Teoria conspiraţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Teoria conspiraţiei jpeg

Stă la o cafea şi o ţigară într-o bucătărie friguroasă şi face Sudoku. Are pe el o vestuţă cu romburi. Fumează nişte ţigări slim, de „fete“, care arată nelalocul lor între degetele groase şi îngălbenite. Le fumează pe astea totuşi, pentru că au mai puţin gudron din ăla şi parcă nu mai tuşeşte atîta. E autodidact şi ştie o grămadă de chestii despre organizarea diverselor armate, despre trupe de comando, despre adevărul Revoluţiei din ’89, despre medicamente naturiste, despre proprietăţile ghimbirului şi atîtea altele. Vede o conspiraţie generală peste tot. E şi el un reprezentant al celor care cred într-o mare teorie a conspiraţiei.

Unii dintre cei mai activi sînt taximetriştii. Sînt cei care se pricep la tot şi la toate şi, în general, găsesc o soluţie sau cel puţin o explicaţie la orice. Unul, de pildă, crede profund in implicarea zioniştilor în atacul de la Charlie Hebdo şi găseşte explicaţia acestei implicări prin faptul că s-a umplut Franţa de arăbeţi, de s-a trezit el odată într-un cartier din Reims, pe cînd oprise cu TIR-ul, că era singurul alb din zonă. Şi că nu se poate aşa ceva. Omul nu era departe de argumentele altora mai luminaţi, care, neieşiţi mental din Mizil, căinează eşecul multiculti. Acum însă, acţionaseră evreii, să fie clar. Ca să pună lumea vina pe arabi, să-i dea afară din Europa.

O altă tipologie pe care o găsesc oarecum înspăimîntătoare e aceea a unui (autointitulat) scriitor de mîna a treia, ajuns acum mulţi ani prin State sau prin Canada, sau mai acana, în Franţa, care are ceva de împărţit cu restul tagmei scriitoriceşti din rîndurile căreia pretinde că face parte. Modelul e de etern nedreptăţit, cu minţile zburate definitiv pe cîmpii. Unii dintre ăştia cred cu tărie că pămîntul e dominat şi condus de reptilieni – o rasă extraterestră care ia forme umane şi se întrupează în George Bush, Elisabeta a II-a sau Kris Kristofferson. Sînt, desigur, adepţi ai celebrului ţăcănit David Icke – un jurnalist cu artrită, care, din una în alta, a început să audă voci. E mult mai bine să nu ajungi în atenţia unor asemenea personaje, pentru că te vor distruge cu pana. E o mică, dar viguroasă armată de Vadimi.

Am găsit în măruntaiele netului minunăţii demne de pus în anuarul cazurilor clinice de tulburări psihice ieşite din comun. Unii au bloguri, dar nu prea ştiu cum să posteze. E drama universală a celui care bate 50-60 de ani, are un calculator, dar e împins repede undeva la marginea tehnologiei. Copiază texte de pe e-mail şi le pune ca atare pe blog, cu numele celui care le-a trimis cu tot, încearcă să pună poze, dar sfîrşeşte prin a posta doar link-urile tehnice; genul ăsta de neadaptaţi. Ei vorbesc de planurile diabolice ale elitei mondiale şi povestesc cum una dintre soluţiile rezolvării conflictului dintre Israel şi Palestina era să se dea cîte un milion de dolari cetăţenilor israelieni, care să fie relocaţi în Arizona. Dacă ai cont pe Facebook şi eşti prieten cu ei, se comportă la fel de smucit şi comentează apocaliptic la poze inocente cu pisici.

Cînd nu demască reptilieni români (Men in Black de genul Traian Băsescu, Adrian Năstase, Ion Iliescu şi Elena Udrea), se războiesc între ei. Citeam deunăzi de un caz mai vechi, la Bistriţa, cu un poet local (fondatorul şcolii de cosmopoezie, înţeleg), nemulţumit că i s-a refuzat titlul de cetăţean de onoare, deşi avea bon de înregistrare a cererii. Un alt coleg scriitor aflat în străinătăţuri i-a negat meritele. Pe amîndoi pare că i-a împăcat primarul, care a zis ca fondatorul cosmopoeziei seamănă cu Eminescu.

Conspiraţioniştii au, de asemenea, tot felul de nelinişti geologice şi geofizice. Cutremure, tsunami, alunecări grozave de pămînt, meteoriţi a căror venire/întîmplare e iminentă, dar e ascunsă de autorităţi. Ei se culcă cu gîndul la vulcanul Krakatau şi se trezesc în aşteptarea unui cutremur devastator vrîncean. Semnele sînt peste tot.

Posibil ca cei mai simpatici să fie dionisiacii care cred ca Marilyn şi Kurt Cobain trăiesc bine mersi pe o insulă exotică. Că Michael Jackson n-a murit şi că, în general, Elvis has not left the building.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.