Turcia - semnele "sfîrşitului istoriei"

Publicat în Dilema Veche nr. 491 din 11-17 iulie 2013
Turcia   semnele "sfîrşitului istoriei" jpeg

Orice fenomen social – şi revoluţiile sînt fenomene sociale – are în spatele său un nivel de acumulări care-i determină modul de manifestare. De aceea, eu nu cred că există teorii ale conspiraţiilor care să fie valabile în practică. Şirul evenimentelor poate fi modificat de către o persoană sau un grup de persoane, dar logica evenimentului istoric are la bază şi contribuţia a milioane de oameni care dau naştere la milioane de fapte şi întîmplări, ce duc, la un moment dat, spre ceea ce numim „evenimentul istoric“. De aceea, nu pot fi de acord cu cei care se referă la Revoluţia din decembrie 1989 cu numele de „evenimentele din decembrie 1989“. A fost, fără îndoială, o revoluţie determinată de uriaşele procese şi acumulări de tensiune socială, provocate de caracteristicile comunismului românesc.

Revoluţiile din lumea arabă – Turcia fiind ultimul caz – nu pot fi corect percepute decît ţinînd cont de acest context. Nimeni nu dirijează din exterior aceste evenimente, aşa cum observ că se derulează unele comentarii în jurul nostru. Nu este vorba despre un război al cuiva împotriva lor, ci pur şi simplu ne aflăm în faţa unor modificări în mentalul uman, în profilul individual şi în psihologia oamenilor din aceste ţări. Acumulările din interiorul acestor societăţi sînt obiective, iar manifestările populaţiilor de acolo – la fel. Numai liderii lor, izolaţi, tradiţional-conservatori şi bătrîni, nu înţeleg nimic din ce se întîmplă în jurul lor şi ajung, uneori, să plătească chiar cu viaţa. Din acest punct de vedere şi prin atitudinea pe care a avut-o pînă acum, Erdogan pare a fi candidatul ideal. Numai dacă nu se gîndeşte serios la imaginea teribilă, cu Mubarak adus la proces pe un pat de spital şi pus într-o cuşcă de metal, de parcă ar mai fi putut să fugă undeva.

Fenomenul fundamental care se petrece azi în lume este acela că relaţiile economice se internaţionalizează şi se democratizează cu o viteză uluitoare. Sub influenţa lor, oamenii se cunosc mai bine şi împrumută mai uşor valori. Schimburile comerciale duc la schimburi culturale. Democratizarea economică pune o presiune uriaşă spre democratizare politică. Cei care acumulează bogăţii în aceste state doresc şi acumularea de putere. În faţa acestui complex de factori, modul tradiţional-conservator de organizare politică şi de exercitare a puterii păleşte. Se impune cu forţă un nou model, care, chiar dacă nu va imita modelul occidental, va fi pe aproape. Va căpăta un cumul de caracteristici care ne va putea permite să-l caracterizăm ca intermediar, de tranziţie.

Unul dintre autorii importanţi care au scris despre evoluţia societăţii umane este Francis Fukuyama. În Sfîrşitul istoriei şi ultimul om (Paideia, 1992), el arată cum Hegel a pus bazele unui model de evoluţie socială în care omenirea va ajunge la un nivel de dezvoltare socială cînd îi vor fi satisfăcute aspiraţiile fundamentale spre democraţie şi libertate politică: „Pentru Hegel, acesta era statul liberal.“ (p. 6) „...Democraţia liberală ar putea fi «punctul final al evoluţiei ideologice a omenirii» şi «forma finală de guvernare umană», constituind astfel «sfîrşitul istoriei».“ (p. 5) Sensul în care trebuie să înţelegem aceste afirmaţii este acela că democraţia liberală, spre deosebire de alte forme de organizare şi management politic, nu mai dezvoltă, datorită mecanismelor sale de existenţă, contradicţii interne care să-i pună în pericol funcţionarea. Fukuyama continuă: „Aceasta nu înseamnă că ciclul natural al naşterii, vieţii şi morţii avea să înceteze, că nu mai aveau să se petreacă evenimente importante sau că ziarele care le-ar fi publicat încetau să mai existe. Însemna, mai curînd, că nu va mai fi nici un progres al principiilor şi instituţiilor de bază, pentru că toate chestiunile într-adevăr importante au fost rezolvate.“ (p. 6)

În această cheie, judecînd lucrurile, putem spune că Turcia are acum pe străzi o generaţie de tineri al cărei mod de a gîndi şi de a fi este mult diferit de cel al bunicilor şi părinţilor lor. Aici nu se deosebeşte mult de România finalului de an 1989, cînd, în timp ce tinerii se aflau în stradă şi cereau plecarea comunismului, părinţii lor apăreau la televizor şi, cu mîna încleştată pe strung, jurau credinţă veşnică lui Ceauşescu şi comunismului, înfierînd cu mînie proletară manifestaţiile de afară. Tinerii turci sînt crescuţi în epoca Internetului, vorbesc engleza şi doresc să consume alcool, dacă vor, la orice oră din zi şi din noapte, sau să-şi poată săruta iubitele şi pe stradă. Deşi este evident că nu îşi neagă credinţa şi apartenenţa religioasă, e clar că percep aceste limitări ca pe un amestec în spaţiul propriu, de libertate personală. Această afirmaţie este susţinută şi de statutul actual geopolitic şi geoeconomic al ţării. Turcia este membră NATO de mult timp, înregistrează o creştere economică şi a nivelului de trai. Pentru că funcţionează ca poartă a lumii occidentale spre Orient, America i-a acordat tot timpul o atenţie deosebită. Deşi nivelul de trai creşte, iată că tinerii săi sînt în stradă. Este clar că nu cer pîine, ci libertate. Nu sărăcia îi scoate în stradă, ci percepţia că trăiesc într-o ţară în care regimul politic se depărtează de idealurile lor. Imaginea femeii-cadru didactic la o universitate din Istanbul, îmbrăcată occidental, care este bruscată de forţele de ordine, poate fi declarată ca simbol al acestor manifestaţii.

După o lungă perioadă de regimuri militare, cel al lui Erdogan este unul civil. Însă există un paradox în guvernarea acestei ţări. Tocmai un regim politic civil pune în pericol stabilitatea şi echilibrul pe care le-au adus militarii. De fiecare dată cînd se organizează alegeri libere în aceste ţări, le cîştigă un partid fundamentalist religios, care promite reîntoarcerea la tradiţii. Tot aşa s-a întîmplat şi în Egipt, şi probabil că s-ar întîmpla şi în Siria sau în altă parte. Asta spune multe despre distanţa încă uriaşă care separă Turcia de lumea noastră, occidentală. Aici şi în alte ţări arabe, religia este încă foarte puternică şi se imixtionează în mod natural, peste tot, deci şi în politică. Pentru a rezolva această uriaşă contradicţie, lumea musulmană ar avea nevoie de o revoluţie religioasă, asemănătoare Reformei conduse de Martin Luther, care să pună un echilibru între credinţa lor religioasă şi aspiraţia tipic umană spre civilizaţie şi echilibru. Ar fi prea mult să ne gîndim acum la aşa ceva, dar nu imposibil. În cheia în care am deschis discuţia, aceste evoluţii sînt obligatorii. Credinţa religioasă se va retrage nu atît sub presiunea internă, cît sub cea externă. Aceste ţări nu vor mai putea să-şi continue pentru mult timp somnul civilizaţional iar progresul îşi va face loc şi aici, în mod natural, mai devreme sau mai tîrziu. Să nu uităm că religia lor, căreia i-a pus bazele profetul Mahomed, este cu 5-600 de ani mai tînără decît creştinismul. Şi în aceste spaţii se pot desfăşura evoluţii în plan religios, care să descătuşeze economia şi politica. Caracterul laic al organizării şi al conducerii politice poate fi chiar acum, cu ocazia acestor evenimente, o valoare definitiv cîştigată. Cînd ies în stradă, oamenii ştiu pentru ce o fac. Turcia nu ar porni de la zero. Ea are o tradiţie, dacă ne uităm puţin în istorie şi ne amintim de Kemal Atatürk şi de început de secol XX.

Ideal ar fi ca prezentul regim politic civil de acum să înţeleagă exact starea de lucruri şi procesele la care ne referim şi să revină asupra acestui proces de transformare a Turciei într-un stat fundamentalist religios. Numai aşa, ţara îşi va păstra stabilitatea politică şi economică, şi cei tineri vor putea convieţui alături de cei mai în vîrstă. Este posibilă o asemenea soluţie, dacă ne gîndim că America a acordat şi acordă o atenţie deosebită zonei. Europa şi SUA pot media o soluţie de pace socială care să păstreze ţara stabilă, într-o zonă gri din punct de vedere al apartenenţei la normele democraţiei – nici democratică, nici nedemocratică –, dar cu un potenţial mare de a deveni, peste o perioadă medie de timp, o putere importantă, membru NATO şi UE, un adevărat vector de civilizaţie, cu o graniţă în Orientul Mijlociu atît de problematic. Fără a intra în argumente de ordin geopolitic, putem spune, totuşi, că o Turcie stabilă este dorită şi de România, Bulgaria şi Israel.

Libertatea economică aduce după sine libertatea politică. În Turcia, semnele „sfîrşitului istoriei“ – aşa cum l-a imaginat Hegel şi Fukuyama – sînt mai aproape decît în alte state musulmane. Prin „aproape“ nu înţelegem un an sau doi, ci, poate, cîteva generaţii. Dar ce înseamnă asta la dimensiunile istoriei şi la răbdarea pe care timpul dovedeşte că o are cu noi? Important este ca, pînă atunci, ţara să rămînă stabilă.

Voi încheia cu metafora căruţelor, pe care Fukuyama o foloseşte în finalul lucrării citate (p. 324): „În loc să semene cu o mie de vlăstari, înflorind şi dînd naştere la tot atîtea plante diferite, omenirea va ajunge să arate mai degrabă ca un convoi de căruţe care străbat un drum. Unele dintre ele se vor îndrepta iute şi fără şovăire spre oraş, în timp ce altele îşi vor petrece noaptea sub cerul liber, în pustiu, sau blocate undeva în ultima trecătoare din munţi. (...) Dar majoritatea căruţelor vor înainta spre oraş şi cele mai multe vor ajunge acolo. Căruţele seamănă unele cu altele: chiar dacă sînt vopsite în culori diferite, fiecare are patru roţi şi este trasă de cai, iar înăuntru se află o familie care speră şi se roagă să aibă o călătorie ferită de primejdii. Diferenţele aparente dintre situaţiile în care se găsesc căruţele nu reflectă diferenţe permanente şi necesare dintre oamenii din căruţe, ci sînt doar rezultatul poziţiilor lor diferite de-a lungul drumului.“

Dorel Dumitru Chiriţescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu-Jiu. În 2010, a publicat cartea A treia Romă. Despre capitalism, America şi criza din 2007, Editura Academică Brâncuşi.

Foto: M. Chivu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Sibiu câștigător la Destinația Anului 2024 Foto Destinația Anului
Destinația Anului, cel mai important proiect de promovare a României, a dat startul unei noi competiții. 50 de milioane de vizualizări
Competiția „Destinația Anului 2025” și-a deschis oficial porțile, lansând o nouă provocare pentru cele mai spectaculoase locuri din România!
Stoichita Burleanu MEDIAFAX jpg
România, în genunchi: cum am ajuns de la „pe ei, pe mama lor!“ la grobienii în fața cărora „tremurăm“ astăzi
Federația Română de Fotbal culege ce a semănat, acum 10 ani. Când a validat niște manifestări, care n-au ce căuta pe stadioane, pentru ca acum, înaintea meciului România - Kosovo (diseară, ora 21.45, Antena 1) să aibă mari emoții din cauza huliganilor.
vreme 8 martie 2022
Vremea vineri, 15 noiembrie. Cod galben de ceaţă dimineaţa şi temperaturi scăzute pe parcursul zilei
Conform prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru vineri, 15 noiembrie, vremea continuă să fie rece în toată ţara şi vor fi precipitaţii mixte. A fost emis un cod galben de ceaţă valabil dimineaţa.
mircea lucescu facebook jpg
România – Kosovo, diseară, cu mize uriașe: victoria ne-ar apropia de patru obiective majore
De la ora 21.45 (Antena 1), Arena Națională va găzdui o confruntare de care depinde nu doar actuala campanie din Liga Națiunilor, dar și următoarea, cea pentru Cupa Mondială din 2026.
Dr  Tarek Nazer 1000x600 jpg
„Mi-a intrat frigul în oase”: Există vreo legătură între durerile de oase și frigul de afară?
Auzim tot mai des, în jurul nostru, afirmații de genul „mi-a intrat frigul în oase” sau „mă dor toate de la ploaie”. Există oare vreo legătură medicală între frig și durerile de oase? Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă vine cu o explicație clară pe acest subiec
apa robinet maini spalate   foto pixabay jpg
Politicienii care se „bat” să scadă prețul apei. „De la 1 decembrie va fi 11,97 lei metrul cub”. „Putem ajunge la 9,5 lei”
Consumatorilor care astăzi plătesc peste 16 lei/m.c. pentru apă și canal, al șaptelea preț (la 1 ianuarie 2024) din țară, ar putea să le scadă semnificativ facturile dacă promisiunile politicienilor se vor înfăptui. Un primar propune 11,97 lei/m.c., președintele CJ plusează și vorbește de 9,5 lei/m.
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Cine a câștigat și cine a pierdut electorat de la începutul campaniei. Analist: „Marea întrebare e cine e pe locul 2"
Într-un context politic marcat de evoluții rapide și schimbări de scenariu, sondajele realizate de la începutul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024 arată o competiție destul de clară, dar și o mare volatilitate în intențiile de vot.
chiftelute de peste cu tzatziki 580x400 jpeg
Chifteluțe de pește, fără ou. Rețeta simplă și delicioasă pe care e musai să o încerci și tu
Chiftelele de pește sunt o alegere ușoară și savuroasă pentru mese în familie sau pentru a fi servite ca aperitive la diferite evenimente. Dacă vrei să încerci o variantă fără ou, ideală pentru perioadele de post, în zilele când este dezlegare la pește
image png
Emily Burghelea, aniversare cu prietenii. Celebra influenceriță a împlinit 26 de ani
A fost un an de cumpănă pentru Emily Burghelea, marcat de accidentul care i-a pus în pericol viața. Însă este o luptătoare și iată că și-a păstrat zâmbetul larg, iar noul an își dorește să fie doar cu bucurii și împliniri. Celebra influenceriță a împlinit 26 de ani pe 11 noiembrie, ocazie cu care a