Arhitectura mișcării în karate tradițional

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image

În perioada 25 august – 1 septembrie 2023 a avut loc, pe plaja stațiunii Olimp, Stagiul Național de vară al Federației Române de Karate Tradițional. La acest eveniment a fost invitat Sensei Vladimir Jorga 10 Dan, profesor-doctor în medicină sportivă la Facultatea de Medicină din Belgrad, alături de președintele FRKT Sensei Nicolae Mărăndici 8 Dan, Sensei Ilie Dobre 7 Dan, Sensei Cornel Mușat 7 Dan, Sensei Nicolae Dumitrescu 7 Dan, Sensei Constantin Adăscăliței 6 Dan, Sensei Mircea Popa 6 Dan, Sensei Oliwer Dobre 5 Dan, precum și de alți proeminenți conducători de cluburi de karate tradițional din România.

Încă de la primul antrenament, am fost impresionat de calitatea educației pe care Sensei Ilie Dobre o furniza cursanților, completînd informațiile legate de postúri și mișcări cu cele legate de spiritualitatea care stă la baza acestora. Au fost enunțate principii perene ca disciplina și instrucția, ca bază pentru terapia prin mișcare. Complexitatea succesiunilor de mișcări care alcătuiesc o Kata a fost explicată de Sensei pe înțelesul tuturor. Astfel, orice succesiune de mișcări ale unui karateka include mișcări care vizează acumularea de energie, eliberarea acesteia, relaxarea, captarea energiei oponentului, într-o înlănțuire logică și adaptată circumstanțelor. Am făcut cunoștință cu Sensei Ilie Dobre și, aflînd că sînt arhitect, mi-a spus că atît karate, cît și arhitectura lucrează cu aceleași principii. Această afirmație, făcută cu toată naturalețea, m-a intrigat și am vrut să aflu mai multe. Așa a luat naștere ideea interviului de mai jos, acordat cu amabilitate de Sensei.

L.N.: Sensei, arhitectura lucrează cu principii imuabile, enunțate de Vitruvius: frumusețea, utilitatea, durabilitatea. Puteți enunța pentru cititorii revistei Dilema veche cîteva dintre principiile cu care lucrați? Sînt acestea imuabile, aidoma principiilor arhitecturii? 

I.D.: Un principiu străvechi spune că orice facem nu trebuie să dăuneze sănătății. De aceea, toți maeștrii karate au căutat tehnici și procedee care conduc la cunoașterea propriului corp și, pornind de la această cunoaștere, se construiesc mișcările. Voi ilustra un alt principiu fundamental din karate printr-un exemplu: în Japonia, copiii sînt învățați de mici să planteze un copăcel, apoi să încerce să sară peste el, zilnic. În timp, copăcelul crește, iar copilul, crescînd la rîndul lui, reușește să sară peste o ștachetă aflată din ce în ce mai sus. Învățătura este că educația, ca să ducă la performanță, trebuie practicată zilnic, cu autodisciplină și curaj, prin instrucție temeinică, dar și cu zîmbetul pe buze, în armonie cu natura. Am sintetizat acest principiu într-un poem, din care vă recit o strofă: „Sînt praful de pe tălpi umblate / Atunci cînd plouă sînt nămol / Sînt stîncă și nisip și poate / Sînt vîntul ce rămîne-n urma lor”. Aceste principii sînt străvechi și neschimbătoare.

L.N.: Arhitectura transformă materia amorfă în materiale de construcție. Să ne gîndim la beton, bunăoară, care are nevoie de ciment, nisip, pietriș și apă. Printr-o anume combinare obținem un material solid, indispensabil fundațiilor. Din nisip, prin topire, se produce sticla. Din lut, prin ardere, se obține ceramica. Operează karate astfel de transformări?

I.D.: Mă bucur că întrebați acest lucru. Într-adevăr, karate schimbă individualitatea practicantului prin transformarea emoțiilor negative în atitudini pozitive care, coroborate, formează personalitatea unui karateka. Frica, acea emoție paralizantă, se transformă în curaj. Îndoiala este înlocuită, prin practică, cu credință în ceea ce faci. Indecizia devine determinare. Vigilența vine în locul neatenției, ducînd la zanshin, adică la concentrare. Astfel, simțurile practicantului se trezesc, generează reacție, iar aceasta ia forma tehnicilor. Percepția realității, a clipei prezente, trăirea momentului cu intensitate este un deziderat pe care încercăm să-l obținem prin antrenarea minții și trupului.

L.N.: Arhitectura are nevoie de structură, privită ca suma relațiilor dintre elementele ce o compun. Structura unei clădiri este responsabilă de rezistența ei, atît la solicitările statice, cum este gravitația, cît și la cele dinamice, cum sînt vîntul și seismele. O structură eficientă este cea care este și rigidă și suplă, elastică, în același timp. Există structură în mișcările specifice karate-ului?

I.D.: Da. La fel ca o clădire, mișcările în karate au nevoie de echilibru permanent, în forme dinamice. Piramida este statică, dar sfera este dinamică, ea reprezintă esența mișcării. În karate, viteza duce la putere, ca sumă a energiei canalizate de la toate nivelurile. Cînd mîna lovește, nu lovește doar pumnul, împins de antebraț. Mișcarea pornește din vîrful piciorului, este amplificată în zona bazinului, beneficiază de rotația torsului, pentru a genera explozia și vibrația din braț. Relația dintre aceste elemente ce compun mișcarea pentru a genera forță reprezintă structura dinamică pe care se întemeiază aceasta. Aidoma unei clădiri care nu se opune vîntului, ci îl deviază sau reușește să fructifice energia lui cinetică, mișcările unui luptător deviază energia oponentului sau chiar o convertesc în energie proprie.

L.N.: În arhitectură, ca și în alte discipline, există o dihotomie între tradiție și inovație. Există inovație în karate tradițional? Altfel spus, reușește karate-ul să creeze un cadru pentru inovație în sînul tradiției?

I.D.: Spuneam mai devreme că principiile după care ne ghidăm sînt eterne. Cu toate acestea, perspectiva asupra lor se schimbă, odată cu integrarea lor în spiritualitatea fiecărui practicant. Fiecare individ fiind unic, el va găsi aplicarea principiilor care îi face lui bine, care duce la echilibru și armonie, care îl umple de energie și care îl ajută să-și depășească limitările. Altfel spus, găsim permanent metode noi de a aplica principiile, schimbînd perspectiva asupra lor, iar metodele se descoperă căutînd, exersînd. Și în arhitectură se caută mereu actualizarea principiilor. Frumosul modern diferă, adesea, de frumosul din vechime. Să ne gîndim, bunăoară, la Turnul Eiffel! 

L.N.: La finalul interviului, vă rog să adresați un îndemn cititorilor revistei Dilema veche.

I.D.: I-aș îndemna să caute mereu, în ceea ce fac, țelul profund care le călăuzește viața, pentru a dărui ceva bun celorlalți. Un singur zîmbet poate cuceri lumea! Oss!

16-19.09.2023, Bîlea, București

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.