Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 914 din 14 – 20 octombrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

RENUNȚI MAI UȘOR LA MUNCA GREA DACĂ TE COMPORȚI CA ȘI CUM AI AVEA DISCERNĂMÎNTUL NECESAR PENTRU A FACE ISTORIE

 Renunți mai ușor la un viciu dacă îl înlocuiești cu altul, cu cît mai neobișnuit, cu atît mai bine. Probabil așa a gîndit un lituanian care, ca să-și mai ia gîndul de la băutură, s-a apucat să înghită cuie. După ce s-a plîns de grave dureri abdominale și a fost dus la spital, medicii i-au extras din stomac peste un kilogram de cuie, șuruburi și alte obiecte metalice, unele cu o lungime de pînă la zece centimetri. Pacientul a ieșit cu bine din operație. Nu știm însă dacă s-a reîntors la alcool. (A. A. D.)

 „Fabricile de eseuri sînt complet lipsite de etică și realizează profituri subminînd munca grea pe care o fac majoritatea studenților. Luăm măsuri pentru a interzice aceste servicii de înșelăciune”, a declarat ministrul adjunct al Educației din Marea Britanie. La ora actuală sînt peste o mie de fabrici de eseuri în funcțiune, potrivit Agenției de Asigurare a Calității pentru Învățămîntul Superior, organism de reglementare a standardelor în universitățile din Marea Britanie. Un sondaj din 2018 sugera că 15,7% din absolvenții recenți au recunoscut că au trișat. Altfel zis, se cere abolirea „comentariilor”. (A. M. S.)

 Un nou termen completează acum tipologia umană: demisexualitatea denumește acea orientare sexuală conform căreia oamenii simt atracție sexuală exclusiv pentru cei cu care dezvoltă o profundă legătură emoțională. „Să te comporți ca și cum ai avea nevoie să cunoști mai bine pe cineva înainte de a te băga în pat cu acea persoană constituie o orientare sexuală marginalizată”, scrie o editorialistă în The Guardian. Demisexualii, care se pare că nu sînt priviți cu ochi buni de o parte din comunitatea LGBTQ+, au acum un steag distinct și un hashtag cu peste două milioane de afișări pe Instagram. (M. C.)

 Peste toate crizele omenirii, săptămîna trecută, cireașa de pe tort a fost picajul Facebook-ului timp de cîteva ore, moment speculat cu jubilație de rivalul Twitter, pe care au curs nu doar glume, dar și informații prețioase, una dintre ele dîndu-mi un veritabil sentiment de Crăciun: „Nu doar datele utilizatorilor de Facebook sînt vîndute, dar și visele lor”. Sper doar ca potențialii cumpărători să-și fi notat cu atenție datele mele, ca să știe unde să-mi livreze visele, și că au discernămîntul necesar pentru a le prioritiza, iar parfumurile să fie cap de listă. (S. G.)

 Nepoata fostului dictator italian fascist Benito Mussolini, Rachele Mussolini, a obţinut cel mai mare număr de voturi în alegerile municipale de la Roma. Are 47 de ani, este candidata Fratelli d’Italia (FDI, extremă dreapta) și a insistat asupra faptului că numele său de familie nu are nimic de a face cu popularitatea sa. Așa o fi. (A. M. S.)

 În timp ce continuă înlocuirea statuilor lui Cristofor Columb, simbolul opresiunii și al colonialismului, din marile orașe sud-americane (în Mexico City, statuia lui a fost înlocuită cu a unei femei olmece), pare că se ignoră faptul că, la venirea lor, conchistadorii au atras de partea lor numeroase triburi indigene sătule de opresiunea imperiilor indigene. În desfășurarea istorică a exercitării puterii, atrocitățile comise de azteci și de incași au fost înlocuite de atrocitățile comise de spanioli, așa cum, în epoca modernă a Americii Latine, regimuri totalitare de dreapta au alternat cu regimuri totalitare de stînga. Ironia Istoriei continuă să facă istorie. (M. C.)

p24 mplesu jpg jpeg

APOI STAI ȘI TE GÎNDEȘTI MAI MULTE ORE LA FORMA FAMILIEI ÎN COPILĂRIE

 La o emisiune TV dedicată muzicii lăutărești apare în platou, brusc, un dinozaur. Se prinde în horă cu dansatorii, își bălăngăne capul enorm, din latex, țopăie dezinvolt și bate din labe. Te uiți și nu-ți vine să crezi ce vezi. Apoi stai și te gîndești la cum a evoluat lumea. Mai întîi au fost dinozaurii. Apoi am venit noi, românașii, care „sîntem aici pe veci stăpîni”. Înainte să vină pe lume capre sau urși, înainte să apară datini de sărbători precum „Capra“ sau „Ursul“, românii mergeau prin sat cu dinozaurul, la urat. (M. M.

 Singura femeie implicată în nazism care mai trăiește și care este judecată, după mai multe decenii, în Germania, a fugit înainte de deschiderea procesului împotriva sa. Irmgard Furchner are 96 de ani și, după ce a fost plasată în detenţie provizorie în Germania, a dispărut pentru mai multe ore. Ea a fost dactilografă în lagărul de concentrare nazist Stutthof. (A. M. S.)

 Pentru cei interesați de așa ceva, cîteva informații despre niște soiuri de afine, culese (informațiile, nu afinele) de pe site-ul garden-ro.desigusxpro.com: soiul Denis Blue „se remarcă prin fructificarea prietenoasă“; la soiul Patriot, fructele „sînt apreciate pentru pulpa suculentă și gustul ridicat“; la soiul Spartan, „gustul boabelor este dulce-tăiat“; la soiul Rubel, „fructele sînt dulci, cu o ușoară amabilitate“; la soiul Bluetta, „afinele coacăze se coacă în a doua jumătate a lunii iulie“; la soiul Cîntător, „maturizarea culturii are loc pe cale amiabilă“; la soiul Moștenire, „recolta are un scop universal“; la soiul Polaris, „gustul este dulce, echilibrat, cu o amabilitate accentuată“; la soiul Primă, „fructele fructifere fructifică activ“; la soiul Nelson, „forma plantelor este rotundă și răspîndită“. Ca atare, copleșit de amabilitatea lor, mi-am descoperit de curînd anumite afinități pentru afine. (D. S.)

● Ce se mai vinde. Într-o licitație pe Internet s-au pus recent în vînzare o pereche de chiloți (underware, ca să fie clar) care au aparținut lui Michael Jordan. Avînd semne clare că au fost folosiți, chiloții au devenit „sport memorabilia” și prețul de pornire este de 500 de dolari. Cum de știm că sînt „autentici”? Cel care îi pune la licitație este un fost bodyguard al legendarului baschetbalist și spune că i-a obținut de la un membru al familiei Jordan. Dacă sînt autentici și au urme că au fost folosiți, mă întreb ce va face cumpărătorul cu ei: îi va purta sau îi va expune în propria casă pe peretele de onoare, înrămați sub sticlă? (S. V.)

 Iată codurile spitalicești, de la F00 la F99, ale celor – nici mult, nici mai puțin – o sută de tulburări mentale și de comportament, înregistrate în nomenclatorul bolilor, ediția a III-a, 1 iulie 2002: tulburări mentale organice, inclusiv tulburările simptomatice (F00-F09); tulburări mentale și de comportament datorate utilizării substanțelor psihoactive (F10-F19); schizofrenie, tulburări schizotipale și delirante (F20-F29); tulburări ale dispoziției afective (F30-F39); tulburări nevrotice, de stres și somatoforme (F40-F49); sindroame comportamentale asociate perturbărilor fiziologice și factorilor fizici (F50-F59); tulburări de personalitate și de comportament la adulți (F60-F69); retardare mentală (F70-F79); tulburări de dezvoltare psihologică (F80-F89); tulburări comportamentale și emoționale cu debut de obicei în copilărie și adolescență (F90-F98); și, în sfîrșit, perfida, bulversanta, inclasabila tulburare mentală nespecificată (F99). (M. P.)

Foto: A. Vrana (sus), M. Pleșu (jos)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Avertismentul unui pediatru: „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut“
Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pediatri din România, dr. Mihai Craiu, trage un semnal de alarmă cu privire la „curentul antivaccinist” și problemele grave care vor apărea. „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut”, avertizează medicul.
image
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu este zguduit de noi scandaluri ce-i au în prim plan pe actualul comandant, chestorul Tiberiu Ivancea, și pe un fost angajat al acestei instituții, Marian Răduinea.
image
Iohannis cere mai mulţi militari NATO în România. Analist militar: „Vor aduce două brigăzi de câte 5.000 de oameni”
Preşedintele Iohannis le-a cerut aliaților o mai mare implicare, inclusiv cu trupe, pe flancul estic al NATO pentru descurajarea unor agresori precum Rusia.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a