CHIAR N-O FI AVUT NIMENI
DIVERSE CHESTII MAI MARI,
PRECUM ZECE ZILE
CARE NU AU DINȚI ÎN CALENDAR? 

● Poliţia din California a filmat un urs care se chinuia să scoată din şir un cărucior pentru cumpărături, în parcarea unui supermarket. Chiar n-o fi avut nimeni o monedă să-l ajute? (C. Ş.)

● Superstiția, se știe, spune că, dacă o pisică neagră îți trece prin față, e de rău. Nu spune, însă, ce înseamnă dacă întîlnești, mai multe zile la rînd, cam la tot pasul, pisici negre cocoțate pe diverse chestii, precum țevi, coșuri de gunoi, cioturi de copaci. Eu, una, așa le tot întîlnesc. (I. P.)

● Sub presiunea internaţională, guvernul grec a adoptat o lege care protejează măgarii de greutăţi mai mari de 100 kg. O petiţie cu titlul „Opriţi abuzarea măgarilor şi cailor în Santorini“ fiind semnată de aproape 110.000 de persoane. Deşi turiştii nu sînt direct menţionaţi, aceştia sînt primii afectaţi de lege întrucît cei care ajung pe insula Santorini au de urcat din port pînă în staţiune o altitudine de 400 de metri şi cel mai des o fac pe spatele măgarilor. Primarul din Santorini este un aliat al acestei legi, el fiind unul dintre cei care luptă de ani buni împotriva supraturismului: „Pînă în 2020 vom impune şi mai multe limite. Vrem să facem viaţa tolerabilă şi pentru localnici, şi pentru măgari“. Insula a fost vizitată anul trecut de 2,5 milioane de turişti, motiv pentru care localnicii au adus şi mai mulţi măgari din Franţa. Numărul total de măgari din portul acestei insule stîncoase de doar 76 km2 depăşeşte 300. (M. C.)

● Pe 3 octombrie, site-ul ziare.ro ne anunță că „pentru prima oară au fost găsite mai multe colonii de termite care înfloresc în lipsa masculilor“. Zece zile mai tîrziu, pe 13 octombrie, același site ne spune că „savanții chinezi au reușit să obțină șoareci sănătoși din două mame biologice și nici un tată“. Dacă așteptăm suficient de mult, vom citi vești de această natură și despre oameni. Păzea, prigoana masculilor e pe cale să înceapă. (M. P.)

● Fiind mare amator de fructe căzute din copaci, aflate în fermentație, porumbelul Kereru este mai tot timpul abțiguit. Zboară oarecum haotic, iar cînd stă pe loc se cam clatină. Pentru anul 2018 a fost ales, în Noua Zeelandă, drept „pasărea anului“. Un bun prilej de a da o petrecere la care să mai tragă nițel la măsea. Deși, în cazul porumbeilor, care nu au dinți, expresia mai potrivită ar fi „să tragă la cioc“. (S. G.)

● Pe lîngă cei patruzeci de Sfinți Mucenici, creștinismul va trebui de-acum să pună în calendar și cele o sută patruzeci de autobuze Voluntari-Iași. (D. C.

DAR NU-I NIMIC RECENT,
UNII SUSȚIN CĂ ACEASTĂ LUME
(PE BAZĂ DE ROMÂNIA)
AJUTĂ MULT
LA CALMAREA SPIRITULUI LATERAL 

● În drum spre redacție, ascult la radio un cîntec al lui Smiley și mi se pare că n-aud bine. La redacție, caut versurile, le găsesc și nu stau nici o clipă pe gînduri, le trimit direct la „3,14“, precizînd că e vorba despre un copil care spune ce și-ar dori în viață. Așadar, cum e cu viața? Iată versiunea Smiley: „Am zis ca Gopo, s-o animez frumos, / Mă simt ca Simo pe final de Roland Garros / Și nu mă controlează banu’ / Cînd dau all in cu 10-7, ca Negreanu. // Și dacă e s-o încasez, o fac ca Bute, / Că viața poate, uneori, să te și scuture, / Dar nu-i nimic, nu-i nimic și orice ar fi / Am aripile de la Traian, de la Henri. // Zbor cu gîndul și așa le văd pe toate, / Trec prin India, cu fler de Eliade, / Nu îmi spune că nu ține pledoaria, / Că ridic acum mai sus sprînceana ca Anastasia. // Doamne, tu ghidează-mi pașii, / Dacă e să calc în gol, dă să fie à la Hagi / Și dacă se alege prafu’, / Am să zîmbesc ca Nenea Iancu“. Pe bune, s-a ales prafu’, așa că-l sfătuiesc pe copil să treacă direct zîmbetul acela… (S. V.)

● Am aflat recent că în judeţul dlui Dragnea se va organiza, pe 23 noiembrie, concursul de frumuseţe Mister Teleorman. Sînt tare curioasă cine va cîştiga. (C. Ş.)

● Luna trecută, Comisia pentru Evaluare Legislativă din Marea Britanie a analizat propunerea de a încadra manifestările de misoginism la categoria crime din ură. Acum, Comisia se gîndește să catalogheze și misandrismul în această categorie, relatează BBC. Evident, unii susțin că această măsură ar fi necesară, alții că ar avea un impact negativ. Pînă la lupta de clasă se cam ascute lupta de gen. (A. M. S.)

● Lume, lume, mămăligă cu gîndaci! Doar la 1 leu porția all-inclusive. În piața Drumul Taberei, dugheana din dreapta, unde se vinde pește prăjit. M-a întrebat, oripilată, ce să facă. Am sfătuit-o să sesizeze Oficiul pentru Protecția Consumatorilor. Nu cred că a făcut-o. Drept care prezenta notificare. Poate ajută la ceva. Așadar, lume, lume, nu ratați! Mămăligă cu gîndaci. Doar la 1 leu porția! Există și document foto. Just in case! (R. M.)

● Canada a legalizat consumul de cannabis. Se estimează că, din vînzarea produselor pe bază de marijuana, bugetul ţării se va îmbogăţi cu 15 miliarde de dolari pe an. Probabil că, în curînd, pe drapelul de stat, frunza de arţar va fi înlocuită cu frunza de marijuana. (M. M.)

● Cifrele privind accesarea fondurilor europene arată aşa: Grecia – 100%, Polonia – 95%, Bulgaria – 70%. România abia dacă şi-a dat majoratul cu aproape 18%. Mai bine, oricum se furau. În acest moment însă, România are, pentru a opta lună consecutiv, cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană: 4,7%. „Îndrăzneşte să disperi“ ar fi trebuit să fie sloganul electoral al PSD-ului. (M. C.)

● Din supermarket-uri au dispărut dispozitivele de omorît țînțari, pentru că a trecut sezonul. Eu am cîțiva acasă și le place atît de mult la mine, încît nu mai sper că vor pleca vreodată. (A. M. S.)

● Din cauză că mai multe tramvaie s-au blocat, Primăria sectorului 5 a decis să scoată gazonul dintre şine, la mai puţin de o lună de cînd a fost pus. În nota de fundamentare a plantării iniţiale, autorităţile susţineau că e nevoie de această lucrare deoarece „gazonul ajută la calmarea psihicului uman“. Iată-ne: şi fără iarbă, şi cu nervii la pămînt. (C. Ş.)

● Un popas de patru săptămîni la Tîrgu Mureș pentru a-i explora numele de firme: Senin Prodexp SRL, Dominant Electric SRL, Culoar SRL-D, Sara & Scoica SRL, EN RG ETIC SRL, Merci Transport Urgent SRL, Puls Beton SRL, Agent De Asigurare 007 SRL, Inițiale SRL, Cosmos Party SRL, No Face SRL, Bostan Junior SRL, Noe Psihocenter SRL, Apusul SRL, Lex Logos Auto SRL, Extaz Romprod SRL, Iepuraș Legume Fructe SRL, Fabricadecultură SRL, Lateral SRL, Casa Bucuriei De A Trăi SRL, Torent SRL, Management Cioată SRL, Absolut Granit SRL, Struguraș ­
Taxi SRL, Urs Certificări SRL, Eat Shaorma When You Need SRL-D, Emphatic SRL, Prompt Gabor SRL, Noroc Și Fericire SRL, Gloriosa SRL, Sifoneria Handel SRL, Șurub Optim SRL. (D. S.)

Foto: A. Popescu, D. Goace