Amintiri de 23 August 1944

Ioan HOLENDER
22 august 2018
Amintiri de 23 August 1944 jpeg

Deși aveam nouă ani împliniți, nu prea știam multe din ceea ce se întîmpla în jur, doar nervozitatea, tensiunea și vorbitul încet în casă îmi dădeau impresia continuă de frică și de îngrijorare fără a ști clar motivul. Frica supremă a tatălui era că și în România vor începe transporturile spre lagărele de exterminare în Polonia, așa cum se făcea cu înverșunare și precizie în Ungaria apropiată. Preocuparea principală a tatălui era să prindă Radio Londra BBC, al cărui jurnal începea cu primele patru note din Simfonia a V-a de Beethoven. Pînă astăzi mă gîndesc la asta cînd aud a V-a. Cu urechea lipită de aparat, căutam să prindem ceva despre situația războiului, știind că înfrîngerea Germaniei este inevitabilă, dar neștiind dacă noi o vom prinde încă teferi.

Zvonuri de toate felurile circulau zilnic, astfel se vorbea că ceva mișcă la București și, într-adevăr, deodată s-au întrerupt toate transmisiile la radio, anunțîndu-se că în curînd Regele Mihai I va vorbi tuturor. Tata stătea lipit de astă dată de Radio România, dar în afară de anunțul amintit nu se întîmpla nimic. În fine, vorbeşte Regele, ca de obicei greu de înțeles și monoton, dar e clar că România a rupt relațiile de alianță cu Axa, fiind de acum stat independent, și că războiul s-a încheiat. Niciodată pînă atunci, și nici după aceea vreodată, nu l-am văzut pe tata strigînd, dansînd, urlînd și plîngînd ca atunci, în timp ce cuvîntarea Regelui Mihai se relua necontenit. Ziua următoare, teroare totală: nemții în retragere bombardează cu ce mai au orașul, Von Killinger, ambasadorul Germaniei naziste, s-a sinucis la București, dar Hitler nu accepta declarația regală. De frică, toți, inclusiv șeful Poliției și alți demnitari, au încercat să evadeze din Timișoara în munți. Tata a cumpărat o căruță plină cu prune, ele fiind aruncate în stradă, și noi, împreună cu mama și cu țiganul cărăuș cu doi cai, o luarăm spre Poiana Mărului, în munți. Șoseaua era plină cu căruțe, camioane și cîteva mașini, de parcă toată Timișoara mergea spre munți. Se suna alarma aeriană, de astă dată de frica bombardamentelor nemțești, şi noi ne ascundeam în porumb lîngă șosea.

În fine, la Poiana Mărului, cazați la un țăran, cu revolverul tatei mereu prezent pe masă. După cinci zile și nopți pline de frică se aude că Armata Roșie e pe drum către Caransebeș. Mama insistă să coborîm să vedem printre primii Armata Roșie eliberatoare, mama era mai la „stînga“ de atunci, tata nu prea se grăbea, în fine, coborîm toți trei cu drezina și mergem la restaurantul Pomul Verde, la Caransebeș, unde era deja plin cu miltari ruși, toți băuți, trăgînd aiurea spre frumoasa lustră din local. Soldații mă îmbrățișau cu drag, eu eram înfricoșat, tata nervos și mama fericită. Înapoi acasă, plin de entuziasm și bucurie, am intrat în perioada politică următoare, care, după căderea Guvernelor Rădescu și Sănătescu, a durat pentru mine, cu toate peripețiile cunoscute, pînă la ultima „evadare“ în 1959.

Astăzi, înotînd în lacul Wörthersee, mi-au venit toate astea în minte de parcă ar fi fost ieri.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prea tîrziu și prea devreme
În 1993, cînd revista era la cele dintîi numere, mă aflam la început de liceu.
Zizi și neantul jpeg
Lucruri interzise: părul
Coafurile femeilor, în anii 1970-1980, nu erau atît de direct cenzurate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Tu pe cine ai în agendă?
În orașele mici e mai simplu, cercul e mai strîmt.
E cool să postești jpeg
Viitorul sună prost
Un cerc vicios ia astfel naștere: cu cît intră mai puțini oameni în învățămînt, cu atît se agravează pe termen lung deficitul de profesori
p 20 WC jpg
Cuvîntul rănit. Fenomenologia rugăciunii
Dumnezeu este o manifestare activă de sine în fața lui Dumnezeu
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Parabola intervalului
Andrei Pleșu este, așa cum știm, un excepțional mijlocitor.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Inteligența Artificială prezintă un risc de „extincție” pentru umanitate.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit