Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 906 din 19 – 25 august 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN AȘTEPTAREA TEHNOLOGIEI CARE AR PUTEA APRINDE DISTRACȚIA, ORAȘUL A ZBURAT PE O DISTANȚĂ DE 2.000 DE KILOMETRI, FEREASTRĂ CU FEREASTRĂ

● În acest moment, există cam 300 de oameni morți și puși la gheață în așteptarea tehnologiei care i-ar putea învia. (M. C.)

 Poate că Olimpiada a fost cam plictisitoare sau poate că dorința oamenilor de a doborî recorduri s-a democratizat prea mult. Nu știu cum să-mi explic abundența știrilor care anunță căderea, unul după altul, în cascadă, a feluritelor recorduri din Guinness Book. Iată doar cîteva, anunțate de agențiile de știri pe parcursul ultimelor 48 de ore: în Singapore, un musculos a făcut 951 de flotări într-o oră stabilind un nou record la ceva ce s-ar putea numi flotări-pe-oră; în Idaho, un tip a ținut un scaun în echilibru, sprijinit doar în propria bărbie, o oră, opt minute și 38 de secunde, surclasînd vechiul record cu mai bine de cinci minute; în Nebraska, doi fermieri au bătut recordul mondial la jucat cornhole (un joc în care se aruncă săculeți plini cu boabe de porumb spre o planșă de lemn găurită aflată la cîțiva metri distanță – cine dă cu săculețul în gaură cîștigă), oprindu-se după vreo 26 de ore; în Canada, un youtuber a construit cea mai mare și mai luminiscentă lanternă (cînd se aprinde, emite un flux luminos de peste 500.000 de lumeni prin 300 de becuri LED; spre comparație, cea mai puternică lanternă de pe piață are doar 18 becuri LED) – și mă opresc aici, că nu mai am spațiu să consemnez puzderia de noi recorduri. Juriile Guinness sînt foarte ocupate vara asta. Să fie de la pandemie? (S. V.)

 În China sînt în mare vogă cluburile de karaoke. Milioane de tineri chinezi se distrează înregistrînd sau interpretînd live hituri occidentale. Guvernul de la Beijing vrea să interzică piesele care amenință securitatea națională. Gata cu distracția, băieți și fete: faceți karaoke doar pe partiturile agreate ideologic! (M. M.)

● În capitala Australiei, Canberra, a fost instituită o carantină de șapte zile, din cauza descoperirii unui caz de COVID-19. Orașul are o populație de circa 400.000 de locuitori. E și acesta un soi de apărare și, cu siguranță, măsura va avea efecte, dar nu te poți opri să te gîndești că e ca și cum ai trage cu tunul într-o muscă. S-ar zice că Guvernul australian nu știe să dea cu flit. (A. M.)

● Un liliac care cîntărea opt grame a zburat pe o distanță de 2.000 de kilometri, din Londra pînă în Rusia, înregistrînd, astfel, un record. Doar că a murit după ce a fost atacat de o pisică. Oare cum ar suna o fabulă a lui La Fontaine inspirată de cazul ăsta? (A. M. S.)

 Cînd sînt furioși sau frustrați, oamenii mai fac gesturi necugetate. Prea puțini sînt însă cei care se gîndesc să dărîme un bloc de locuințe. În orașul german Blumberg, un lucrător în construcții a închiriat un excavator și a distrus un bloc, fereastră cu fereastră și balcon cu balcon. Bărbatul în vîrstă de 47 de ani, care participase la ridicarea clădirii, era supărat că nu i s-au plătit toți banii și numai ruperea furtunului hidraulic a reușit să-i blocheze demersul. Provocase deja daune și în zona garajelor, unde erau depozitate sticle cu gaz, iar riscul de explozie era ridicat. Din fericire, nici o persoană nu se afla în acel moment în clădire, dar valoarea pagubei produse se ridică la o jumătate de milion de euro. După ce excavatorul a cedat, omul s-a predat singur la poliție, declarînd că a acționat „din frustrare”: era subcontractorul investitorului imobiliar și, din cauza întîrzierilor la plată, acumulase datorii de cinci milioane de euro. (A. A. D.)

DAR ASTA NU-I NIMIC, HAINELE TALE (CARE PĂREAU FERICITE) TRIMIT ULTIMII 24.000 DE ANI PE ACEEAȘI DISTANȚĂ

 Mare știre, mare! În perioada studenției, la numai 28 de ani, Florin Cîțu a fost arestat, în statul Iowa, SUA, pentru că a condus în stare de ebrietate. (Și, nefiind în România, nu a putut să dea 50 de lei șpagă, ca să scape basma curată.) Dar asta nu-i nimic, dezvăluie presa română. Gerald Anthony Lyman Moothart, avocatul care l-a reprezentat pe Cîțu, a fost condamnat el însuși pentru că ar fi băut la volan – și pentru că și-ar fi hărțuit sexual cinci cliente, două dintre ele fiind prinse, la rîndul lor, băute la volan. Lanțul slăbiciunilor! Curat jurnalism de investigație! Vreo poză deșucheată cu damele abuzate nu s-o găsi? Și ne-ar plăcea să aflăm ce păcate or fi avut părinții lui Moothart: mamă, tată, bunici, rubedenii pînă la a șaptea spiță. Cu siguranță, am avea cu ce să ne amuzăm. Pînă la urmă, e vina dromomanului Columb – el însuși, cam arțăgos cu amerindienii și hărțuitor cu băștinașele – că a descoperit America. Pariez, de altfel, că și el trăgea la măsea, la bordul navei „Santa Maria”… nu degeaba îi dărîmă nebunii statuile. Jos guvernul! (M. P.)

● Abia cînd, pe seară, am citit o știre despre declarația activistei suedeze Greta Thunberg, care a afirmat că „Moda poluează, iar industria fashion trebuie să-și asume răspunderea pentru impactul asupra mediului”, am înțeles subtextul newsletter-ului primit în dimineața respectivă de la H&M, companie suedeză, în care eram sfătuită să-mi aerisesc hainele în loc să le spăl – așa, susținea textul, „vei fi mai atent(ă) și cu hainele tale, și cu mediul”. (S. G.)

● Bărbatul care a înjunghiat zece persoane într-un tren la Tokyo a declarat în faţa poliţiei că s-a enervat cînd a văzut femei care „păreau fericite” şi a vrut să le omoare. Și cînd te gîndești ce mare diferență este între „a fi” și „a părea”. (A. M. S.)

● Părinții bebelușilor nou-născuți din Japonia trimit săculeți cu orez, avînd aceeași greutate ca micuții, rudelor care vor să îi îmbrățișeze, dar nu îi pot vizita din cauza pandemiei. Simulacrul perfect. (A. M. S.)

● Biologul rus Stas Malavin, împreună cu colegii lui din laboratorul Soil Cryology, a revitalizat un viermișor din specia bdeloizilor, după ce acesta și-a petrecut bine-mersi ultimii 24.000 de ani înghețat într-o bucățică de gheață din Siberia. Readus la viață, viermișorul s-a arătat imediat înfometat și excitat, gata să se reproducă de unul singur. „Rezistența acestui organism multicelular, care poate fi criogenizat vreme de zeci de mii de ani, este visul multor scriitori de ficțiune”, a declarat Malavin. (M. C.)

 Pe stradă, o aud pe una spunîndu-i unuia: „Pe ultima sută de metri, vrea cununie, vrea cununie, vrea cununie“. Poate că proba de 100 m cununie ar merita să devină un sport olimpic, iar tripla cununie pe aceeași distanță s-ar cuveni să le asigure sportivilor un loc în fruntea clasamentului. (D. S.)

Foto: D. Stanciu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.