Prin viață

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Invizibilii jpeg

În vremurile bune, pe cînd cîrciumile erau deschise înăuntru... Da, oricum ai suci propoziția asta, tot a începutul unei distopii povestite scrîntit sună. În orice caz, probabil o să ne dăm cu toții seama că personajul-povestitor sună trist și, inevitabil, oarecum resemnat, pentru că e și el un mic animal de oraș dornic de companie. Un șobolan ieșit noaptea la ronțăit, în căutarea unui ochi de apă. Tot așa, cînd zici șobolan, pare că tragi după tine toate sensurile negative pe care le-am lipit de viețuitoarea asta – lașitate, mizerie, duplicitate. Doar că nu-i chiar așa. Șobolanii-s înțelepți, au un adînc sens al comunității, mînuțe aproape umane și doi ochi strălucitori ca niște mărgele lustruite. Ei ar trebui să fie în heraldica oricărui mare oraș: un șobolan cu blana moale, ridicat pe picioarele din spate, cu coada golașă semețită în formă de S. Într-una din lăbuțele umane ține o halbă de bere, în cealaltă un cappuccino în care un barista cu coc a făcut o inimioară din spumă de lapte. La picioarele lui, încolăcit ca șarpele înțelepciunii – metroul. Deasupra va scrie, previzibil, Vive ut vivas. Dar să ne întoarcem la poveste, oricît de nemeșteșugit va fi ea spusă.

În vremurile bune, pe cînd cîrciumile erau deschise înăuntru, pe lîngă alte chestiuni, desigur, importante, mă obseda o chelneriță care nu mă plăcea deloc-deloc. Mi-am sucit și mi-am învîrtit mintea în încercarea de a identifica motivul pentru care se întuneca la față cînd mă vedea la masa din colț. Poate nu am fost destul de generoasă cu ea la notă. Ba am fost. Poate m-am apucat brusc să vorbesc la telefon în timp ce ea stătea în picioare cu carnețelul și cu pixul în mînă lîngă masă. Iar eu, printre chestiunile extraordinar de importante dezbătute la telefon, i-am arătat cu degetul pe meniu ce vreau. Iar ea a gîndit: „Dar nu te poți opri o secundă, bitch, ca să putem comunica omenește? Că sînt și eu o ființă cu sentimente, nu un obiect nevoit să scrie ce ciorbă îți trebuie ție azi”. Nu am făcut nici asta. Te-ai îmbătat. Nu. Ai spart pahare. Nu. Ai stat ultimul client și ea te-a așteptat cu picioarele umflate de atîta alergătură. Nu și nu. Am spus însă „vă rog” și „mulțumesc”, „dacă se poate” și „dacă sînteți amabilă”. M-am gîndit apoi că poate așa era cu toată lumea. Ba nu, uite, dincolo chiar zîmbește și e chiar drăguță cînd i se luminează fața. Asta e, mi-am zis, poate e ceva în aerul meu care o întoarce pe dos. Ca amicul ăla din liceu care, la două zile, apărea cu ochiul umflat. Plana un deochi asupra lui, bietul, că dacă erau cinșpe într-un grup, el era singurul care-și lua bătaie. Din cinșpe oameni, el era alesul. El era dat afară din clasă dacă făceam hărmălaie, el sfîrșea fugărit de cîini sau bătut de golanii de la colțul blocului. Poate așa și eu, făceam parte din categoria celor care nu-i plăceau acestei doamne. Fără o explicație anume.

Acuma, obsesia de a găsi un răspuns pentru atitudinea ei are, desigur, o explicație. Toată viața m-am străduit să mă placă lumea. Habar n-am de ce aveam nevoie de semivalidarea asta, dar, conștient și nu, m-am chinuit să plac. Psihanalizabil, desigur. Ieșită din coconul unei familii protectoare, în care adevărurile urîte nu existau, pare-se că nu eram deloc pregătită pentru lumea adevărată. Chiar și așa, am avut destul de mult noroc. M-a plăcut învățătoarea. M-a plăcut profa de engleză. M-a plăcut Rozica de la bloc (aia care avea țîțe de la unșpe ani și bătea pe toată lumea). Am sărit din piatră-n piatră prin facultate și o bună perioadă după aia. Incidentele minore nu contau pentru că nu erau analizate, iar teflonul intact al tinereții mele suplinea doza de nesimțire. Doar mai tîrziu lucrurile astea au început a fi vizibile. Tipul ăsta pentru care se pare că nu exist. Colega care mai că nu pufnește cînd mă vede. O mătușă îngreunată de istorii de familie în fața căreia port un aparent stigmat moștenit pe linie maternă. Chelnerița asta. Dar, nu știu cum, odată cu certitudinea că nu ești nicidecum special, nici un etern Peter Pan, vine și o ușurare: nu e chiar deloc nevoie să te placă toată lumea. Dar, totuși, chelnerița asta. Uite că mi-e dor de ea și, bănuiesc, acum, și ei de mine.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Hari Bucur Marcu - FOTO Eduard Enea
Expert în probleme de securitate, despre votul pentru Călin Georgescu: „Ce problemă de securitate mai serioasă decât asta vă puteți imagina?”
Hari Bucur Marcu, expert în securitate națională, spune că prezența lui Călin Georgescu, candidat independent, pe primul loc, cu peste 2 milioane de voturi, este o mare problemă de securitate națională.
dexonline cuvant legionar png
„Legionar” este cel mai căutat cuvânt de români după primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce definiții are
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat cuvânt în noaptea de 24 spre 25 noiembrie anunță dexonline pe rețelele sociale.
elena lasconi 02 candidat prezidentiale foto usr jpg
Lasconi, pe primul loc la Câmpulung Muscel și la locale, și la prezidențiale. Ce procent a obținut
Candidata USR Elena Lasconi a obținut cele mai multe voturi de la alegătorii din Câmpulung Muscel, acolo unde este primar. Conform Autorității Electorale Permanente (AEP), aceasta ar fi obținut 35.97%, respectiv 4.708 voturi.
image png
„Șansa României este înțelepciunea rusească”. Declarația lui Călin Georgescu pentru pentru organul de propagandă al lui Putin
Într-un articol publicat pe un canal de propagandă rusesc, Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 2024, a făcut declarații care au stârnit controverse majore în România.
Gelu Duminică - Inquam Photos - Octav Ganea
Sociologul Gelu Duminică explică ascensiunea lui Georgescu. „USR nu trebuie să se îmbete cu apă rece!”
Sociologul Gelu Duminică atrage atenția că rezultatul surprinzător obținut de independentul Călin Georgescu arată dezamăgirea din rândul poporului față de clasa politică actuală. Avertisment către USR: să nu se îmbete cu apă rece.
cosmingeorgescu jpg png
Adevarul Live - Calin Georgescu foto david muntean
Rezultat fără precedent în istoria alegerilor prezidențiale din România
Pentru prima dată în istoria alegrilor prezidențiale din România, un candidat independent a obținut cele mai multe voturi în primul tur.
Un aliment care pare saatos iti poate creste colesterolul  Sursa foto shutterstock 2287820521 jpg
Un aliment care pare sănătos îţi poate creşte colesterolul. Cu ce să-l înlocuieşti?
Produsele sănătoase nu se găsesc întotdeauna pe rafturile magazinelor naturiste sau nu sunt prezentate neapărat de influencerii din zona de wellness. Unele alimente care par a fi sănătoase îţi pot creşte nivelul de colesterol.
Banner tik took
Din ce țară este, de fapt, patronul TikTok, platforma unde Călin Georgescu s-a promovat intens. Care este unul din primele clipuri cu care i-a cucerit pe români
TikTok, platforma globală care a revoluționat modul în care tineretul interacționează cu conținutul digital, este deținută de compania chineză ByteDance, un gigant tehnologic care a avut un impact semnificativ asupra industriei digitale și a rețelelor sociale.