Box populi, box Dei

Publicat în Dilema Veche nr. 610 din 22-28 octombrie 2015
Box populi, box Dei jpeg

Un trecător: „Nu ştiu, nu răspund“. 

Un pesimist logoreic: „Europa de Est e un loc pe care nimeni n-o să-l civilizeze, niciodată. E un spaţiu rămas în urmă, la un moment dat, şi n-o să mai prindă restul continentului, în vecii vecilor. Oamenii sînt săraci, needucaţi, superstiţioşi, leneşi, gata oricînd să înşele şi să trădeze. E un loc unde niciodată nu e linişte, pentru că mereu au cîte ceva de împărţit. Tot ce s-a-ncercat acolo a ieşit prost. Oricît s-ar da cehii şi polonezii drept vesticii esticilor, chiar dacă pe la ei e mai bine, o să vezi aceeaşi precaritate, mai bine ascunsă, aceeaşi teamă în ochii oamenilor, obsesia că nimic n-o să meargă, nimic nu ţine pînă la urmă. Mai încolo, e jalea goală-goluţă. Ungurii, cu neliniştea lor istorică, pe care n-ar fi potolit-o nici meteoritul stingerii dinozaurilor. Slovenii, scăpaţi ca prin minune din lumea aia şi tăcînd chitic, la periferia aproape sigură a Vestului. Croaţi orgolioşi şi iritaţi, albanezi bătăuşi, mereu puşi pe harţă, bosniaci care nu-şi revin niciodată şi habar n-au ce sînt şi ce vor, muntenegreni şi macedoneni care cred şi acum că

e un costum elegant din lumea civilizată, sîrbi care mocnesc de cînd se ştiu într-o eternă nemulţumire că se putea şi altfel, români săraci, nefericiţi, cam trădători, dar mereu cu coada pe sus, că ei sînt buricul pămîntului, slovaci şleampeţi pierduţi între lumi, moldoveni adormiţi în bordeie, bulgari – ce să zici despre bulgari, altceva decît… vai de capul lor! –, ucraineni şi ruşi rătăciţi în oceanele de vodcă ale fantasmelor, o lume etern nemulţumită, irascibilă, primitoare doar ca să aibă ce bîrfi după aia, o groapă a corupţiei de toate felurile şi un loc de unde răzbat doar pretenţii, dar, cînd e vorba de făcut ceva, toată lumea dispare şi zice că are o treabă.“ 

Un fost miliţian: „Nu văd, nu aud, nu vorbesc“. 

Un optimist concis: „Europa de Est e un spaţiu care a rămas frumos şi viu, deşi mereu a fost terenul de joacă sadică şi iresponsabilă a marilor puteri ale continentului. La cît jaf şi nedreptate au produs

turcii şi mereu nepotolitul Leviathan rusesc, mare minune că popoarele astea estice încă se mai găsesc pe-aici. Sînt locuri de o frumuseţe rară, cu oameni cumsecade, veseli şi petrecăreţi, care fac haz de necaz şi încearcă să meargă mai departe.“ 

Un englez fumat: „Europa de Est e locul de unde au plecat Dracula la Hollywood, Mihaela Rădulescu la Monte Carlo şi Dan Petrescu la Chelsea“. 

Un rus beat: „Europa de Est e locul unde am făcut eu armata“. 

Un pensionar din autobuzul 368: „Europa de Est e locul căruia Vestul ar trebui să-i pupe picioarele zilnic şi să-i mulţumească. În timp ce ei se scărpinau de păduchi, cu baghete de aur, în timp ce trăgeau la aghioase şi construiau catedrale cu sudoarea frunţii bieţilor emigranţi estici, noi stăteam de veghe la porţile creştinătăţii şi ne băteam cu turcii. Pentru ca ei s-o ducă bine şi ca să fie protejaţi în Schengen-ul lor de-atunci, pe noi ne-au jefuit otomanii secole la rînd şi ne-au decimat toată floarea intelectualităţii, ţinîndu-l prizonier la ei pe Dimitrie Cantemir. Ceauşescu e singurul care le-a impus un pic de respect, atît prin victoriile clare, la fotbal, împotriva turcilor, cît şi prin achitarea datoriei externe. Pe Ceauşescu nu l-au putut prosti nici ruşii, nici americanii. Era el mai de la ţară şi mai necioplit, dar era patriot. Pe toţi i-a pus cu botul pe labe. Nu erau homosexuali şi lesbiene ca acuma, adică pedofili care urmăresc să facă prozelitism în credinţa noastră ortodoxă, plus fabricile şi uzinele pe care Ceauşescu le-a făcut şi ăştia le-au vîndut pe nimic.“ 

Prinţul de Wales: „Europa de Est, Transilvania în special, sînt ultimele spaţii sălbatice – în cel mai bun sens – ale acestui continent. E o lume pe care, de fapt, nu o cunoaştem, dispărînd, pe zi ce trece, sub pretenţia de civilizaţie contemporană, importată din Vest. Sînt locuri de neîntîlnit altundeva, de o frumuseţe naturală rară, iar dispariţia acestora înseamnă dispariţia unei părţi din identitatea noastră.“ 

Un francez venit de sărbători la rudele soţiei: „Europa de Est e locul unde a căzut Cioran în depresie şi s-a-mbolnăvit de nervi“.

Un corporatist, fan Burebista şi Deceneu: „Europa de Est e, aproximativ, zona pe care se întindea primul stat dac centralizat şi independent. Sigur, zona era mult mai mare, pînă în Franţa şi Spania chiar, dar urmele arheologice clare, descoperite acolo, au fost manipulate, în sensul în care le-au fost atribuite celţilor. Normal. Nu era să recunoască ditamai ţările bogate din Vest că se trag din bieţii daci. Şi tot de-aici e şi prima scriere, mult dincolo de sumerieni. Vechea Mesopotamie a împrumutat scrisul de la noi, de fapt, dintr-un fel de lucrări de control, nişte dictări, de la o clasă slabă, dintr-o şcoală specială, de la geto-daci. Nu se ştie cum au ajuns acolo lucrările astea, probabil de la un profesor plecat în vacanţă, cu lucrările la el, să le corecteze. Deci scrierea cuneiformă e o imitare mecanică a unui scris cu greşeli de la noi. Sînt lucruri dovedite ştiinţific.“ 

Un tînăr care respiră într-o pungă argintie: „Europa dă Est… Este la Piaţa Sudului… acoloşa… la… cutare… deci, lîngă circa dă poliţie, care… vara nu dorm…“. 

Un fost jurnalist: „Deci Europa de Est, şi ăsta nu mai e un secret pentru nimeni, e placa turnantă a tuturor intereselor geopolitice de la ora asta. Deci o ştie toată lumea. O spun cu subiect şi predicat, ca, efectiv, să audă cine are urechi de auzit – este placa turnantă a intereselor geostrategice de la ora asta! Şi cu asta am spus tot! Nu vreau să intre nimeni în panică, dar situaţia este catastrofală! Deci este halucinant ce se-ntîmplă! E, pur şi simplu, suprarealist! Adică, chiar nu vede nimeni ce se-ntîmplă? Deci nu pot să cred aşa ceva! Eu am spus încă de acum două săptămîni…“.  

Garantat 100%

Foto: wikimedia commons

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.