Retrospectivă Magritte la centrul Pompidou
Unul dintre cele mai importante evenimente expoziţionale ale toamnei la Paris este retrospectiva Magritte de la Centrul Georges Pompidou. În jur de o sută de tablouri, desene şi alte documente de arhivă sînt expuse pînă pe 23 ianuarie anul viitor, cu un titlu generic incitant: "Magritte - trădarea imaginilor". Matei Vişniec a văzut expoziţia şi ne evocă impresiile.
Sugestia mea, pentru iubitorii de artă aflaţi la Paris şi care vor să ofere două ore universului imaginat de René Magritte, ar fi să viziteze expoziţia într-o zi de joi, cînd este deschisă pînă la ora 23. Atmosfera de noapte amplifică dimensiunea suprarealistă a lumii lui Magritte şi toate interogaţiile şi provocările sale vizuale au o rezonanţă parcă şi mai puternică în sufletul vizitatorulului.
Magritte s-a născut în Belgia în 1898 iar de la moartea sa survenită în 1967, locuieşte (cel puţin aşa îmi face mie plăcere să cred) chiar în lumea stranie, misterioasă, enigmatică, plină de nelinişte metafizică pe care a creat-o. Pînă acum dicţionarele de artă l-au calificat drept suprarealist, în aceeaşi familie deci cu Salvador Dali sau cu Paul Delvaux.
Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro