Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VĂ SUPĂRAȚI, POTRIVIT CALCULELOR CARE NU FUNCȚIONEAZĂ, ABANDONAREA CORECTITUDINII AR PUTEA FI CEL MAI TIMPURIU EXEMPLU DE ARTĂ ÎNLOCUITĂ CU O FOAIE DE HÎRTIE PENTRU A DA IMPRESIA CĂ UN PRODUS ȘTIE DE UNDE A VENIT, BA CHIAR A MERS ÎNAINTE?

 Un instalator, trecînd prin casa părinților mei și întîlnindu-l pe tata, mă întreabă candid: „Nu vă supărați, era chiar domnul Pleșu sau vreun frate geamăn?”. (M. P.)

 A fost tradusă în românește o carte a istoricului Timothy C. Winegard despre rolul țînțarului în istoria omenirii. Potrivit calculelor autorului, țînțarii ar fi provocat mai mulți morți decît toate războaiele la un loc. Numărul estimat al celor omorîți de țînțari de-a lungul istoriei ar fi fost de 52 de miliarde, adică aproape jumătate din totalul oamenilor care au trăit vreodată pe Pămînt. Cică țînțarul ar fi distrus imperii, ar fi influențat rezultatele unor războaie și deci cursul istoriei. Foarte interesant, numai că românii au și o vorbă pe care poate că autorul cărții n-a aflat-o încă: a face din țînțar armăsar. (A. M.)

 „Stau în pat și mă gîndesc numai la asta. Apoi merg la computer cu o strategie nouă, care nu funcționează, și mă cuprinde din nou disperarea” – a declarat, pentru New York Times, Stefan Thomas, un programator din San Francisco, care și-a uitat parola de acces la contul de 7.000 de bitcoini, adică peste 200 de milioane de dolari. Americanul mai are la dispoziție doar două încercări, iar dacă le ratează, pierde definitiv accesul la cont. Păcat că se dă de ceasul morții, pierzîndu-se în strategii și formule complicate, cînd de fapt i-ar fi atît de simplu: să întoarcă o cană cu gura în jos și să spună cu fermitate: „Scoate, drace, ce-ai furat, că te-oi bate spînzurat!”. (S. G.)

 Noua platformă de social media Parler promitea o experiență comunicațională mai bună decît rețelele clasice, folosite deja de sute de milioane de oameni, precum Facebook sau Twitter. Și – acesta era avantajul strategic oferit – garanta libertate totală de exprimare. Adică abandonarea corectitudinii politice. Au fost atrași acolo în primul rînd cei care se simțeau cenzurați de rețelele clasice. S-au înghesuit să se înscrie conservatori și extremiști de tot felul. Și mulți gură-cască și troli. „Minunea” n-a durat mult. Curînd, site-ul a fost blocat de serverele pe care era găzduit. Apoi am aflat că, dintr-o stupidă eroare de programare, toate datele personale ale utilizatorilor au putut fi descărcate de un hacker. Libertate înseamnă mai puțin control. Mai puțin control înseamnă mai puțină siguranță. (M. M.)

 O pictură care reprezintă un porc din insula indoneziană Sulawesi ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră (are cel puțin 45.500 de ani vechime) și, cu siguranță, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat în Science Advances. Adam Brumm, autor principal al studiului și arheolog la Griffith University din Australia, este de părere că oamenii acelor vremuri au înfățișat trofee de vînătoare „Sînt porci mici, foarte-foarte mici, dar acei artiști antici i-au portretizat cu o grăsime atît de strălucitoare, ceea ce mă face să îmi imaginez că avea legătură cu interesul lor de a ucide cei mai mari și mai grași porci pe care i-au putut găsi, porci care le furnizau oamenilor cea mai mare cantitate de carne și de proteine”, spune el. Se pare că arta, ca și dragostea, trece și prin stomac. (A. M. S.)

 Mai mulți fani ai filmului Singur acasă și în același timp adversari ai fostului președinte Donald Trump fac presiuni ca acesta să fie scos din Singur acasă 2, unde apare pentru cîteva secunde alături de puștiul Kevin, personajul principal. Ei au sugerat ca imaginea lui Trump să fie ștearsă digital și înlocuită cu alte personaje, printre care cîntăreața Dolly Parton sau chiar actualul președinte Joe Biden. Secvența a fost filmată acum aproape 30 de ani în hotelul New York Plaza, deținut la acea vreme de Donald Trump, iar regizorul a declarat că Trump a făcut presiuni ca să apară în film. După ce că ai pierdut alegerile și nu mai ești președintele Statelor Unite ale Americii, să nu mai exiști nici în Singur acasă... iată un adevărat motiv de depresie! (A. P.)

 A doua zi după ce încercase fără succes să se înece în mare, poetul grec Kostas G. Karyotakis a ieșit la o terasă, a cerut o cafea, un stilou și o foaie de hîrtie pe care a scris o scrisoare de două pagini încheiată cu acest P.S.: „Ca să schimbăm tonul. Îi sfătuiesc pe cei care știu să înoate să nu încerce niciodată să se sinucidă în mare. Ieri-noapte, timp de zece ore, m-am luptat cu valurile, am înghițit apă din plin, dar din cînd în cînd, fără să înțeleg cum, trupul meu urca la suprafață. La un moment dat, cînd voi avea prilejul, voi scrie impresiile unui înecat”. A plătit cafeaua, a pus notița în buzunarul hainei, s-a dus din nou pe plajă, s-a așezat sub un eucalipt și s-a împușcat în inimă. Avea 32 de ani neîmpliniți. „Orice realitate mi-a fost respingătoare”, mărturisea poetul în acea notiță de adio. (M. C.)

 Un tînăr din județul Suceava a lovit cu mașina un bărbat. A luat victima în autoutilitara pe care o conducea, a dus-o acasă și a așezat-o în pat, pentru a da impresia că a murit acolo. Între timp, poliția a descoperit mortul, iar șoferul a fost reținut. Viața la sat are parte de propriile scenarii horror. (A. M. S.)

 Se pare că potența bărbătească a fost, în sfîrșit, cuantificată numeric. Un e-mail indiscret de la supranumitul „Taur în pat” îmi oferă un produs care garantează creșterea „potenței” cu 8 cm – nici mai mult, nici mai puțin. (M. P.)

 De curînd, autoritățile din statul american Massachusetts au găsit o lamă umblînd singură și tristă pe cîmpurile înfrigurate. Cercetările privind proveniența patrupedului andin nu au dus la nici un rezultat. Pur și simplu, nu se știe de unde a venit lama. Cum granița de sud a Statelor Unite e departe de a fi impenetrabilă, mă gîndesc că patrupedul a plecat într-o plimbare din Machu Picchu și uite unde a ajuns. Atenție, vă rog: a nu se confunda lama din Massachusetts despre care vorbesc cu lama prinsă recent cu lasoul în New York după ce a scăpat dintr-o grădină zoologică! (S. V.)

 Filmul Corpus Christi, povestea unui tînăr fugit de la o școală de corecție care pretinde că este preot și schimbă viața unei mici comunități, a fost inspirat din mai multe cazuri reale de acest gen petrecute în Polonia. Avem și noi varianta românească: un băiat de 18 ani din Galați, care se dădea drept preot, a cerut donații pe Facebook pentru o biserică, a încasat bani de la oameni, ba chiar a mers să vestească Boboteaza. S-a ales cu două dosare penale pentru înșelăciune, dar numai după ce locuitorii unui imobil au chemat poliția pentru... fum. Falsul popă a fost prins trăgînd din țigară în scara blocului, alături de alți doi tineri, aflați, probabil, la spovedanie. (A. A. D.)

 Ia auziți ce spune Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: „Aș vrea să facem o reprioritizare a proiectelor“. Din partea mea, n-aveți decît. Dar poate n-ar strica și o reproiectare a priorităților în vorbire, adică să vă gîndiți la ascultători înainte să le dați peste auz cu asemenea cuvinte de rumeguș precum reprioritizare. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.