Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VI SE PARE CĂ O PERECHE DE APARATE NECONFORME CU IDEALURILE PREZENTULUI MIROASE A SCANDAL ÎN OPINCI?

● Deocamdată aici, la „Cu ochii-n 3,14“: nu vi se pare că mișcările astea Black Lives Matter, după ce au devenit comuniste, devin și antisemite? Știu că e dificil să asculți atent tot ce se strigă într-o asemenea învălmășeală violentă, dar parcă-parcă se aud și asemenea sloganuri. Urmărim cu atenție. (S. V.)

● După ce o pereche unică de încălțări de sport pentru domni care conțineau în tălpi apa rîului Iordan a fost vîndută pentru suma de trei mii de dolari, acum s-au fabricat și pantofi stiletto roz pentru doamne cu Iisus crucificat pe o cruce strălucitoare de inox în chip de toc. Mare e atelierul tău, Doamne! (M. C.)

● Dintr-o reclamă la aparate anti-țînțari aflu că, deși sîntem într-un an nefast, lucrurile sînt totuși în echilibru: „Țînțarii nu pot transmite COVID-ul, dar pot transmite malaria”. (S. G.)

● Să dărîmi statui cu personaje controversate ale istoriei, să pui disclaimer și să cenzurezi opere de artă neconforme cu idealurile și convingerile prezentului – vast program! Dar ciclic. (M. C.)

● NASA investește substanțial în confortul astronauților. Recent, agenția a oferit 35.000 de dolari pentru inventatorul capabil să proiecteze așa-numitul „WC lunar”, o toaletă care să funcționeze în microgravitație și în gravitație lunară, cîntărind mai puțin de 15 kilograme și gata de refolosire în cinci minute. În 2008, tot NASA l-a contactat pe chimistul Steve Pearce pentru a recrea mirosul din spațiul cosmic. Cum miroase în spațiu vă spun chiar astronauții: a praf de pușcă, friptură arsă, zmeură și rom. Pearce nu a uitat ideea, prin urmare compania pe care a fondat-o tocmai a lansat un astfel de parfum inedit. În plan este și unul care să miroasă a Lună. (A. A. D.)

● Că nu mai e cum a fost (nu doar în lume, dar și pe-acilea) se văzu la TV în strigătul de obidă al unei cetățence, după o intervenție a poliției la un scandal: „Mi-au luat bărbatu’ la pușcărie! Doamne, în ce Craiovă trăim!“. (D. S.)

● Dacă tot s-a amînat cîndva prin toamnă inaugurarea liniei 5 de metrou, din Drumul Taberei (bine că s-a renunțat la termene ultimative, bătute în cuie ruginite, tip 30 iunie crt.), propun o dată chiar mai generoasă, sine die, poate în răstimp va fi finalizată și corectarea ecritourilor cu denumirea stațiilor, ortografiate greșit. Din nou limba română este izgonită din drepturile ei firești, lăsată la bunul plac al amatorilor analfabeți, diriguitori de mutilări după bunul plac. Diacriticele au dispărut și de la CONSTANTIN BRÂNCUȘI, și de la RÂUL DOAMNEI, astfel încît, cel puțin în cel de-al doilea exemplu, ni se livrează trei opțiuni de lectură: Raul (n. propriu) Doamnei, Răul Doamnei (de orice natură ar fi el) și, în sfîrșit, firul de apă curgător. Cît privește, pentru a cîta oară, desfigurarea numelui lui Brâncuși, lucrul e cu atît mai scandalos, de vreme ce la IEȘIRE, inscripționată pe plăcuța alăturată, sedila își are locul ei. Deci se poate. Totul e să se vrea a se respecta limba română, la ea acasă, de la vlădică pînă la opincă. Numai că vlădica în opinci a uitat de unde a plecat și, mai ales, unde s-a cocoțat. Atentie, se inchid usile! (sic!) (R. M.)

                       

p18 dstanciu img 20200702 jpg jpeg

LA NOI NICI MĂCAR UN MIRACOL REDUS NU FUNCȚIONEAZĂ PE TOATĂ DURATA UNEI BERI

● Spania are cel mai mare număr de aeroporturi și cei mai mulți kilometri de autostradă din Europa. Și asta, datorită corupției: numeroasele proiecte de infrastructură oferă tot atîtea ocazii de a capta, dar și de a sustrage bani europeni. Un model de corupție „funcțională”, activă, productivă. Și o dovadă că la noi nici măcar corupția nu funcționează cum trebuie. (M. P.)

● Un tînăr care a murit cînd avea doar 15 ani este la doar un miracol distanță de a deveni primul sfînt milenial. Carlo Acutis, care a folosit Internetul pentru a răspîndi mesajul romano-catolic și care ar fi salvat un băiat din Brazilia de o boală îngrozitoare prin rugăciune, va fi beatificat în luna octombrie, după ce ceremonia a fost amînată din cauza pandemiei de COVID-19. Un sfînt milenial sună chiar cool. (A. M. S.)

● Liderul nord-coreean a vorbit despre „succesul răsunător” în lupta cu noul coronavirus. Kim Jong-un spune că numărul cazurilor este extrem de redus și că partidul a reușit să țină sub control numărul de infectări. E greu de presupus ce se întîmplă dincolo de granițele celei mai închise țări din lume. E, totuși, liniștitor faptul că partidul recunoaște existența virusului și că nu pune totul pe seama propagandei imperialiste americane. (M. M.)

● La prima călătorie cu avionul, după pandemie, pasagerii sînt anunțați că trebuie să poarte măști pe toată durata zborului. Apoi începe serviciul de vîndut băutură și mîncare. Promoțiile au rămas aceleași: dacă îți cumperi două sticle de bere sau de vin, primești și alune, deci șansele să stai cît mai mult fără mască cresc și ele. (A. M. S.)

● Vara e încinsă. Moment potrivit pentru lansarea unei noi beri. Alejandrina Guzman, fiica sinistrului mafiot Joaquin Guzman care execută acum o pedeapsă cu închisoarea pe viață, cunoscut întregii lumi sub numele „El Chapo“, s-a gîndit să transforme renumele în brand. După ce a lansat deja o linie de modă sub brand-ul „El Chapo 701“, zilele trecute a lansat o bere cu această etichetă. Artizanală, 4% alcool, tip lager, berea „El Chapo 701“ costă în Mexic 3,73 $. Mai precis, 70,10 pesos. De unde fixația pe 701? Este locul pe care Forbes l-a plasat pe El Chapo în 2009, în ierarhia celor mai bogați oameni din lume, cînd averea estimată a mafiotului a atins un miliard de dolari. O vreți rece? (S. V.)

Foto: Paul Breazu (sus), Dan Stanciu (jos)

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.