ÎNCĂ NU SE ȘTIE DACĂ UN GIMNAST FĂRĂ PROBLEME ELECTRICE ARE UN SUFLET TANDRU DE LA UN CAPĂT LA ALTUL

● E vremea scandalurilor electorale. În plină nebunie electorală americană, un alt scandal de proporții are loc în liniștita Noua Zeelandă. Acolo, în fiecare an, o importantă asociație de protecție a animalelor organizează un vot popular pentru a se stabili ce specie locală de păsări trebuie cu prioritate protejată în anul care urmează. Specia cîștigătoare va beneficia de fonduri și resurse de protecție masive din partea acestei asociații. Anul acesta, mica pasăre Kiwi Pukupuku se desprinsese în cîștigător, cînd organizatorii au depistat frauda. Vot multiplu! 1.500 de voturi pentru Kiwi Pukupuku au venit de la același calculator. Au fost imediat anulate. Calculele indicau bufnița Kapo drept marele beneficiar al acestei drastice măsuri. Dar, surprinzător, albatrosul de Antipozi a profitat de curentul lăsat în urmă de descalificarea lui Kiwi Pukupuku și a urcat pe locul I. La ora la care scriu aceste rînduri, votul nu este terminat, iar specialiștii cred că, totuși, Kiwi Pukupuku păstrează șanse reale. Evident, votanții lui Kiwi Pukupuku sînt convinși că anularea voturilor favoritei lor nu este corectă și că, astfel, alegerile sînt deja furate. Încă nu se știe dacă în favoarea bufniței sau a albatrosului. Rămîn pe fază și vă țin la curent. (S. V.)

 Un gimnast nord-coreean a reușit să sară gardul în Coreea de Sud, calitățile lui acrobatice ajutîndu-l să treacă granița păzită foarte strict de militari înarmați care au ordin să tragă. Trecerea frontierei dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este o misiune aproape imposibilă. Zona este patrulată de gardieni înarmați, supravegheată de camerele de supraveghere și protejată de două milioane de mine și de sîrmă ghimpată. Cu toate acestea, acest bărbat cu statură minionă și calități sportive extraordinare s-a folosit de o prăjină și a reușit să sară gardul și să evadeze. Bărbatul le-a stîrnit suspiciuni sud-coreenilor, care i-au cerut să recreeze evadarea. Realitatea devine uneori ficțiune și trebuie demonstrată. (A. M. S.)

 Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor avertizează că piața din România e invadată de măști de protecție neconforme. O dovadă clară a ineficienței acestor măști este faptul că cei care le poartă pot fi recunoscuți fără probleme. (M. P.)

 A apărut cel mai rapid procesor construit vreodată – CS-1 Cerebas, de la Departamentul pentru Energie al SUA. Ce știe să facă? De pildă, să efectueze calcule mai rapid decît trece timpul, să pornească simularea reacției unui nucleu al unei centrale electrice și să termine simularea înainte să se încheie acea reacție. Un soi de „back in the future” al computerelor. Departamentul pentru Energie îl va testa, printre altele, pentru a prezice starea vremii. Cu alte cuvinte, computerul o să ne spună că sigur o să plouă, deși n-o să plouă, pentru că ploaia tocmai s-a terminat. Încurcată treabă cu timpul ăsta! (A. P.)

 După ce, din cauza pandemiei, au fost nevoiți să-și amîne nunta, doi tineri din Kazahstan și-au pus în sfîrșit pirostiile, într-o petrecere cu fast, care a făcut deliciul tabloidelor. El, Iuri Tolociko, un culturist cunoscut pe rețelele de socializare, a mărturisit că aleasa inimii sale „are un suflet tandru”, iar secretul unei relații de succes este „conexiunea dincolo de cuvinte”. Margo, mireasa, nu a declarat nimic, de vreme ce este o păpușă gonflabilă. (S. G.)

 Marile turnee de snooker se dispută de la o vreme și se vor mai disputa o vreme doar într-un singur loc, la Marshall Arena din Milton Keynes, în Anglia. Adică se desfășoară English Open de la un capăt la altul, apoi cineva trage o cortină și peste două săptămîni o ridică din nou și zice: acum începem Champion of Champions. La o săptămînă după ce se încheie și acest turneu, se deschide, tot acolo, Northern Ireland Open. Se termină și el, iar se trage cortina, o noapte doar, pentru că de a doua zi începe Campionatul UK (în desfășurare în acest moment), după care vine Scottish Open, adică alt mare turneu, apoi World Grand Prix. Toate, indiferent de nume și de tradiție, în aceeași sală și fără spectatori. Păi, nu e ca atunci cînd eram copii și ne imaginam azi că jucam la Campionatul Mondial, mîine că disputam Cupa Campionilor și așa mai departe? „Și acuma vine Scoootish Open”, zice o fetiță. (A. M.)

DACĂ NU, VIAȚA TÎRZIE A GĂSIT O MODALITATE DE A-I PERMITE SĂ SALUTE MUNCA

 „Vaccinul ar trebui testat mai întîi pe politicieni. Dacă supraviețuiesc, atunci vaccinul funcționează. Dacă nu, atunci țara funcționează”, a spus Monika Wisniewska, autoare poloneză confruntată  recent, alături de restul populației feminine din Polonia, cu o stupidă lege împotriva avortului. (M. C.)

 Dacă la noi se mai întîmplă să apară studenții la cadru în pijama, în mijlocul cursului online, fără să se mai mire nimeni, nu la fel au stat lucrurile cu un student rus care a prins cel mai bun semnal de Internet nu în pat, ci la opt metri înălțime, într-un mesteacăn. Alexei este cunoscut pe TikTok pentru transmisiunile sale din copac despre viața de la țară, iar acum a încercat să atragă atenția autorităților în privința conexiunii slabe la Internet din zona rurală. Iarna nefiind ca vara, riscă nu doar îmbolnăvirea, dar și o căzătură strașnică, posibil în direct. (A. A. D.)

 Cumva, toată viața socială s-a mutat pe platforme online. Întîlnirile de lucru sau de plăcere se întîmplă pe Zoom, pe Hangouts, pe Skype, pe Signal etc. Deunăzi, la o ședință (deci muncă) tîrzie, spre finalul zilei, cînd, în mod normal, n-ar mai fi trebuit să muncesc nici eu, nici respectivii colegi, mi-am permis o mică extravaganță: am băut whiskey. Dar l-am camuflat turnîndu-l într-o cană pentru ceai. Spre finalul ședinței remarc că unul dintre colaboratori sorbea, nonșalant, dintr-un pahar de whiskey regulamentar. „Sănătate!”, i-am urat la finalul întîlnirii din mediul virtual. Doar ca să mă apostrofeze, apoi, că am băut whiskey din cană pentru ceai în timp ce el consumase ceai din paharul de whiskey. Sănătate! (M. M.

 Dʼale COVID-ului: o grădină zoologică din Danemarca a găsit o modalitate originală de a-i permite lui Moș Crăciun să salute copiii fără a-l expune coronavirusului și l-a plasat într-un glob de Crăciun imens. De acolo îi salută cu mîna. Statul în poală pare o poveste veche și ea. (A. M. S.)

 Alte nume de firme din Florești: La Piratu Bătrân SRL, Prompt Pardoseli SRL, Black Sun Reptiles SRL-D, Arena Distracției SRL, Colțul Cu Zâmbete SRL, Cuibul Cu Papucei SRL, Suma Pozitivă SRL, Ank Haotic SRL, Elemente SRL, Lumealuicarl SRL, Vatra Lui Maxim SRL, Cariere În Testare SRL, Centrul De Terapie Complexă Cip Cirip SRL, Theta Athlete SRL, Case Toscane SRL, Papioane Personalizate SRL, Sarmalerărie SRL, Patru Mâini Dibace SRL, Minus Gluten SRL, Mâncare Bună SRL, Pușca Și Cureaua Lată SRL, One Way SRL, Sublime Code Poetry SRL, Calendarul Magic SRL, Magia Pernelor SRL, Jocuim SRL, Ramuri De Pin SRL-D, Creștin Travel SRL, Cactus Invest SRL, Munca În Olanda SRL, Orbitus SRL, Dolcevero Brabus SRL, Pur Și Simplu Bumb SRL, Tezaur Folcloric SRL, Utopic Cafe SRL, Clipe Aparte SRL-D, Casatamultvisată Empire Building SRL, Prispa Casei SRL, Oameni Senini SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu