Se bagă roşia bulgărească

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Papuci jpeg

Bulgari – or fi sau n-or fi, dar avem roşiile lor pe piaţă. Gigantice, coapte, incredibile, desprinse dintr-un film imposibil. Şi chiar am încredere, cu mare teamă, în roşia bulgărească. Cum să nu ai? Se merge la bulgari la mare, se laudă plaja sălbatică bulgărească, se doresc scoicile bulgăreşti, visez porţii uriaşe de mîncare bulgărească, vinurile lor... şi ştiţi de ce? M-am prins. Fiindcă sînt date lumii chestii omeneşti la preţuri cinstite. Neam de hoţ, cu drăgălăşenii la adresa tuturor, poporul român nu mai este bun nici o roşie să dea poporului român. Este un blocaj elementar de schimburi. Neîncrederea în noi este fundamentală. Şi ne şi furăm di granda căciula.

De la Vântu, Stoica-Caritas, la brokerul care a fugit cu banii bancherilor şi ai VIP-urilor, pînă la bancomate, roşii, pepeni, n-am ratat nici un tip de înşelătorie. Asta o ştim, ceea ce aştept eu este cinstea, demnitatea hoţilor. Aia este greu de aşteptat. Văd, am viziuni, am mari speranţe în hoţii nenorociţi ai acestei naţii, care vor veni să-mi cultive roşia, pepenele, să facă din mititelul de la Cocoşatul, salamul de Sibiu, renumele ţării pe care au furat-o. De ce, bre, să nu fie şi hoţi patrioţi în ţara asta? Îmi vine să-mi bag deştele în carnea roşiei bulgăreşti şi, cu o brînză, să aştept hoţii să facă un bine roşiei româneşti. Las aici adresa mea de e-mail, să mă sune primul hoţ care face asta. Promit să mă asociez cu el. Promit să-i fac reclamă hoţului, tîlharului. Istodor.eugen @gmail.com – scrie-mi, bă, hoţule! Hai să facem roşii împreună.
 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Surpriză neplăcută pentru un grup de turiști români în Grecia: au fost coborâți din feribot direct în apă adâncă: „Copiii s-au speriat” VIDEO
Un român a povestit pe un forum destinat vacanțelor din Grecia ce surpriză neplăcută a avut în timpul unei plimbări cu vaporul. El și ceilalți turiști au fost coborâți de pe un feribot direct în apă adâncă și cu valuri. „E periculos, copiii s-au speriat”, a comentat românul pe Forum Creta.
image
Benzile desenate ale „Epocii de Aur“: cum au ajuns Beatleșii în „Povestiri istorice“ FOTO
Vintilă Mihăescu și Valentin Tănase, doi dintre cei mai cunoscuți creatori de benzi desenate din România, au rememorat crâmpeie din existența celei mai importante reviste pentru copiii din Republica Socialistă România, care era editată de către Consiliul Naţional al Organizaţiei Pionierilor.
image
Aspretele, cel mai rar pește din lume, își trăiește a doua tinerețe într-o singură zonă din România
Aspretele, peștele fosilă vie din Munții Făgărașului și totodată cel mai rar pește din Europa și din lume, își trăiește a doua tinerețe, pe Valea Vâlsanului, în județul Argeș. Iar proiectul de conservare a aspretelui este unul unic la nivel mondial.

HIstoria.ro

image
Ce s-a întâmplat înainte de 23 august 1944? România, pe marginea prăpastiei
Atunci când analizează evenimentele de la 23 august 1944, istoriografia românească neglijează de cele mai multe ori atât contextul internațional, cât şi pe cel militar.
image
Cum a jucat Ion Antonescu geniala comedie a slăbiciunii în timpul Rebeliunii legionare
În Jurnalul ținut de Mihail Sebastian între 1935 și 1944 găsim această notație din 27 ianuarie 1941, la cîteva zile, deci, după rebeliunea legionară:
image
Divorțul lui Iancu Oteteleșanu. Recăsătorirea scandalizează înalta societate bucureșteană
„Despărțenia” (divorțul) lui Iancu Oteteleșanu a avut urmări semnificative pentru mentalitatea elitei bucureștene de secol XIX.