Belgia: flamanzii, valonii și restul

Publicat în Dilema Veche nr. 401 din 20-26 octombrie 2011
CouchSurfing   călătorul, drumul şi canapeaua jpeg

Oficial, belgienii se mîndresc cu faptul că sînt capitala Europei, centrul Europei sau – un motiv de mîndrie mai vechi decît existenţa Uniunii Europene şi a instituţiilor sale – o punte între latura latină şi cea germanică a continentului. Faptul că flamando-olandezii şi franco-valonii au reuşit să trăiască peste un secol împreună, în relativă armonie, a fost dat deseori ca al doilea exemplu european, după Elveţia, de convieţuire întru civilizaţie şi prosperitate. Zăpezile de altădată s-au topit însă. Tribulaţiile belgiene dau măsura dificultăţii unei construcţii europene funcţionale: Cum putem trăi împreună, păstrîndu-ne identitatea şi cultura proprie, rămîne întrebarea la care atît capitala, cît şi periferia – întregul continent – trebuie să găsească un răspuns în viitor. 

Versiunea flamandă 

Mechelen (sau Malines, depinde de perspectiva lingvistică), într-o zi însorită de septembrie. Un oraş splendid, cu arhitectură gotică şi barocă, în partea flamando-olandeză a ţării. Nici că se poate imagina un loc mai liniştit, curat, idilic: terasele sînt înţesate de turişti şi localnici deopotrivă, la chioşcurile cu gofre de toate tipurile s-au format cozi (să mergi în Belgia şi să nu mănînci măcar o gofră este, se pare, din punctul de vedere al turiştilor, ca şi cînd te-ai duce la Paris şi n-ai vedea Turnul Eiffel), vaporaşele au început să se plimbe pe canalele din centrul oraşului (un peisaj citadin asemănător cu acela din Amsterdam, un fel de marcă a olandezilor oriunde au pus piciorul, de la Jakarta la Göteborg). În centrul oraşului, între clădirea primăriei veche de şase secole şi Catedrala Sint-Rombout, tronează, la vedere, filiala din Mechelen a Vlaams Belang: semn că partidul secesionist pro-flamand, anti-european şi anti-imigraţie are destui aderenţi prin zonă. În ciuda peisajului senin, de tablou flamand, întîlneşti peste tot semne că te afli într-o zonă de turbulenţă istorică. La intrarea în Catedrala Sint-Rombout, vizitatorii sînt întîmpinaţi nu numai de o pictură uriaşă a lui Van Dyck, ci şi de o expoziţie cu o poveste aparte. În 1798, spune povestea, profitînd de haosul care a urmat Revoluţiei Franceze, flamanzii s-au revoltat împotriva ocupaţiei galice. Evenimentul avea să fie numit Boerenkrijg sau „războiul ţăranilor“. În urma revoltei, 41 de ţărani vor fi executaţi de trupele franceze chiar lîngă turnul catedralei, iar trupurile lor, înmormîntate în secret, n-au mai fost găsite, în ciuda faptului că locul tragediei s-a transformat într-unul de pelerinaj pentru fermierii flamanzi din împrejurimi. Pînă în 2010, cînd, în urma unor excavaţii în centrul Mechelen-ului, a fost descoperită o groapă comună cu 41 de trupuri. Verdictul arheologilor, după numeroase verificări şi teste: ţăranii-eroi – în ochii flamanzilor – au fost găsiţi. Acum, fragmente de schelete, haine, nasturi sînt expuse în catedrală, spre aducere-aminte. Astfel de episoade istorice dureroase (şi sînt cu duiumul) pun mai mult foc pe paiele deja parţial aprinse ale animozităţii franco-flamande. Ele nu pot fi însă evitate: stă în firea omenească să nu uite cu una-două trecutul, chiar atunci cînd privirile sînt aţintite spre viitor.   

Astfel că, în 2010, Nieuw Vlaamse-Alliantie (cunoscut sub prescurtarea N-VA), partid patriotic flamand fondat în 2010, a obţinut 28% la alegerile din Flandra şi 17% la nivel naţional, clasîndu-se astfel pe primul loc în confruntarea electorală: întîiul partid belgian fără continuitate istorică şi tradiţie care cîştigă alegerile. Iar non-revoluţionarul şi pro-europeanul N-VA reprezintă aripa moderată a naţionalismului flamand: la o distanţă apreciabilă, dar cu un număr în creştere de aderenţi, îi suflă în ceafă Vlaams Belang, varianta anti-Bruxelles, anti-străini, pur şi dur naţionalistă a scenei politice din Flandra. Peste toate acestea, haosul din ultimul an al politicii belgiene a făcut ca această ţară să deţină în prezent recordul mondial în privinţa absenţei unui guvern oficial, record deţinut anterior de Irakul sfîşiat de război. Pur şi simplu, în Belgia a devenit aproape imposibil să formezi o coaliţie guvernamentală capabilă să funcţioneze. Mucaliţii sînt însă de părere că ţara merge ceva mai bine fără un executiv stabil şi că acesta e, probabil, unul dintre motivele pentru care nu s-a ajuns încă la secesiune. 

Versiunea valonă. Şi nu numai 

„Se poartă de parcă noi sîntem vinovaţi pentru toate problemele care apar în ţara asta. E criză economică, au găsit vinovaţii: francezii. Rămîn fără servicii: francezii. Le cresc taxele: păi, sigur, plătim pentru leneşii ăia de francezi. Sînt convins că dacă mîine s-ar abate un uragan asupra Belgiei, tot noi am fi responsabili. Mai bine ne despărţim civilizat şi terminăm odată cu tot bîlciul ăsta. Oricum, ei cred că fără noi ar curge lapte şi miere în Flandra. Să-i lăsăm să vadă cum este. Şi cînd te gîndeşti că sîntem împreună doar formal, au toată independenţa pe care au cerut-o, dar simplul fapt că trăim în aceeaşi ţară e prea mult pentru ei. Sînt curios pe cine vor mai da vina după despărţire, cînd laptele şi mierea la care visează n-or să vină în valuri peste ei. Dacă nu mai sînt francezii, cine o să fie ţapul ispăşitor?“ Nicholas, student valon, îşi spune păsul într-un restaurant din mult mai cosmopolitul şi vorbitorul de franceză Bruxelles. Vorbeşte cam ca un soţ aflat în pragul  divorţului, cerut ultimativ de soţia care vrea libertate: las-o, o să vadă ea.  

Flamanzii din Bruxelles, în minoritate, gîndesc destul de diferit faţă de co-etnicii lor din nord. Ca elevii de la un liceu de limbă olandeză care sărbătoresc începerea anului şcolar lîngă Manneken Pis, cîntînd în gura mare cîntece populare franţuzeşti. Sau ca rapperul cu nume flamand care cîntă pe stradă, lîngă gara centrală din capitala belgiană, alternînd versurile în franceză cu cele flamande. Categoric, aici nu rişti să întrebi ceva în franceză şi să ţi se răspundă ritos, deşi ai fost înţeles –  „Vlaams or English, I don’t speak French“. În Bruxelles, măcar de faţadă, şi valonii, şi flamanzii se străduiesc să fie belgieni. 

Cînd te îndepărtezi de capitală, începi să auzi eternele clişee existente oriunde se află state cu aceeaşi situaţie etnică, din Catalonia în Québec. Noi sîntem ordonaţi, harnici şi ţinem ţara în spate cu taxele noastre; ei sînt nişte leneşi care, fără noi, ar muri de foame. Sau, de partea cealaltă: noi sîntem sofisticaţi, ei – nişte neciopliţi; singurul lucru care dă un lustru acestei ţări este influenţa culturii franceze. „Nu există oameni mai aroganţi decît francezii: se poartă de parcă ei ne-ar fi învăţat să mîncăm cu furculiţa. Aţi întîlnit vreodată pe cineva care să-i suporte pe francezi? Ei bine, noi sîntem siliţi să trăim cu ei zi de zi“ (controlor de tren, pe drumul spre Antwerp). „Mda, să le oferim independenţa, să vedem cu ce rămîn fără moştenirea franceză?! Ce vor arăta ei lumii? Doar bocancii de lemn, probabil, fiindcă ăştia de la noi nici lalele nu s-au învrednicit să cultive. Vedeţi, asta se întîmplă cînd vrei să formezi un stat modern cu nişte ţărani“ (vînzător valon de suveniruri, în Charleroi). 

Amuzant este şi faptul că, deşi printre flamanzi şi valoni poţi să întîlneşti cele mai înflăcărate exemplare de patrioţi olandezi, respectiv francezi, iubirea lor fierbinte rămîne nerăsplătită, ba chiar e dispreţuită. În general, olandezii şi francezii din ţările-centru îi privesc de sus: cam cum ne uităm noi la basarabeni sau maghiarii din Ungaria, la secui. 

„Şi noi, belgienii?“ 

A devenit deja clasic bancul cu regimentul belgian în care sergentul le ordonă soldaţilor „flamanzii la dreapta, valonii la stînga“, iar unicul evreu din echipă întreabă, dezorientat şi nedumerit: „şi noi, belgienii?“. Probabil cel care a născocit cunoscuta anecdotă nu a bănuit că întrebarea va deveni, în timp, cît se poate de serioasă. 

Deşi N-VA a devenit anul trecut prima formaţiune politică a ţării, merită reamintit că acest rezultat a fost posibil prin contribuţia a doar 28% dintre flamanzii care s-au prezentat la vot. Aşadar, există şi o majoritate tăcută: ca întotdeauna, prim-planul scenei este ocupat de cei care-şi vocalizează mai puternic părerile. „Eu cred în continuare că e o nebunie să împărţim ţara în două“ – spune Wouter, care are numai 26 de ani şi este fermier în satul flamand Sint-Katelijne-Waver. O localitate care pare construită din piese de Lego sau încarnarea unei cărţi poştale ilustrate, cum sînt mai toate prin partea locului: case cochete, garduri vii tăiate cu o precizie milimetrică, grădini cu flori de toate culorile şi păşuni străbătute de cai şi cirezi de vaci care păşesc cu greu, covîrşite de propria greutate. „Nu ştiu ce-aş putea obţine mai mult într-o posibilă Flandră, faţă de ce am în Belgia. Printre prietenii şi cunoştinţele mele, cei mai mulţi sînt împotriva scindării Belgiei şi cred că şi alţi flamanzi gîndesc astfel, mai ales tineri. Cei din generaţia mea nu sînt atît de pasionaţi de politică, independenţă şi alte lucruri de genul ăsta. Cred că generaţia părinţilor noştri face cel mai mare tapaj pe astfel de subiecte. Dacă ţara nu se scindează în următorul deceniu, problema va dispărea, după părerea mea, din lipsă de susţinători.“ 

În Belgia trăieşte, de asemenea, o importantă comunitate germană (germana este prezentă în multe inscripţii şi documente publice ca a treia limbă oficială a ţării) şi, un fenomen mult mai important, peste 20% dintre belgieni sînt imigranţi sau urmaşi ai imigranţilor care au venit în ţară după Al Doilea Război Mondial. Dintre aceştia, peste 900.000 sînt non-europeni, majoritatea aranbo-musulmani sau africani de toate religiile. Prezenţa lor a schimbat componenţa populaţiei, cum se poate vedea în mai toate oraşele vest-europene: femei cu capul acoperit de hijab, şalvari, haine viu colorate în stil african, sariuri indiene, fuste ţigăneşti. Probabil într-un viitor nu foarte îndepărtat ei sînt cei care vor întreba nedumeriţi, la comanda „flamanzii la dreapta, valonii la stînga“: „şi cu noi, belgienii, cum  rămîne?“.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.