Un compozitor de geniu, neadaptat al vremurilor, cuceritor prin inteligență și suflet boem

Corina GIURGIA
Publicat în Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie – 6 martie 2019
Un compozitor de geniu, neadaptat al vremurilor, cuceritor prin inteligență și suflet boem jpeg

– 80 de ani de la nașterea lui Richard Oschanitzky –

Pe 24 februarie s-au împlinit 80 de ani de la nașterea celui care a intrat în muzica de jazz cu inima, cu toată energia sufletului, care, dacă era probabil personificat, prindea formă de portativ. Notele-i erau, cu siguranță, pline de muzica pe care o simțea și o trăia mare. Compunea grandios, trăia discret, simțea profund și ieșea în lume atît cît să se inspire și să creeze. Una dintre persoanele care l-au cunoscut foarte bine este actrița și omul de muzică și televiziune Ileana Popovici.

Ileana Popovici își amintește de compozitor cu nostalgia vremurilor în care a și crescut alături de el: „Pe Rici – Richard Oschanitzky – l-am cunoscut în vara anului 1966. De la prima vedere, m-a surprins privirea lui caldă, plină de lumină, culoarea speranței – verde. Foarte inteligent, plin de umor, oricînd dispus la lungi discuții despre muzică, poezie și despre orice era legat de cultură“.

Actrița spune că avea o inteligență nativă, că era o apariție foarte specială în mai toate cercurile pe care le frecventa: „Nu știu cînd a avut timp să învețe cinci limbi străine, să citească atît de mult și să stăpînească tot ce este legat de muzică, cu atîta talent și concentrare. Probabil genialitatea lui era și în capacitatea de a memora, ieșită din comun!“.

Pasiunea actriței se transformase ușor în ceva mai mult, mai ales că a sta lîngă un compozitor de film la propriu nu era ușor: „Mîinile lui lungi, cu degetele alunecînd pe pian, m-au vrăjit și m-am îndrăgostit! Cu imaginație, în cinci minute, era capabil să te plimbe prin toate genurile muzicale, de la muzica antică la beat și totul improvizat, dar cu multă știință“.

Locurile pe care le frecventa Richard Oschanitzky erau și cele mai vizitate de intelectualii vremii, unde se adunau pentru a pune la cale un micro-viitor, pentru o lume care nu promitea prea mult. Poate că muzica lui promitea mult peste ceea ce își imaginau cei care îl ascultau sau îi preluau lucrările: „Toate astea se petreceau, de obicei, la restaurantul Berlin, loc de întîlnire al multor intelectuali ai epocii, la o vodcă sau la mai multe beri. Aveau loc adevărate dezbateri filozofice, culturale, de mare importanță. Acolo, Rici scria orchestrații geniale, muzici de film, poezii și multe altele. De o generozitate ieșită din comun, aduna în jurul său elita intelectuală a acelor vremi. Altfel, a trăit foarte modest, într-o cameră cu chirie, la familia Rusu din strada Popa Nan. În cameră avea un pian cu coadă, un pat, două scaune și pereții plini de partituri și cărți. Mai avea și foarte mulți prieteni“.

In memoriam pentru un geniu al muzicii de jazz

Ceea ce se întîmplă cu memoria compozitorului este consemnat de Ileana Popovici ca fiind adevărate retrospective, deși cu siguranță ar fi loc de mai mult, avînd în vedere amplitudinea talentului și a compozițiilor: „Nicolas Simion, muzician și om deosebit, fără să-l fi cunoscut, face enorm pentru păstrarea memoriei acestui geniu muzical. Alex Vasiliu, realizator de emisiuni la TVR Iași, de asemenea fan împătimit, a scris mult despre el, documentîndu-se foarte amănunțit; s-a ocupat și de Festivalul de Jazz R.O de la Iași și a realizat multe emisiuni in memoriam. Compozitorul și dirijorul Sabin Păuța, cîndva elevul lui Rici, își programează din cînd în cînd lucrări pe care le prezintă cu diferite ocazii. Mă gîndesc că ar fi mai multe de făcut. Richard Oschanitzky – compozitor și interpret – ar trebui studiat în școlile de specialitate, multe din lucrările lui, neauzite sau necîntate, ar putea fi puse în repertoriul marilor orchestre“.

Evenimentele spre aducerea aminte a celui care a fost Richard Oschanitzky, la 80 de ani de la nașterea sa, sînt susținute tot de cei care i-au stat alături, l-au admirat și i-au cîntat creațiile. Aici, fără sprijinul unor instituții, totuși, ar fi cam greu: „Sper din inimă ca în acestă primăvară să reușim, împreună cu prietenii de la UCIN și MDVFILM, să oferim fragmente din muzica de film a compozitorului, adunate pe un dublu CD, însoțit de mici comentarii, făcute de mari personalități care l-au cunoscut: Doru Popovici, Ștefan Iordache, Ștefan Ruha, Dan Grigore, Puica Igiroșeanu, Catinca Ralea, Adrian Enescu sau Florian Lungu. O prezentare făcută de Alex Vasiliu ar contura foarte bine evenimentul“.

Unele genii au stat ascunse, dar măcar postum să fie reamintiți, promovați și studiați în școli și academii: „Așteptăm acest eveniment de vreo trei ani. Poate acum, la aniversarea a 80 de ani de la naștere, sufletul lui atît de zbuciumat să ne ajute de acolo de sus. Important însă este să-i ascultăm și să-i cunoaștem muzica. Poate de asta l-am visat azi-noapte“.

Jazz, poezie și o stea veșnic acordată la frumos

Faptul că era un muzician al poeziei este demonstrat și de admiratorii din lumea versurilor: „La restaurantul Berlin era locul magic unde veneau Adrian Enescu, Nina Cassian, Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei. Știa pe de rost multe poezii – așa l-am descoperit eu pe Nicolás Guillén, poet care l-a inspirat pentru seria de jazz Barlovento. Multe dintre poeziile scrise de el au devenit texte ale unor compoziții“.

Probabil, dacă ar fi trăit, Rici ar fi fost un influencer în muzică, ar fi schimbat și ar fi rămas cu o stare de cuceritor naturală: „În toată acestă atmosferă boemă, Rici era cuceritor. Toți stăteam fascinați, să-i ascultăm poveștile, uneori pline de o imaginație suprarealistă. Povestea de multe ori pe unde a călătorit… Africa (vorbea și swahili!), Brazilia, cu bossa nova, Japonia… Dar, de fapt, nu a ajuns decît în Berlinul de Est, unde își vizita din cînd în cînd soția și fetița“.

Ileana Popovici este una dintre personalitățile care i-au stat alături și i-au ținut memoria vie, fie prin reeditarea unor albume, fie prin astfel de amintiri împărtășite, fie prin aducerea împreună a oamenilor care îl iubeau și pe care îi iubea compozitorul: „Păcat că genialitatea lui l-a făcut să fie un neadaptat al vremurilor, sufletul său a fost rătăcit și zbuciumat, dar a lăsat în urma sa lucrări geniale: muzică corală, simfonică, concerte de pian și saxofon, muzică de film, jazz și multe altele. Din păcate, multe dintre ele zac sub formă de partituri, pline de praf, fără să fie cunoscute“.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.