Politică şi ajutor social

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Politică şi ajutor social jpeg

Se spune, şi pe drept cuvînt, că atunci cînd unui om îi lipseşte pîinea zilnică de pe masă nu este decît problema lui. Dar, cînd unei părţi însemnate din oamenii unei ţări îi lipseşte pîinea de pe masă, atunci problema devine una a colectivităţii în ansamblul său, şi această colectivitate trebuie să reacţioneze. Mai ales după al Doilea Război Mondial am înţeles că omul este valoarea supremă şi am asumat acest lucru prin documente ştiute şi aprobate de către întreaga comunitate internaţională. Azi, cînd vorbim despre „probleme sociale“ sau „cazuri sociale“ ne gîndim, în primul rînd, la destine ratate, la consumul de alcool, la lipsa locurilor de muncă şi la sărăcie, mai ales la sărăcie, această boală cu cel mai îndelungat şi mai costisitor tratament posibil. Spun asta deoarece bătălia cu sărăcia se duce de către oameni şi naţiuni pe generaţii întregi, pe sute şi chiar mii de ani. Nu toţi oamenii, după cum nu toate naţiunile au vocaţia bogăţiei, ştiu să facă avere şi ştiu să gestioneze averea. Din milioane de motive, un om sau un grup de oameni rămîn în urma celorlalţi şi uneori chiar abandonează lupta cu viaţa.  Lumea modernă, occidentală, recunoaşte oricărui om dreptul la a dispune de cele cîteva elemente de bază necesare traiului. Este vorba despre alimente, căldură şi un minim de educaţie. Într-o lume a bogăţiei şi consumului, ar fi o ruşine ca cineva să mai moară de foame. Asistenţa socială este obligatorie şi se plasează în jurul asigurării nevoilor de bază, chiar fiziologice, pentru fiecare om. Din această cauză putem să ne socotim fericiţi, aparţinători ai lumii occidentale, o lume care a cîştigat bătălia cu sărăcia şi recunoaşte că această bătălie trebuie să continue chiar dacă ea se mai vede în estul Europei, în sudul Italiei sau în Portugalia – am dat exemple la întîmplare. Din motivele pe care le-am invocat, ca şi din altele, trebuie să fim solidari şi atenţi cu omul sărac şi să-i oferim posibilităţi de evadare. Cea mai cunoscută din aceste posibilităţi este educaţia. Într-o lume liberă, un om educat nu este niciodată un om sărac, poate doar dacă îşi doreşte în mod special o asemenea stare şi mod de viaţă. Există şi astfel de cazuri, dar nu despre ele dorim să discutăm. Spuneam că nu există o problemă mai complexă de rezolvat decît aceea legată de sărăcie. Ea are rădăcini în istoria unui popor, în cultura sa, în modul în care poporul respectiv reuşeşte să-şi valorifice avantajele şi factorii de producţie disponibili. Există popoare care nu au depăşit niciodată starea de sărăcie şi există popoare care nu o vor depăşi niciodată. În acelaşi timp, bătălia cu sărăcia este condusă şi asumată în mod diferit de la ţară la ţară sau de la un individ la altul. Şi pe acest front, noi românii sîntem pe cale de a ne demonstra incompetenţa şi superficialitatea. 

N u am putut sta deoparte nici în această campanie electorală şi am bătut din nou străzile şi satele patriei pentru a cunoaşte oameni şi pentru a sta de vorbă cu ei. România de acolo este alta decît cea legată de imaginile noastre şi de izolarea pe care ne-o impun, de cele mai multe ori, locul nostru de muncă şi preocupările zilnice legate de el. Mai ales satul, mediul rural, se află într-o situaţie disperată, în care cei mai mulţi sînt săraci şi fără speranţe de viitor. Statul român, în încercarea de a-i ajuta, le face şi mai rău. Invoc aici ajutoarele sociale plătite către mulţi oameni în sume de bani fixe. Numai în mod excepţional cu aceşti bani se achiziţionează alimente sau alte bunuri necesare. Aceşti bani nu sînt folosiţi niciodată pentru rechizitele copiilor sau pentru a le cumpăra bomboane sau jucării. De asemenea, nu sînt destinaţi încălzirii locuinţei sau pentru o bucată de pîine. Cea mai mare parte sînt daţi pe alcool şi finanţează cîrciumi sinistre, afumate şi întunecate, aflate în colţul satelor, în care se vinde alcool de proastă calitate care ruinează, pur şi simplu, sănătatea şi speranţele acestor oameni. Aceste locuri sînt cele mai căutate şi urîţenia lor este greu de imaginat. Nu poţi imagina tipul de degradare umană decît dacă mergi şi vezi cu ochii tăi un asemenea loc. Sînt friguroase, întunecate şi murdare. Acolo oamenii vin doar să se îmbete, şi asta le reuşeşte cel mai bine. Cei care nu au bani, cerşesc literalmente un pahar de băutură, promiţînd că îl vor achita cînd le vine ajutorul social. Vînzătorul este mereu un om galben la faţă, bolnav de atîta fum, dar şi pentru că aşa îl vedem noi poate din cauza luminii palide. El decide un fapt fundamental pentru aceşti oameni, adică cine bea şi cine nu bea în seara respectivă. Viaţa acestor oameni se duce între două determinări; primarul care „le dă“ ajutorul social şi cîrciumarul care „le dă“ alcool pe banii respectivi. De cele mai multe ori, banii de alcool se amestecă cu un litru de ulei sau un kg de făină, dar asta numai întîmplător. Banii nu ajung de la lună la lună, şi mereu există o datorie „la caiet“. „Caietul“ este preocuparea fiecărei familii şi motivul veşnic de dispută, dar şi speranţa rezolvării pozitive a problemei cu alcoolul din ziua respectivă. Nu se pune problema ca aceşti oameni să fie vreodată liberi, din punctul de vedere al exprimării votului. Ei ascultă de „domnu’ primar“ şi simplul zvon că primaru’ ştie cu cine votează ei îi determină să exprime acelaşi tip de vot, în bloc, fără rezerve. În spatele unei bune intenţii, aceea de a acorda ajutoare sociale celor săraci, se obţine un efect pervers de accentuare a situaţiei de sărăcie, dependenţă şi degradare socială. Banii destinaţi să ajute demolează, iar oamenii devin, din fiinţe sărace, oameni degradaţi, care, pentru un litru de bere, sînt capabili de orice. O idee generoasă devine, prin proasta sa aplicare în practică, extrem de nocivă. 

Un primar lucid îmi povestea cum aceşti oameni, şi din cauza modului în care se distribuie ajutoarele sociale, nu mai merg cu ziua la muncă, pentru că „mai bine stau pe degeaba, decît să muncesc pe degeaba“, nu mai cresc animale, nu mai muncesc la cîmp, preferînd să umble toată ziua ameţiţi, în căutare de alcool. Dealurile şi păşunile satului, altădată populate cu animale, sînt acum pline de mărăcini, iar în curtea celor mai mulţi asemenea oameni nu mai găseşti nici măcar o capră supărată. Tot el îmi mărturisea că, în orice tip de calcul electoral, el, ca primar ales, pleacă de la un plus de douăzeci de procente, în raport cu orice candidat posibil, deoarece aceşti oameni, prin dependenţa lor, sînt „foarte ascultători“. Evident că nu vedea nici o soluţie şi şi-a încheiat povestea cu un zîmbet vesel, însoţit de „asta e!“, expresie foarte cunoscută la noi, la români, şi pe care, pe loc am încercat să i-o demontez. Bineînţeles că există soluţii, şi cea mai rapidă şi la îndemînă este aceea a stopării imediate a plăţii în bani a acestor ajutoare sociale. De asemenea, nici folosinţa cupoanelor sau a tichetelor nu este de dorit, pentru că şi acestea pot fi transformate în bani şi apoi în alcool. Autorităţile de nivel teritorial mai mare decît comuna ar putea organiza licitaţii pentru distribuirea de alimente şi altele necesare traiului, şi firme specializate ar putea să facă distribuirea acestor ajutoare. Prin comparaţie, este de aplaudat iniţiativa de a acorda ajutoarele de încălzire direct pe factură şi ajutoarele europene direct în alimente de bază. Nici căldura şi nici alimentele respective nu mai pot fi transformate în băutură sau ţigări. 

Revenind la discuţia despre sărăcie şi şansele sale de combatere, trebuie să spunem că ne aflăm în mijlocul unei mari probleme. Educaţia este elementul fundamental pentru că numai educaţia „deşteaptă“, trezeşte omul. Iar un om netrezit nu va renunţa la statutul său de sărac, considerîndu-l ca pe un dat, ca pe un mod de viaţă firesc. Faceţi un experiment. Luaţi un om sărac trecut de prima vîrstă şi duceţi-l în cele mai bune condiţii de viaţă. Prima sa reacţie ar fi aceea de panică şi apoi de fugă la statutul anterior. Nu mai vorbim despre faptul că nu-şi va putea susţine noul standard material cu un statut social pe măsură. Oamenii care ies din sărăcie trebuie să iasă într-un proces natural, firesc, asimilabil şi profund conştientizat. Numai omul educat poate privi în urmă cu detaşare şi îşi poate asuma un nou destin, diferit de situaţia în mijlocul căreia s-a născut. A nu da oamenilor undiţe, ci a-i învăţa să pescuiască este un principiu liberal cu o încărcătură profundă, adevărată. Maimuţele nu pot folosi telefonul mobil nu pentru că nu le-ar fi util, ci, pur şi simplu, pentru că nu se află pe un asemenea nivel civilizaţional. Copiii şi tinerii trebuie trimişi la şcoli şi urmăriţi în parcursul lor, chiar dacă se nasc în familii în care cartea este considerată ceva nociv. Nu putem spune că luptăm cu sărăcia, dacă dăm bani de băutură şi ţigări unor oameni deja indiferenţi faţă de destinul lor, dar merită să facem orice pentru a extrage de acolo un copil, oferindu-i educaţie. În altă ordine de idei, trebuie să spunem că s-au făcut multe pentru dezvoltarea satului românesc, chiar dacă uneori s-a exagerat introducîndu-se canalizări la care nu se leagă nimeni sau amenajîndu-se parcuri lîngă păduri. Condiţiile sînt altele decît acum cîteva decenii, cînd generaţia mea pleca la şcoli. 

Avem nevoie de un program naţional, complex, de evaluare şi combatere a sărăciei. Este interesant cum, în cea mai mare parte a perioadei de după Revoluţie, am fost conduşi politic de o tendinţă ce se reclamă a fi social-democrată, dar nimeni niciodată nu s-a gîndit să elaboreze şi să pună în practică un asemenea plan. Este nevoie de un prag de sărăcie calculat şi recunoscut, de asistenţă socială permanentă şi de supravegherea inserţiei şi a traseului social. Bătălia cu sărăcia nu se duce de la un an la altul, ci pe zeci de ani, pe generaţii întregi. Combaterea analfabetismului este absolut obligatorie. Un analfabet este un om condamnat, iar un om cu şcoală este o persoană cu şanse. Sîntem în acest moment o ţară a profundelor disparităţi. Nu este rău că avem miliardari în euro, dar este rău că există, în mediul rural şi chiar în oraşe, oameni care pur şi simplu nu au ce mînca. Mîncare trebuie să dăm tuturor, învinşilor şi învingătorilor în lupta cu viaţa. O masă şi un pat cald sînt obligatorii şi le datorăm oricărei fiinţe umane care trăieşte în secolul XXI. 

Revenind la dezbaterea politică, vom spune că nu se poate face politică cu asemenea oameni. Din acest motiv, votul din mediul rural este profund distorsionat, fiind exercitat cu frica că cineva le poate tăia ajutorul social şi nu vor mai avea cu ce să-şi plătească datoriile de pe „caiet“. Ei depind, aşa cum spuneam, de primar şi de patronul birtului. Cel mai adesea primarul şi patronul fiind una şi aceeaşi persoană, dumnezeul lor, prietenul lor, naşul lor, vecinul lor. Din acest motiv, în exercitarea votului, doar la noi se poate întîmpla să existe localităţi în care exprimarea votului să capete însuşiri inimaginabile, ilogice şi chiar în afara legilor sociale. Vorbesc aici despre procente ce depăşesc pragul de 80%, exprimate pentru o persoană sau alta sau pentru un partid politic sau altul. Sărăcia şi nevoile, degradarea umană sînt un mare duşman al democraţiei. Aceşti oameni au o viaţă simplă ce se petrece între caiet şi sticla zilnică de bere. Experienţa de a li te adresa politic este una frustrantă, care se loveşte de un zîmbet amar în colţul gurii, care pare să-ţi spună că nu îi cunoşti deloc.  

A treia Romă. Despre capitalism, America şi criza din 2007

Foto: V. Dorolţi

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

12761846 jpg
Taiwanul propune SUA tarife zero în schimburile comerciale și investiții în economia americană
Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a propus duminică începerea negocierilor comerciale cu Statele Unite în locul unor măsuri de retorsiune, promiţând totodată creşterea investiţiilor taiwaneze în economia americană, relatează Reuters.
POZA MAIN png
MedLife organizează un masterclass de chirurgie ortopedică la Spitalul Humanitas din Cluj
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, a organizat în perioada 27-28 martie 2025, cea de-a doua ediție a Masterclass-ului dedicat Chirurgiei Genunchiului, la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj.
Charalambous antrenor FCSB jpg
Naționalistul Becali nu-l obligă pe Charalambous să vorbească limba română, dar cere bani ca „să-l dea pe brazdă”
Deputat din partea partidului ultranaționalist AUR, patronul Gigi Becali nu este deranjat că antrenorul cirpriot al echipei sale, Elias Charalambous, nu vorbește limba română.
Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Străine, alături de Caius Brediceanu și membrii Legaţiei României la Viena (în picioare): Raoul Bossy, Lucian Blaga, Nicolae Raicoviceanu, Gheorghe (Gigi) Nenișor (© Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacer
Rolul mesei în politica interbelică
În anii interbelici politica se mai face încă la masă, la hotel, în tren. Cînd vine la Bucureşti, Iuliu Maniu trage la Athenee Palace.
DNA
Directoarea DSP Olt a primit doi ani gratis servicii de înfrumuseţare: a fost trimisă în judecată alături de patru angajaţi și administratorul unei firme
Directorul executiv al DSP Olt, patru angajaţi ai instituţiei şi administratorul unei societăţi comerciale au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale.
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
Prințul Paul al României a fost arestat la Paris. Se încearcă extrădarea acestuia
Prinţul Paul Phillipe al României a fost plasat în arest la domiciliu la Paris, luni dimineaţă, în baza mandatului de arestare european emis de autorităţile române, potrivit unor surse judiciare.
ajutor incalzire bani calorifer jpeg
Localitatea din România unde locuințelele vor fi încălzite cu apă termală. Românii vor avea facturi de trei ori mai mici
Comuna Lovrin, din județul Timiș, este prima localitate rurală din România ce utilizează apa geotermală pentru încălzire. Primarul Marius Graur menționează că, printr-un proiect finanțat din fonduri europene, sistemul va fi extins, astfel încât întreaga localitate să fie încălzită doar cu apă geoter
prabusire bursa
Toți indicii bursieri sunt pe roșu: BVB înregistrează scăderi abrupte pe toate planurile
Toți indicii bursieri sunt pe roșu, Bursa de Valori București (BVB) afișând scăderi abrupte pe toate planurile luni dimineață, urmând deprecierile care au fost afișate încă de vineri.
Jesy Nelson  foto   Shutterstock jpg
A intrat de urgență în operație, deși e însărcintă cu gemeni. „Doar așa puteau supraviețui!”
În cursul zilei de ieri, vedeta britanică a postat un filmuleț din camera ei de spital. Gravida VIP a suferit o operație care a avut, din păcate, complicații.