Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CICLUL „COLOREAZĂ SIMBOLIC ACOPERIȘUL EPOCII NOASTRE“

● Din ciclul „Ce mai vezi în metrou“: un tînăr cu pantaloni portocalii pînă la genunchi, care are tatuat pe gamba stîngă portretul (fotografic!) al lui Pablo Escobar. (D. S.)

● În ziarul Independentul, care ar trebui să prezinte programul electoral al lui Mircea Diaconu, avem așa: o pagină de colorat – „Colorează mașina lui Mircea Diaconu“, o pagină cu un labirint – „Găsește drumul lui Mircea Diaconu către Președinție“, două pagini despre „Cum votează zodiile“. Ar mai fi nevoie de un rebus cu rolurile pe care le-a jucat Mircea Diaconu, un test psihologic – „Cît de mult semeni cu Mircea Diaconu?“, o pagină cu bancuri cu Mircea Diaconu și, gata, poate o punem de un „almanahe“. (A. P.)

● Stimată doamnă Viorica Dăncilă – ex-premier, actualmente candidat prezidențial, viitor nesemnificativ –, vă propun un exercițiu de imaginație (dacă nu e prea mult spus): să presupunem că ați coborît dintr-un tren într-un mic oraș, pentru cîteva ore, cu dorința de a‑l vizita, dar o ploaie „cats and dogs“ (scuze, știu că nu e cazul, ar însemna „cu bulbuci“) vă răstoarnă toate planurile de mers la pas, cu harta în față. Totuși, ca prin minune, un city-break oprește în fața dvs.: only 5 euro all day long scrie mare, chiar dacă nu e pe placul dvs., rețineți totuși cifra, așa că urcați… Dar, moment de incertitudine, șoferul vă întinde și pungulița cu toate cele pentru a vă conecta la dispozitivul din fața dvs., din păcate explicațiile curg doar în cinci limbi de circulație internațională (evident, româna nu se numără printre ele). La sfîrșitul călătoriei, după ce eventual ați selectat vreuna dintre limbile simbolic anunțate prin eșantion din steagul țării respective (condiția indispensabilă e să știți ce steag reprezintă cutare țară, și de aici limba; recunosc, e un pic mai anevoios), veți putea spune cu precizie ce oraș „ați vizitat“? În eventualitatea că va fi fost vorba de alt oraș în afară de Bruxelles. Dar, chiar în situația fericită (pentru dvs.) că era Bruxelles, vă întoarceți cu siguranță tot la vorba neaoșă (variantă): Geaba vii, geaba te duci, geaba mai strici ăi papuci! (R. M.)

● Din poezia acestei țări: un primar din județul Alba (din Vințu de Jos) s-a amendat singur, pentru că nu avea autorizație de la Primărie cînd și-a modificat acoperișul casei. (S. G.)

● Moștenitorul imperiului Playboy s-a căsătorit cu o vedetă din seria Harry Potter. Așa poate să înceapă un basm al epocii noastre. (A. M. S.)

cristinastefan 6197 jpg jpeg

CONFUZIA
ÎNTRE DOUĂ TIPURI DE FINAL
ESTE DE PREFERAT
CELOR ȘAPTE ANI DE LÎNĂ,
FĂCÎND UITAT SCOPUL

● De parcă n-ar fi fost de ajuns confuzia pe care o fac unii occidentali între Budapest şi Bucharest, acum o să facă şi confuzia între Orbán şi Orban. (D. C.)

● În cele mai multe magazine de cadouri sînt două tipuri de animale, reale sau fantastice, care au cele mai multe reprezentări: pisicile și inorogii. Fie că sînt căni, perne ori pușculițe. (I. P.)

● În Hong Kong, unele restaurante McDonald’s organizează nunți, cu tot tacîmul: ceremonie și petrecerea de după. Oare ce-și declară mirii la final? I’m loving it? (C. Ș.)

● La 2 iunie 2019, Sanctitatea Sa Papa Francisc a oficiat la Blaj ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici români uciși in odium fidei în închisorile comuniste, între anii 1950 și 1970. La puțin timp după vizita Papei, Episcopia Greco-Catolică de Bucureşti a fost asaltată de jurnaliști entuziaști care doreau să le ia interviuri celor șapte episcopi beatificați. Elisa Covaci, consultantul artistic al Teatrului German din Timișoara care ar fi căutat adresa de e-mail a lui Molière, are precursori pe măsură. (M. P.)

● Un bărbat din Moscova riscă cinci ani de închisoare după ce a atacat un ofițer de poliție cu o pisică. Suspectul, Ghenadi Șcerbakov, băuse cînd a avut loc incidentul și i-a aruncat polițistului pisica în față. Pisicile, aceste imprevizibile arme blănoase. (A. M. S.)

● M-am dat pe net căutînd informații despre spălarea unui sacou din lînă. Am găsit următoarea bijuterie: „Nu puteți spăla costumul într-o mașină de scris.“ (C. Ș.)

● Vă întrebați de ce are politica atîția spectatori febrili? Păi, uitați de ce. Te uiți la ea ca la un serial bun, ce nu se mai sfîrșește. Un fel de Tînăr și neliniștit infinit, doar că infinit mai bine scris și mai bine jucat. Într-unul dintre ultimele episoade, pînă după jumătatea lui, conjunctura (scenariul, ar zice unii) plasase pe tipul cel antipatic, dar tupeist și tare-n gură, în poziția decisivă, de playmaker, de om fără de care nu poate nici una dintre tabere să miște, ori cu el, ori nu se poate, toți sînt la mîna lui. Tipul savurează poziția asta un timp și se joacă, un pic sadic, cu nervii tuturor, făcînd un fel de spectacol moral în care, oricum, nimeni nu crede. Nici el. Dar îl joacă, pentru că-i dă mîna și îi place să-i fiarbă pe toți ceilalți. Și deodată, după doar cîteva minute, tot cadrul se rotește, decorul se schimbă în spatele lui, conjunctura știută devine alta, se produc rapid unele trădări ca-n Shakespeare, și omul fără de care nu se puteau roti nici stelele pe cer devine papagalul grupului, neputincios și inutil, totul se întîmplă cum trebuie să se întîmple indiferent de ce zice el, iar declarațiile „morale“ care țineau suflarea cu sufletul la gură devin smiorcăieli de care rîd ăștia pe Facebook. Cum s-ar zice, răsturnări de situație. Uite de-aia are politica spectatori… (S. V.)

● Poliţia din Frankfurt a găsit autoturismul unui bătrîn de 76 de ani care a uitat unde-l parcase în urmă cu douăzeci de ani. Acum bătrînelul deţine o maşină vintage. (M. C.)

● Fostul premier Viorica Dăncilă spune că scopul pentru PSD e „să cîștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut“. La așa ambiție nu poți decît să-i urezi: „Succesuri!“. (M. M.)

Foto: Marius Chivu, Cristina Ștefan

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.