Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

LĂSATE LA FIRUL IERBII, POVEȘTILE TERIFIANTE PENTRU SEZONUL 2020-2021 AR PUTEA FI O ALTERNATIVĂ LA RUBRICA DE COMENTARII GRI

● Iată cum arată, pe un site de traduceri lăsate la mîna computerului, versiunile în limba română ale unor fraze unde apare cuvîntul gravy (pe care un dicționar englez-român îl traduce prin „must“, „zeamă de carne“ sau „sos“): „Cafeaua e făcută din zeama de carne care n-a supraviețuit“, „Pîinea și sosul sînt în zbor“, „Înmoaie-ți obrajii dolofani cu lacrimi de sos“, „Biscuiți, o parte din zeamă de ochi roșii“, „Sosul are pielea ca gîtul unui țăran“, „Se asortează foarte bine cu sosul de la subraț“, „În dimineața asta a venit la mine o fată cu sos în cap“, „Așa că am pus rețeta de sos de Joxer în geanta ei de apă“, „Am dat sos pe florile de pe burtică“, „Aproape te-ai măritat cu un profesor de sport care e mai mult sos decît bărbat“, „Într-o zi ne vei aduce două picături din sîngele soțului tău într-un borcan din lut“, „Da, este mai degrabă un sos decît o stafie“, „Se face indispensabilă cu sosurile ei sobre și recunoștința ei veselă“, „Oricine are acces la un tărîm înalt de sos?“, „Expresul de Moscova, asezonat cu sos de durere!“, „Cînd cineva se ia de tine, iar tu invadezi țara respectivului și încă o țară, asta înseamnă sosul“, „Cînd îți înfigi steagul în Lună și spui «Gata cu încercările!», asta înseamnă sosul“, „A intrat mirosind a piure și orice tip de la mai puțin de 10 metri și-ar fi dorit să fie zdrobitorul“, „Vrei și un mormînt micuț cu asta?“, „Totul e de pomină cînd știi electronică“, „Valuri de bani care se sparg ușor la țărm“, „Am absorbit jargonul ca un biscuit într-o găleată plină cu popîndăi“, „Am o coloană de umplutură de curcan care îmi pleacă din gît și ajunge pînă la… pînă jos de tot“, „Restul este sos ondulat“. Iar traducătorul digital atinge sublimul cînd, trebuind să traducă fraza „Give me gravy on my mashed potatoes“ („Puneți-mi sos peste piureul de cartofi“), o traduce astfel: „Nu mă lăsați să aștept deloc ca viața mea să înceapă“. (D. S.)

● Din Rusia vin nu doar știri teribile, ci și bancuri pe măsură. „De unde știu cercetătorii ruși că vaccinul lor anti-COVID-19 are un procent de reușită de 50%? L-au încercat pe fiica lui Putin și pe Navalnîi.“ „Cercetătorii ruși au stabilit care e doza potrivită de administrare a vaccinului anti-COVID-19 ca să aibă succes maxim: rafale scurte.“ Îmi amintesc că Ronald Reagan dăduse instrucțiuni Ambasadei SUA de la Moscova să-i transmită bancurile politice care circulau în URSS, susținînd că e cea mai bună sursă pentru a înțelege cu adevărat situația de la firul ierbii. Așadar, iată cum stă treaba acum… (S. V.)

● O umbră neagră, ciudată, a fost filmată de un șofer în Maine, în timp ce traversa un drum de țară. Video-ul a dat naștere la o mulțime de interpretări, care mai de care mai fanteziste. „Ar putea fi vorba despre o pasăre care trece prin dreptul farurilor”, au spus cei care au analizat imaginile. Dar a părut prea puțin, mai ales că Maine este locul în care e născut Stephen King și în care și-a plasat multe dintre poveștile terifiante. Realitatea se mai contaminează și ea de la ficțiune, nu doar invers. (A. M. S.

● OMS recomandă ca noul vaccin antigripal european pentru sezonul 2020-2021 să ofere protecție împotriva următoarelor patru tulpini virale: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1); A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2); B/Washington/02/2019 (linia B/Victoria) și B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata). Atît de exotică poate fi banala gripă. (M. P.)

● „Antinostalgia” la final. Prima serie – sub forma unor citate-enunț cu impact antinostalgic – a fost inaugurată de Tita Chiper. Păstrînd titulatura inițială, microfoiletoanele-document publicate în a doua serie (începută în urmă cu zece ani printr-un titlu sugestiv, „Lumina de la Răsărit – Raport din 27 oct. 1955“) s-au vrut a fi și o replică la manualul unic de istorie din comunism. O lectură în paralel ar putea omologa ținta. Oricum, oricînd e loc de mai bine. Acum, cînd școala suferă mutații genetice, un astfel de manual în foileton liliputan – bazat exclusiv pe document, și nu pe comentarii offline – ar putea fi o alternativă pentru varianta homeschooling. Iar beneficiul pe termen lung ar infirma statutul efemer al unei rubrici de gazetă. Chiar și dilematică. Cît privește următoarea serie antinostalgică, cu siguranță ea va fi postpandemică sau nu va fi deloc. Mulțumiri în direct lui Mircea Vasilescu. Știe el de ce! Fără nostalgie… (R. M.)

● În Germania, poliția a primit puteri sporite pentru a verifica mai temeinic respectarea regulilor sanitare în mijloacele de transport în comun și în stații. La rubrica de comentarii din subsolul unui articol de ziar, doi indivizi se ceartă. „Foarte bine!”, zice primul, „să vină poliția, că nu mai merg de luni de zile cu trenul de frica ălora care nu poartă mască.” La care celălalt îi răspunde arțăgos: „Stai, dom’le, liniștit, nici eu nu mai merg cu trenul de luni de zile, că n-am chef să port mască”. Mai merge cineva cu trenul? (M. M.

● În 1978, la baza americană Fort Dix din New Jersey, fiind confundat cu un avion de spionaj, asupra unui OZN a fost deschis focul, iar un extraterestru a fost împușcat mortal, de cinci ori – a povestit în cartea sa George Filler, fost maior în armata americană. Povestea, la care nu a fost martor, i-ar fi fost și lui relatată de un sergent, care a descris extraterestrul ca fiind o „creatură subțire de culoarea gri-maro”. În urma acestei știri, m-am hotărît ca, de cîte ori voi depista mișunînd prin casă o creatură subțire de culoare gri-maro, să mă gîndesc de două ori înainte s-o pocnesc cu papucul. (S. G.

ÎN CONDIȚIILE ASTEA, NU ȘTII CE DIALOG ESTE RECOMANDAT COPIILOR SIMPATICI DIN FAMILIE 

● Vladimir Putin a fost propus de un scriitor rus la Premiul Nobel pentru pace. Şi cică şi Donald Trump a fost propus pentru aceeaşi distincţie. În condiţiile astea, poate că Nicolás Maduro, preşedintele Venezuelei, ar trebui propus la Nobelul pentru economie, iar Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, la cel pentru chimie. (A. M.

● După mai bine de doi ani și jumătate, cărțile de patrimoniu în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, între care se aflau opere ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi Francisco Goya, care au fost furate dintr-un depozit din Londra, au fost descoperite în Neamţ. Hoții, cinci români, au pătruns prin acoperişul clădirii ca să le sustragă. Operele urmau să ajungă la o expoziţie în SUA, dar au ajuns într-un garaj peste care era turnată o placă de beton. Cu iubitorii de cultură e bine să nu te pui niciodată, că nu știi ce sînt în stare să facă. (A. M. S.)

● Dialog cu Irina (trei ani și jumătate): „Ce cauți acolo? Dă-te jos! Te-ai cățărat ca o maimuță, dă-te jos de-acolo!” „Eu nu sînt maimuuuțicăăă! Eu nu sînt malooo! Ce culoale am eu?” „Ești alb-rozalie.” „Eu sînt alb-lo… eu nu sînt malooo, eu nu sînt o maimuuuțicăăă, eu nu sînt malooo!” Rasismul trebuie stîrpit din fașă! (R. M.

● Vine sezonul gripelor. Vaccinul antigripal Vaxigrip, recomandat de OMS, se poate administra și copiilor, începînd de la vîrsta de 6 luni – stă scris în prospectul original și în traducerea românească acceptată-publicată de ANM (Agenția Națională a Medicamentului). Și totuși, în dezacord cu toată suflarea medicală, unii medici de familie avertizează, invocînd „Sanepidul” (mai nou, Direcția de Sănătate Publică), că vaccinul nu este recomandat copiilor cu vîrste mai mici de 3 ani. Cine știe ce tătăiță antivaccinist face „legea” vaccinurilor pe acolo. Omul potrivit la locul potrivit. România. (M. P.)

● Din galeria perverșilor simpatici: un britanic obișnuiește să mănînce bucățele de fructe lăsate peste zi în vaginul iubitei sale. Cu acordul ei. (M. C.)

● Dacă problemele obișnuite de la serviciu sau din familie vă stresează mai tare decît de obicei, dacă nu mai reușiți să vă bucurați de o plimbare în parc sau de o carte bună, înainte de a apela la un terapeut sau de a face un control medical ar trebui să vedeți cîte ore dormiți pe noapte. Cercetătorii – canadieni, de data aceasta – recomandă cel puțin șapte ore, în medie. Un somn mai scurt poate duce, pe termen lung, nu doar la creșterea riscului de apariție a diabetului sau a bolilor cardiace, dar și la o scădere a capacității de a face față evenimentelor din viață, chiar și celor care aduc bucurie. 2.000 de oameni au participat la studiu și doar unul din trei se poate lăuda cu durata recomandată de somn. (A. A. D.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.