Cînd se alege praful

Mircea STRUŢEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Cînd se alege praful    jpeg

Era o zăpuşeală cumplită şi se făcuse deja ora 4, cînd am ajuns la Bubu acasă. Era singură, dar ştiam că asta nu poate dura mult. Întotdeauna a avut casa plină de oameni. Pe unii îi cunosc, pe alţii mai puţin şi sînt destui cei care apar doar o singură dată, aduşi de alţii. M-a fascinat întotdeauna universul de acolo, un fel de căsuţă cu surprize, în felul cutiei cu bomboane de ciocolată a lui Forrest Gump („Life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.“).

N-a trecut mult pînă a venit Shoby. Un tip înalt, solid, cu părul prins în coadă, îmbrăcat lejer şi cu nişte brăţări şi inele de argint. Nu ştiu dacă i-am inspirat eu încredere, dacă s-a prins din atitudinea lui Bubu că sînt „OK“, sau dacă pur şi simplu era plictisit de căldură. Cert este că el a deschis prima dată subiectul. „Iar m-am văzut cu bou’ ăla de Sfoară. E a doua oară cînd vrea marfă de la mine şi nu-mi dă banii… Da’ ce?! El crede că-s prost?! I-am zis că-i rup capu’ dacă n-are banii mîine.“ Se uită la mine şi ridică din sprîncene: „Tre’ să fii rău cîteodată că altfel rămîi de fraier. Nu-i aşa mă…? Cum ai zis că te cheamă?“ I-am răspuns că Mircea şi de atunci n-a mai uitat. Are o memorie excepţională. De altfel, mi-a şi spus care sînt calităţile pe care trebuie să le aibă un dealer în general, şi cum au început ele să conteze şi la noi prin ţară din ce în ce mai mult. „Trebuie să ţii minte feţe, situaţii, nume şi calcule de bani. Aici nu merge aşa cu lasă mă că-mi dai tu cînd ai…“

Cînd i-am zis că statisticile oficiale vorbesc de vreo 35.000-40.000 de consumatori frecvenţi în România, a rîs cu poftă: „Bă, eşti prost? Sînt mult mai mulţi“. Dacă îl întrebi pe Shoby, el îţi va spune că statisticile astea nu contează decît pentru socoteala cash-cavalului. Pînă la cei 27 de ani pe care îi are n-a întîlnit vreun om de vîrsta lui care să nu fi încercat, cel puţin o dată, măcar un drog, ilegal. Mi-a spus că traficul există la modul cel mai serios. Cu el se ocupă oameni de toate nivelurile. În general numai „săgeţile“, traficanţii de stradă, ajung la puşcărie. Cei de sus, niciodată. Ce se întîmplă la anchete nu-i tocmai o poveste de spus copiilor: „Unuia i-au despicat degetele de la mînă pînă i-a dat sîngele, ca să-l facă să vorbească“. În general predomină tortura psihologică. „Pe unii îi ţin două-trei zile, vezi Doamne, pentru cercetări, le sună părinţii şi d-astea, dar de fapt vor doar să îi sperie bine. De obicei, dacă te-au ţinut în arest la antidrog eşti luat în baza lor de date, ţi se ascultă telefonul, ţi se calculează timpii convorbirilor. Orice ai face după, te cam ocoleşte lumea din cartier.“

Bubu, care pînă acum făcuse un ceai şi terminase de rulat un „joint“, ascultase frînturi din discuţia noastră, fără să intervină prea mult. Se juca cu pisica şi ne mai arunca un zîmbet din cînd în cînd. „Să ştii că în ultima vreme au început să se mişte băieţii“, a spus ea uitîndu-se către Shoby, aşteptînd parcă o confirmare din ochii lui, „doar că se ocupă tot cu găinării, sperie copii, îi prind, îi intimidează şi încearcă degeaba să ajungă la capturi mari.“ A aprins ţigara şi, odată cu primul nor de fum scos, mi-a spus că „oricum legea n-are nici un sens, îi bagă în aceeaşi oală şi pe ăla cu 3 grame şi pe ăla cu 50, şi pe traficanţi şi pe consumatori“. De la ea am aflat şi că „acolo, în faţă la Cărtureşti, stau unii sub acoperire, scot legitimaţiile şi te caută. Numai pe oamenii cu dread-uri. Dacă ai la tine, te duc la secţie şi te ţin nu ştiu cît. Se lucrează în forţă, încearcă să te intimideze, dau cu pumnii în dulapuri şi în mese, fac jocu’ ăla cu poliţistul bun – poliţistul rău. Uneori, poliţistului rău îi mai ricoşează pumnul din masă şi în ficatul tău.“ Shoby tocmai terminase „paiul“ şi devenise melancolic. Părea momentul potrivit să-l întreb de clienţii lui. „Bă, la un moment dat începi să-i simţi p-ăştia care dau ţepe, îţi faci intuiţie, nu-ţi convine nici ţie să alergi ca nebunu’ şi să te baţi cu ei. Îi refuzi, dar nu îi poţi refuza nici prea mult, că sînt sursa ta de venit. Cu copiii e mai nasol, vine unu’ şi ia de la tine 10, pe urmă ia 20 şi la un moment dat îţi cere 50 şi îţi zice că n-are banii la el şi că îţi dă mîine. Îi dai, ce să faci? Şi-ţi vezi de treaba ta. Pînă vii tu, el a cheltuit banii şi se cam ascunde de tine. Îl prinzi, îl baţi de două, trei ori, dar te saturi şi îl laşi în pace. Nu prea umblu cu copii. Cel mai bine e să te duci într-un liceu şi să cauţi pe cineva care să ştie care-i treaba. Mereu e cîte unu’ mai şmecher. Unu’ puternic, care să ştie puştani şi de la 9B şi de la 9D. În şcoli sau licee merge chestia asta de bonus, le dai să vadă cum e, sau prima gratis, a doua pe bani, d-astea.“

Se pare că tocmai aveam şi eu parte de un bonus social. Apăruse Bob, un prieten vechi de-al lui Bubu, care mai lucra pe la festivaluri. Îl mai văzusem şi eu de cîteva ori, dar nu puteam spune multe despre el. Un tip înalt şi slab, brunet, cu părul scurt şi ciufulit. De sub mîneca dreaptă a tricoului cobora pe interior un tatuaj vechi şi încîlcit. Shoby se pare că îl ştia de mult, au dat noroc, şi Bob l-a întrebat dacă are ceva la el. „Am ţeava plină frate, de te dărîm“, i-a răspuns Shoby şi a rîs cu poftă. Bob îmi face cu ochiul: „Hai să-ţi zic cum l-am cunoscut p-ăsta. Eram la un party destul de shocking şi l-am întrebat pe Shoby dacă are ceva, şi mi-a zis – am tot tot tot, totu’ îmi aparţine. Eram cam sparţi amîndoi de fapt. L-am întrebat: şi ce mai urmează după bila asta? Şi el mi-a zis: ce să mai urmeze?! Mai urmează încă trei.“ Au rîs amîndoi de parcă se întîmplase ieri. „Aşa era, mai mergeai prin club, o mai dădeai în comerţ, trebuia să ai ceva la tine, să mai digere lumea, o pastilă, nişte H“, a zis Shoby.

Bob pare să ştie ceva mai multe şi despre campaniile antidrog de la noi din ţară. „Au pus cîteva bannere pe stradă cu mere stricate şi seringi. Ce să zic! Sperie oamenii în loc să-i înveţe ceva. Campaniile astea antidrog promovează exact lucrurile care te fac să ajungi la droguri. Societatea sau familia. Dacă societatea te face să te simţi de rahat, cum să-ţi doreşti să te întorci acolo? La fel e şi cu familia. Campaniile antidrog îi sperie pe ăia care oricum n-or să ia niciodată, nu pe ăia care au de gînd să ia. Asta e cea mai mare problemă.“ Shoby e de acord: „Autorităţile astea îţi spun să nu faci, dar nu îţi dau niciodată argumente. Ce spun ei acolo sînt sfaturi bărbăteşti.“

Shoby a dispărut o vreme, apoi s-a întors cu un pahar fumegînd. În capacul paharului era înfipt un băţ, iar de băţ era prinsă o bucată de haşiş aprinsă. „Vrea cineva nişte H la pahar?“, ne-a întrebat zîmbind. I-a pasat paharul lui Bob, care a dat la o parte capacul în aşa fel încît să lase numai o fantă mică prin care să tragă fumul. A tuşit. Nu l-am mai auzit tuşind pînă atunci, aşa că m-am gîndit că trebuie să fi fost tare. „Şi să mă laşi cu autorităţile“, zice Shoby, „numai cu herbal shop-urile s-au rulat zeci de milioane de euro, iar astea sînt mult mai toxice decît iarba. Da’ crezi că le convine să le închidă?“

Altfel, chestiunea magazinelor legale (Legal Shop, Herbal Shop etc.) este discutată intens în ultima perioadă din cauza punerii în vînzare a unor substanţe chimice cu efecte puternice, fără ca aceste efecte să fie cunoscute pe perioade îndelungate de timp. În ultima vreme, din ce în ce mai mulţi tineri au fost internaţi în spital, după consumul de sare de baie. Unii medici susţin că drogurile legale ar fi chiar mai periculoase decît cele ilegale. Un exemplu în acest caz se spune că ar fi Special Gold, un drog mult mai pervers decît heroina sau cocaina, pentru că acestea dau necesitatea injectării sau a prizării o dată sau de două ori pe zi. În cazul variantelor de Special Gold, nevoia administrării poate creşte pînă la zece ori pe zi. Un alt exemplu, Generation 2012 este considerat mai periculos decît sarea de baie, însă comercializarea acestuia nu poate fi stopată din pricina legislaţiei insuficiente. În apropierea secţiilor de toxicomani ale Spitalului „Alexandru Obregia“ din Bucureşti, „magazinele de vise“ vînd droguri legale. Sînt asemenea magazine deschise şi lîngă şcoli, sau în zone cu copii suficient de mari încît să nu fie însoţiţi şi îndeajuns de mici încît să nu poată discerne.

Au terminat paharul şi Shoby şi-a schimbat puţin atitudinea. Mi-a spus: „Auzi, băi, vrei să ştii care e treaba cu dealerii?“ Am ridicat puţin din cap şi din sprîncene. „Păi, sînt trei categorii. Unii care fac asta ca sursă de venit, cum sînt eu aşa“ şi a zîmbit din colţul gurii, „că uite, aia n-am, muncă n-am. Alţii care o fac pentru adrenalină, ca să-i caute lumea, să simtă treburi, să aibă gagici. D-ăştia care o dau la impresie, d-ăia care lucrează mult, ies seara de la servici şi iau să vîndă şi altora pentru senzaţii. Să fie mai extremi. Şi ultimii, fratele meu, sînt ăia care o fac din principiu, care aproape că vor să fie prinşi, care nu le ascund ca noi, nu le ambalează, nu nimic. O fac pe faţă, pentru că nu sînt de acord cu interzicerea.“

Se făcuse deja tîrziu pentru Shoby. Avea treabă. Probabil că urma să se întîlnească cu vreun fiu de parlamentar sau de creatoare de modă, cu vreun doctor, avocat, regizor, chiar şi poliţist. În general cineva cu bani şi, statistic vorbind, cu studii superioare. Suspecţii obişnuiţi. Am plecat şi eu. Zăpuşeala se mai domolise. Stătea să plouă. M-am mai uitat o dată pe statisticile alea seci, care spun că la nivelul populaţiei consumul ar sta aşa: cannabis (1,7%), cocaină (0,4%), ecstasy (0,3%), heroină (0,2%), amfetamine (0,2%), LSD (0,2%) şi ciuperci halucinogene (0,2%). Şi m-am gîndit că ar trebui să aflăm ce înseamnă cu adevărat asta. Pînă nu e prea tîrziu. Pînă nu se alege praful.

Mircea Struţeanu este fotojurnalist.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

12953265 jpg
SUA ar fi trimis în Israel un sistem avansat de apărare aeriană înainte de vizita lui Netanyahu la Washington. Ce au discutat liderul american și cel israelian
SUA ar fi livrat Israelului un sistem avansat de apărare antirachetă înainte de vizita lui Benjamin Netanyahu la Washington pentru discuții, care ar fi avut pe agendă și un atac asupra Iranului, relatează The Telegraph.
studenta din timisoara disparuta foto ipj png
Studentă la Medicină din Timișoara, dată dispărută. A plecat spre facultate și nu s-a mai întors acasă
O studentă de la Facultatea de la Facultatea de Medicină din Timișoara a fost dată dispărută luni, 7 aprilie, după ce a părăsit municipiul.
inselaciune covid
Cum a păcălit o româncă un bărbat în scaun cu rotile, din Spania: i-a luat aproape 72.000 de euro, fără să-l fi întâlnit vreodată
O româncă de 44 de ani a fost condamnată la doi ani și jumătate de închisoare după ce a înșelat un bărbat în scaun cu rotile. Femeia i-a luat aproape 72.000 de euro, fără să-l fi întâlnit vreodată.
sua-ue
UE propune aplicarea unor taxe vamale cuprinse între 10% şi 25% pentru bunurile din SUA
Comisia Europeană a propus aplicarea unor taxe vamale cuprinse între 10% şi 25% pentru importuri de produse americane în UE.
487643336 1219098540215426 6157906436053094673 n jpg
Cozonacul roz care a „încins” gospodinele pe Facebook. „Oribil, nu aș mânca așa ceva/ Când nu ajungi la struguri, spui că sunt acri”
Cozonacul pufos cu zmeură în aluat umplut cu migdale si fistic, rețeta propusă un vlogger culinar, a stârnit reacții diverse și contradictorii între gospodine, pe rețelele de socializare.
netflix pixabay png
Filmul horror care a ajuns din nou în topul Netflix, la 2 ani de la lansare. Povestea te ține cu sufletul la gură
Un film horror din 2023 a ajuns din nou în Top 3 pe Netflix. Dacă în anul lansării ocupa locul 3 în clasamentul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming, în prezent, se află pe a doua poziție. Pelicula este inspirată din realitate.
Bancnote bancnota bani leu lei romania FOTO Shutterstock
Cine sunt românii care pot primi prime de Paște de peste 2.600 de lei
Perioada Sărbătorilor Pascale se apropie cu repeziciune, unii dintre angajatori pregătindu-se să-și recompenseze angajații cu prime generoase, care ajung la nivelul unui salariu minim net pe economie.
cub mihaela tatu png
Ce meserie a vrut să aleagă Mihaela Tatu, înainte de a deveni vedetă de televiziune? „Mă simt bine”
Mihaela Tatu a vrut să devină actriță și nu prezentatoare de televiziune.
Parcul dendrologic Simeria  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (63) JPG
Locul spectaculos din România pe carde trebuie să îl vizităm în acest an. Întreg parcul se trezește la viață primăvara
Este un loc de o frumusețe rară, pe care cu toții ar trebui să încercăm să îl vizităm în această perioadă din an! Acest parc dendrologic spectaculos se trezește la viață odată cu înaintarea în primăvară, iar cei care ajung aici pot admira priveliști de vis, cât și numeroase magnolii înflorite!