Visul lui Yeti

Margareta-Cristina VLAD
Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Visul lui Yeti jpeg

Undeva, departe, se află un univers paralel cu al lumii noastre obişnuite. Acolo, există o planetă unde ninge mereu şi vîntul împrăştie zapada pretutindeni. Creaturile, bizare pentru noi, oamenii de rînd sînt, de fapt, nişte localnici obişnuiţi pentru acea zonă. Oamenii de zăpadă se deplasează liberi, zîmbind şi împărţind fluturaşi prin care vestesc venirea lui Moş Crăciun. Elfii transmit în direct ştirile recente, iar renii cei blănoşi pot fi chiar ingineri sau astronauţi, după bunul plac.

Acolo, singura regulă este să fii bun şi tolerant cu toate persoanele. În schimb, orice este permis.  Viaţa locuitorilor este frumoasă, dar au şi ei anumite probleme.

Un localnic mai morocănos, pe nume Yeti, mereu vrea să-şi saboteze vecinii. Astfel, mereu porneşte caloriferele în garsonierele oamenilor zăpezii, deoarece vrea să îi topească. Altă glumă urîtă de-a lui este să ascundă cizmuliţele elfilor sau căciulile renilor. Obosiţi de atîtea farse, ei s-au hotărît să îl expulzeze de pe planeta lor deoarece nu respecta unica regulă impusă. Din această cauză, i-au pus somnifere în ciocolata caldă, au aşteptat să adoarmă şi apoi l-au băgat într-un avion, trimiţîndu-l direct în deşertul Sahara.

După o asemenea excursie, Yeti s-a trezit fără vlagă şi dezhidratat. Era obişnuit să doarmă în peşteri răcoroase, pline de lilieci, unde mucegaiul şi muşchiul verde se aşterneau peste stînci. Aici, totul era diferit. Peste tot se vedea doar o mare întindere de nisip, pe care el îl confunda cu mici particule de aur.

S-a ridicat uşor şocat şi a privit îndelung… Nu înţelegea dacă trăieşte un vis sau chiar este pierdut. Soarele, care îl săgeta cu razele lui strălucitoare, îi transmitea indirect că traiul lui s-a schimbat radical. Urma o aventură, o poveste uluitoare, care avea să îi schimbe destinul şi modul de gîndire. Din acea zi, avea să devină mai bun şi să iubească orice moment, căci este unic. A început să zîmbească. Era convins că putea supravieţui dacă gîndea optimist.

În a doua secundă, nişte jaguari şi nişte pume l-au văzut şi s-au gîndit să-l salute. Era clar că era un nou venit şi trebuia integrat.

– Salut, amice! Ne bucurăm să te întîlnim! Ne-am găsit un prieten la fel de blănos! spuseră ei în cor.

– Salutare, dragi camarazi! Mă numesc Yeti şi vin de pe o planetă îngheţată, plină de zăpadă.

– Am auzit de zăpadă doar în atlasurile noastre şcolare. Sîntem elevi la un liceu foarte bun, din apropiere. Hai să facem un tur al campusului!

– Pe planeta mea, nimeni nu făcea şcoală sau liceu. Toţi îşi alegeau meseria şi o practicau de mici. Singura regulă era să fim buni şi toleranţi.

– Pare o lume minunată, dar şi lumea noastră este primitoare şi însorită. Dă-ne voie să îţi arătăm!

După ce s-au împrietenit mai bine, animăluţele au plecat împreună la liceu. Acolo au vorbit cu directorul pentru înscrierea unui nou elev. Aceasta a fost imediat aprobată, deoarece elevul era charismatic, inteligent şi frumos. Dar, înainte să primească o cameră în cămin, l-au dus la frizer să îl tundă puţin mai scurt. Acum avea o înfăţişare mai serioasă şi mai diplomatică.

 Yeti putea să spună împlinit că a început o viaţă nouă, cu o nouă gîndire. Şi-a propus să îşi facă mulţi prieteni şi să îi trateze cu respect, pentru a evita problema anterioară. Jaguarul Jason şi puma Lulu erau nişte prieteni de seamă. I-au făcut turul oraşului şi au băut împreună un suc la o terasă, apoi au învăţat pentru un examen important.

Cu toate acestea, Yeti nu îşi putea uita vechii prieteni. Cu ei scria scrisori pentru Moşul, pregăteau împreună prăjiturele şi lapte pentru el şi împărtăşeau sărbătoarea aceea minunată. Ar fi dorit să le spună că le simte lipsa şi că are nevoie de ei. Aşa că s-a hotărît să le scrie o scrisoare de împăcare. Nu putea renunţa complet la vechiul lui trai. De la soare la răcoare, de la nisip la omăt era o diferenţă greu de suportat.

După ce a expediat scrisoarea, s-a trezit brusc. A realizat că a fost un vis ciudat, din care a învăţat multe. Trebuia să îşi schimbe atitudinea.

Mai erau doar cinci zile pînă la Crăciun. Semnele venirii lui erau florile de promoroacă pe la geamuri, ţurţurii de la streaşinile caselor şi fumul ieşind din case.

Yeti avea un plan frumos şi o surpriză pentru cei cărora le greşise. A scris cîteva invitaţii pentru o petrecere, trimise de un anonim. Apoi a fost în pădure şi a ales un brad maiestuos care avea să fie împodobit cu straie specifice. S-a reîntors, a aranjat o masă festivă şi brăduleţul care răspîndea o mireasmă de prospeţime şi verdeaţă, a pus mîncarea gătită de el şi a aşteptat sosirea lor.

 Noaptea, a intrat încetişor pe hornul cel îngust un bătrînel simpatic, cu barbă şi mustaţa albe. A lăsat un bileţel şi o cutiuţă mică sub brad, a zîmbit şi a plecat.

Dimineaţa, cînd Yeti s-a trezit, în căsuţa lui ceva era schimbat. Venea un miros plăcut din bucătărie. S-a apropiat încet şi acolo şi-a găsit toţi prietenii. Au vrut să-l sperie. De atîta fericire, marele blănos şi-a strîns în braţe amicii şi cu toţii au mers în sufragerie pentru un mic-dejun festiv.

După o masă copioasă, aceştia au cîntat colinde, au spus rugăciuni şi au depănat amintiri. La sfîrşit, fiecare s-a uitat la cadourile primite. Yeti şi-a găsit şi el cadoul sub brad. Pe bileţel scria: ,,Dragul nostru poznaş, anul acesta ai făcut diferite lucruri ce nu au fost plăcut remarcate de vecinii tăi, însă visul tău te-a ajutat să îţi dai seama de greşeala făcută şi să o îndrepţi. Un gest demn de un adevărat cavaler”. În cutiuţă era un clopoţel din argint, pe care Yeti l-a pus în brad.

Apoi, toţi s-au dus să colinde. La una dintre case, cel care a răspuns era chiar Moşul. Le-a dat cîte un ceai cald cu lămîie şi miere şi i-a rugat să rămînă uniţi.

Margareta-Cristina VLAD, clasa a VII-a, Şcoala nr. 142, Bucureşti                                                                   

50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
„Binecuvîntare" papală pentru proiectele preşedintelui Macron
Cotidianul Le Monde precizează că Emmanuel Macron a stat de vorbă cu Papa Francisc exact 57 de minute.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
13-15 iunie '90. Stelian Tănase: Cei care aruncau cu flori în mineri există și astăzi. Societatea, la fel de divizată
Stelian Tănase: Am îngropat instituțional, dar și emoțional acele evenimente. Ne amintim de ele cînd și cînd, mai ales jurnaliștii. Numai în media mai transpare subiectul. Nu avem o emoție publică.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Donald Trump şi Kim Jong-un, foarte mulţumiţi de summit; analiştii, mai sceptici
Următorul astfel de exerciţiu de mare amploare este prevăzut pentru luna august.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Interviu cu criticul George Banu despre Festivalul de la Sibiu
Cea mai recentă carte semnată de George Banu se intitulează Isuşii mei şi a apărut la Editura Nemira, Mihaela Marin fiind autoarea fotografiilor care însoţesc aceste eseu despre „coexistenţa cu arta sacră”.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
"Meciul secolului": Donald Trump vs Kim Jong-un
Insula pe care se află acest hotel are avantaje mari în materie de securitate. Se află nu departe de ţărm şi de centrul statului-oraş, deplasările se pot deci controla uşor. Este legată de ţărm printr-un teleferic, un tunel şi un pod pietonal.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cotidianul francez La Croix: „Ameninţare asupra luptei anti-corupţie în România”
„Emblemă a luptei împotriva corupţiei din 2013 încoace, Laura Kövesi a devenit inamicul partidului la putere.”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Epidemia politică anti-sistem din Europa
În Europa s-a format deja un fel de arc geografic anti-sistem. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Austria, Italia au intrat într-o logică anti-sistem, care este una anti-Bruxelles.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ce ar trebuie să facem de Ziua Copilului?
În fiecare an, pe 16 iunie, se mai sărbătoreşte Ziua copilului african, în amintirea unui masacru comis pe 16 iunie 1976 la Soweto.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Bugetul ca o plastilină. Cum trag cheltuielile de venituri riscînd să rupă deficitul
În primul rînd, cheltuielile cresc mult mai puternic decît veniturile. Raportul este aproape dublu, adică veniturile au crescut cu 11,8%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, iar cheltuielile au avut un salt cu 21,5%.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Airbus Helicopters amenință Guvernul cu închiderea uzinei din Brașov: "Răbdarea noastră are limite!"
Șeful Airbus Helicopters, Bruno Even, a precizat pentru cotidianul La Tribune că aşteaptă o poziţionare fermă din partea României.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Salonul cărţii din Balcani la Paris: poetul Paul Vinicius invitat din România
Nu întîmplător acest Salon propune o altă privire asupra Balcanilor, prin dezbaterile programate sau proiecţiile cinematografice.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Diavolul și bunul Dumnezeu
România a deviat major de la ținta asumată de a avea un deficit structural de 1% din PIB.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Închiderea unui centru de experimente nucleare în Coreea de Nord: partidă de poker mediatic?
Coreea de Nord a anunţat, ca un gest de bună voinţă, distrugerea unui centru subteran de experienţe nucleare.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Theodor Paleologu: Cînd Viorica Dăncilă deschide gura, îţi crapă obrazul de ruşine
În opinia sa, "Guvernul Dăncilă sau mai exact persoana doamnei Dăncilă este o ruşine naţională (...).”
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Pascal Bruckner la RFI România
Cuvîntul fobie vine din grecește și înseamnă frică, iar frica e un sentiment firesc. Avem dreptul la frică, de exemplu avem dreptul să ne temem de Islam, mai ales văzînd cum evoluează, cum a evoluat în ultimii 20-30 de ani, iar asta nu înseamnă rasism. Îmi pare foarte rău dar frica nu înseamnă rasism.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Un pas înainte la PIB, stagnare la salarii
Desigur, urcarea în clasamentul european al PIB este un fapt de semnalat. Dar entuziasmul ar trebui să fie mai moderat, dintr-un motiv simplu...
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Lucian Pintilie a încetat din viață
Interdicţia de a mai lucra în România îl determină să se expatrieze în 1973.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Fericitul Vladimir Ghika, prințul care a devenit marele vagabond apostolic
Vladimir Ghika este unul dintre cei mai interesanți sfinți contemporani. El s-a născut în anul 1873 la Constantinopole.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: Spike Lee şi Lars von Trier revin în forţă
Danezul Lars von Trier nu mai e persona non grata, aşa cum fusese după în 2011 în urma declaraţiilor sale.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Ministrul de Externe, convocat de Klaus Iohannis la Cotroceni, în scandalul ambasadei
Şeful statului a acuzat PSD că face politică externă "după ureche" şi riscă să scoată ţara din UE.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Cannes: un dizident rus reţinut acasă, un lepros carismatic şi un film-fluviu
Producătorii şi actorii filmului Leto au urcat însă covorul roşu iar în susul treptelor au ridicat o pancartă pe care era scris în negru numele regizorului absent.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Le Monde despre decizia lui Donald Trump
"O decizie absurdă cu efecte destabilizatoare", este intitulat un editorial publicat de Le Monde pe acest subiect.
50 de mii de bucureșteni demonstrează contra grațierii jpeg
Opozantul Nikol Pachinyan numit prim ministru al Armeniei
Societatea civilă poate, în mod paşnic, să provoace schimbări la nivelul puterii atunci cînd aceasta din urmă se auto-descalifică prin abuzuri.

Parteneri

banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.
Ciocan justitie proces FOTO Shutterstock
România a devenit impredictibilă. Viitorul guvern riscă să rămână fără bani de pensii şi salarii bugetare
Ultimele evenimente legate de alegerile prezidenţiale şi parlamentare au alimentat opinia că România a devenit o ţară impredictibilă.