Austriei i s-a dezlipit democraţia

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
Austriei i s a dezlipit democraţia jpeg

Alegerile federale austriece se amînă la rugămintea ministrului de Interne, care încă nu demisionează! Wahlverzeichnis-ul (registrul electoral) urmează a fi actualizat. Parlamentul e chemat cu majoritate constituțională de două treimi să schimbe repede legea alegerilor președintelui din 1971.

● Grotescul unei situații

„UHU-gate“ sau „criza lipiciului“ dăunează grav credibilității Vienei. Următoarea dată probabilă pentru alegeri e incertă. Repetarea și acum amînarea alegerilor federale prezidențiale fac dintr un exercițiu electoral obișnuit o farsă. Nu e o tragedie greacă, nici o operetă vieneză, e un vodevil. Participarea la vot, iată perdantul natural al scandalului!

● Waterloo

Votul prin corespondență e preferabil absenteismului. Cetățeanul solicită autorității locale trimiterea formularului de vot prin corespondență. De culoare albă. În acest plic se găsește un al doilea, mai mic, de culoare maronie, și formularul de vot. Votantul completează cu x-ul cunoscut, introduce formularul împăturit în plicul mic și îl lipește. Acesta e introdus în plicul mare, care conține și o declarație pe proprie răspundere despre păstrarea secretului votului. Ea se acoperă cu un autocolant și votul își găsește drumul spre urnă, costurile poștale fiind suportate de la bugetul statului. 885.437 de persoane au folosit-o la alegerile anulate constituțional (turul doi) din 20.05.2016, dintre care 38.931 de rezidenți în străinătate. Și acum pocinogul ăsta. Plicul exterior se deschide „singur“ la cam 20 minute după ce a fost lipit și se invalidează votul. Waterloo-ul Beamter-ilor (funcționarilor), o realitate!

● Dezintegrare democratică

Deoarece plicurile electorale se dezlipesc la colțuri, cetățenii îngrijorați și obosiți de campania electorală non-stop sună la autoritatea electorală. Hotline-ul din Innenministerium (Ministerul de Interne): „Nu ne citați, dar vă recomandăm să încercați să lipiți dumneavoastră plicurile“. Ușor de spus, doar că, juridic vorbind, intervenția asupra unei Wahlkarte (formularul de vot prin corespondență) e ilegală și duce automat la anularea acestuia. Blam public! Birocrația austriacă dă șah democrației. Acest vot parcă e fără de sfîrșit, primul tur s-a ținut tocmai în 24.04.2016. Picanteriile abundă, scenariile țin capul de afiș și sînt demne, iată, parcă de filmele cu Stan și Bran. Jurnaliștii caută să afle dacă-i o premeditare în joc. Cu puține zile în urmă, firma austriacă unde se tipăresc de mult aceste documente cu statut special a fost căutată de hoți. Probabil că au furat rețeta lipiciului buclucaș, care se pare că a fost importat din Germania. Procuratura urmărește posibile piste.

● Care-i miza?

Un nou președinte federal va fi în funcție abia la anul. Troica tripartinică, ce-l include și pe candidatul Norbert Hofer, aflată la conducerea Parlamentului federal, gestionează interimar și treburile statului. La Palatul Hofburg, sediul Președinției, nu se mai bate deocamdată pasul de defilare.

● Riscul democrației

Unul dintre candidați ar accepta ca președintele să însărcineze cu formarea guvernului pe liderul oricărui partid care ar ieși învingător dintr-o confruntare parlamentară viitoare. Cum e și normal într-o democrație. Celălalt, „profesorul verde“ Alexander Van der Bellen (VdB), odată ales președinte federal, a anunțat în campanie că nu-l va însărcina pe ­Heinz Christian Strache, președinte al Partidului Libertății (FPÖ), cu formarea guvernului, în situația cîștigării unui scrutin parlamentar anticipat de către acest partid. Amînarea l-ar putea avantaja pe Van der Bellen. FPÖ-ul își condiționează asentimentul parlamentar de renunțarea la facilitatea votului prin corespondență. În timp ce alegătorii lui Norbert Hofer (FPÖ) îi dau votul acestuia din convingere, mulți dintre alegătorii lui Van der Bellen votează „rațional“ ca să-l împiedice pe contracandidat să cîștige și să schimbe, cîndva, constituțional, actualul guvern, o coaliție stînga-dreapta, obosită electoral.

● Registrul electoral

Registrul electoral actual este cel din aprilie 2016. Adică doar cei care au avut atunci dreptul de vot l-ar fi păstrat și la alegerile amînate. Doar că între timp au decedat în jur de 34.000 de persoane și cam tot atîtea au obținut drept de vot, împlinind 16 ani pînă în ziua votului. Cu cît diferența se mărește, reprezentativitatea votului scade!

● Timișoara se bucură

Amînarea are însă un cîștigător neașteptat. Mica Vienă de pe Bega l a invitat pe Van der Bellen să participe la Balul vienez din 25.11.2016. Un titlu universitar de doctor honoris causa al Universității de Vest îl așteaptă pe candidat. Cică acum o să vină, cred bănățenii. În acest timp, Hofer vizitează, la nivelul unui „șef de stat“, țările vecine. E și treimea lui de președinte federal interimar utilă. A fost deja la Praga, urmează Budapesta și Varșovia, conform cotidianului Der Standard. Că tot nu se prea înțelegea Viena cu statele grupului de la Vișegrad. Amînarea poate duce la trezirea majorității austriece amorfe, acea silent majority. Va ieși ea acum la vot? 

Alex Todericiu este analist politic.

Foto: Norbert Hofer, adevarul.ro

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.