Războinica luminii

Publicat în Dilema Veche nr. 326 din 13 - 19 mai 2010
Războinica luminii jpeg

„Cel care crede că arta conversaţiei a murit ar trebui să încerce să-i spună unui copil să se ducă la culcare.“ Robert Gallagher 

Am urmărit, preţ de cîteva săptămîni, emisiunea Supernanny de la Prima TV. O familie cheamă în ajutor un specialist pentru a primi sfaturi în educaţia copiilor. Problema, în cele mai multe cazuri, este că părinţii nu reuşesc să impună reguli, iar copiii se revoltă zgomotos. Ce urmează? Într-o primă etapă, supernanny analizează simptomele, cu ochelarii aşezaţi pe vîrful nasului şi mîinile încrucişate pe burtă. E acolo, la cîţiva centimetri de locul acţiunii, însoţind cu privirea necruţătoare, şi cu obiectivul camerei de filmat, zbieretele copilului şi răcnetele mamei. În sfîrşit îşi dă seama unde e problema, aruncă bărbia în faţă şi decide: etapa a doua, de stabilire a diagnosticului şi de prescriere a tratamentului. Copil şi mamă stau cuminţi pe canapea şi ascultă cum trebuie procedat: reguli pentru fiecare, ce se întîmplă dacă nu sau dacă da, care este răsplata, care este pedeapsa şi, în fine, colţul izolării, însemnat cu o inimă neagră, neagră de tot, cu o tăietură în formă de rictus. Începe etapa a treia, de implementare a programului: dacă mama nu reuşeşte şi nu reuşeşte, intervine dădaca, ferm şi vigilent. Îl tîrăşte pe copil la colţ, copilul zbiară, mama, numai mamă să nu fii, dă să-l ia în braţe, dădaca e hotărîtă să evite catastrofa şi o împiedică la timp. Din cînd în cînd, dădaca super îi semnalează mamei faptele greşite ale copilului. Mama regretă că a chemat-o pe supernanny. Poate doar o nanny ar fi fost de ajuns. Concluzia: supernanny e băgăcioasă. Şi pîrîcioasă.

Unde-i buba? Prin tot ceea ce face, supernanny se substituie autorităţii părintelui. Ce vede copilul? O străină care face ordine în casă, pe propria mamă certată că nu ştie să aplice corect sfaturile primite, o cameră de filmat care-i măsoară fiecare cuvînt şi gest, pe scurt, multiplicarea surselor de conflict şi iritare. Şi un colţ însemnat cu o inimă neagră. Şovăielile mamei şi insatisfacţia specialistului îi induc o stare de nesiguranţă. Apoi, încercaţi să vă comportaţi normal, ca adult, cu o cameră de filmat pe urmele dumneavoastră, 24 de ore din 24.

Acum cîteva luni, pe Romantica, a fost difuzată o emisiune asemănătoare: părinţi disperaţi de nu-urile copiilor apelau la ajutorul unui psiholog. Lucrurile însă se petreceau cu totul altfel: familiile erau invitate într-un campus format din mai multe apartamente, un loc comun de joacă, o curte. Cu acordul părinţilor, copiii erau filmaţi cu camere ascunse. Filmuleţele erau apoi comentate, într-o cameră privată, părinţii aveau posibilitatea să vadă unde greşesc, care este punctul nevralgic al relaţiei, cum ar trebui să procedeze într-un context anume. Apoi, erau invitaţi să pună în practică sfaturile primite: printr-un microfon pus în ureche, adulţii primeau indicaţii de la psihologul care urmărea din birou, pe un ecran, scenele filmate de camera ascunsă. Intruziunea acestuia în viaţa familială era minimă. Din cînd în cînd, doar, în spaţiul comun de joacă sau de luat masa, intra în rolul de educator, rol cu care copiii erau familiarizaţi, şi, prin joc, exemplifica o reacţie adecvată la refuzurile copiilor. În discuţiile dintre psiholog şi părinţi erau analizate comportamentul copiilor, ce anume le declanşează, răspunsul adulţilor la aceste comportamente, eventualele conflicte dintre părinţi, care afectează relaţia lor cu copiii etc. Totul într-un mod profesionist, calm, fără personaje cu puteri supranaturale, fără prejudecăţi şi fără regie.

Maria Iordănescu este psiholog.

featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora

Parteneri

image png
Ce să faceți dacă ați găsit un câine pierdut în perioada sărbătorilor. Ghid de intervenţie
Agitaţia specifică începutului de an, cu manifestări zgomotoase, poate fi extrem de stresantă pentru animale. Unele pot fugi sau, mai rău, se pot pierde. În această situaţie, microcipul face real diferenţa.
image png
Tesla se confruntă cu primul declin al livrărilor anuale, pe fondul cererii tot mai scăzute de mașini electrice
Livrările anuale ale Tesla au scăzut pentru prima dată în 2024, chiar dacă producătorul american de vehicule electrice (EV) a livrat un număr-record de unităţi în trimestrul patru.
image png
Departamentul de Securitate Internă din SUA avertizase luna trecută forţele de ordine cu privire la atentate tip „New Orleans” în timpul sărbătorilor
Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a avertizat luna trecută forţele de ordine că există o ameninţare de violenţă în timpul sărbătorilor de iarnă din partea unor indivizi solitari care s-ar putea folosi inclusiv de vehicule pentru a intra în oameni şi a produce victime.
contor energie electrica
Rămâne sau nu plafonarea prețurilor la energie în 2025. Cât va fi prețul unui kilowatt
În anul 2025, se prevăd în sectorul energetic câteva mișcări importante, punctează expertul în energie Dumitru Chisăliță.
Regina Elisabeta a II a jpg
Ce hobby inedit avea Regina Elisabeta a II-a. Colecția era estimată la 100 de milioane de lire sterline
Elisabeta a II-a a domnit peste Regatul Unit vreme de 70 de ani, timp în care a fost extrem de ocupată atât cu problemele interne ale țării, cât și cu diferitele provocări externe la care a fost nevoită să răspundă. Însă, regina își făcea mereu timp pentru hobby-urile ei preferate!
image png
Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia. Suma enormă pe care a dus-o la Moscova fostul președinte sirian
Un cont de Telegram din Rusia a susținut că fostul dictator sirian, Bashar al-Assad a fost otrăvit, declanșând un val de speculații online cu privire soarta sângerosului tiran, fugar la Moscova după ce forțele rebele i-au răsturnat regimul.
12717968 jpg
Cum a reușit autorul atacului terorist de la New Orleans să treacă de baricadele de securitate
O piesă esențială a infrastructurii de protecție era în reparații în New Orleans, la momentul când un veteran american a intrat în mulțime de Anul Nou în celebrul Cartier Francez al orașului, iar măsurile de securitate de rezervă nu l-au putut opri, au declarat miercuri oficialii locali.
romanca nascuta Piemonte, captura video
Primul copil născut în 2025 în Piemonte, Italia, este pe jumătate român
Primul copil născut în anul 2025 într-un spital din Piemonte, Italia, este o fetiţă pe jumătate româncă, au scris jurnaliştii italieni.
Militari din batalionul „Lupii Da Vinci” în direcția Pokrovsk FOTO PROFIMEDIA
Soldații unei brigăzi de elită din Ucraina au dezertat în masă, în Franța
Procuratura din Kiev a deschis o anchetă penală în legătură cu situația militarilor care au dezertat înainte de a fi trimiși pe front.