Consum parizian

Publicat în Dilema Veche nr. 448 din 13-19 septembrie 2012
Spital, în Franţa jpeg

Evident, Parisul nu se reduce, nici pe departe, la consum. Nu-mi voi permite, în cele ce urmează, să… caracterizez în vreun fel Parisul: îmi dau seama că mă depăşeşte. Ci doar să semnalez mici accente consumiste întîlnite în scurta-mi incursiune pariziană.

Indiscutabil – şi deja un loc comun – că rafinamentul e una dintre trăsăturile consumului parizian. Orice ţi se oferă, de la o clătită la un platou cu stridii, are stil. Şi oricine ţi-l oferă se străduieşte să o facă într-un mod cît mai profesionist.

De pildă, personalul hotelului la care stăm: membrii staff-ului de aici fac eforturi, vizibile, ca ai lor clienţi să fie mulţumiţi. Hotelul nu e extraordinar, dar noua directoare încearcă să facă din „ograda“ ei una altfel decît celelalte. A avut ea o găselniţă – sînt sigură că departe de a fi unică: un open bar deschis toată ziua, în holul hotelului, cu gustări, cafea şi ceai. Pentru ca atunci cînd clienţii hotelului sosesc, obosiţi şi posibil înfometaţi, din peregrinările lor turistice, să se poată aşeza într-un loc plăcut şi să-şi refacă forţele.

Gustările nu sînt cine ştie ce, dar sînt multe şi frumos aranjate, iar ceaiul şi cafeaua sînt bune. Aranjamentul şi intenţia contează: la fel, la micul dejun, care obişnuit se desfăşoară într-o sală destul de mică, personalul s-a străduit să asorteze coloristic locul: dungile roz, galbene şi verzi (în culori gen bezea sau marker) de pe şervetele prezente pe mese sînt asortate cu un trandafir fals, aflat într-un bol cu nisip fals. Iar în mijlocul peretelui, deasupra locului unde se pun untul şi cerealele, designerii au lăsat o piatră mare, pur şi simplu. Nu pot spune că dă rău…

În alte locuri, mai specializate, preocuparea pentru mica perfecţiune şi pentru binele clientului e mai vădită. La Le Paradis du Fruit, unde se mănîncă şi se beau amestecuri formidabile de fructe şi legume (uneori şi cu peşte şi creveţi), ai o mai clară perspectivă asupra amănuntului care contează: aranjamentele lor, fie ele din avocado şi fasole verde, fie din frişcă, mango, kiwi, căpşuni şi îngheţată făcută la faţa locului sînt impecabile. Iar chelnerul care ne servea era foarte serios. Avea un aer aproape intelectual în modul în care lua în serios tot ce făcea: nu zîmbea, nu făcea poante, nu se „dădea“ profesionist. Pur şi simplu, asculta atent şi-şi nota sîrguincios tot. Se vedea pe el că face eforturi să-şi îndeplinească treaba corect şi exact.

Eforturi pe care le-am observat şi la amploiaţi din diverse alte domenii: în ciuda ritmului nu prea alert în care îşi făceau treaba, aveau o bunăvoinţă şi o bună-credinţă în a o face. O deontologie profesională în orice, fie că era vorba de conducerea unui taxi sau de vînzarea unor bilete de cinema. Nu eficienţa mi s-a părut că primează (exista şi aceasta pe undeva), ci micul perfecţionsim aplicat. Băiatul de la cinema a stat nu ştiu cît (atît de mult încît eram gata să pierdem filmul) să ne explice toate reducerile posibile, să calculeze restul corect.

Ceva asemănător se întîmplă cu taximetriştii – departe de a fi toţi simpatici, măcar e ceva ce nu fac pentru că îşi permit să n-o facă: nu te întreabă unde mergi, precum mulţi dintre cei români. Din deontologie profesională, desigur, dar şi din simplul motiv că, atunci cînd vin la comandă, se taxează şi drumul pînă în locul unde se face comanda, şi atunci orice cursă, oricît de scurtă, nu e motiv de lamentare, ci contează.

Cînd diverşii funcţionari greşesc, nu prea se enervează, ci sînt supăraţi că au greşit. Cînd oamenii aşteaptă, la diverse cozi, în trafic, la poştă sau la supermarket, rămîn calmi, nu se enervează. Considerînd, probabil, că aşa trebuie, aşa le e dat. Fiind mai mulţumiţi de viaţa lor şi mai puţin revoltaţi ca idee.

Nu toate lucrurile sînt roze, în Paris. De pildă, pe Champs-Élysées, la multele terase din stradă, e destulă mizerie, pe sub mese, care nu mai poate fi stăpînită. Şi nu toţi chelnerii sînt amabili. Şi totuşi, chiar şi cei mai scîrboşi dintre ei îşi fac treaba corect.

Pe scurt, e vorba de un consum profesionalist şi de o deontologie a celor angajaţi în meandrele lui, care, la noi, încă nu s-a instituţionalizat.  

relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.

Parteneri

olimpiu morutan pisa fb jpg
Olimpiu Moruțan, ovaționat de jurnaliștii italieni, după ce a revenit cu gol la 10 luni de la accidentare
Internaționalul român a ratat Euro 2024 din cauza unei accidentări grave.
Dragobete, sărbătoarea iubirii la români Colaj
Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români. Tradiții, semnificații și magia din 24 februarie
Românii au propria lor sărbătoare a iubirii – Dragobetele, celebrat pe 24 februarie, o zi în care natura renaște, iar dragostea capătă o aură magică.
Serban Trambitasu png
Strategia celui mai cunoscut agent imobiliar de scădere a prețului locuințelor: „E vina ta! Nu mai face asta!”
Șerban Trîmbițașu, cel mai cunoscut agent imobiliar din România datorită clipurilor de promovare pe TikTok, îndeamnă toți cumpărătorii să urmeze o strategie sigură de scădere a prețului apartamentelor. El explică psihologia proprietarilor care „vor să facă business” și pun prețuri exagerate.
regizorul Toma Enache la filmari foto Mihail Oprescu jpg
Toma Enache, regizorul primului film despre George Enescu: „După ce am înțeles pe deplin anvergura lui Enescu, am simțit că am datoria să fac un film despre el”
Lansat în toamna anului trecut și regizat de Toma Enache, „Enescu, jupuit de viu”, primul film despre marele compozitor român, a atras deja zeci de mii de spectatori în cinematografele din România și a câștigat câteva zeci de premii la festivalurile internaționale de pe glob.
ianis hagi nunta elena tanase instagram png
Veste mare în familia Hagi: Ianis și Elena îl fac în curând bunic pe Gică. Se știe sexul copilului
Cei doi s-au cununat în 2023 și au făcut nunta în vara anului trecut.
12840467 jpg
LIVE TEXT Alegeri generale în Germania. Cine sunt principalii candidați la funcția de cancelar
Alegătorii germani merg duminică la vot pentru a-și alege parlamentul și, cel mai probabil, pe noul cancelar.
icn mioveni foto nuclearelectrica jpg
Fabrica de combustibil nuclear de la Mioveni și-ar putea dubla capacitatea. De ce e e esențială această creștere
Nuclearelectrica a postat în această lună în SEAP un anunț conform căruia dorește realizarea unui studiu de fezabilitate în vederea dublării capacității de producție a FCN (Fabrica de combustibil nuclear) Mioveni.
protest soros
Cum a readus Călin Georgescu teoriile conspirației în spațiul public pentru a obține sprijinul alegătorilor
Ultimele discuții din spațiul public readuc în atenție un tip de teorii ale conspirației despre care analiștii afirmă că reprezintă un discurs „mutat dintr-o parte în alta” de-a lungul anilor de către reprezentanții Puterii pentru a obține sprijinul oamenilor.
rascoala 1907 (6) jfif
Adevărul despre răscoala de la 1907. Cum a început revolta și cât de antisemită a fost de fapt
Răscoala de la 1907 a izbucnit, în luna februarie, pe moșiile arendașilor din Flămânzi. În scurt timp, a cuprins întreaga țară. A fost un eveniment major al istoriei românilor, dar care a născut controverse. Mai ales din cauza transpunerii ideologice a evenimentelor în perioada comunistă.