Proprietar în Bucureşti

Natalia NEGRU
Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Proprietar în Bucureşti jpeg

Este duminică, ora opt dimineața, și sînt exilată în bucătărie. Proprietarul apartamentului în care locuiesc a decis să-l renoveze și a sosit dis-de-dimineață cu un zugrav. Spune că vrea „să facă frumos aicea, că de peste zece ani nu s-a dat cu vopsea“. Toate bune și frumoase, dar după patru ani de închiriat neînsoțiți de nici o formă de reparație, această schimbare de atitudine față de apartamentul cu două camere, decomandat, ridică semne de întrebare. Fie s-a decis să-l vîndă, într-un viitor apropiat, fie a conchis că locuința merită o chirie mai mare.

Brusca intruziune a domnului Nae în universul apartamentului meu (mai pre­cis al său) este o formă de exprimare, în mare parte neintenționată și neconștientizată, a simțului acut de proprietate. Fără drept de apel, schimbă ușa, vopsește pereții, înlocuiește mocheta veche de 15 ani cu parchet. Pe toate la ofertă le-a găsit, un chilipir pe metru pătrat. Mobila de la bucătărie nu mai e bună, cumpără una nouă. Și balconul vrea să-l închidă, dar mai așteaptă, „poate vine reabilitarea termică și pe la el la bloc“. Mai puțin contează singura problemă stringentă: vechea mașină de spălat. E casa lui, e decizia sa pentru ce alocă banii. Nici nu încape vorbă de vreo consultare.

Domnul Nae, my landlord, cum ar spune englezii, este pe alocuri privilegiat: în anii 2000 a reușit să-și cumpere un al doilea apartament, în care s-a mutat, cel din cartierul Tineretului transformîndu-se într-o sursă de venit constantă și sigură. Situația locatorului meu – cu două apartamente, unul locuit, altul închiriat – s-ar încadra într-o formă de investiție care ilustrează mercantilizarea locuirii în Capitală. Poate fi chiar o afacere deținerea unui astfel de bun imobiliar care necesită investiții doar din zece în zece ani și care, în rest, aduce doar venituri sub formă de chirie lunară. De altfel, din această perspectivă, achiziția unei case este și o modalitate de securizare a disponibilităților financiare pe care o persoană sau o familie le are la un moment dat. Ce-i în mînă nu‑i minciună, spune o vorbă din popor…

Atributele proprietății

Deținerea unei locuințe este asociată cu siguranța, stabilitatea, securitatea și este, în aceeași măsură, o investiție. A fi proprietarul unei case nu este însă un fapt uniform: proprietară este și bătrîna de la etajul opt, dintr-un bloc de garsoniere ridicat înainte de 1989 în Dristor, proprietar este și tînărul care are în jur de 35 de ani și care a ales să cumpere un apartament într-un ansamblu rezidențial nou, din afara orașului. La fel, proprietar este și cel care și-a construit la periferia orașului o casă P+1, cu o amprentă la sol de peste 200 de metri pătrați, care și-a amenajat o grădină cu vedere la lac sau și-a dotat curtea cu piscină. Sau chiar domnul Nae, cu ale sale două apartamente. Toți resimt în moduri diferite experiența proprietății, iar casele lor sînt deopotrivă expresia propriilor alegeri și dorințe, cît și a condițiilor socio-economice actuale, a trecutului socialist și a reglementărilor în materie de locuire. De aici și eterogenitatea proprietarilor și a formelor de locuire în București. În momentul în care casa este asociată în primul rînd cu atribute precum siguranță, stabilitate și securitate, fapt coroborat și cu un anumit nivel de dezvoltare economică, este de înțeles predispoziția pentru proprietate (în 2014, conform datelor Eurostat, 96,1% din români dețineau o locuință).

În funcție de propriile trasee locative, de așteptările pe care o persoană le are și funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească, proprietatea unei locuințe ia forme variate. Garsoniera poate fi o soluție potrivită pentru o anumită vîrstă, iar apartamentul de bloc pentru un interval monetar în care se pot încadra potențialii proprietari. O locuință individuală în București, la periferie sau cel puțin în localitățile din împrejurimile Capitalei poate fi ultima redută în materie de proprietate, surclasată poate doar de perspectiva unei case la munte.

O casă în proprietate personală, locuită în mod curent de însuși proprietarul său, este impregrantă cu sentimente, înzestrată cu capacități de regenerare, suportă cu brio transformări conform viziunii și identității celui care își duce traiul acolo. A avea casa ta îți conferă „sentimentul că ai ceva al tău, te întorci către vatră. Nu zic că am o garsonieră, am o vatră“, explică o tînără posesoare a unei garsoniere din Berceni. Starea de intimitate caracteristică unei locuințe în proprietate alimentează, cel puțin în cazul tinerei din Berceni, dorința de a ajunge acasă, un spațiu eminamente relaxant. Apoi, capacitatea de a cumpăra o casă sau chiar de a o construi din temelie este percepută ca o realizare, una dintre cele mai importante, fiind rodul muncii tale. Casa amplasată în împrejurimile Bucureștiului este însoțită de o serie de atribute și beneficii noi: praful și căldura insuportabilă din Capitală sînt înlocuite cu aerul curat, zgomotul tramvaielor și claxoanelor cu lătratul cîinelui și cîntatul cocoșului, iar aglomerația și senzația de sufocare cu accesul la spațiu, la nuanțe cromatice noi, preponderent verzi. Problemele cu traficul rutier, de accesibilitate la spitale, farmacii, grădinițe și școli sînt identificate abia ulterior, pe măsura locuirii. În funcție de localitatea pe raza căreia este amplasată, casa este văzută ca fiind ruptă de orașul haotic, poziționată într-un spațiu retras și mai civilizat. „Puterea acestei case vine din faptul că este construită de mine, este casa pe care eu mi-am dorit-o şi pe care mi-am construit-o aşa cum am vrut. Şi în momentul în care pui suflet în ceva este imposibil să nu-ţi iasă“, povestește un locuitor al Brăneștiului, mutat acolo de patru ani. Trecută prin acest proces, casa devine acasă, locul unde te simți cel mai bine, unde îți găsești liniștea, pacea, armonia, locul care formează un tot cu familia, care se identifică, de fapt, cu ea. Legătura strînsă dintre o locuință și familie, copii, muncă, acel sentiment de liniște și reculegere invocat deseori sînt detalii care, de asemenea, conferă longevitate și substanță locuinței în proprietate.

Revenind la dramoleta din apartamentul decomandat din Tineretului: domnul Nae nu-l vinde, „că nu-i convine“, după cum îmi explică zugravul. Nici chiria nu a mărit-o. Să fi fost oare reparațiile un început de normalizare a relației proprietar-chiriaș? În acest caz, bănuielile mele care plasau intențiile domnului Nae între „mărește chiria“ și „vinde“ (a se citi „mă dă afară“) par a fi cele demne de îngrijorare, întrucît reflectă internalizarea unui relații presupus defectuoase și a unei raportări de pe poziția chiriașului, prezumtiv inferioară față de cea a proprietarului.

Notă: acest articol are la bază rezultatele cercetării „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi“ publicate în volumul De la stradă la ansambluri rezidențiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureștiul contemporan. Proiectul „Case Vii“ este realizat în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european“, finanţat prin intermediul Granturilor SEE 2009-2014. Proiectul este coordonat de Asociaţia VIRA, în parteneriat cu Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană și cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Natalia Negru este absolventă a Masteratului de Antropologie de la SNSPA şi coordonatoarea volumului colectiv De la stradă la ansambluri rezidențiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureștiul contemporan, publicat în 2016 la Editura ProUniversitaria (disponibil online la www.bucharesthou­singstories.ro).

Foto: Bogdan Cătălin Cazacioc / Bucharest Housing Stories

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: