Álvaro Siza

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Álvaro Joaquim de Melo Siza Vieira a împlinit pe 25 iunie vîrsta de 90 de ani. Aclamat peste tot în lume, atît ca arhitect, cît și ca profesor, Álvaro Siza a primit, alături de multe altele, prestigioasa distincție Leul de aur al Bienalei de arhitectură de la Veneția în 2012, pentru întreaga activitate. Vă propun să-l cunoaștem pe arhitect prin trei dintre proiectele sale.

Printre primele se numără casa de ceai Boa Nova care propune o clădire discretă și rafinată pe malul mării. Siza a proiectat inclusiv mobilierul, iar beneficiarul, încîntat de design, a executat totul după detaliile precise întocmite de arhitect. La final, restaurantul a fost deschis, iar atmosfera sa, atît la interior, cît și la exterior, acolo unde arhitectura se îngemăna armonios cu stîncile plajei și cu marea, a fost aclamată de vizitatori. Puțină lume știa că proiectul fusese schimbat aproape sinucigaș de Siza care, deși lucra în echipă, era nemulțumit de el și abia cînd și-a dat seama ce îl deranja a fost în măsură să-l schimbe și să-l facă așa cum fusese executat. Schimbarea, survenită în fazele tîrzii de proiectare, era cît pe ce să-i facă pe arhitecți să rateze termenele și să piardă contractul.

La numai cîteva zile de la inaugurarea plină de succes, o furtună de o intensitate colosală a pulverizat ferestrele dinspre plajă, a împins cu forță apa mării prin restaurant, prinzînd mobilierul într-un vîrtej care s-a retras, măturînd totul, în marea de unde se iscase. A doua zi, pescarii adunau din ape mobilierul lui Siza. Proiectul a fost atît de îndrăgit de proprietari încît aceștia au refăcut restaurantul, amenajarea și mobilierul întocmai ca la inaugurare, iar Siza a înțeles importanța unei arhitecturi care face viața oamenilor mai frumoasă într-o măsură atît de mare încît nu se mai pot lipsi de ea.

Proiectul pentru locuințele sociale din Rua de São Victor se inserează într-un amplasament extrem de dificil, cu vecinătăți felurite, dificil de gestionat, ruine ale unor clădiri desființate, circulații și maidane. Siza a proiectat 20 de locuințe, ajutat de șase studenți, printre care și Souto de Moura. Proiectat sub auspiciile SAAL, imediat după răsturnarea regimului lui Salazar, cartierul São Victor încearcă „recuperarea” urbană a insulei („ilha”) de locuit muncitorești. Locuințele înșiruite proiectate, cu două etaje, avînd accesul retras în raport cu fațada, au fost construite cu materiale de foarte proastă calitate, expresie a pauperității Portugaliei la acel moment, din blocuri de ciment cu goluri. Tîmplăria din lemn, precară și lăsată neterminată din pricina întreruperii programului în 1976, a fost înlocuită rapid de rulouri metalice, distrugînd puritatea formală a fațadelor. 

În interviul luat în 2010 lui Álvaro Siza de către Paulo Moreira, autorul afirmă că proiectul este despre recuperare”, miza lui fiind restructurarea zonei din punct de vedere urban, obiectiv ratat din pricina întreruperii lucrării, neconstruirii celei de-a doua bare de locuințe înșiruite, nerealizării rețelelor de utilități și, consecutiv, privarea rezidenților celor 12 locuințe ocupate într-o primă fază de confortul necesar locuirii. Deși lucrările au fost întrerupte, cartierul a rămas un exemplu al unei filosofii arhitecturale care lucrează cu istoriile locului, cu narațiunile și cu obiceiurile oamenilor, față de care nu se consideră, în nici un fel, superioară.

Al treilea proiect asupra căruia mă opresc, cartierul de locuințe Bouça din Porto, ocupă un lot extrem de dificil, înconjurat de ruine și de o cale ferată și, la fel ca în cazul lui São Victor, Siza aplică un concept propriu, și anume „a construi un întreg din ruine” sau a pune ruinele împreună pentru a forma un întreg. De fapt, acest concept dă seama de filosofia aplicată de Siza pentru a proiecta împreună cu rezidenții mahalalelor Rua Merti Liberdade, Rua das Águas Ferras, Rua de Boavista care ocupau așa numite „insule” de locuințe înșiruite cu două niveluri, accesul la cel de-al doilea făcîndu-se dintr-o cursivă. Construirea întregului din ruine dă seama nu numai de reconstruirea ruinelor fizice, ci și de reconstruirea comunităților portugheze, deteriorate de dictatură. Pentru confortul rezidenților, Siza a proiectat un zid protector dublu și de o înălțime considerabilă în nordul amplasamentului, pentru a-l proteja de zgomotul traficului feroviar. Aproximativ perpendicular pe acest zid au fost proiectate patru bare de locuințe înșiruite care preiau tipologia existentă, numai că dublează înălțimea. Cele patru niveluri ale ansamblului sînt generate de suprapunerea a două duplexuri. Accesul la duplexul superior se realizează pe cursivă.

În 1978, proiectul a fost sistat după construirea a doar cîteva fragmente. Utilitățile nu au fost aduse, sistematizarea verticală abandonată, zidul protector neterminat. Puținii rezidenți s-au adaptat condițiilor și au îndurat lipsurile enclavizării, dar și s-au bucurat de beneficiile unei libertăți lipsite de reguli, specifice traiului informal de dinainte. Condițiile dificile de proiectare și construire, bugetul foarte limitat, calitatea precară a materialelor de construire și-au pus amprenta asupra ansamblului rezidențial care s-a degradat progresiv. În anul 2000, municipalitatea din Porto, împreună cu Institutul Național de Locuințe, decid reabilitarea ansamblului și finalizarea lui la solicitarea Federației Cooperativelor, prin completarea proiectul inițial, spre surprinderea autorului care mărturisește că finalizarea cartierului Bouça a fost pentru mine aproape o surpriză”. Totuși, surpriza nu venea întîmplător. Deja exista în vecinătatea amplasamentului o stație de metrou care îl făcea foarte accesibil, abolind segregarea generată de vecinătatea căii ferate. Valoarea imobiliară a sitului crescuse considerabil în ultimii ani. În 2001, Porto urma să devină Capitala Europeană a Culturii și nu se putea prezenta cu maidane în centrul orașului. În sfîrșit, acordarea premiului Pritzker lui Siza în 1992 a însemnat o recunoaștere internațională cu un potențial financiar remarcabil pentru municipalitatea orașului Porto.

Reevaluînd proiectul, Siza introduce funcțiuni adecvate locuirii moderne, cum ar fi garajele, reinterpretează relația spațiu public – spațiu privat, iar locuințele finalizate devin extrem de atractive nu pentru persoane sărace, așa cum fuseseră gîndite în 1974, ci pentru familii tinere, studenți, populație tînără și mobilă, avînd nevoie de flexibilitate și, de ce nu, de o locuință purtînd semnătura maestrului. În adaptarea designului inițial, Siza a ținut cont de modificările pe care utilizatorii le-au făcut în cursul exploatării, cum ar fi modificări ale ușilor și ferestrelor, introducerea de porți care limitează accesul, crearea de sere pe terasele și la balcoanele duplexurilor superioare și diviziuni ale grupurilor sanitare. Preluînd în proiect transformările pe care rezidenții le aduseseră locuințelor ocupate, arhitectul arată deschiderea intelectuală către nevoi greu de anticipat, dar deplin justificate și îl plasează pe Álvaro Siza printre marii arhitecți ai lumii pentru care nevoile oamenilor simpli sînt la fel de importante ca ideea proiectului, materializată la nivelul unui concept rafinat, abstract și foarte uman.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wikimedia commons

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.