Ce se întîmplă cu ONG-urile?

Publicat în Dilema Veche nr. 448 din 13-19 septembrie 2012
Ce se întîmplă cu ONG urile? jpeg

În spatele discursurilor oficiale despre blocarea Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, survenită în urma auditului pe care Comisia Europeană l-a trimis la Autoritatea de Management a Guvernului României, stă realitatea de la firul ierbii: beneficiarii direcţi – ONG-uri, fundaţii şi asociaţii non-guvernamentale – se văd obligaţi, într-o primă fază, să amîne sau să întrerupă programele destinate categoriilor vulnerabile, urmînd ca, la rîndul lor, dacă situaţia nu va fi remediată cît mai repede, iar statul român nu va găsi bani pentru rambursările financiare, să dispară, intrînd în faliment. Pentru o mai bună cunoaştere a greutăţilor prin care trece în prezent societatea civilă din România, am adresat cîteva întrebări reprezentanţilor acesteia.

1) Care sînt proiectele ce au avut de suferit în urma blocajului produs de auditul Comisiei Europene?

2) Care credeţi că vor fi efectele acestor blocaje?

3) Ce resurse aveţi la dispoziţie pentru a ieşi din acest impas?


Salvaţi Copiii 

(Organizaţie neguvernamentală care, din 1990, militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului din România.) 

1) Proiectele afectate sînt cele care au depus cereri de rambursare conform Acordului de parteneriat şi nu au primit rambursările în termenul de 45 de zile. În cazul proiectelor derulate de „Salvaţi Copiii“ au fost înregistrate întîrzieri de peste 12 luni în efectuarea plăţilor pentru Cererile de rambursare şi de peste 17 luni în efectuarea plăţilor TVA-ului aferent cheltuielilor eligibile. De asemenea, suferă proiectele care desfăşoară activităţi zilnice, de oferire de servicii directe – grădiniţe estivale pentru copiii romi, programe tip „Şcoală după Şcoală“ pentru copiii din medii vulnerabile, sărace, programe tip „A doua şansă“ pentru copiii care muncesc, ce oferă suport material pentru grupurile vulnerabile şi au angajaţi specialişti (educatori, mediatori şcolari romi), pe termen lung, şi trebuie remuneraţi lunar. Vorbim şi de proiecte care au început derularea activităţilor şi sînt obligate să le suspende din lipsa fondurilor, dar şi de proiecte care au fost încheiate cu mai mult de un an în urmă; pentru acestea s-au primit diverse solicitări privind diferite raportări şi documente şi au fost auditate de diverse echipe, cu raport pozitiv; banii însă nu s-au rambursat.

2) Blocajele vor duce la imposibilitatea de a derula proiecte finanţate din fonduri structurale, în special strategice. Activităţile proiectelor nu vor mai putea fi desfăşurate aşa cum au fost prevăzute în cererea de finanţare. Indicatorii nu vor putea fi atinşi. Imaginea organizaţiilor ce implementează proiecte FSE va avea de suferit, multe fiind nevoite să suspende proiectele. În ceea ce-i priveşte pe specialiştii angajaţi, o parte dintre ei au renunţat la vechile locuri de muncă pentru a se alătura proiectelor, iar după întîrzierea plăţilor, aceştia s-au văzut în situaţia de a deveni şomeri; „Salvaţi Copiii“ putea fi dată în judecată de către aceşti angajaţi şi plăti pagubele legale. În cazul Proiectului „COREI“ implementat de către „Salvaţi Copiii“, pentru cei peste 2500 de copii pe an din grupul-ţintă (categorii sărace, romi) şi pentru familiile acestora, serviciile au fost întrerupte (nemaiavînd personal angajat), ei fiind în situaţia de risc de abandon şcolar sau de a nu putea să beneficieze de drepturile prevăzute prin lege, deoarece au început, cu ajutorul specialiştilor din proiect, demersuri de natură juridică, pe care nu le mai pot continua. Efectele blocajelor pot merge pînă la falimentul organizaţiilor mai mici sau al celor care au contactat credite pentru continuarea proiectelor. „Salvaţi Copiii“ a suspendat, pe o perioadă de trei luni, apoi pentru încă cîteva luni, proiectul care-i integra şcolar pe cei 2500 de copii pe anul 2012 şi pe alţi 2500 pe 2013 (vorbim de 5000 de copii din categoria celor care trăiesc sub pragul sărăciei) şi a închis contractele a 120 de specialişti din domeniu. Un alt efect este creşterea neîncrederii în instituţiile statului care administrează aceste fonduri; totodată, volumul de muncă şi energie investit în audienţe, telefoane, raportări, documente duce la nemulţumirea personalului care lucrează în aceste proiecte.

3) În vederea continuării activităţilor proiectelor, organizaţia a avansat fonduri din resurse proprii. Din cauza sumelor foarte mari avansate şi a întîrzierilor înregistrate în rambursarea cheltuielilor, susţinerea proiectelor structurale din fonduri proprii devine riscantă, mai ales cînd vorbim de proiecte strategice. În prima fază a întîrzierii plăţilor, pentru a nu bloca activităţile, personalul a făcut voluntariat, dar, deoarece plăţile nu s-au mai reluat, personalul a fost nevoit să-şi caute de lucru sau să intre în şomaj. Nu sînt resurse suficiente pentru a ieşi din impas, termenul de rambursare este extrem de lung, şi ne vedem nevoiţi să suspendăm proiectele, să nu ne mai ocupăm de persoanele vulnerabile. Oricum, celor din ministere pare că nu le pasă. 

Pentru Voi

(Organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1996, care oferă servicii comunitare în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Timişoara, militînd pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi de dezvoltare. Misiunea ei – „creşterea calităţii vieţii pentru persoanele cu dizabilităţi de dezvoltare“, iar filozofia de bază – „incluziunea: toţi oamenii sînt egali şi trebuie respectaţi şi valorizaţi“.) 

1) Timp de trei ani, am derulat un proiect finanţat de POSDRU. Este vorba de „Economia socială: o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale“. Dintre principalele rezultate atinse prin acest proiect amintim: construirea Centrului de zi „Orizonturi Noi“, destinat celor 30 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale, înfiinţarea unui nou serviciu la domiciliu pentru adulţi cu dizabilităţi intelectuale, care are în prezent 23 de beneficiari, dezvoltarea de 45 de noi parteneriate între companii şi instituţii şi Unitatea protejată „Pentru Voi“, angajarea, pe piaţa liberă a muncii, a 16 persoane cu dizabilităţi intelectuale şi a 20 de persoane cu dizabilităţi intelectuale în Unitatea protejată „Pentru Voi“, instruirea a 357 de persoane, prin seminarii, cursuri, training-uri, vizite de studiu pe teme de economie socială, participarea a 140 de persoane cu dizabilităţi intelectuale la zece şcoli de vară; 141 de participanţi la cele trei conferinţe naţionale pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale, peste 200 de participări ale unor specialişti în domeniu la două conferinţe naţionale (cu participare internaţională) pe teme de economie socială, elaborarea şi distribuirea a 600 de exemplare din „Manualul serviciilor sociale comunitare pentru adulţi cu dizabilităţi intelectuale“, distribuirea a 1000 de afişe şi 5000 de pliante în mijloacele de transport în comun din nouă judeţe (Regiunea Vest şi Sud-Vest), activităţi permanente de lobby şi advocacy pentru îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul economiei sociale şi a incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Proiectul s-a încheiat, am atins toate rezultatele propuse, toţi indicatorii fiind îndepliniţi, dar, din păcate, nu am primit ultimele două rambursări, pentru care am depus cereri în data de 30 aprilie, respectiv 31 iulie. Avem de primit aproximativ 200.000 de euro de la AMPOSDRU.

2) Din cauză că nu am primit aceşti bani, pe care noi i-am investit din alte resurse pentru a putea derula Proiectul „POSDRU“, sîntem acum în pericol de a nu ne mai putea continua activităţile permanente, şi anume furnizarea serviciilor sociale pentru beneficiarii noştri. Avem facturi neachitate, care au depăşit termenul scadent, şi nu le putem onora deoarece nu primim rambursările. În aceeaşi situaţie ne aflăm cu plata salariilor personalului.

3) Singura resursă plauzibilă este un împrumut bancar, fapt care va implica costuri suplimentare. 

Reper 21 

(Misiunea Asociaţiei are ca scop promovarea Dezvoltării durabile şi Responsabilitatea Socială a Companiilor. Destinatarii proiectelor sînt firmele şi organizaţiile în raport cu activităţile acestora.) 

1) Din moment ce blocajul plăţilor durează de cîtva timp, pentru unii beneficiari chiar din iarnă, practic toate proiectele finanţate de AMPOSDRU au avut de suferit, indiferent de cash-flow-ul avut sau de nivelul de pre-finanţare pe care l-am primit.

2) Efectele blocajului? Într-o primă instanţă – o reducere a nivelului şi a calităţii activităţilor şi a rezultatelor, adică ceea ce se numeşte „strategie de plutire“, adoptată pînă cînd se epuizează resursele financiare. Ulterior, inevitabil, se va trece la disponibilizări şi/sau reduceri ale normelor de lucru la un nivel minim. În anumite cazuri, pentru evitarea concedierilor, se vor adopta concedii fără plată. Bineînţeles, lipsa resurselor financiare va atrage întîrzieri de plăţi către furnizori, ceea ce va avea pronunţate efecte economice indirecte, fără a mai vorbi de contribuţiile şi impozitele la bugetul de stat, care vor fi şi ele afectate. Pe termen lung, vorbim de suspendări de proiecte – singura variantă ce le rămîne beneficiarilor POSDRU, în lipsa imposibilităţii rezilierii contractelor (fapt care atrage după sine rambursarea sumelor primite pînă în acel moment).

3) Ca să ieşim din acest impas ne bazăm pe resursele financiare proprii (cu care am creditat deja masiv asociaţia) şi pe o echipă de oameni încrezători şi (încă) motivaţi. 

Foto: L. Muntean

Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.

Parteneri

Blogul urmăreşte îmbunătăţirea relaţiei dintre părinţi şi copii (Foto Arhivă)
Noile cercetări dau speranță cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate
O nouă moleculă ar putea fi cheia pentru a rezolva misterele infertilității feminine. Cercetătorii australieni au făcut un pas uriaș către tratamente mai eficiente.
fresca de la castelul corvinilor
Povestea lui Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara. Cine era românul care a câștigat admirația regelui Ungariei
Pe 18 octombrie se împlinesc 615 ani de prima atestare documentară a Huniazilor, familia faimoasă în Europa datorită lui Ioan de Hunedoara și a fiului său regelui Matia Corvin. Voicu, tatăl cavalerului Ioan de Hunedoara a fost și el un personaj remarcat pentru meritele sale militare.
castane coapte jpeg
Cea mai delicioasă gustare în sezonul rece. Cum prepari castane la cuptor și ce trebuie să faci dacă le vrei moi sau crocante
Castanele sunt o gustare ideală pentru sezonul rece. Mirosul și aroma lor se simte în toată casa, iar majoritatea oamenilor sunt încântați să le savureze proaspăt scoase din cuptor, fie ele moi sau crocante, în funcție de preferință. Iată cum se prepară.
lunetist rus sursa foto Unsplash jpg
Generalul Grumaz: „Nu avem voie să-i subestimăm pe ruși (...) Ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze”
Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România.
Lamborghini Urus foto Lamborghini png
Cum a jefuit o bandă de români zeci de pensionari americani bogați. Cu o parte din bani hoții și-au cumpărat Lamborghini și Ferrari
A făcut vâlvă în America la începutul lui 2023 cazul unei bande de români acuzați de FBI de spălarea a peste 1,4 milioane de dolari, bani proveniți din jafuri și escrocherii. În această săptămână, o instanță din România a aprobat extrădarea în America a unuia dintre membrii bandei.
herastrau jpg
Sunt cele mai frumoase parcuri din România! Trebuie să le vizităm cât timp mai avem parte de vreme frumoasă
După cum putem observa cu toții, temperaturile din termometre au mai scăzut, iar, destul de curând, vom începe să ne apropiem și de luna noiembrie. Dar, vremea încă rămâne îndeajuns de frumoasă încât să ne permită să mergem la plimbare în natură, alături de cei dragi!
Istoria Black Friday in Romania jpg
Black Friday 2024 la eMAG. Când începe și cât durează
Economiștii anticipează că puterea mai mare de cumpărare a românilor din acest an va crește și veniturile comercianților care organizează Black Friday în acest an.
Vladimir Putin FOTO Profimedia
Teoria victoriei lui Putin este epuizarea Ucrainei, susțin analiștii ISW
Teoria actuală a victoriei liderului rus Vladimir Putin în Ucraina vizează prelungirea războiului și susține că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina și pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, susține Institutul pentru Studiul Războiulu
cafea antiglont jpg
Cum se face cafeaua „antiglonț”, care te ajută să topești kilogramele în plus și să ai energie toată ziua. 3 ingrediente fac adevărate minuni
Undeva în jur de 60% din populația lumii bea cafea, iar pentru mulți dintre noi, cafeaua este chiar prima băutură pe care o consumăm dimineața.