Viaţa de după

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
Viaţa de după jpeg

Majoritatea dintre noi avem parte, în viață, de acel moment de răscruce care ne hotărăște drumul mai departe. Pentru cei „norocoși“, acel moment nu are „decît“ un impact psihologic. Pentru ceilalți însă, el coincide atît cu o nevoie vitală de a te reconstrui lăuntric, cît și cu o problemă de sănătate. Cînd suferi, de pildă, o amputare sau o deficiență a capacităților senzoriale, totul în jurul tău pare că se schimbă. Iar tu trebuie să te readaptezi, într un nou corp, să-ți reajustezi normalitatea de ieri la cea de azi.

„Nu mi se pare onest să nu spui de la început celui cu care ieși că ai această problemă. E cumplit de greu momentul acela care începe cu: eu trebuie să-ți spun ceva. Cînd pleci de acasă, te aranjezi și, deși îți place ce vezi în oglindă, știi că există pericolul să nu fii considerat perfect, pentru că ești puțin ciobit, și-ți dai seama că întîlnirea pe care urmează să o ai e ca un loz în plic. E greu de explicat ce simți în clipa aia. Să te uiți la chipul celui din fața ta, să vezi cum și dacă se i schimbă expresia, după ce îi spui.“

Mihaela Sofrone are un doctorat în sociologie și este, în prezent, lector universitar la Facultatea de Sociologie din București. În 2006 a primit diagnosticul: cancer la sîn. Avea 31 de ani.

„Mi-a apărut un nodul, m-am dus la un consult, iar medicul mi-a spus că, deși nu pare grav, e puternic vascularizat – ceea ce trebuia să fie un semnal de alarmă. Am întrebat dacă pot amîna operația și mi-a spus că nu e nici o problemă, dar că va mai crește și operația poate fi inestetică. M-am gîndit să mai aștept, să fac o altă ecografie peste șase luni să văd ce e. După trei luni și jumătate, a început însă să sîngereze. Am ajuns la spital, s-au făcut investigații, iar în cîteva zile am fost operată.“

Înainte de prima operație, cînd încă nu se știa dacă nodulul era malign sau benign, doctorul i-a spus că s-au găsit totuși cîteva celule canceroase. „Inițial, în capul meu asta s-a tradus că, de fapt… e bine! Nu am cancer, mă gîndeam că, dacă nu s au găsit decît cîteva celule, nu poate fi ceva atît de rău. Dar, mai apoi, peste noapte, am realizat. Și a fost dur. Și am început să plîng. Am plîns toată noaptea. A doua zi, dr. Cristian Bordea, unul dintre medicii care au operat, a venit, s a așezat pe pat și mi-a spus că e un chist malign, că va urma mastectomia și că va trebui să încep sesiunile de chimioterapie. Atunci i-am spus rapid că eu nu am timp de așa ceva, că eu trebuie să plec în SUA la studii, că am multe de făcut, că nu am timp de toate astea. Doctorul mi a spus însă acea frază, salvatoare pentru mine, acel mesaj pe care încerc să-l transmit și eu mai departe femeilor care trec prin asta. Mi-a spus: vă înțeleg, dar cam un an de acum încolo va trebui să vă ocupați doar de dvs., căci pe urmă veți avea tot timpul din lume să faceți tot ce vreți… Tot timpul din lume.“

Tot timpul din lume

S-a întîmplat într-o zi, între cele două operații. Mergea la serviciu, ca de obicei, autobuzul întîrzia, dar, pentru prima oară, nu s-a mai stresat. „Aveam cancer, deci îmi permiteam să întîrzii. Așa că m-am trezit că aștept liniștită și, brusc, am observat că lîngă stație erau plantate niște flori. Nu le văzusem niciodată pînă atunci.“

Înainte de diagnostic, viața Mihaelei arăta cam așa: trezirea la 6, fugit cu fetița la grădiniță – „îmi era atît de milă de ea, pentru că o trăgeam după mine și-mi spunea să încetinesc pasul, că nu mai poate, dar eu nu puteam încetini, căci trebuia să zbor la primul job, ca să am timp să ajung la al doilea și la al treilea, iar seara, cînd ajungeam acasă, pe la 8 sau uneori 9, trebuia să fac mîncare sau să spăl sau să calc și știam că voi ajunge să adorm pe la 12 noaptea, pentru ca ziua următoare s-o iau, din nou, de la capăt, de la ora 6 dimineața“. Diagnosticul a pus însă punct iureșului acelei vieți aproape robotizate.

După a doua operație, însă, cea de mastectomie, căsnicia i s-a destrămat, urmînd divorțul. Era a doua lovitură pe care noua realitate i-o dădea.

„O femeie care trece printr-o mastectomie are nevoie de mult timp, să fie înțeleasă, să fie protejată, să i se ierte foarte multe, pentru că are ieșirile ei, pentru că ea se reconstruiește. Își adună cioburile și se recompune. Pare dramatic, poate sună prea pompos, dar așa e, pentru că în perioada aia te gîndești cine ești, ce mai ai de făcut, cît timp mai ai. Cînd copilul te întreabă unde veți merge în vacanță, tu te gîndești dacă vei mai trăi să apuci vacanța. Dacă îți iese sau nu tratamentul terapeutic. Pentru că mereu pot apărea complicații. Dacă azi analizele îți ies bine, mîine s-ar putea să se dea totul peste cap.“

După chimioterapie și operația de mastectomie s-a constatat că era în remisie totală. Zero celule maligne. Viața îi era, deci, reoferită, dar cu ce cost? Avea 33 de ani, divorțase și suferise o mastectomie.

„Eram tînără, iar la vîrsta aia apar oportunități să-ți refaci viața – aș vrea să pot vorbi mai mult despre asta. E greu, de exemplu, să-ți placă de cineva, dar să știi că există riscul să pierzi o șansă de a fi cu acea persoană pentru că tu ai acea problemă. Și se întîmplă de multe ori să gîndești în locul celuilalt. Să te consideri un obiect și să crezi că și celălalt te va considera așa. Să ți se pară că ești mai puțin femeie pentru că ai doar un sîn. Și da, au fost și situații cînd oamenii au dat înapoi. Și nu a fost deloc ușor. Respingerea creează de multe ori răni, dar cînd ești respins pentru un lucru de care nu ești vinovat și pe care nu-l poți controla, da, există și multă furie și revoltă.“

Dacă atunci nu se făceau reconstrucții gratis și o operație la o clinică privată costa prea mult, astăzi, deși operația e, de cîțiva ani, decontabilă în spitalele de stat, există liste de așteptare destul de lungi. „Și nu e deloc floare la ureche să faci o asemenea operație. În primul rînd, vorbești despre femei care au suferit deja o mare traumă. Cancerul, urmat de mastectomie, spitale, operații, tratamente oncologice chinuitoare. Nu sari de nerăbdare să mai intri într-un spital, să mai faci o operație. Oamenii cred că reconstrucția poate să șteargă cu buretele toate astea. Nu e deloc așa. O reconstrucție nu înseamnă implant mamar, iar pe atunci nici nu existau mulți specialiști cu experiență în reconstrucție mamară, pentru că era o intervenție relativ nouă în România. Am consultat totuși doi medici esteticieni. Rezultatele erau departe de a mă face să-mi doresc o asemenea operație. Reconstrucția, așa cum am văzut în imaginile pe care mi le-au arătat, era de fapt un soi de guguloi sub piele, poziționat mai sus decît sînul prezent. Mi s-a spus că era așa, pentru că… se mai lasă. Să mă trezesc cu ceva care arată mai rău decît o simplă cicatrice, cred că m-ar fi prăbușit mai tare.“

Chiar dacă, în timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar metodele de reconstrucție se îmbunătățesc permanent, ideea a fost oarecum abandonată.

„Azi am ajuns să mă accept așa cum sînt.“

Feminitate

În atelierul ei mic și cochet, de pe lîngă parcul Cișmigiu, Mihaela pictează. S-a reapucat după operația de mastectomie. Primul tablou pe care l-a pictat a fost o imagine cu marea și soarele. Cînd am întîlnit-o prima oară știam doar că vrea să vorbim despre un scenariu de film, despre viața unei femei care supraviețuiește cancerului de sîn.

Am întîlnit atunci o femeie frumoasă, care radia de optimism, cu un umor fin și cu acea dezinvoltură a omului încrezător în sine. Abia pe la mijlocul întîlnirii am realizat că ea era de fapt supraviețuitoarea cancerului. Și nu avea nimic de victimă în ea.

„E curios cum te schimbă o asemenea experiență. Înainte, copilul meu era mic, n-aveam nici un ajutor din nici o parte, stăteam cu chirie, făceam a doua facultate și aveam trei job-uri. Alergam de dimineața pînă seara, nu mă bucuram de nimic, eram doar la un nivel de supraviețuire. Cred că dacă mai conti-nuam așa, muream.“

Diagnosticul a fost un stop brusc la toată acea viață. Și un restart.

„Îmi aduc aminte că, într-o zi, în timpul unei ședințe de chimioterapie, a venit sora mea la mine și nu mai știu de ce, dar ne-a pufnit rîsul, un rîs atît de plin și de sănătos, am rîs cum nu o mai făcusem de prea multă vreme. Mă ocupam doar de mine, restul stresurilor dispăruseră. Mi-am dat seama că mai poți și lenevi. Și am profitat de perioada aia. Ieșeam pe stradă și observam clădirile frumoase sau că au înflorit copacii. Și nu doar observam, ci toate detaliile treceau prin mine, mă bucuram cu fiecare celulă. Ca atunci cînd ești în vacanță. Începusem să intru în starea aia, conectîndu-mă la detalii. Am învățat că așa trebuie să trăiesc. Să vezi detaliile din jurul tău.“

Și tocmai pentru că a început să vadă detaliile din jurul ei, într-o zi, pozînd niște tablouri, a uitat obiectivul îndreptat către ea. Și-a făcut un selfie. „Un selfie destul de bun“ – îmi povestește rîzînd. „Dar mi-a plăcut ce a ieșit, așa că m-am gîndit să-mi mai fac cîteva poze.“

Și-a pus, la început, o eșarfă pe cap. Apoi a început să se joace cu eșarfa. Ba un turban, ba o tunică, ba un sari. Și brusc i-a venit ideea: ce înseamnă, pînă la urmă, feminitatea?

„O femeie transmite feminitate, indiferent ce ar pune pe ea. Am croșetat puțin pe ideea aia și am legat-o de problema pe care o întîmpină femeile care nu au un sîn: teama că nu vor mai fi considerate femei. Din nefericire, sînt încă multe femei care refuză mastectomia de teama că vor fi mutilate. Dar viața nu se termină aici, mastectomia nu elimină feminitatea. Iar acesta a fost și mesajul expoziției de fotografii – «Feminitatea fără frontiere» – pe care am organizat-o în toamna anului trecut, la TNB: mastectomia nu ucide feminitatea.“

Mihaela ar vrea să facă un film pentru ca oamenii să înțeleagă prin ce trece o femeie care a avut cancer de sîn. Probabil unul alb-negru, cu multe nuanțe de gri. „Femeile se închid în ele, sînt rănite, neînțelese. E un cerc vicios, femeia abia se reconstruiește, constată foarte rapid că oamenii nu o înțeleg și, de cele mai multe ori, încearcă să le cînte în strună, să fie, din nou, în rîndul lumii. Ca să își ascundă disperările și depresiile, joacă două roluri: primul – ea cu ea, al doilea – ea cu ei. Identitatea de gen este zdruncinată din temelii. Te lupți cu tine în fiecare zi să alungi gîndurile alea, să te mobilizezi, să rămîi activ, să vezi partea bună a lucrurilor, să te bucuri de orice schimbare în bine, oricît de firavă ar fi. E un stres și un frecuș permanent în mintea ta, e ca un răscolit prin toate sertarele din trecut, e o nebunie care începe să te bîntuie pe toate nivelurile. Și după ce scoți toate lucrurile din toate sertarele, le pui în mijlocul camerei și începi să le rearanjezi. Dar îți trebuie timp. Ești cu mormanul de gînduri și unele nu vor mai fi puse în același loc, pentru că se schimbă ierarhiile. Te gîndești cine mai ești tu.“

Au fost perioade grele, au fost multe căderi, dar și reveniri. Îmi spune, glumind, că nu are o fire prea răbdătoare, deci nici în depresie nu prea sălășluiește mult timp. „Cînd pic, caut și mă agăț de ceva care nu doar să mă scoată din starea de deprimare, ci să fie un pas înainte. Am învățat să transform depresia într-o trambulină care să mă ajute să evoluez. Așa ies și urc o treaptă, pentru că în fiecare zi știi că trebuie să te reconstruiești.“

O întreb: a fost o metamorfoză? Îmi răspunde că a fost mai degrabă o reconectare la ea, la sufletul și la gîndurile ei. Și înțeleg ceva esențial: reconstruirea feminității, după o mastectomie, este mai degrabă regăsirea ei sub toate straturile sociale pe care lumea de azi le impune. Azi, imaginea perfecțiunii corporale, promovată peste tot, este cea care ascunde și, mai mult, pervertește, de fapt, ideea de feminitate.

Nu corpul, ci mintea și tot acel complex de emoții – acestea ne definesc, pînă la urmă, ca femei.

Foto: Mihaela Sofrone

Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.

Parteneri

Tanar ridicat de soldați în Timișoara în timpul Revoluției Române, decembrie 1989GettyImages jpeg
Cum s-a transformat protestul a 30 de pensionari în revoluție anticomunistă. Gafele lui Ceaușescu care au aprins scânteia la Timișoara
Protestele pașnice de la Timișoara, de pe 16 decembrie, s-au transformat în Revoluție pe fondul unor gafe monumentale ale lui Ceaușescu. Desprins de realitate, acesta a scos efectiv lumea în stradă și a amplificat nemulțumirile într-o încercare disperată de a stinge mișcările de stradă.
dimitrie tomozei captura video jpg
Crima care a şocat România în perioada comunistă. Cum a fost „sinucis“ un mare inginer, după ce a înfruntat Securitatea
În decembrie 1965, moartea lui Dimitrie Tomozei, un cunoscut inginer de la uzina 1 Mai Ploiești, a provocat o mare tulburare în oraș. În noaptea de 11 decembrie, acesta a fost găsit fără suflare într-un tunel subteran care separa două secții ale uzinei. Avea o singură rană la cap, iar anchetatorii d
dinamo rapid facebook fc dinamo jpg
Ataca rus in Ucraina FOTO FB zelenski jpg
Scenariile FMI pentru Ucraina. Când apreciază că se va încheia războiul
În cel mai recent raport privind prognozele economice, FMI a actualizat scenariile pentru Ucraina, estimând că războiul ar putea ajunge la final la sfârșitul anului 2025, în condițiile unui scenariu optim.
Cozonac Con jpg
Reţetă de cozonac Dubai. Cum se prepară desertul la modă al Crăciunului 2024
În fiecare an, Crăciunul aduce cu sine tradiții culinare care ne fac să ne simțim mai aproape de cei dragi. În 2024, sunt la mare căutare cozonacul Dubai și cozonacul cu foiță de aur. Prin urmare, astăzi vă prezentăm cum să preparați cel mai delicios cozonac Dubai. De la început, trebuie precizat că
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion îl atacă pe Crin Antonescu, vehiculat prezidențiabil: „E tot omul sistemului. Mai lipsește domnul Ponta și e totul perfect”
Liderul AUR, George Simion, a comentat posibila desemnarea lui Crin Antonescu, drept candidat unic al Coaliției, afirmând că este „un om al sistemului”.
horoscop solstitiul de iarna jpg
Horoscop luni, 23 decembrie. Zodia care trebuie să aibă grijă la alimentație înainte de Crăciun
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 23 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru zodii.
bloc vechi bucuresti foto adevarul jpg
Prețul cu care a ajuns să se vândă un apartament studio în „blocurile rusești” din București. „Unde se pune dușul?”
Anunțul vânzării unui apartament în București a captat atenția internauților. Mulți dintre ei l-au luat în derâdere și susțin că prețul este nejustificat, în timp ce alții cred că este vorba de un chilipir.
Kelemen Hunor FOTO gov.ro
UDMR își asumă responsabilitatea unor ministere-cheie în viitoarea guvernare. Anunțul făcut de Kelemen Hunor
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, duminică seară, că formaţiunea politică pe care o conduce îşi va asuma responsabilitatea unor "ministere-cheie", anume Finanţele şi Dezvoltarea, care vor fi preluate de Tanczos Barna, respectiv Cseke Attila.