Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

O CARTE FOARTE PROASTĂ ÎI CONTRAZICE PE CEI CARE ADORĂ SĂ ZBOARE ÎNĂUNTRU, LĂSÎND ÎN URMĂ CÎTE CEVA DE SUS

 Viorica Dăncilă publică o carte! (A. M.)

 „M-a sunat și Ciolacu și mi-a spus că trebuie să vorbim. A venit la mine acasă, unde a jucat o piesă de teatru foarte proastă. S-a așezat pe canapea și mi-a spus cu lacrimi în ochi că îi pare foarte rău de tot ceea ce s-a întîmplat. I-am făcut și un ceai de fructe, pentru că părea foarte afectat”, descrie Viorica Dăncilă o scenă, în cartea-interviu pe care urmează s-o publice. O, acel ceai de fructe… (A. M. S.)

 Explicînd, într-o emisiune TV, procedura birocratică ce însoțește vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a spus prompt că „Aceste carduri se completează de mînă, ad labam”. O dovadă indubitabilă care îi contrazice pe cei care consideră limba latină o limbă moartă. Latina nu doar că este încă folosită, dar și evoluează, adaptîndu-se în funcție de context și de nevoi. (S. G.)

 Uite, ăsta-i un tip care-mi place! Mă refer la acel newyorkez care adoră să mănînce un gen de chifle altoite cu brioșe numite „Hawaiian Rolls”. Omul a consumat produsul cu delicii ani mulți, pînă cînd a aflat că acesta nu este produs în Hawaii, ci în California, de o companie care a luat rețeta din exoticele insule americane. Omul spune că eticheta te induce în eroare și că el a crezut tot timpul că mănîncă ceva făcut în Hawaii, așa că l-a dat în judecată pe producător. Procesul e pe rol și merită urmărit, iar iubitorii de salam de Sibiu, de țuică de Pitești sau de cîrnați de Pleșcoi ar trebui să fie atenți la jurisprudența care va urma. (S. V.)

 Procurorii americani afirmă că un bărbat căruia i-a fost prea frică să zboare cu avionul din cauza pandemiei de COVID-19 a trăit nedetectat timp de trei luni într-o zonă securizată a aeroportului internațional din Chicago. Aditya Singh, în vîrstă de 36 de ani, a găsit un ecuson în aeroport de care s-a folosit ca să stea în zonă securizată a terminalului OʼHare. Ce personaje de romane a mai scos la iveală și pandemia asta! (A. M. S.)

 „Venea în fiecare zi în jurul orei nouă dimineața și aștepta pînă la căderea nopții. Nu voia să plece”, a spus unul dintre paznicii spitalului. „Cînd se deschidea ușa, ea băga capul înăuntru”, a povestit acesta. Nu, nu este vorba despre vreo soție, iubită sau fiică, ci despre o cățelușă care a petrecut mai multe zile așteptînd în fața unui spital din Turcia unde era tratat stăpînul ei. (A. M. S.)

 „Nu mai vin pisicii la mine”, se plînge femeia de la spălătoria ecologică. „Le-am cumpărat bobițe, le-am dat parizăr, le-am adus și lăptic, cine știe ce-or fi pățit, sărmanii de ei”, se plînge ea. Îi hrănea zilnic, în fața spălătoriei, lumea se mai oprea să-i mîngîie, mai intrau în vorbă cu doamna, se creaseră prietenii și complicități filopisicești. Au dispărut lăsînd în urmă o stradă plină de oameni triști... pînă cînd și-au făcut, din nou, apariția: în spatele carmangeriei, bine hrăniți de măcelar. (M. M.)

 Bustul lui Winston Churchill nu contenește se plimbe prin Casa Albă. În 2001, Tony Blair îi împrumută bustul vechiului prim-ministru britanic lui George W. Bush. În 2009, Barack Obama îndepărtează bustul, provocînd tensiuni diplomatice cu Marea Britanie. În 2017, cu ocazia vizitei Theresei May, Donald Trump reinstalează bustul lui Churchill în Biroul Oval. Acum, Joe Biden îl îndepărtează din nou. Adevărul e că, dacă Churchill nu s-a aflat în Biroul Oval în timpul lui Bill Clinton, cînd mai era cîte ceva de văzut, restul nici nu mai contează. (M. P.)

 Cîteva denumiri de sate din România: Cocoșești, Trebuci, Pîrțeștii de Jos, Căcăcioasa, Cîrpa, Borăscu, Cioara de Sus, Vărsătura, Sculeni, Curva, Fututa, Măciuca, Spermezeu, Gogoșari, Mădulari, Bălești, Udați-Mînzu, Mierleștii de Sus. Să tot stai la țară! (A. P.)

ÎN VEDEREA TROCULUI UNIVERSAL, S-AR PUTEA CA 41 DE PERSOANE SĂ TRADUCĂ CEEA CE SPUI ÎN LIMBA CELUILALT LEMN

 Maimuțele de la un templu din Bali au dezvoltat un adevărat spirit antreprenorial: fură telefoane mobile de la turiști și cer în schimbul lor mîncare. Cele mai în vîrstă, experimentate, subtilizeză orice tip de dispozitiv electronic în vederea trocului, care este făcut numai cînd se primește suficient din cealaltă parte. Cercetătorii canadieni au analizat întreg procesul urmărind niște înregistrări video din anii precedenți. Se pare că există trei etape: prima, furtul propriu-zis al obiectului și fluturarea lui în fața victimei, apoi depozitarea lui în altă parte; acumularea unei suficiente cantități de hrană care să permită tranzacția și, în final, aducerea lui înapoi, cu mare grijă din partea maimuțelor. (A. A. D.)

 „Dragă ET, sper că ești un animal drăguț. Te-am văzut la film și ești o creaciură simpatică. Aș vrea să vii pe la mine pe-acasă într-o zi. Eu locuiesc pe strada Rubinului. Sună-mă într-o zi la numrul de fon 555-5249. Te iubesc foarte mult, ET. Sper să ne întîlnim într-o zi. Deanna Marie” (scrisoarea unei fetițe de 7 ani, trimisă în anul 1982 pe adresa Studiourilor Universal). (M. C.)

 „În viitor, telefonul va putea fi purtat de fiecare asupra lui așa cum astăzi purtăm ceasul la mînă. Probabil că nu va mai fi nevoie să formezi numărul și cred că oamenii se vor putea vedea la față atunci cînd se vor suna. S-ar putea chiar ca telefonul să traducă ceea ce spui în limba celuilalt” (Mark R. Sullivan, directorul companiei Pacific Telephone & Telegraph Co. din San Francisco, într-un articol apărut în Tacoma News Tribune din 11 aprilie 1953). (M. C.)

 În România se regăsesc nu mai puţin de 2.996 de persoane cu numele Bucă, Flocea (1.728 de persoane), Labă (880 de persoane), Mortu (581 de persoane), Bounegru (611 persoane), Blegu (515 persoane), Belibou (507 persoane), Beţivu (219 persoane), Slănină (186 de persoane), Roadevin (173 de persoane), Boubătrîn (119 persoane), Jegu (95 de persoane), Nespălatu (70 de persoane), Găinaţ (61 de persoane), Gunoi (41 de persoane), Muc (29 de persoane), Nespălatu (70 de persoane), Bulan (7 persoane), dar și Joacă-Bine, Vacăgrasă, Mormînt, Sicriu, Muci, Berebună. Așadar, dacă nu vă place cum vă cheamă, mai gîndiți-vă! (A. P.)

 Drumul numelor de firme ne duce astăzi către Tulcea, unde ne vom opri cîteva clipe: Dacapo Est SRL, Mixtura SRL, Pozitiv Art SRL, Avantaj Gaz SRL, Eminent Flor SRL, Perla Cristalină SRL, Lemn Virtual Concept SRL, Lemn Chronic SRL, Interioare Bobohouse SRL, Periclestar SRL, Cojoacă Expertize SRL, Sacrum Roof SRL, Vânt Din Pupa SRL, Stânca Dunării SRL, Crăciun Minion SRL, Ahorra Ajungem SRL, Dansul Mirilor Tulcea SRL, Monumental Multiserv SRL, Pedant Trendy SRL, Albatros Unic SRL, Intensiv SRL, Meșterul Electric SRL, Petre Integral SRL, Monte Vasile SRL, Pistoane Toma SRL, Open Mind Delta SRL, Bruma Dimineții SRL, Mozart Pace SRL, Stepa Albă SRL, Vertical Fashion SRL, Pizza În Regulă SRL, Efect Staf SRL, Sîrbu Benefic SRL-D, Provita Salvați Oamenii Singuri SRL, Rent Scule SRL, Rame Aurii SRL, Casa Triumfului SRL, Stele Eterne SRL, Repede Și Ieftin SRL, Balta Fresh SRL, Mistique Quantum Platon SRL, Eternity Economics Platon SRL, Zlate & Netedu SRL, Dudu Aici Te Vrea SRL, Mai Dulce SRL, Sifon Tulcean SRL, Trainic Stil SRL, Funerare Complete Colț De Rai SRL, Cazacii Deltei SRL, Eoliene Albastre SRL, Compania De Turism Lent SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.