Ce-aveţi cu prezentul?

Ana-Maria SÎRGHI
Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Ce aveţi cu prezentul? jpeg

„Tînărul de viitor“, „job-ul cu perspectivă“, „anul care vi­ne“ și „generațiile urmă­toare“ domină discursul public. Cînd nu plonjăm în spațiul proiecțiilor, sînt de vină greaua moștenire, conflictele cu turcii, vechile metehne, ceasurile apuse. Oscilînd mereu între ce s-a scurs și ce va fi, între ce regretăm și ce ne dă aripi, riscăm să ratăm surprizele prezentului. De parcă nu el – prezentul – e cel care e de față și ne însoțește în frămîntările noastre zilnice. Îl expediem după logica cu care, uneori, neglijăm omul din preajmă: cu cît e mai aproape, cu atît ni se pare mai netrebnic. Se impune o scurtă listă a cîștigurilor „de actualitate“.

Previi amăgirea, neîmplinirea și tot aburul care învăluie himerele viitorului. Din experiență știm că ele promit mult și devansează rapid puterile noastre reale. Obții în schimb o evaluare corectă a resurselor și devii activ în timpul de față.

Descoperi, cu răbdare, componentele firescului. Obișnuitul a intrat atît de mult în derivă încît spectacolul naturii nu mai uimește. Galaxiile cu praful lor de stele și toate obiectele cerești și-au pierdut dimensiunea cosmică și au ajuns un simplu decor deasupra capului, în drumul nostru spre mall, sală de fitness și cinema. O raportare mai prezentă la ele ne ar face să mai uităm din task uri, e mail-uri și deadline-uri.

Devii amabil, binevoitor, politicos. Vei ceda cu ușurință locul la coadă, vei zîmbi casieriței, vei îngădui sonorități orientale în taxi și vei asculta cu răbdare poveștile de război ale bunicului fiindcă timpul tău e acum și aici. Nu se întîmplă nimic dacă îți amîni cîteva ceasuri problemele și te golești de ego.

Te împrietenești cu micile viețuitoare care-ți ies în cale pe străzile orașului, în drumul tău iute spre serviciu. O pisică cu mustăți lungi, un cățel care te privește șăgalnic, o ciocănitoare care s-a agățat de coaja unui copac și pe care, obsedat de proiectele tale elaborate, le neglijezi constant. Vei învăța de la ele cît de relaxant este să te abandonezi prezentului.

Ești contempo. Nici nostalgic, dar nici vizionar cînd vine vorba de stil, design interior, artă, arhitectură, muzică și locuri cool din oraș.

Realizezi că, de fapt, ai timp. Seneca pare a vorbi pentru prizonierii de azi: „Condiția tuturor celor ocupați este una tristă, dar totuși cea mai tristă este a celor care trudesc pentru interese ce nici măcar nu sînt ale lor, care își potrivesc somnul după somnul altuia, mersul după mersul altuia, care ascultă de porunci cînd e vorba de tot ce e mai liber pe lume – să iubească și să urască.“ (Alt timp nu am, p. 73)

P.S. A nu se înțelege că putem trăi agățați de o axă unde, dacă privești înapoi te orbește ceața, iar dacă te uiți înainte te înghite necunoscutul. Dar multă străduință într-o direcție sau alta te va obosi prea devreme. Păcat. Aveai timp! 

Ana-Maria Sîrghi este jurnalist freelance și scrie pe site-ul pecurat.ro.

Foto: wikimedia commons

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Culori curcubeu FOTO Shutterstock jpg
Pantone a anunțat culoarea anului 2023. Cum arată nuanța „curajoasă și vibrantă”
Viva Magenta, o culoare în care se îmbină rozul fucsia cu roșu închis și albastru a fost desemnată de Institutul Pantone ca fiind culoare anului viitor. Potrivit reprezentanților institutului, culoarea este „curajoasă și vibrantă” și inspiră optimism.
 Plata online cu cardul jpg jpeg
Cum se pot fura banii de pe cardul bancar fără ca hoții să aibă acces fizic la instrumentul de plată
Un bărbat din Brăila a profitat de faptul că o persoană a postat pe Facebook o poză cu cardul pe care îl pierduse și a sustras diverse sume de bani de pe acesta. A repetat isprava câteva luni mai târziu cu un alt card pierdut
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
Horoscopul zilei, 3 decembrie. O zodie se va confrunta cu probleme mari
Horoscopul zilei pentru ziua de sâmbătă, 3 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, și vine cu predicții complete pentru toate zodiile.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.