Unde sîntem

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Invizibilii jpeg

Se face aproape anul pandemiei noastre. În primăvară părea încă incredibil că sîntem pe cale să intrăm într-o perioada care va defini o generație întreagă, un tăvălug care ne-a luat de-a valma și care se va așeza la un moment dat comod în istorie laolaltă cu toată cultura și contracultura născută din el.

Odată cu apariția unui moment de ruptură, dincolo de reacția rapidă globală, inspirată sau nu, primii care încearcă public să înțeleagă ceva sînt teoreticienii de ocazie. Au fost mai întîi ăia din tabăra optimiștilor: o să vedeți că trecem peste asta mai întăriți, omenirea se poate mobiliza și există forme sublime de solidaritate. Și normal că a fost și solidaritate, și oameni care s-au unit și au încercat să facă ceva pentru ăi mai năpăstuiți, multă empatie comunitară și o grămadă de povești frumoase care au meritat să fie povestite. Din ramura asta a bunilor s-au desprins și inevitabilii exaltați, pentru că nu ești om dacă nu exagerezi puțin. Așa că s-au aplaudat medici la oră fixă, prin unele țări s-a și cîntat de cîteva ori imnul pe la șase după-amiaza din mașinile de poliție. Cînd scriu asta încă rîd necontrolat, credeți-mă, nimeni nu putea inventa așa ceva decît extraordinarul domn Vela. Sau un aghiotant rus de șef de gară. Să-ți imaginezi „Deșteaptă-te, române” cum răsună cîrîit din megafoanele mașinilor de poliție, cu agenți grași înțepeniți în poziție respectuos-regulamentară, în timp ce noi stăteam în pijamale prin casă, unii îmbulziți pe la geamuri, alții înjurînd surd, e de neprețuit. Că spitalele erau și sînt vraiște, așa știa toată lumea, pandemie sau nu.

În valul optimiștilor au venit ăi fără de stare. E greu să închizi brusc în case omenirea asta care e precum gîndăceii: unde e un petic de soare și un ochi de apă, acolo vom fi și noi. S-a evadat din case și spitale, s-a ieșit cu cîinele la plimbare de douăzeci de ori pe zi, s-a umplut net-ul de tot soiul de glumeți care au încercat să încalce norme. Am văzut un spaniol, sau așa ceva, plecat să ducă gunoiul îmbrăcat în costum de dinozaur. Lipăia cu labele alea mari de cauciuc pe asfalt și tîra după el o coadă zimțată, de a rîs și poliția cînd l-a prins.

Epoca asta a venit și cu umorul de pandemie, dar și cu vocabular nou. „Coronasceptici” și „covidioți” au fost numiți ăi de nu cred în boală chiar dacă i-a lovit pe ei și se chinuie să tragă aer în piept cînd spun că nu există. Cutare e „în izolare”. Nu știu cine „se carantinează”. A apărut „mascneea”. Adică acneea pe care o faci din cauza măștii. S-a mai inventat un cuvînt glorios: „contacții”. Contacții unui bolnav, adicătelea oamenii cu care a intrat în contact. Nu știu de ce, dar cînd zic contacți îmi imaginez o persoană semi-SF care are în ceafă un slot metalic în care să înfigi un încărcător. Izoleta. Imaginar de pandemie, da.

S-a produs apoi inevitabila ruptură între propovăduitorii normelor și cei care nu le respectă. S-a bătut mascat cu nemascat, om cu femeie, noi între noi, iar în Europa și în lume a ieșit lumea în stradă. S-au înjurat chinezii – fir-ați ai dracului cu piețele voastre umede, cu liliecii și cu pangolinii voștri, niște pui nu puteți și voi mînca. Vedete de toate soiurile ne-au îndemnat să stăm în case din casele lor cu piscină. Persoane care păreau rezonabile au devenit păstrătorii adevărurilor absolute. Doamne cumsecade de la Mizil și-au pus tricouri QAnon peste capot. S-au schimbat sisteme de învățare, de comunicare și, pentru mulți, modul în care muncim.

Habar n-am dacă omenirea s-a schimbat însă în esență. Profund, sufletește, aș crede că nu. Cel mult, ne-om fi aranjat un pic altfel prioritățile, om fi înțeles mai bine diferența dintre casă și acasă, în lipsa plecărilor adevărate, om fi învațat unii că se poate să descoperi lucruri și în drumul pînă la magazin, nu știu. Cei puternici au rămas puternici, ăi mai slabi așijderea. Cu toții o să încăpem însă în capitolul „Pandemia de coronavirus, 2020” despre care o să învețe mai încolo ăștia micii.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.