Austriei i s-a dezlipit democraţia

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
Austriei i s a dezlipit democraţia jpeg

Alegerile federale austriece se amînă la rugămintea ministrului de Interne, care încă nu demisionează! Wahlverzeichnis-ul (registrul electoral) urmează a fi actualizat. Parlamentul e chemat cu majoritate constituțională de două treimi să schimbe repede legea alegerilor președintelui din 1971.

● Grotescul unei situații

„UHU-gate“ sau „criza lipiciului“ dăunează grav credibilității Vienei. Următoarea dată probabilă pentru alegeri e incertă. Repetarea și acum amînarea alegerilor federale prezidențiale fac dintr un exercițiu electoral obișnuit o farsă. Nu e o tragedie greacă, nici o operetă vieneză, e un vodevil. Participarea la vot, iată perdantul natural al scandalului!

● Waterloo

Votul prin corespondență e preferabil absenteismului. Cetățeanul solicită autorității locale trimiterea formularului de vot prin corespondență. De culoare albă. În acest plic se găsește un al doilea, mai mic, de culoare maronie, și formularul de vot. Votantul completează cu x-ul cunoscut, introduce formularul împăturit în plicul mic și îl lipește. Acesta e introdus în plicul mare, care conține și o declarație pe proprie răspundere despre păstrarea secretului votului. Ea se acoperă cu un autocolant și votul își găsește drumul spre urnă, costurile poștale fiind suportate de la bugetul statului. 885.437 de persoane au folosit-o la alegerile anulate constituțional (turul doi) din 20.05.2016, dintre care 38.931 de rezidenți în străinătate. Și acum pocinogul ăsta. Plicul exterior se deschide „singur“ la cam 20 minute după ce a fost lipit și se invalidează votul. Waterloo-ul Beamter-ilor (funcționarilor), o realitate!

● Dezintegrare democratică

Deoarece plicurile electorale se dezlipesc la colțuri, cetățenii îngrijorați și obosiți de campania electorală non-stop sună la autoritatea electorală. Hotline-ul din Innenministerium (Ministerul de Interne): „Nu ne citați, dar vă recomandăm să încercați să lipiți dumneavoastră plicurile“. Ușor de spus, doar că, juridic vorbind, intervenția asupra unei Wahlkarte (formularul de vot prin corespondență) e ilegală și duce automat la anularea acestuia. Blam public! Birocrația austriacă dă șah democrației. Acest vot parcă e fără de sfîrșit, primul tur s-a ținut tocmai în 24.04.2016. Picanteriile abundă, scenariile țin capul de afiș și sînt demne, iată, parcă de filmele cu Stan și Bran. Jurnaliștii caută să afle dacă-i o premeditare în joc. Cu puține zile în urmă, firma austriacă unde se tipăresc de mult aceste documente cu statut special a fost căutată de hoți. Probabil că au furat rețeta lipiciului buclucaș, care se pare că a fost importat din Germania. Procuratura urmărește posibile piste.

● Care-i miza?

Un nou președinte federal va fi în funcție abia la anul. Troica tripartinică, ce-l include și pe candidatul Norbert Hofer, aflată la conducerea Parlamentului federal, gestionează interimar și treburile statului. La Palatul Hofburg, sediul Președinției, nu se mai bate deocamdată pasul de defilare.

● Riscul democrației

Unul dintre candidați ar accepta ca președintele să însărcineze cu formarea guvernului pe liderul oricărui partid care ar ieși învingător dintr-o confruntare parlamentară viitoare. Cum e și normal într-o democrație. Celălalt, „profesorul verde“ Alexander Van der Bellen (VdB), odată ales președinte federal, a anunțat în campanie că nu-l va însărcina pe ­Heinz Christian Strache, președinte al Partidului Libertății (FPÖ), cu formarea guvernului, în situația cîștigării unui scrutin parlamentar anticipat de către acest partid. Amînarea l-ar putea avantaja pe Van der Bellen. FPÖ-ul își condiționează asentimentul parlamentar de renunțarea la facilitatea votului prin corespondență. În timp ce alegătorii lui Norbert Hofer (FPÖ) îi dau votul acestuia din convingere, mulți dintre alegătorii lui Van der Bellen votează „rațional“ ca să-l împiedice pe contracandidat să cîștige și să schimbe, cîndva, constituțional, actualul guvern, o coaliție stînga-dreapta, obosită electoral.

● Registrul electoral

Registrul electoral actual este cel din aprilie 2016. Adică doar cei care au avut atunci dreptul de vot l-ar fi păstrat și la alegerile amînate. Doar că între timp au decedat în jur de 34.000 de persoane și cam tot atîtea au obținut drept de vot, împlinind 16 ani pînă în ziua votului. Cu cît diferența se mărește, reprezentativitatea votului scade!

● Timișoara se bucură

Amînarea are însă un cîștigător neașteptat. Mica Vienă de pe Bega l a invitat pe Van der Bellen să participe la Balul vienez din 25.11.2016. Un titlu universitar de doctor honoris causa al Universității de Vest îl așteaptă pe candidat. Cică acum o să vină, cred bănățenii. În acest timp, Hofer vizitează, la nivelul unui „șef de stat“, țările vecine. E și treimea lui de președinte federal interimar utilă. A fost deja la Praga, urmează Budapesta și Varșovia, conform cotidianului Der Standard. Că tot nu se prea înțelegea Viena cu statele grupului de la Vișegrad. Amînarea poate duce la trezirea majorității austriece amorfe, acea silent majority. Va ieși ea acum la vot? 

Alex Todericiu este analist politic.

Foto: Norbert Hofer, adevarul.ro

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.