Austriei i s-a dezlipit democraţia
Alegerile federale austriece se amînă la rugămintea ministrului de Interne, care încă nu demisionează! Wahlverzeichnis-ul (registrul electoral) urmează a fi actualizat. Parlamentul e chemat cu majoritate constituțională de două treimi să schimbe repede legea alegerilor președintelui din 1971.
● Grotescul unei situații
„UHU-gate“ sau „criza lipiciului“ dăunează grav credibilității Vienei. Următoarea dată probabilă pentru alegeri e incertă. Repetarea și acum amînarea alegerilor federale prezidențiale fac dintr un exercițiu electoral obișnuit o farsă. Nu e o tragedie greacă, nici o operetă vieneză, e un vodevil. Participarea la vot, iată perdantul natural al scandalului!
● Waterloo
Votul prin corespondență e preferabil absenteismului. Cetățeanul solicită autorității locale trimiterea formularului de vot prin corespondență. De culoare albă. În acest plic se găsește un al doilea, mai mic, de culoare maronie, și formularul de vot. Votantul completează cu x-ul cunoscut, introduce formularul împăturit în plicul mic și îl lipește. Acesta e introdus în plicul mare, care conține și o declarație pe proprie răspundere despre păstrarea secretului votului. Ea se acoperă cu un autocolant și votul își găsește drumul spre urnă, costurile poștale fiind suportate de la bugetul statului. 885.437 de persoane au folosit-o la alegerile anulate constituțional (turul doi) din 20.05.2016, dintre care 38.931 de rezidenți în străinătate. Și acum pocinogul ăsta. Plicul exterior se deschide „singur“ la cam 20 minute după ce a fost lipit și se invalidează votul. Waterloo-ul Beamter-ilor (funcționarilor), o realitate!
● Dezintegrare democratică
Deoarece plicurile electorale se dezlipesc la colțuri, cetățenii îngrijorați și obosiți de campania electorală non-stop sună la autoritatea electorală. Hotline-ul din Innenministerium (Ministerul de Interne): „Nu ne citați, dar vă recomandăm să încercați să lipiți dumneavoastră plicurile“. Ușor de spus, doar că, juridic vorbind, intervenția asupra unei Wahlkarte (formularul de vot prin corespondență) e ilegală și duce automat la anularea acestuia. Blam public! Birocrația austriacă dă șah democrației. Acest vot parcă e fără de sfîrșit, primul tur s-a ținut tocmai în 24.04.2016. Picanteriile abundă, scenariile țin capul de afiș și sînt demne, iată, parcă de filmele cu Stan și Bran. Jurnaliștii caută să afle dacă-i o premeditare în joc. Cu puține zile în urmă, firma austriacă unde se tipăresc de mult aceste documente cu statut special a fost căutată de hoți. Probabil că au furat rețeta lipiciului buclucaș, care se pare că a fost importat din Germania. Procuratura urmărește posibile piste.
● Care-i miza?
Un nou președinte federal va fi în funcție abia la anul. Troica tripartinică, ce-l include și pe candidatul Norbert Hofer, aflată la conducerea Parlamentului federal, gestionează interimar și treburile statului. La Palatul Hofburg, sediul Președinției, nu se mai bate deocamdată pasul de defilare.
● Riscul democrației
Unul dintre candidați ar accepta ca președintele să însărcineze cu formarea guvernului pe liderul oricărui partid care ar ieși învingător dintr-o confruntare parlamentară viitoare. Cum e și normal într-o democrație. Celălalt, „profesorul verde“ Alexander Van der Bellen (VdB), odată ales președinte federal, a anunțat în campanie că nu-l va însărcina pe Heinz Christian Strache, președinte al Partidului Libertății (FPÖ), cu formarea guvernului, în situația cîștigării unui scrutin parlamentar anticipat de către acest partid. Amînarea l-ar putea avantaja pe Van der Bellen. FPÖ-ul își condiționează asentimentul parlamentar de renunțarea la facilitatea votului prin corespondență. În timp ce alegătorii lui Norbert Hofer (FPÖ) îi dau votul acestuia din convingere, mulți dintre alegătorii lui Van der Bellen votează „rațional“ ca să-l împiedice pe contracandidat să cîștige și să schimbe, cîndva, constituțional, actualul guvern, o coaliție stînga-dreapta, obosită electoral.
● Registrul electoral
Registrul electoral actual este cel din aprilie 2016. Adică doar cei care au avut atunci dreptul de vot l-ar fi păstrat și la alegerile amînate. Doar că între timp au decedat în jur de 34.000 de persoane și cam tot atîtea au obținut drept de vot, împlinind 16 ani pînă în ziua votului. Cu cît diferența se mărește, reprezentativitatea votului scade!
● Timișoara se bucură
Amînarea are însă un cîștigător neașteptat. Mica Vienă de pe Bega l a invitat pe Van der Bellen să participe la Balul vienez din 25.11.2016. Un titlu universitar de doctor honoris causa al Universității de Vest îl așteaptă pe candidat. Cică acum o să vină, cred bănățenii. În acest timp, Hofer vizitează, la nivelul unui „șef de stat“, țările vecine. E și treimea lui de președinte federal interimar utilă. A fost deja la Praga, urmează Budapesta și Varșovia, conform cotidianului Der Standard. Că tot nu se prea înțelegea Viena cu statele grupului de la Vișegrad. Amînarea poate duce la trezirea majorității austriece amorfe, acea silent majority. Va ieși ea acum la vot?
Alex Todericiu este analist politic.
Foto: Norbert Hofer, adevarul.ro