Despre Republica Moldova, la rece
Este Republica Moldova o democrație apropiată de modelul occidental sau, sub pojghița de pro-europenism se ascunde sistemul de tip rusesc? Există o identitate moldovenească? Ce pot aduce alegerile prezidențiale din octombrie? Iată cîteva întrebări la care au răspuns invitații primei ediții "Decriptaj" din această toamnă.
Pentru Armand Goșu, comentator de politică externă specializat în spațiul ex-sovietic, la Chișinău găsim aceeași verticală a puterii ca la Moscova, cu o deosebire majoră: în timp ce în Rusia, conducătorul aflat în vîrf, Vladimir Putin este, totuși, ales, în Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc nu a fost ales de nimeni, ba are și o cotă de popularitate de minus 95%.
Coresponedntul RFI la Londra, Petru Clej, care a vizitat recent Republica Moldova, crede că în decursul timpului s-a format o "subidentitate" moldovenească. Între un român din Sculeni, de pe partea românească a Prutului și unul din Maramureș sau Satu Mare există mai multe lucruri în comun decît ar fi cu unul din Tîrgu-Sculeni, aflat pe malul celălalt.
Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro