„E prea tîrziu să-mi mai fie frică în Rusia de azi“ – interviu cu Ludmila ULIŢKAIA

Ludmila ULIŢKAIA
Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
„E prea tîrziu să mi mai fie frică în Rusia de azi“ – interviu cu Ludmila ULIŢKAIA jpeg

Prozatoarea rusă Ludmila Uliţkaia (n. 1943) a fost invitată recent, între 25-28 octombrie, la Festivalul Internaţional de Literatură „La Vest de Est / La Est de Vest“ de la Timişoara (www.filtm.ro). Noul său roman, Imago, în traducerea Gabrielei Russo, a apărut recent la Editura Humanitas.

Noul dvs. roman tradus în limba română, Imago, începe cu un epigraf, un fragment dintr-o scrisoare pe care Boris Pasternak i-o adresează lui Șalamov, unde se spune că nedreptatea vremurilor nu este suficientă pentru ca omul care le trăiește să fie bun. Tema timpurilor potrivnice omului este recurentă în scrierile dvs.; cît de importantă astăzi este tema denunțării nedreptăților istorice în care este prins omul comun?

Este o temă importantă pentru orice om și orice perioadă, pentru că întotdeauna statul și omul, omul comun, intră în contradicție. Pentru stat este important ca toți oamenii să fie, așa cum spunea Stalin, niște șuruburi. Fiecare om are dreptul la libertate, la libertate interioară, pe cînd statul vrea să îi ia din această libertate. Individul duce așadar o luptă pentru a nu accepta această privare de libertate, dar încearcă în același timp să nu comită nici o infracțiune. Există perioade în care statul îi dă omului posibilitatea să respire, îl lasă să gîndească, nu încearcă să pătrundă în ce are el intim, în mintea lui, îi lasă acest drept, de a avea propria părere. Există, însă, și perioade în care statul este foarte dur și în care încearcă, prin orice metode, să-i îngrădească omului spațiul personal și drepturile. Sînt destul de în vîrstă să fi trăit şi în timpul lui Stalin (îmi amintesc foarte bine funeraliile lui Stalin), și în timpurile lui Hruşciov, Brejnev, Gorbaciov, Elţîn, Putin și vă pot spune că fiecare putere are un chip anume.

Revenind la ce spune Pasternak: ce trebuie să facă omul pentru a fi bun în vremuri grele, mai ales în cele totalitare?

În primul rînd, fiecare trebuie să respecte legile. Trăiesc într-o țară în care pentru unii legea e lege, iar pentru alții legea e opțională. Puterea executivă trebuie să fie limitată.

Dar ce facem atunci cînd legea este nedreaptă?

Atunci cînd legea este nedreaptă, ea trebuie denunțată. Scriu sute de scrisori de protest, chiar astăzi am semnat apelul unei femei care are nevoie de medicamente pentru mama bolnavă de cancer, dar statul nu îi oferă acest tratament. Trebuie să spunem că nu e corect ce face statul în această situație. Această denunțare a nedreptăților are loc la orice nivel, chiar și într-o curte mică. Se întîmplă chiar și în fața blocului, atunci cînd autoritățile, de pildă, vor să distrugă un loc de joacă și să construiască un bloc înalt. Asta se întîmplă pentru că societatea nu este atît de puternică pe cît ar trebui: toți trebuie să vorbească, doar așa pot fi auziți.

Vorbiți în acest roman despre cum regimul totalitar se insinuează în viața oamenilor prin teroare. Cum îşi poate depăși omul frica pe care dictatura o speculează?

Este foarte greu să depășești această frică, pentru că ea este parte structurantă a naturii umane. De cînd te naști, îți este frică: îți este frică pentru copiii tăi, la fel cum unei pisici îi este teamă pentru puii ei, apoi ți-e frică de boală, de omul rău, care stă cu bîta lîngă tine și vrea să te lovească. Frica este un sentiment uneori necesar și util. Însă, în momentul în care omului îi rămîne doar frica, atunci își pierde demnitatea. Fiecare om trebuie să-şi cunoască, să-și stabilească o limită pînă la care își permite frica.

Traversînd puterile dictatoriale, care este limita pe care dvs. v-ați asumat-o?

Limita mea este destul de rațională, am un instinct puternic de autoconservare. Limita s-a declanșat însă atunci cînd prietena mea, Natalia Gorbanevskaia, în 1968, momentul în care trupele sovietice au intrat în Praga, a mers în Piața Roșie. În toată țara au fost doar șapte persoane capabile să-și exprime dezacordul. Nu am fost atunci alături de prietena mea, eu nu am fost în piață, nici nu am știut că ea va merge, deși vedeam cum zboară avioanele. Limita mea de suportabilitate și de frică nu era acolo unde era a Natașei. I-am fost întotdeauna recunoscătoare Natașei. Limita mea a fost atunci cînd m-au chemat la Institut și mi-au zis să votez împotriva celor care s-au opus intrării trupelor sovietice în Praga. Atunci a fost momentul în care m-am ridicat și am ieșit din sală. Am fost dată afară atunci. Pentru fiecare, limita este personală. Fiecare om trebuie să înțeleagă, în conștiința lui, că există un echilibru între demnitate și acest sentiment de frică. Vreau ca tinerii să trăiască într-o țară în care acest echilibru să nu fie atît de greu de atins.

Regimul politic al Rusiei de astăzi se bazează pe aceeași speculare a fricii?

Bineînțeles. A fost un moment în care am crezut că ne-am eliberat de frică, dar, de fapt, nu a fost așa. A fost o perioadă în care oamenii au avut curaj să iasă în stradă, la Moscova, pentru a protesta. Pînă acum, oamenii aceia au fost vînați și încă sînt. Acuzațiile sînt total prostești: sînt acuzați, de pildă, că au lovit polițiști și că le-au luat smalțul de pe dinți. De fapt, a fost vorba despre niște oameni inofensivi, care au protestat neînarmați. Vin acum din Franța, unde situația e paradoxal diferită: acolo protestează polițiștii față de cei care comit acte de huliganism pe stradă. Polițiștii protestează pentru că ei sînt cei agresați. În Franța, polițiștii se tem de oameni, pe cînd în Rusia este invers, oamenilor le este frică de polițiști. Trăim într-o lume nebună. De aceea este vorba despre responsabilitatea fiecăruia: trebuie să te uiți în jur și să decizi unde te afli și cum te poziționezi. Să ne uităm la Șalamov, de pildă, pe care eu îl prețuiesc mai mult decît pe Soljeniţîn, amîndoi au experiența lagărului. Soljeniţîn considera că lagărul îl călește pe om, îi dă anumite calități care îl fac să reziste. În schimb, Șalamov considera că experiența pe care un om și-o însușește în închisoare este inutilă pentru lumea din afara zidurilor, pentru că nu are nevoie, de fapt, de această experiență, nu îi este naturală. Aș vrea ca nimeni să nu mai treacă prin această experiență, mai ales copiii noștri, dar ei trebuie să știe că a existat.

Există numeroase mărturii din tem­ni­țele comuniste românești. Una dintre victimele opresiunii totalitare spunea că închisoarea îți dădea măcar siguranța că ești alături de cei buni, pe cînd afară era mai greu să ­cerni binele, să îi eviți pe turnători.

Este o observație foarte interesantă. De aceea și este atît de îngrozitoare această revenire a stalinismului pe care noi o trăim. Intrăm din nou într-o zonă a turnătoriei, a fricii și a ticăloșiei legalizate.

Apar și în Imago micile delațiuni, dar personajele care ajung să colaboreze și să toarne nu au întotdeauna o miză egoistă. Nu e vorba, spuneți, doar despre oportunism, ci și despre dorința de a-ți proteja familia, de pildă. În România, tema colaborării cu Securitatea este încă prezentă. Mai mult, este folosită în campaniile electorale, cînd apar dosare noi. Putem aplica aceeași măsură în a judeca toate delațiunile ori, din contra, nuanțele sînt importante?

Da, este o tehnică știută, cea a dosarelor. Chiar înainte de a veni la interviu, am văzut la televizor un artist din Rusia, Raikin, care are un umor foarte ascuțit. Și tatăl lui a fost un artist cunoscut. El spunea că, deși oficial spunem că nu mai există cenzură, avem de-a face cu o cenzură de tip nou, o cenzură ascunsă, cum e, de pildă, cea a activiștilor care se plîng că le sînt lezate sentimentele religioase. Raikin spunea că artiștii nu trebuie să fie nici sub puterea Ministerului Culturii, dar nici sub cea a oamenilor de pe stradă.

Cum pot copiii să-şi confrunte părinții în privința colaborărilor cu regimul totalitar? În Germania post-nazistă, de pildă, aceasta e una dintre marile teme.

Am un prieten în Germania și chiar am avut această discuție cu el. Părinții noștri au făcut parte din generația celor tăcuți, care nu au vorbit. De aceea nu a existat încredere între părinți și copii. Eu cred că, în ceea ce privește generația mea, această relație părinte – copil este una mai bună, pentru că putem să ne spunem orice. În ultimul meu roman, scris după Imago, există această coliziune despre care vorbiți. Este acolo o situație în care o persoană este turnată chiar de propriul copil printr-o scrisoare. Despre această scrisoare află nepoata, căreia îi este foarte greu să accepte acest lucru. Am venit aici din Ungaria, țara lui Peter Esterházy. Cu Peter s-a întîmplat tocmai acest lucru: a aflat că tatăl lui a fost turnător, își turnase chiar apropiații. A și scris despre tatăl lui o carte, văzîndu-i dosarele. Peter, care își adora părintele, a suferit enorm.

Era lustrația o condiție esențială pentru sănătatea noilor regimuri, post-totalitare?

Generația veche aproape nu mai există. Acum conduce generația celor care erau copii în totalitarism, cei care au acum 40-50 de ani. Deja s-a format un nou tip de conducător: pragmatic, fără viziune, calculat, total fără principii, pentru care fundamentul puterii stă în bani. E o situație foarte tristă, e un sistem în care șpăgile sînt legale. Ce ne rămîne nouă de făcut e să nu luăm parte la acest sistem, să nu fim parte a șpăgilor. Am avut un caz în care am căutat bani pentru un proiect dedicat copiilor. A venit la mine o persoană foarte cunoscută, care mi-a propus să îmi găsească 200.000 pentru proiect, cu condiția ca jumătate din sumă să îi rămînă ei. Am mulțumit și am refuzat. Asta se întîmplă destul de des, așa merg lucrurile.

Vă este frică în Rusia de azi?

Pentru mine, e prea tîrziu să-mi mai fie frică. Nici nu vreau să-mi fie frică. E o idee care îmi place mult: e normal, e uman să-ți fie frică, dar trebuie să-ți fie rușine în momentul în care săvîrșești ticăloșii bazate pe această frică. Atunci trebuie să-ţi depășești frica.

Vasili Grossman, în Panta Rhei, înfățișează portretul unui torționar profesionist în timpul zilei, pentru că și teroarea devenise profesie, dar şi un tată cald, care seara îi citea povești copilului. Este acesta un paradox teribil?

Da, da, am văzut cu ochii mei. Oamenii sînt diferiți. Dostoievski a măsurat profund această temperatură a omului și este și motivul pentru care nu-mi place Dostoievski. A demonstrat că fiecare om poate fi ticălos și a legitimat cumva această ticăloșie. Acesta este motivul pentru care îl iubesc pe Puşkin, pentru că el redă demnitatea omulu. De aceea este Puşkin atît de important pentru noi, pentru că a prezentat atît de bine sentimentul demnităţii umane.

a consemnat Magda GRĂDINARU

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

foto digi24 arsenalul lui potra prezentat de politie png
Cum arată arsenalul ridicat din casa lui Horațiu Potra. Printre armele descoperite se numără și mitraliere
Poliția Română a prezentat arsenalul ridicat în urma perchezițiilor făcute acasă la Horațiu Potra, liderul grupări de mercenari apropiat de Călin Georgescu.
elias charalambous fcsb facebook (2) jpg
jennifer lopez profimedia jpg
Îi priește divorțul! Jennifer Lopez, apariție spectaculoasă pe covorul roșu
Parcă a înflorit după divorț! Jennifer Lopez (55 de ani) a oferit o apariție de senzație la premiera piesei „Good Night, and Good Luck”, joi seară, la Winter Garden Theatre din New York.
Fhompson captura Youtube png
Peste 500.000 de bilete, vândute pentru show-ul unui cântăreț neonazist. Cel mai mare concert cu plată organizat vreodată în lume
Considerat o legendă a muzicii croate, cântăreţul Thompson, cunoscut pentru simpatiile lui neonaziste şi saluturile fasciste din timpul concertelor sale, a vândut peste 500.000 de bilete pentru următorul său spectacol, programat în luna iulie la Zagreb.
image png
Milioane de lei din PNRR ar putea ajunge la o firmă care ar avea legături cu Sebastian Ghiță. Au fost sesizate OLAF și Parchetul European
Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că Partidul DREPT a sesizat OLAF și Parchetul European (EPPO), după ce o anchetă jurnalistică a dezvăluit că o firmă care ar avea legături cu fugarul Sebastian Ghiță ar fi depus o ofertă pentru a câștiga un contract de sute de milioane de lei din PNRR.
72094667 1004 webp
Frontul din Ucraina: slabă nădejde de pace
În ciuda discuţiilor demarate de SUA vizând încheierea unui armistiţiu, avansul trupelor ruse în Ucraina continuă. DW a stat de vorbă cu soldaţi ucraineni pe front. Sunt resemnaţi şi nostalgici.
celula inchisoare jpg
Crimă în „celula iubirii”. O femeie a fost ucisă de soțul său în timpul unei vizite la închisoare
O vizită într-o cameră specială dintr-o închisoare germană s-a transformat într-o tragedie: o femeie de 35 de ani a fost ucisă de soțul său, aflat după gratii.
sacalul criminal constanta jpg
„Șacalul” a recunoscut că a omorât două femei, dar nu și modul în care a comis faptele. „Le-a dat un pumn în figură la fiecare”
Neculai Mitrea, zis „Șacalul”, acuzat că a omorât anul trecut două femei în judeţul Constanţa, că le-a abandonat trupurile şi apoi le-a furat maşinile, şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei. Bărbatul contestă doar modul în care le-a omorât pe cele două victime.
Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu invocă „o confuzie” în cazul celor doi emisari trimiși în SUA. „Vor fi sute”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 4 aprilie, că „s-a făcut o confuzie” legată de cei doi emisari, făcând referire la cei trimiși în SUA, care vor discuta cu președintele american Donald Trump.