Cetatea Internaţională a Artelor din Paris
La Paris, pe malul drept al Senei, nu departe de Piaţa Bastiliei, se află un edificiu devenit un paradis al artiştilor din întreaga lume. Este vorba despre o fundaţie numită Cetatea Internaţională a Artelor care funcţionează de jumătate de secol în capitala Franţei. Matei Vişniec ne propune o vizită ghidată a acestei instituţii.
Care artist nu visează să aibă un atelier în mijlocul Parisului şi să trăiască măcar un an în febrilitatea creativă a capitalei franceze. "La Cité internationale des arts" oferă această posibilitate, prin burse avînd durate diferite, de la cîteva luni la un an sau chiar mai mult. Cetatea artelor de la Paris dispune de 325 de ateliere în care sînt primiţi artişti îmbrăţişind toate disciplinele posibile, mulţi plasticieni şi artişti vizuali, bineînţeles, dar şi scriitori, poeţi, muzicieni, compozitori sau artişti lirici.
Povestea acestei fundaţii începe la Expoziţia Universală de la Paris din 1937 cînd un artist finlandez, Eero Snellman, a pronunţat un discurs sugerînd-le autorităţilor franceze să creeze acest loc internaţional de creaţie şi întîlniri artistice şi culturale. Abia în 1965 a fost însă inaugurată clădirea actuală situată la numărul 18, rue de l'Hôtel-de-Ville, în faţa insulei Saint-Louis.
De la inaugurarea fundaţiei s-au perindat în jur de 18 000 de artişti prin ateliere sale, unii dintre ei veniţi şi din România. Dacă toate aceste ateliere ar putea vorbi, am avea cu siguranţă mărturii savuroase despre cum trăiesc şi crează artiştii într-un astfel de loc destinat dialogului şi stimulării inspiraţiei.
Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro