Arhitectura mișcării în karate tradițional

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image

În perioada 25 august – 1 septembrie 2023 a avut loc, pe plaja stațiunii Olimp, Stagiul Național de vară al Federației Române de Karate Tradițional. La acest eveniment a fost invitat Sensei Vladimir Jorga 10 Dan, profesor-doctor în medicină sportivă la Facultatea de Medicină din Belgrad, alături de președintele FRKT Sensei Nicolae Mărăndici 8 Dan, Sensei Ilie Dobre 7 Dan, Sensei Cornel Mușat 7 Dan, Sensei Nicolae Dumitrescu 7 Dan, Sensei Constantin Adăscăliței 6 Dan, Sensei Mircea Popa 6 Dan, Sensei Oliwer Dobre 5 Dan, precum și de alți proeminenți conducători de cluburi de karate tradițional din România.

Încă de la primul antrenament, am fost impresionat de calitatea educației pe care Sensei Ilie Dobre o furniza cursanților, completînd informațiile legate de postúri și mișcări cu cele legate de spiritualitatea care stă la baza acestora. Au fost enunțate principii perene ca disciplina și instrucția, ca bază pentru terapia prin mișcare. Complexitatea succesiunilor de mișcări care alcătuiesc o Kata a fost explicată de Sensei pe înțelesul tuturor. Astfel, orice succesiune de mișcări ale unui karateka include mișcări care vizează acumularea de energie, eliberarea acesteia, relaxarea, captarea energiei oponentului, într-o înlănțuire logică și adaptată circumstanțelor. Am făcut cunoștință cu Sensei Ilie Dobre și, aflînd că sînt arhitect, mi-a spus că atît karate, cît și arhitectura lucrează cu aceleași principii. Această afirmație, făcută cu toată naturalețea, m-a intrigat și am vrut să aflu mai multe. Așa a luat naștere ideea interviului de mai jos, acordat cu amabilitate de Sensei.

L.N.: Sensei, arhitectura lucrează cu principii imuabile, enunțate de Vitruvius: frumusețea, utilitatea, durabilitatea. Puteți enunța pentru cititorii revistei Dilema veche cîteva dintre principiile cu care lucrați? Sînt acestea imuabile, aidoma principiilor arhitecturii? 

I.D.: Un principiu străvechi spune că orice facem nu trebuie să dăuneze sănătății. De aceea, toți maeștrii karate au căutat tehnici și procedee care conduc la cunoașterea propriului corp și, pornind de la această cunoaștere, se construiesc mișcările. Voi ilustra un alt principiu fundamental din karate printr-un exemplu: în Japonia, copiii sînt învățați de mici să planteze un copăcel, apoi să încerce să sară peste el, zilnic. În timp, copăcelul crește, iar copilul, crescînd la rîndul lui, reușește să sară peste o ștachetă aflată din ce în ce mai sus. Învățătura este că educația, ca să ducă la performanță, trebuie practicată zilnic, cu autodisciplină și curaj, prin instrucție temeinică, dar și cu zîmbetul pe buze, în armonie cu natura. Am sintetizat acest principiu într-un poem, din care vă recit o strofă: „Sînt praful de pe tălpi umblate / Atunci cînd plouă sînt nămol / Sînt stîncă și nisip și poate / Sînt vîntul ce rămîne-n urma lor”. Aceste principii sînt străvechi și neschimbătoare.

L.N.: Arhitectura transformă materia amorfă în materiale de construcție. Să ne gîndim la beton, bunăoară, care are nevoie de ciment, nisip, pietriș și apă. Printr-o anume combinare obținem un material solid, indispensabil fundațiilor. Din nisip, prin topire, se produce sticla. Din lut, prin ardere, se obține ceramica. Operează karate astfel de transformări?

I.D.: Mă bucur că întrebați acest lucru. Într-adevăr, karate schimbă individualitatea practicantului prin transformarea emoțiilor negative în atitudini pozitive care, coroborate, formează personalitatea unui karateka. Frica, acea emoție paralizantă, se transformă în curaj. Îndoiala este înlocuită, prin practică, cu credință în ceea ce faci. Indecizia devine determinare. Vigilența vine în locul neatenției, ducînd la zanshin, adică la concentrare. Astfel, simțurile practicantului se trezesc, generează reacție, iar aceasta ia forma tehnicilor. Percepția realității, a clipei prezente, trăirea momentului cu intensitate este un deziderat pe care încercăm să-l obținem prin antrenarea minții și trupului.

L.N.: Arhitectura are nevoie de structură, privită ca suma relațiilor dintre elementele ce o compun. Structura unei clădiri este responsabilă de rezistența ei, atît la solicitările statice, cum este gravitația, cît și la cele dinamice, cum sînt vîntul și seismele. O structură eficientă este cea care este și rigidă și suplă, elastică, în același timp. Există structură în mișcările specifice karate-ului?

I.D.: Da. La fel ca o clădire, mișcările în karate au nevoie de echilibru permanent, în forme dinamice. Piramida este statică, dar sfera este dinamică, ea reprezintă esența mișcării. În karate, viteza duce la putere, ca sumă a energiei canalizate de la toate nivelurile. Cînd mîna lovește, nu lovește doar pumnul, împins de antebraț. Mișcarea pornește din vîrful piciorului, este amplificată în zona bazinului, beneficiază de rotația torsului, pentru a genera explozia și vibrația din braț. Relația dintre aceste elemente ce compun mișcarea pentru a genera forță reprezintă structura dinamică pe care se întemeiază aceasta. Aidoma unei clădiri care nu se opune vîntului, ci îl deviază sau reușește să fructifice energia lui cinetică, mișcările unui luptător deviază energia oponentului sau chiar o convertesc în energie proprie.

L.N.: În arhitectură, ca și în alte discipline, există o dihotomie între tradiție și inovație. Există inovație în karate tradițional? Altfel spus, reușește karate-ul să creeze un cadru pentru inovație în sînul tradiției?

I.D.: Spuneam mai devreme că principiile după care ne ghidăm sînt eterne. Cu toate acestea, perspectiva asupra lor se schimbă, odată cu integrarea lor în spiritualitatea fiecărui practicant. Fiecare individ fiind unic, el va găsi aplicarea principiilor care îi face lui bine, care duce la echilibru și armonie, care îl umple de energie și care îl ajută să-și depășească limitările. Altfel spus, găsim permanent metode noi de a aplica principiile, schimbînd perspectiva asupra lor, iar metodele se descoperă căutînd, exersînd. Și în arhitectură se caută mereu actualizarea principiilor. Frumosul modern diferă, adesea, de frumosul din vechime. Să ne gîndim, bunăoară, la Turnul Eiffel! 

L.N.: La finalul interviului, vă rog să adresați un îndemn cititorilor revistei Dilema veche.

I.D.: I-aș îndemna să caute mereu, în ceea ce fac, țelul profund care le călăuzește viața, pentru a dărui ceva bun celorlalți. Un singur zîmbet poate cuceri lumea! Oss!

16-19.09.2023, Bîlea, București

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.