vorbim şi de proiecte care au început derularea activităţilor şi sînt obligate să le suspende din lipsa fondurilor, dar şi de proiecte care au fost încheiate cu mai mult de un an în urmă; pentru acestea s-au primit diverse solicitări privind diferite raportări şi documente şi au fost auditate de diverse echipe, cu raport pozitiv; banii însă nu s-au rambursat.

2) Blocajele vor duce la imposibilitatea de a derula proiecte finanţate din fonduri structurale, în special strategice. Activităţile proiectelor nu vor mai putea fi desfăşurate aşa cum au fost prevăzute în cererea de finanţare. Indicatorii nu vor putea fi atinşi. Imaginea organizaţiilor ce implementează proiecte FSE va avea de suferit, multe fiind nevoite să suspende proiectele. În ceea ce-i priveşte pe specialiştii angajaţi, o parte dintre ei au renunţat la vechile locuri de muncă pentru a se alătura proiectelor, iar după întîrzierea plăţilor, aceştia s-au văzut în situaţia de a deveni şomeri; „Salvaţi Copiii“ putea fi dată în judecată de către aceşti angajaţi şi plăti pagubele legale. În cazul Proiectului „COREI“ implementat de către „Salvaţi Copiii“, pentru cei peste 2500 de copii pe an din grupul-ţintă (categorii sărace, romi) şi pentru familiile acestora, serviciile au fost întrerupte (nemaiavînd personal angajat), ei fiind în situaţia de risc de abandon şcolar sau de a nu putea să beneficieze de drepturile prevăzute prin lege, deoarece au început, cu ajutorul specialiştilor din proiect, demersuri de natură juridică, pe care nu le mai pot continua. Efectele blocajelor pot merge pînă la falimentul organizaţiilor mai mici sau al celor care au contactat credite pentru continuarea proiectelor. „Salvaţi Copiii“ a suspendat, pe o perioadă de trei luni, apoi pentru încă cîteva luni, proiectul care-i integra şcolar pe cei 2500 de copii pe anul 2012 şi pe alţi 2500 pe 2013 (vorbim de 5000 de copii din categoria celor care trăiesc sub pragul sărăciei) şi a închis contractele a 120 de specialişti din domeniu. Un alt efect este creşterea neîncrederii în instituţiile statului care administrează aceste fonduri; totodată, volumul de muncă şi energie investit în audienţe, telefoane, raportări, documente duce la nemulţumirea personalului care lucrează în aceste proiecte.

3) În vederea continuării activităţilor proiectelor, organizaţia a avansat fonduri din resurse proprii. Din cauza sumelor foarte mari avansate şi a întîrzierilor înregistrate în rambursarea cheltuielilor, susţinerea proiectelor structurale din fonduri proprii devine riscantă, mai ales cînd vorbim de proiecte strategice. În prima fază a întîrzierii plăţilor, pentru a nu bloca activităţile, personalul a făcut voluntariat, dar, deoarece plăţile nu s-au mai reluat, personalul a fost nevoit să-şi caute de lucru sau să intre în şomaj. Nu sînt resurse suficiente pentru a ieşi din impas, termenul de rambursare este extrem de lung, şi ne vedem nevoiţi să suspendăm proiectele, să nu ne mai ocupăm de persoanele vulnerabile. Oricum, celor din ministere pare că nu le pasă. 

Pentru Voi

(Organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1996, care oferă servicii comunitare în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Timişoara, militînd pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi de dezvoltare. Misiunea ei – „creşterea calităţii vieţii pentru persoanele cu dizabilităţi de dezvoltare“, iar filozofia de bază – „incluziunea: toţi oamenii sînt egali şi trebuie respectaţi şi valorizaţi“.) 

1) Timp de trei ani, am derulat un proiect finanţat de POSDRU. Este vorba de „Economia socială: o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale“. Dintre principalele rezultate atinse prin acest proiect amintim: construirea Centrului de zi „Orizonturi Noi“, destinat celor 30 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale, înfiinţarea unui nou serviciu la domiciliu pentru adulţi cu dizabilităţi intelectuale, care are în prezent 23 de beneficiari, dezvoltarea de 45 de noi parteneriate între companii şi instituţii şi Unitatea protejată „Pentru Voi“, angajarea, pe piaţa liberă a muncii, a 16 persoane cu dizabilităţi intelectuale şi a 20 de persoane cu dizabilităţi intelectuale în Unitatea protejată „Pentru Voi“, instruirea a 357 de persoane, prin seminarii, cursuri, training-uri, vizite de studiu pe teme de economie socială, participarea a 140 de persoane cu dizabilităţi intelectuale la zece şcoli de vară; 141 de participanţi la cele trei conferinţe naţionale pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale, peste 200 de participări ale unor specialişti în domeniu la două conferinţe naţionale (cu participare internaţională) pe teme de economie socială, elaborarea şi distribuirea a 600 de exemplare din „Manualul serviciilor sociale comunitare pentru adulţi cu dizabilităţi intelectuale“, distribuirea a 1000 de afişe şi 5000 de pliante în mijloacele de transport în comun din nouă judeţe (Regiunea Vest şi Sud-Vest), activităţi permanente de lobby şi advocacy pentru îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul economiei sociale şi a incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Proiectul s-a încheiat, am atins toate rezultatele propuse, toţi indicatorii fiind îndepliniţi, dar, din păcate, nu am primit ultimele două rambursări, pentru care am depus cereri în data de 30 aprilie, respectiv 31 iulie. Avem de primit aproximativ 200.000 de euro de la AMPOSDRU.

2) Din cauză că nu am primit aceşti bani, pe care noi i-am investit din alte resurse pentru a putea derula Proiectul „POSDRU“, sîntem acum în pericol de a nu ne mai putea continua activităţile permanente, şi anume furnizarea serviciilor sociale pentru beneficiarii noştri. Avem facturi neachitate, care au depăşit termenul scadent, şi nu le putem onora deoarece nu primim rambursările. În aceeaşi situaţie ne aflăm cu plata salariilor personalului.

3) Singura resursă plauzibilă este un împrumut bancar, fapt care va implica costuri suplimentare. 

Reper 21 

(Misiunea Asociaţiei are ca scop promovarea Dezvoltării durabile şi Responsabilitatea Socială a Companiilor. Destinatarii proiectelor sînt firmele şi organizaţiile în raport cu activităţile acestora.) 

1) Din moment ce blocajul plăţilor durează de cîtva timp, pentru unii beneficiari chiar din iarnă, practic toate proiectele finanţate de AMPOSDRU au avut de suferit, indiferent de cash-flow-ul avut sau de nivelul de pre-finanţare pe care l-am primit.

2) Efectele blocajului? Într-o primă instanţă – o reducere a nivelului şi a calităţii activităţilor şi a rezultatelor, adică ceea ce se numeşte „strategie de plutire“, adoptată pînă cînd se epuizează resursele financiare. Ulterior, inevitabil, se va trece la disponibilizări şi/sau reduceri ale normelor de lucru la un nivel minim. În anumite cazuri, pentru evitarea concedierilor, se vor adopta concedii fără plată. Bineînţeles, lipsa resurselor financiare va atrage întîrzieri de plăţi către furnizori, ceea ce va avea pronunţate efecte economice indirecte, fără a mai vorbi de contribuţiile şi impozitele la bugetul de stat, care vor fi şi ele afectate. Pe termen lung, vorbim de suspendări de proiecte – singura variantă ce le rămîne beneficiarilor POSDRU, în lipsa imposibilităţii rezilierii contractelor (fapt care atrage după sine rambursarea sumelor primite pînă în acel moment).

3) Ca să ieşim din acest impas ne bazăm pe resursele financiare proprii (cu care am creditat deja masiv asociaţia) şi pe o echipă de oameni încrezători şi (încă) motivaţi. 

Foto: L. Muntean

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.
otelul galati FOTO Facebook
Remiză la Galați în Superligă. Oțelul - UTA Arad, scor final 1-1
Meciul disputat pe terenul echipei oțelarilor s-a încheiat sâmbătă, 14 decembrie, la egalitate.
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
Rețeta din moși strămoși pentru cele mai bune jumări. Ce trebuie să pui în ele, ca să iasă moi, grase și cu o aromă unică
Jumările reprezintă una dintre cele mai savuroase delicii tradiționale românești, fiind nelipsite de pe mesele de sărbătoare sau din proviziile de iarnă. În vremuri de demult, gospodinele și gospodarii din satele românești aveau propriile lor secrete pentru a obține cele mai bune jumări.