Gînduri răzleţe despre monumentele bucureştene

Publicat în Dilema Veche nr. 760 din 13-19 septembrie 2018
Gînduri răzleţe despre monumentele bucureştene jpeg

Reflectînd asupra monumentelor bucureştene şi a destinului acestora, aş face cîteva observaţii personale.

● Monumentele bucureştene sînt cele mai vii monumente: se mişca liber prin spaţiu şi, uneori, mai şi mor, ajungînd la topit.

● Lupa Capitolina a dat un tur de oraş şi, cînd a ajuns de unde plecase, locul nu mai era acelaşi. Ghinion balcanic. Ea vine de la Roma şi nu cunoaşte obiceiurile noastre. Fiecare amplasament avea inconvenientul lui. În scuarul din Piaţa Dorobanţilor, sub copaci, nu o observau decît riveranii, care se întrebau mereu care din gemeni lipseşte, pentru că, la intervale regulate, unul din ei era furat. Odată, cînd Primăria s-a mişcat mai greu, dispăruseră amîndoi, iar lupoaica parcă îi căuta din priviri. În Piaţa Romană nu-i mai fura nimeni, căci era prea riscant, printre automobile care rulau cu suta la oră.

● Pînă şi statuile de la Universitate au plecat de-acolo, atunci cînd Gheorghe Lazăr şi Spiru Haret au văzut că guvernul a condamnat învăţămîntul românesc la subzistenţă şi s-au dus la Parlament să protesteze. Apoi s-au întors, într-un deşert de piatră, unde se organizează bîlciuri pe la spatele lor.

● Bronzul lui Carol I s-a mutat în statuia lui Lenin, aruncată cu faţa în jos îndărătul gardului de la Mogoşoaia, pentru o vreme, alături de cea a lui Petru Groza. După un timp, pe arătătorul uriaş al lui Lenin a apărut o tăietură decisă de flex, nefinalizată. Apoi au dispărut amîndoi, undeva, în custodia Poliţiei. Ar trebui consultat Ovidiu ca să ne clarifice pe cine a supărat aşa de tare Carol I.

● Noua statuie a lui Carol I, destul de asemănătoare cu originalul lui Mestrovici, n-ar fi rea dacă pietonalul din faţa bibliotecii n-ar trece fix pe sub coada extrem de ridicată a armăsarului călărit de rege, de unde te aştepţi ca în orice secundă să-ţi pice în cap ditamai balega din bronz. Perspectiva urbană de sub fundul calului asupra palatului regal este o nouă modalitate autohtonă de a reliefa virtuţile monarhiei în relaţie cu subiecţii mărunţi care, dacă suferă de gîlci, trebuie să meargă la dispensar, nu la rege. Sîntem republică, nu-i aşa? Ca Franţa. Misterul persistă: de ce s-o fi ridicat coada calului, în raport cu originalul?

● De fapt, situaţia e clară: ne plac spaţiile publice şi monumentele altora, dar nouă nu ne prea trebuie. Pentru că alţii le-au făcut întrucît ei practicau cultul morţilor. Îi luau pe lari şi penați oriunde se mutau, li se rugau. La noi cresc bălării în cimitire şi se şterge vopseaua pe cruci. Acolo scriau genealogii, la noi a patra generaţie îndeobşte dispare în negura timpului. Acolo reparau casa trainică făcută de strămoşi, la noi stricau casa de chirpici făcut de părinte pentru a o înlocui cu una la fel, dar nouă. Şi de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Egiptenii făceau statui acum 5000 de ani, grecii acum 3000, romanii acum 2500, iar noi am început de 150 de ani şi ce-am făcut în prima sută am topit cît am putut în următorii 50 şi acum sîntem iar la 0 (sau aproape zero, pentru că n-au stricat comuniştii chiar tot ce-au găsit, avem eroi sanitari şi aviatori neînregimentaţi politic şi a scăpat şi Cimitirul Bellu).

Nu ne pricepem şi nici nu ne dorim. În fond, de ce ne-am dori cînd iese ce iese după ’89? Avem troiţe la care nu poţi traversa să pui o floare, la Universitate. Avem „Crucea secolului“ a lui Paul Neagu izolată de nici nu ştii ce e, dacă nu ştiai dinainte. Mutată şi ea într-un amplasament nou, golit de semnificaţia cu care fusese învestit de artist rondul Pieţei Charles de Gaulle. Avem copac trăsnit lîngă ţeapa secolului, avem piramida din gresie în cinstea lui Dani Huwe, avem o a doua statuie a lui Mihai Viteazul, la Regimentul de gardă, şi, recent, începuserăm să dezmembrăm mausoleul din Parcul Carol. Avem şi pe Traian, nud, cu un fel de monstru de sinteză daco-roman în braţe, pe treptele Muzeului Naţio-nal de Istorie a României. De curînd, a dispărut şi el, cedînd probabil tentaţiilor Centrului Vechi, deşi edilii spun că au luat statuia să o repare (s-a furat coada lupoaicei, şi nu o dată).

Dar să nu ne pierdem optimismul: românul e inventiv, adaptabil şi arde etapele. Să nu se mire nimeni cînd, peste 500 de ani, o să ştim şi noi să facem statui, monumente, memoriale, mausolee şi să le şi înţelegem semnificaţia. Adică să le trăim.

Asta dacă nu se mai schimbă regimul între timp şi băgăm iarăşi cocs în topitoriile de statui. 

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

image png
Actorul spaniol care s-a stins din viață la vârsta de 37 de ani. José de la Torre, din „Toy Boy”, ar fi suferit de o boală gravă
José de la Torre, unul dintre cei mai chipeși și mai talentați actori spanioli, s-a stins din viață subit la vârsta de 37 de ani. Moartea sa a îndoliat inimile fanilor și ale persoanelor dragi.
Camera Deputatilor   vot Parlament mana ridicata FOTO Shutterstock jpg
Regulamentul a fost modificat. Cine va conduce Senatul României până la alegerea Biroului Permanent
Potrivit unui nou proiect de hotărâre adoptat luni, până la alegerea Biroului Permenent, conducerea Senatului României nu mai este asigurată de decanul de vârstă, ci de senatorul cu cele mai multe mandate exercitate.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Fostul vicepreședinte al Comisiei Europene despre alegerile din România: „Un caz șocant. Tinerii, spălați pe creier prin TikTok”
Fostul vicepreședinte al Comisiei Europene a calificat alegerile din România drept un caz „șocant” de interferență externă. Ea a avertizat, însă, că nu este vorba despre o situație izolată în rândul statelor membre UE.
anca turcasiu colaj instagram jpg
El este noul iubit al Ancăi Țurcașiu. Puțini știau că este unul dintre bărbații cunoscuți din showbiz. FOTO
Noua relație a Ancăi Țurcașiu a stârnit o serie de reacții din partea fanilor săi, după ce a anunțat că și-a găsit iubirea vieții, pe care însă vreme de luni de zile a decis să o țină cât mai ferită de lumina reflectoarelor. Acum, vedeta TV dezvăluie identitatea bărbatului care o face cea mai ferici
rapid jpg
Rapid pierde pe teren, dar câștigă în afara lui. Victorie mare la tribunal
Rapid anunță o victorie definitivă în instanță.
Ion Ceban FOTO Facebook jpg
Edilul Chișinăului, atac suburban la adresa jurnaliștilor. Reacția unora dintre ei: Este consiliat de specialiștii Kremlinului
Ion Ceban, primarul Chișinăului și liderul Mișcării Alternative Naționale (MAN), a atacat și a acuzat mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile în cadrul ședinței Primăriei Chișinău, folosind un limbaj suburban. Organizațiile neguvernamentale din domeniul media din Republica Moldova
Test virus boala afectiune FOTO Shutterstock
O nouă boală „misterioasă” trezeşte îngrijorare în Europa. „Natura ei nu este deocamdată cunoscută”
Uniunea Europeană încearcă să strângă informaţii despre o maladie necunoscută care a determinat declararea stării de alertă în Congo. Aceasta afectează în special copiii sub 5 ani, iar simtomele sunt asemănătoare gripei.
image png
Depresia de sărbători. Ce spun specialiștii despre acest fenomen
Pe cât de magice și frumoase sunt sărbătorile de iarnă pentru unii români, pentru alții reprezintă cea mai neplăcută perioadă din an. Se instalează depresia, și nu le este deloc ușor să gestioneze această întreagă situație.
Curentul de meteori Geminide. FOTO SARM
O lumină puternică va aprinde cerul! Ce este Luna Rece, fenomenul astronomic spectaculos care va fi văzut înainte de Crăciun
Pe 15 decembrie 2024, cerul va fi martorul unui spectacol astronomic deosebit – Luna Rece, a 12-a și ultima lună plină a anului, va străluci mai sus pe cer decât orice altă lună plină din acest an.