⬆
DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ
Pagina 12
Umilirea, P.J. Harvey, Gherguţ
Philip Roth, Umilirea. Un actor cu mari succese, cîndva, îmbătrîneşte, nu-şi mai poate face meseria, uită rolurile, mai puţin acela de bărbat care se mai poate îndrăgosti. Toate obsesiile textuale, vitale, nemiloase ale unui scriitor care, spre bucuria noastră de cititori fideli ai lui, nu se poate despărţi de el însuşi, refuzînd tenace şi demn prejudecata, de-atîtea ori stupidă, de a „se înnoi“. (Radu Cosaşu)
Rîmnicu Vîlcea şi Mario Vargas Llosa
Rîmnicu Vîlcea, orăşelul meu natal (de care, fireşte, sînt tare mîndru), a fost numit de cei de la Wired Magazine „Hackerville – centrul mondial al fraudei pe Internet“ datorită (sau din cauza) numărului impresionant de hackeri locali care au creat probleme FBI-ului în ultimii ani.
Marin Moraru, Guerrilive, Seinfeld
Emisiunea Guerrilive Radio Session de la Radio Guerrilla (94,8 FM, în fiecare luni, de la ora 19,00) în care Bogdan Şerban invită cîte o trupă rock să cînte live o oră întreagă. Dacă ştiţi emisiunea înseamnă că sînteţi deja fani, dacă nu, e timpul s-o faceţi pentru că e singurul loc unde puteţi asculta muzica de la noi, care contează. Lunea viitoare, pe 14 februarie, invitaţi sînt cei de la Urma.
Timp al inimii, Llosa, BOXE BOXE
Incredibila poveste de dragoste dintre doi scriitori: Ingeborg Bachmann şi Paul Celan – Timp al inimii. Corespondenţă (Editura ART, 2010, traducere de Iulia Dondorici). O iubire complicată, de-o intensitate devastatoare. O lectură frisonantă. (Ana Maria Sandu)
Punctum, MHS, Pessoa
Totul e de citit şi, mai ales, de privit în revista de fotografie Punctum (nr. 5).
Apropierea, Umilirea și Adam Ross
În orice anchetă privitoare la proza anului 2010, nu aş ezita să pun pe primul loc Amor intellectualis de Ion Vianu (Editura Polirom) şi Apropierea de Marin Mălaicu-Hondrari (Editura Cartea Românească), două romane - în sfîrşit - europene, în sensul sincronismului lovinescian, dacă această noţiune mai are vreo valoare şi mai spune ceva la această bulversantă oră Schengen. (Radu Cosașu)
Cehov și Pași peste granițe
Cehov se potriveşte parcă cel mai bine cu vremea de afară. Nu contează unde deschideţi un volum vechi de schiţe şi povestiri. Şi nici de cîte ori le-aţi mai citit înainte. Puteţi să le luaţi în ordine sau la întîmplare. Efectul va fi acelaşi. Timpul n-a trecut niciodată peste Spovedania sau Olia, Jenia, Zoia, Jubileul meu, Viaţa în întrebări şi exclamaţii. (Ana Maria Sandu)
Filozofia vinului și The Social Network
În prag de excese bahice, vă recomand Filozofia vinului scrisă de Massimo Donà (Editura ART), care rescrie istoria filozofiei europene din perspectiva relaţiei cu vinul, de la sărbătorile dionisiace, prin carnavalescul rabelaisian şi romantismul revoluţionar, pînă la existenţialismul francez şi dialectica marxistă. Destupaţi o sticlă de vin bun, aruncaţi CD-ul cu colinde şi citiţi minunăţia asta de cărticică, la luminile bradului. (Marius Chivu)
„12 poveşti pentru Crăciun“ şi Poemul invectivă
După ce ani în şir cu greu am reuşit să găsesc şi să citesc versurile din perioada avangardistă a lui Geo Bogza, iată că de curînd au fost strînse într-un volum: Poemul invectivă şi alte poeme (Jurnalul naţional, Editura Litera Internaţional, prefaţă de Paul Cernat). O bucurie personală şi un eveniment literar. (Ana Maria Sandu)
L’Illusionniste şi Münchhausen
Nu rataţi L’Illusionniste, cel de-al doilea lungmetraj al lui Sylvain Chomet, realizat după un scenariu al cineastului francez Jacques Tati (1907-1982). Autorul minunatului Les Triplettes de Belleville (Franţa, 2003) ne propune acum o meditaţie dulce-amăruie a condiţiei artistului, un magician bonom, care îşi pierde puterile de a-i impresiona pe cei din jur. Lumea se schimbă şi trucurile sale nu par să mai aibă vreo putere. E vorba despre o combinaţie magică: ultima poveste scrisă de Jacq
Tennessee Williams, Muzica astrelor, o carte dintre cele prea rare
„Laureat al Premiului Pulitzer – Tennessee Williams – în traducerea Antoanetei Ralian.“ Aşa scrie pe coperta colecţiei celebrelor piese ale dramaturgului american, publicate recent de Editura ART: Un tramvai numit Dorinţă, Pisica pe acoperişul fierbinte (piesă care-i plăcuse enorm lui Fidel Castro, apropo), Noaptea iguanei şi Trandafirul tatuat. Se întîmplă extrem de rar ca traducătorul să fie cel puţin la înălţimea autorului, aşa că nu ştiu exact pe cine recomand acum: pe Tennessee Williams sau
În derivă, jazz și Dust Lane
Din 6 decembrie va fi difuzat primul serial original produs de HBO în România, În derivă (45 de episoade de cîte o jumătate de oră). Poveştile se spun pe canapeaua din cabinetul psihoterapeutului. Sînt cu suspans, sentimente la vedere şi tensiune. (Ana Maria Sandu)
Cele mai noi şi mai interesante albume de jazz le prezintă, în fiecare joi, de la ora 19, Berti Barbera la Radio România Muzical (97,6 şi 104,8 FM, sau live online). Rareori, uneori niciodată în viaţă nu apucaţi să ascultaţi aşa ceva
Prima călătorie în străinătate, breakups, caricaturi și jazz
Seria „primelor dăţi“ continuă la Editura ART. A apărut de curînd Prima mea călătorie în străinătate (volum coordonat de Bogdan Iancu). Melancolic, ironic, savuros. (Ana Maria Sandu)
Pe regizor îl cheamă Ted Tremper, iar pe site-ul lui, www.breakups.us, găsiţi opt filmuleţe de tragi-comedie amoroasă în stare pură. E acolo atîta absurd, duioşie, cruzime, umor şi nostalgie încît n-am mai rîs-plîns aşa de nu ştiu cînd! (Marius Chivu)
After Eight, David Esrig, Catherine Cusset
În acest moment, cea mai bună ciocolată de pe mapamond este noul sortiment de After Eight: mentă cu aromă de portocală. Iar asta nu e tot: în timp ce savuraţi tabletă după tabletă, pentru ca experienţa ZENzorială să fie completă, vizionaţi pe YouTube videoclipul „Small Metal Gods“ al lui David Sylvian regizat de Hiraki Sawa. Aştept scrisori de recunoştinţă. (Marius Chivu)
Cortázar și Medalia de onoare
Cei care cunosc şi iubesc literatura lui Julio Cortázar vor fi intuit deja valoarea şi plăcerea nepreţuite oferite de volumul Pagini neaşteptate care conţine textele inedite ale celui care se considera un scriitor „nocturn, profund nocturn“ estimînd că „cel puţin 25%“ dintre povestiri se inspirau din coşmarurile sale. Inedite & minunate!
Erofeev și Casares
Venedikt Erofeev, Jurnalul unui psihopat (traducere din limba rusă şi note de Mihail Vakulovski, Editura Art, 2010, Colecţia „Biblioteca Ideală“). Acesta nu e un psihopat, acesta e un excepţional scriitor, întrutotul zdravăn la cap şi bogat la suflet, de o diabolică pricepere în a înţelege viaţa din URSS, atunci, între octombrie 1956 şi noiembrie 1957. Dacă nu chiar pînă în zilele noastre. O lectură obligatorie pentru cei care au mai băut straşnic cu Erofeev pe drumul acela de veselă groază dint
F.I.L.B., Destine la răscruce, Dostoievksi şi Herta Müller
După atîtea festivaluri de film, a venit rîndul literaturii să-şi ia revanşa în această toamnă. Timp de trei zile, în perioada 28-30 octombrie, va avea loc la Muzeul Ţăranului Român cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti. Nu rataţi întîlnirile cu scriitorii români şi străini, discuţiile, dezbaterile, lecturile publice. Invitaţii vor fi: Adam Bodor, Zaza Burciuladz, Ognjen Spahic, Dubravka Ugresic, Petru Cimpoeşu, Cristian Teodorescu, Varujan Vosganian,
Generația P şi documentare britanice
În România literară, (nr. 37 din 1 octombrie) un fragment, tradus de Luana Schidu, din romanul lui ViKtor Pelevin (Generaţia P) în pregătire la Editura Curtea Veche. Destinul unui tînăr intelectual rus, după 1990, într-o „uniune sovietică ce începuse să fie reînnoită şi înbunătăţită într-atît încît a încetat să existe“. De o inteligenţă a sarcasmului calm şi dur care mă face să aştept romanul ca pe un recital al pianistului Grigori Sokolov, la Mezzo. (Radu Cosaşu)
Părinți și copii, Tom Petty & The Heartbreakers, Morgen
I. Turgheniev, Părinţi şi copii (traducere de Mircea Lutic, Editura Curtea Veche, 2010). A se încerca măcar pentru a constata că problemele astea cu tata, cu mama, cu nihilismul tineretului impertinent nu încep cu noi, cei din mileniul III. Recunosc că asemenea vechituri îmi dau sistematic curajul unei bune dispoziţii. (Radu Cosaşu)
În Rusia se fabrică iluzii
Putin continuă să construiască mari iluzii, scrie Owen Matthews în ultimul număr al revistei Newsweek. Autorul articolului comentează ultimele apariţii „eroice” ale fostului preşedinte şi actual premier al Rusiei. Într-una din ele, „neînfricatul” Putin a aruncat din avion o bombă cu apă deasupra pădurilor arzînd de lîngă Moscova.
Open-ul de snooker și Americanul
Oricît ne-ar apăsa – e vorba de o elită, desigur – meciul cu Franţa la fotbal, sper că nu comit o diversiune atrăgînd atenţia asupra Open-ului de snooker în plină desfăşurare la Eurosport şi la Glasgow. (Radu Cosaşu)
Salonul Internațional al Benzii Desenate din România
Între 22-24 octombrie va avea loc, la Muzeul de Artă din Constanţa, cea de-a XX-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România.
Trei femei & un pian
În bună dispoziţie epică, mişcîndu-se dezinvolt între basmele sale pentru copii şi adulţi, de la Popeye rătăcitul în Revoluţia de la ’89 la neuitatul Vorbilă, Stelian Ţurlea ne dă azi cea mai sobră şi concisă poveste a sa, în trei personaje puternice – bunica, mama şi fiica –, bine strînse într-o enigmă a acestui ultim secol, dezlegată inteligent în fraza finală.
Cazul Mirel Costea
„Dragele mele fetiţe Rodica şi Dana, Tăticul vostru pe care l-aţi iubit şi v’a iubit vă cere scuze că pleacă, cînd veţi fi mari veţi înţelegecă cel mai mare bun al unui om cinstit, este să se bucure de încrederea Partidului… Să ştiţi că tatăl vostru a fost un om cinstit şi devotat Partidului. Dacă însă vreodtă veţi afla că Partidul are altă părere despre mine, atunci să credeţi ce spune Partidul“.
Insula pinguinilor, buchiniştii şi Lettre Internationale
Anatole France, Insula pinguinilor (traducere din limba franceză şi note de Aurel Tita, Colecţia „Carte de buzunar“, Editura Curtea Veche, 2010), de peste 100 de ani unul din basmele cele mai inteligente despre naşterea şi evoluţia Pinguiniei, o istorie a naţiunii pinguine, cu toate „luminile şi umbrele ei“, cum bine se zice ceva mai modern, cu momentele ei cruciale ca acela cînd viaţa femeilor pinguine se schimbă radical odată cu trecerea la pantofii cu toc care le dă o altă mişcare a corpului.
Shalev, Cărtărescu, Preda
După Viaţa amoroasă şi Soţ şi soţie, a apărut la Editura Polirom Thera, romanul din 2005 al scriitoarei israeliene, Zeruya Shalev. Nu le-am citit ca pe o trilogie, ci ca pe nişte poveşti de sine stătătoare, care vorbesc despre aceeaşi obsesie a cuplului.
Lettre Internationale și Undercloud
● ...şi fiindcă de peste 40 de ani sfîrşitul de august este pentru mine praghez, trebuie să vă spun că, de luni şi luni de zile, ultimele pagini ale revistei Lettre international (ediţia română) conţin o corespondenţă din Praga de azi, semnată de Mircea Ţicudean, de-o frumuseţe literară şi-o inteligenţă a observaţiei care mă întorc nesmintit la lumea aceea a lui Hrabal, Kundera şi, cu voia dvs., Dubcek... (Radu Cosaşu)
Rugăciuni din suflet sau troc cu Dumnezeu
Un articol amplu despre rugăciunile românilor: pentru ce şi cum se mai roagă, ce-i mai „cer” lui Dumnezeu, ce spun preoţii, ce constată studiile. A apărut în Adevărul din 12 august şi e semnat de Ana Jităriţă. Dacă l-aţi ratat în ediţia tipărită, îl puteţi citi aici.
Raw Magazine şi Inception
Cea mai mişto revistă de cultură urbană care mi-a căzut în mîini în ultima vreme se cheamă Raw Magazine şi o are pe copertă pe Liv Tyler:
Soluţii anti-caniculă, un documentar hilar şi Jurnalele lui Che Guevara
● De caniculă te poţi feri în fel şi chip. Pe http://blog.lefigaro.fr/le-fol/2010/07/restos-films-expos-livres-la-liste-anti-canicule.html găsiţi o listă de cărţi, filme, muzici şi muzee recomandate în caz de caniculă. De exemplu, ca să vă răcoriţi, ascultaţi-l pe Sibelius şi citiţi-l pe Jack London cu Colţ alb. (Ana Maria Sandu)
Cartea cu fleacuri şi Poesis Internaţional
● Livius Ciocârlie, Cartea cu fleacuri, Editura Paralela 45, 2010.
● A apărut primul număr al magazinului literar Poesis internaţional.
Cărți cool pentru o vară toridă
În librării puteţi găsi cartea de interviuri Al Pacino în dialog cu Lawrence Grobel, pusă pe piaţă de Editura Publica. Cartea (volum alcătuit în decurs de 25 de ani) se doreşte a fi o descoperire a omului din spatele actorului, povestea vieţii sale împletită cu pasiunea pentru actorie. (Stela Giurgeanu)
Fotografii, limbariță, Dr. House
Fotograful olandez Hans van Der Meer a cutreierat Europa-n lung şi-n lat (inclusiv România) fotografiind zeci şi zeci de terenuri de fotbal ale unor ligi inferioare sau de amatori: www.hansvandermeer.nl. Veţi găsi în aceste fotografii dimensiunea pierdută a fotbalului de la TV. (Marius Chivu)
Disco, french electro, chillwave
Disco, french electro, chillwave, abstract hip-hop, dub techno, deep house, numai rarităţi, remixuri pe val şi exclusivităţi în emisiunea Flight Club de pe Radio Guerrilla a lui Vlad Stoian (http://warmer-climes.blogspot.com), cel care în fiecare sîmbătă, de la ora 22, îţi transformă apartamentul în cel mai electro-elitist club din ţară. (Marius Chivu)
Zece noi porunci
Cele zece porunci ale secolului XXI, după Irvine Welsh (în dialog cu Ana Maria Onisei în ALIA de săptămîna trecută): „1) Lăsaţi cartierele să bubuie de petreceri. Îmi place propriul meu iPod, dar vreau să aflu ce ascultă ceilalţi şi vreau s-o aflu din stradă, nu online. 2) Nu lăsaţi pe nimeni să intre în biserică decît dacă a făcut sex de dimineaţă. (...)“
Teleparalelism
O nouă problemă se abate peste capul nostru, al microbiştilor de fotbal, minoritate numeroasă, deloc tăcută, foarte activă şi exasperantă pentru majoritatea paraserioasă: de luni, 21 iunie, a început pe sport.ro şi Mondialul de tenis pe iarbă de la Wimbledon. Cum vom face faţă acestui teleparalelism? O, dacă ne-ar chinui numai asemenea întrebări! (Radu Cosaşu)
În fiecare seară, de la 00,15, TVR1 difuzează deja aventurile ultimului bărbat adevărat de pe planetă – Bear Grylls. Aici ţine şi un blo
Izolare fără garduri
Diferenţele de standard de viaţă dintre China şi Coreea de Nord sînt deja foarte mari. Culmea e însă că la graniţa dintre cele două state nu există nici un fel de garduri.
Iubire 13
● 13 diapozitive inedite ale regretatului pictor Ion Dumitriu plus 13 povestiri (scrise de Mimi Brănescu, Gianina Cărbunariu, Andrei Codrescu, Radu Cosaşu, Matei Florian, Hanno Höfer, Radu Paraschivescu, Răzvan Petrescu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Alex. Leo Şerban, Cătălin Ştefănescu şi subsemnatul) într-o carte-album de buzunar apărută la Editura Art şi care se cheamă chiar aşa: Iubire 13. Eu zic că aduce noroc. (Marius Chivu)
● În însemnările sale din România literară (nr. 19/28
A început Mondialul
Vineri, 11 iunie, a început Mondialul de fotbal din Africa de Sud. Se recomandă renunţarea la terorizanta întrebare de ce nu sîntem şi noi acolo. (Radu Cosaşu)
Eșafodaje
Expoziția „Eşafodaje pentru lucruri mici” a pictorului Tudor Marinescu, la Institutul Cultural Român.
Vintilă MIHĂILESCU la Conferințele TNB, 6 iunie
Duminică, 6 iunie 2010, de la ora 11.00, la Sala ATELIER a Teatrului Național București, Vintilă Mihăilescu va susține o conferință cu tema La început a fost cultura?
Snooker 2010, Mușina & Caragiale
● Cu atîta Chaplin, să nu uităm, totuşi, de Caragiale! „Căldură mare“ şi „Două loturi“ (în absolut memorabila lectură a lui Marin Moraru într-o nouă ediţie pe audio-book la Humanitas Multimedia) ar fi un gest potrivit de a intra în această vară.
Schumann – 200 la Radio România Muzical
Pe 8 iunie 2010 se împlinesc 200 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori din istoria muzicii: romanticul german Robert Schumann.
Salon BD
Dacă vă plac benzile desenate, probabil că ştiţi site-ul. Dacă nu, ar fi cazul să-l descoperiţi: Salon BD.
Mircea Cărtărescu & Shaun Tan
„După părerea mea, am fost întotdeauna poet, nu mă consider prozator nici astăzi“ – Mircea Cărtărescu, susceptibil cum îl ştim, sper să nu se simtă vexat dacă această idee i-o voi confirma prin mărturia unei poete de mărimea Marinei Ţvetaeva.
Radio Art: cînd radioul devine artă
Pe Radio România Cultural, în cadrul emisiunii Storymania, astăzi, 25 mai, se va difuza un documentar despre istoria artei radio cu Gaby Hartel şi Frank Kaspar, curatorii expoziţiei "Sunete. Radio - Artă - Muzică nouă" (NBK, Berlin). Realizator: Daria Ghiu. Între 16.05-16.30, doar pe Radio România Cultural, 101,3 FM şi online.
Vasili Grossman, Garantat 100% și Vîrsta4
Vîrsta4. La capătul oraşului Bucureşti locuieşte cel mai bătrîn blogger din România. Pompiliu Sterian are 90 de ani şi scrie despre viaţa din căminul de seniori „Moses Rosen“.
Miriam W., de Radu AFRIM, la Teatrul Odeon
O femeie se întoarce după douăzeci de ani la casa părintească, de unde plecase după moartea tatălui, cînd ea însăşi avea douăzeci de ani. Casa, nelocuită acum, urmează să fie vîndută.
Oamenii buni construiesc ghilotina
Lettre Internationale. O convorbire, tot a lui Michnik, cu acel înţelept al secolului XX numit Isaiah Berlin, în care ideea de bază este „Oamenii buni construiesc ghilotina“, atît de bine racordată cu ionescianul „Din oameni de treabă ies rinoceri de treabă“. (Radu Cosaşu)
Google ţara mea!
Google ţara mea! (de Mihaela Michailov, regia Alexandra Badea; producție: Teatrul Foarte Mic), un spectacol dur şi actual despre ţara noastră şi relaţiile complicate dintre cetăţenii ei.