Bistro Matrioșka: zonă liberă de corupție

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Bistro Matrioșka:  zonă liberă de corupție jpeg

De cînd ne înghețau picioarele prin piețele publice ale țării, cînd protestam pentru că simțeam nevoia să ne alăturăm cîte unui grup care voia justiție mai presus de orice, de-atunci am aflat despre Bistro Matrioșka, localul frumos care a susținut, încă de la început, lupta împotriva corupției, atît cît a putut și cum s-au priceput mai bine cei de-acolo. Chiar au, pe ușa de la intrare, un sticker pe care scrie „Zonă liberă de corupție“, pe fundal galben, reluînd astfel scandarea devenită motto pe care au făcut-o cunoscută în toată țara cei din grupul care a protestat pașnic și inedit sute de zile, în Sibiu, în frunte cu Radu Vancu.

Bistro Matrioșka, pe strada Visarion, la numărul 20, la cîteva minute de mers pe jos de Piața Romană. Loc de vizitat, de testat culinar, căci au multe feluri de mîncare frumos așezate în farfurii colorate, dar și deserturi pufoase și aromate de-ți vine să nu mai pleci (vreodată), de pozat și pus pe Instagram și Facebook, căci au tablouri într-un spațiu larg, aerisit, în nuanțe delicate, cu pian și fotolii și scaune comode, confortabile și, la fel, plăcut colorate. Probabil că această armonie a culorilor a contribuit mult la buna impresie pe care mi-a făcut-o Matrioșka încă de cînd i-am remarcat pe Facebook, pentru ca apoi să mă las definitiv convinsă și la fața locului. Cum la fel a fost și cu ironia lor subtilă la adresa a tot ce a însemnat fail-uri politice în ultimul an, cînd au fost mereu pe fază și au lansat produse pentru care clientul a primit, de exemplu, reducere de 42% (corespondentul a 42 de luni, cît înseamnă trei ani și jumătate) la folosirea parolei „cu executare“ pentru comandarea oricărui desert.

bistro matrioska 1 jpg jpeg

Aș sublinia că Bistro Matrioșka nu iese în evidență cu nimic în exces, de unde simpatia mea crescîndă pentru felul în care nu ți se dezvăluie cu totul de la prima întîlnire. E ca un om pe care-l descoperi vorbind cu el, povestind și întîlnindu-l și a doua, a treia oară, chiar dacă expresia lui facială, hainele sau freza nu-ți spuneau nimic la prima ieșire împreună. Exact ca o păpușă rusească în care mai găsești una și încă una, la Bistro Matrioșka găsești un local hipsteresc într-un restaurant bun într un cocktail bar interesant într-un loc răcoros de stat cu prietenii în curte… și aș putea continua, aproape la nesfîrșit. Cum, la fel, dulcele e dulce fără a fi grețos, personalul e prietenos fără a fi băgăcios, iar ceva din spiritul locului îndeamnă oamenii la discuții relaxate, pe ton egal; am ajuns acolo și probabil am fost primii clienți în acea după-amiază, iar cînd am plecat erau mai multe mese ocupate decît goale, dar fără zumzetul enervant care însoțește, inevitabil, restaurantele.

Pentru că am citit ceva interesant într-o revistă zilele acestea și-apoi am vorbit cu o prietenă și despre textul respectiv, și despre ce crîșme am mai testat prin București și mi-au plăcut, am ajuns să declarăm amîndouă același lucru: dacă ar fi fost să se ducă Avram Iancu pe cal la Bistro Matrioșka, nu s-ar fi dus niciodată stînd invers pe cal, ci dimpotrivă, ar fi fugit cu calul în spinare spre prăjitura cu lămîie.

Lăsînd deoparte gluma, căci la asta este evident că se pricep mai bine cei de la Matrioșka, țin să vă spun că localul este unul excelent pentru discuții de afaceri, pentru limonadele freelancer-ilor care caută oaze răcoroase în orașul care pare în curs de carbonizare din cauza căldurii mari, dar și pentru cine cu prietenii petrecăreți.

Din „glumele“ lor din meniul de acum aproape un an, insist pe: „prăjitura 20-20“, despre care spuneau că mai este cunoscută și sub numele de „prăjitura he he“, care reduce democrația cu 30% și „stimulează secreția de imunoglobină“. Ați recunoscut-o și voi, da? Aș mai spune și despre „prăjitura nemțească“ ce trebuie comandată din timp, căci vine greu; nu face mare lucru, doar stă-n farfurie și tace și este preferată de „servicii“. Și, desigur, „prăjitura cu executare“, asta fiind cea care rîde pe sub mustață, care trebuie pusă la răcoare înainte să fie comandată și nu merge bine deloc cu „prăjitura tehnocrată“. Tot cea cu executare conținea, spuneau cei de la Matrioșka, „o cantitate substanțială de rahat“, iar celelalte dulciuri din meniu i se adresau – cum altfel? – doar cu „daddy“.

Oh, și să nu-l uităm pe Santiago, motanul devenit emblemă în ultimul an de Bistro Matrioșka. Degeaba zic cei de la local că stă la poze, mie nici „miau“ nu mi-a zis. Motiv să nu mă dau bătută; nu mă las pînă nu-l cuceresc pe Santiago, despre care am auzit că devine mai prietenos dacă îți comanzi somon. Pînă la somonul viitor, în acest caz! 

Anca Zaharia este, înainte de toate, cititor. Cea mai recentă carte publicată este Suicid, Editura Herg Benet, 2019.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.